
Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στις 6.24 το πρωί, προκαλώντας αναστάτωση κυρίως στους κατοίκους της Κρήτης, που έντρομοι πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους. Ο ισχυρός σεισμός..
είχε μακρά διάρκεια και έγινε αισθητός στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση καταγράφηκε σε απόσταση 244 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας, ενώ το εστιακό της βάθος ήταν 30 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, σε απόσταση 48 χιλιόμετρων από το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων.
Οπως ανέφερε στην «Espresso» ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, «η συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα δεν εμπνέει καμία ανησυχία», ενώ ερωτηθείς αν η δόνηση των 5,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σχετίζεται με την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη, τόνισε: «Μεταξύ τους οι σεισμοί δεν σχετίζονται, ωστόσο η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν ενδιάμεσους σεισμούς και μάλιστα αρκετά ισχυρούς. Θα περιμένουμε μερικά 24ωρα να δούμε πώς θα εξελιχτεί το φαινόμενο και από εκεί και πέρα θα μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα».
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην «Espresso» και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημειώνοοντας: «Η σεισμική ακολουθία στην περιοχή εξελίσσεται ομαλά. Ηδη έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί. Ωστόσο, ο σεισμός δεν συνδέεται με το φαινόμενο που παρακολουθούμε στη Σαντορίνη. Πρόκειται καθαρά για έναν ανεξάρτητο σεισμό, ο οποίος εκδηλώθηκε περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από το ηφαιστειακό κέντρο».
«Θεωρώ ότι ο σεισμός αυτός ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, απλά πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία, μιας και ήταν ένας επιφανειακός σεισμός, καθώς το εστιακό βάθος εντοπίζεται μόλις στα 30 χιλιόμετρα» επισήμανε και ο σεισμολόγος Σταύρος Σταύρος.
Ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα οι σεισμογράφοι δεν σταματούν να καταγράφουν μικρές σεισμικές δονήσεις στο πανέμορφο νησί της Σαντορίνης. Μόνο από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας μέχρι και το βράδυ της ίδιας ημέρας καταγράφηκαν περισσότεροι από 20 σεισμοί, οι οποίοι δεν ξεπερνούσαν σε μέγεθος τα 3,3 Ρίχτερ.
«Παρουσιάστηκε μια έξαρση των φαινομένων στη Σαντορίνη, όμως δεν διαφαίνεται κάποια αρνητική εξέλιξη. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι που να μας ανησυχεί» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.