Θετικές αλλά και αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσε το δημοσίευμα της aftodioikisi.gr με τίτλο «Ενοικιάζεται... βραχονησίδα»* για τη νήσο Αλιμνιά (έκτασης 8.000 τ.μ.), την οποία ο Δήμος Χάλκης προτίθεται να ενοικιάσει σε επενδυτές. Ήδη, όπως αποκαλύπτει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Χάλκης Μιχάλης Πατρός έχουνεκφράσει το ενδιαφέρον τους δύο ιταλικοί όμιλοι και δύο έλληνες επιχειρηματίες (ο ένας εξ αυτών μάλιστα επισκέφθηκε την Αλιμνιά με τη θαλαμηγό του), ενώ πριν από δύο χρόνια είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ένας όμιλος από το Ισραήλ.... Πάντως, ο κ. Πατρός μέσω της aftodioikisi.gr διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τούρκους επενδυτές.
Ωστόσο, η «υπόθεση Αλιμνιά» προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία καθώς, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής στην aftodioikisi.gr ολόκληρη η Αλιμνιά είναι κηρυγμένος διαρκής αρχαιολογικός χώρος από το 1999:
Όπως αναφέρεται σε υπουργική απόφαση που έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 991/Β/27-5-1999, «κηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος ολόκληρη η νήσος Αλιμιά για την αποτελεσματικότερη προστασία των πολυάριθμων εντοπισμένων αρχαιοτήτων στη νήσο και συγκεκριμένα: α) του νεολιθικού οικισμού και της ελληνιστικής οχύρωσης (πύργος) στο λόφο Αλιμιάς, β) των νεολιθικών θέσεων στον Άγιο Μηνά, στο Ποντικοβούναρο και το Εμπορειό, γ) των νεωσοίκων στον όρμο Αλιμιάς και Εμπορειού, ελληνιστικής περιόδου, δ) της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στον όρμο Εμπορειού και ε) της μεταβυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και του παραδοσιακού οικισμού του 19ου αι. στον όρμο Αλιμιάς».
Δήμαρχος: Θα σεβαστούμε την ιστορία της
Ωστόσο, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος ΧάλκηςΜιχάλης Πατρός σημείωσε πως το γνωρίζει αυτό, «αλλά εμείς δε θέλουμε να καταστρέψουμε το νησί. Επιθυμούμε μια ήπια ανάπτυξη στη βραχονησίδα, σεβόμενοι πάντα την ιστορία της. Για παράδειγμα, όσοι έχουν ενδιαφερθεί για επενδύσεις μιλούν για αξιοποίηση των παλαιών ιταλικών καταλυμάτων τα οποία καταρρέουν».
«Άλλωστε», συνέχισε, «για αυτό και θα πάρουμε την εταιρεία συμβούλων: για να μας πει πώς και εάν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο. Ποια νομικά κολλήματα υπάρχουν, πώς μπορούμε να βρούμε λύση. Εάν δεν τα καταφέρουμε, δεν τα καταφέραμε».
«Εμείς την προσπάθεια θα την κάνουμε. Θα ήταν άδικο να μην προσπαθήσουμε για το καλό του τόπου μας. Δεν μπορούμε να αφήνουμε να ερημώνει ο τόπος. Προχωράμε, δεν κάνουμε πίσω. Και όλα θα γίνουν με νόμιμο τρόπο», υπογράμμισε.
«Να σας πω, δε, πως ο Δήμος Χάλκης για όλο αυτό το εγχείρημα δε θα πληρώσει τίποτε. Δεν έχει λεφτά. Η μελέτη για την αξιοποίηση ή όχι της βραχονησίδας θα γίνει από την εταιρεία συμβούλων, και άμα βρεθεί επενδυτής θα πληρωθεί από αυτόν. Αν όχι, δε θα πάρει χρήματα. Αυτό θα είναι ξεκάθαρο στη σύμβαση δήμου-εταιρείας συμβούλων», κατέληξε.
Αντιδρά και το ΚΚΕ
Αντιδράσεις υπάρχουν και από το ΚΚΕ Δωδεκανήσου το οποίο προειδοποιεί με δυναμικές κινητοποιήσεις, τονίζοντας πως «η Αλιμνιά ανήκει στο λαό της».
Τι απαντά ο δήμαρχος; «Δε θέλω να μπω σε αντιπαράθεση με τα κόμματα. Αλλά ρωτώ: αν πάρουμε χρήματα, πού νομίζουν ότι θα τα πάμε; Στην Ελβετία; Στον τόπο μας θα τα "ρίξουμε"».
* ΕΔΩ
Για την «αποκάλυψη» του Π. Κατσάκου στο protothema.grκάντε κλικ εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.