Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Μύθοι και αλήθειες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο


Πολύς θόρυβος με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, έγινε τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με κάποια επερχόμενη απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκου, ο οποίος σύμφωνα δηλώσεις των υπευθύνων του Οργανισμού δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα.
Αντιθέτως ο ΕΟΦ θα ασχοληθεί με το θέμα από Δευτέρα όπως δήλωσαν στη zougla.gr στελέχη του. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν πηγές του Υπουργείου Υγείας και άμεσοι συνεργάτες του Υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, ο ΕΟΦ δε συμμετείχε καν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της επιτροπής για την απαγόρευση του καπνίσματος..
στην οποία μίλησαν ο Α. Δημόπουλος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας και Π. Μπεχράκης, πνευμονολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής για τον έλεγχο του καπνίσματος. Άλλωστε ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Υγείας πιστεύουν πώς τελικά είναι αδύνατον να απαγορευτεί η πώληση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ιδιαίτερα η εκδοχή χωρίς νικοτίνη ,παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις. Επισημαίνεται πώς διεθνώς δεν υφίσταται γενικευμένη και κάθετη απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ούτε καν στην Αμερική. Μόλις τώρα η Πολιτεία της Νέας Υόρκης αρχίζει να συζητά το ζήτημα σε επίπεδο γενικών επιτροπών δημόσιας υγείας.
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος ανέφερε ότι ο ΕΟΦ θα απαγορεύσει τόσο την πώληση όσο και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, και ιδιαιτέρως εκείνων που περιέχουν σταγόνες νικοτίνης. Μία απόφαση την οποία δεν επιβεβαίωσε ο ΕΟΦ ο οποίος έχει και τον τελικό λόγοι σε μία τέτοια υπόθεση . Στην κοινή συνέντευξη Τύπου για την καταπολέμηση του καπνίσματος, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Π. Μπεχράκης, ανέφερε αορίστως ότι η απαγόρευση αποφασίστηκε λόγω της έλλειψης επιστημονικών στοιχείων για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις.
Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες συζητείται εσφαλμένως ότι το υπουργείο Υγείας προχωρεί στην απαγόρευση της χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Οι επιστημονικές αντιφάσεις
Ο κ. Π. Μπεχράκης της Επιτροπής ελέγχου του καπνίσματος παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ώστε να ενοχοποιηθεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Είπε όμως ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται να είναι βλαβερό αλλά σε σαφώς λιγότερο βαθμό από τα κανονικά τσιγάρα. Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, μελέτη που έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό δείχνει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο επηρεάζει τις «αντιστάσεις του αναπνευστικού συστήματος και τα στοιχεία φλεγμονής που ανιχνεύονται στην εκπνοή». Ωστόσο, ο καθηγητής αναγνωρίζει ότι «το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει σαν μια ενδιάμεση διαδικασία διακοπής του τσιγάρου. Όχι να το μονιμοποιήσει, αλλά να το χρησιμοποιήσει για δύο τρεις μήνες και μετά να διακόψει το κάπνισμα».
Οι φαρμακοποιοί από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι στα καταστήματά τους τίθεται προς πώληση το ηλεκτρονικό τσιγάρο, χωρίς νικοτίνη και πως ο ΕΟΦ δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τη διακίνηση οποιουδήποτε «e-cigarette», δίχως πιστοποίηση.
Η μεγάλη μάχη εντυπώσεων
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα προϊόν, η πώληση του οποίου ζημιώνει σαφώς τις καπνοβιομηχανίες αλλά και τα κρατικά έσοδα που μειώνονται δεδομένου του φόρου επί του καπνού. από τον φόρο επί του καπνού. Όταν μάλιστα επίκειται και νέα σημαντική αύξηση της τιμής πώλησης των τσιγάρων τότε η «επίθεση» κατά του ηλεκτρονικού τσιγάρου προσλαμβάνει αναγκαστικά διαστάσεις οικονομικού πολέμου.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων η περίφημη (FDA) αποθαρρύνει χωρίς να απαγορεύει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, επισημαίνοντας ότι οι κατασκευαστές μπορεί να βάζουν στο στόχαστρο τους νέους χωρίς να προειδοποιούν για τις ενδεχόμενες επιδράσεις στην υγεία τους. Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανικός Σύλλογος Ιατρών Δημόσιας Υγείας αναγνωρίζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μέσο διακοπής του καπνίσματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τέλος, ανακοίνωσε το 2008 ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλής θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης. Πέρνα τούτου όμως ..ουδέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive