Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ


ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
7 Δεκεμβρίου 2011 Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννη Μανιάτη, σχετικά με τους Υδρογονάνθρακες και τους Ορυκτούς Πόρους ως πηγές νέου πλούτου στη χώρα.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εμείς, θεωρούμε ότι το ζήτημα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, το οποίο έχουμε θέσει και στη Βουλή και σε επερώτηση των βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. και, μάλιστα, θεωρούνταν   υπερβολικό σε πολλούς, γιατί αναδείξαμε αυτό το ζήτημα.
Δεν αφορά την εκχώρηση του ορυκτού μας πλούτου στους ξένους και την ληστρική σχέση μαζί τους, αλλά αφορά την αξιοποίηση. Ίσως, αφορά την μοναδική ελπίδα να πάρουμε από τα πάγια αποθέματά μας, να αντλήσουμε κεφάλαια, ώστε να ανακάμψει η οικονομία μας. Θα πρέπει, επίσης, να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες, δεν μπορούμε να δίνουμε 4 με 5 δις  ευρώ το χρόνο για εισαγωγή πετρελαίου, αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι συνάδελφοι. Πολλοί συντελεστές στα ελλείμματα, δεν έχουν να κάνουν μόνο, με το εμπορικό ισοζύγιο  και άλλες πτυχές, αλλά έχουν να κάνουν και με αυτά.
Η Ελλάδα, είναι μια πλούσια χώρα, όμως χρειάζεται να έχει και πλούσια μυαλά, για να την αξιοποιήσουν και χρειάζεται προτεραιότητα. Η δική μας πολιτική προτεραιότητα, είναι να αναβαθμιστεί το συγκεκριμένο αντικείμενο αξιοποιήσιμων τόπων και υδρογονανθράκων σε αυτοτελές Υπουργείο. Είναι τόσο μεγάλο το κεφάλαιο, στο οποίο εάν αύριο εμείς, ως παραγωγός χώρα βρεθούμε στις άλλες χώρες του ΟΠΕΚ και σε άλλες σε συναντήση, θα πρέπει να εκπροσωπηθούμε. Δεν μπορούμε να είμαστε οι άπειροι και δεν μπορούμε να είμαστε η χώρα που δεν έχει κάνει καθόλου έρευνα για δεκαετίες.
Με ερώτηση μου στη Βουλή το 1999, είχα διαμαρτυρηθεί, γιατί δεν έγινε γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο, τότε η απάντηση ήταν «τυφλή». Με αποτέλεσμα, να αποχωρήσει η εταιρία, η οποία όμως, είχε κάνει τα σεισμικά. Είχε κάνει σεισμικά σε περιοχές που ανέβλυζε φυσικό αέριο. Για παράδειγμα, στην περιοχή Νιφορέϊκα Αχαΐας. Για να καταλάβουν και οι συνάδελφοι, ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις, ότι κάτι συμβαίνει στην περιοχή. Βέβαια, μετά από ημερίδες που προσωπικά χρηματοδότησα για να πραγματοποιηθούν, που ήρθαν ειδικοί επιστήμονες, στην Πάτρα και στην ευρύτερη περιοχή, σε μια κινητικότητα αναζήτησης δεδομένων. Χωρίς να είμαστε οι επιστήμονες, έχουμε μια επάρκεια κατανόησης των ζητημάτων. Έχουμε πλέον αποκτήσει την τεχνογνωσία, να αναγνώσουμε τους ειδικούς όρους των γεωλογικών δεδομένων, για να κατανοήσουμε τι μας λένε οι επιστήμονες. Αυτό, είναι μια παιδεία, που την χρειάζεται αυτή εδώ η αίθουσα και αυτό το πολιτικό δυναμικό, για να καταλαβαίνει για το τι ακριβώς μιλάμε.
Όποιος, λοιπόν, εμβαθύνει, συναντά μπροστά του ελπιδοφόρες προοπτικές. Πάνω σε αυτό, λοιπόν, χρειάζεται χάραξη πολιτικής στρατηγικής. Το πρώτο ζήτημα πο ανακήρυξης, είναι απλή, καταθέτει τις συντεταγμένες με τους χάρτες στον ΟΗΕ. Η πράξη, όμως αυτή για να φτάσει προϋποθέτει μια αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με τα νησιά, βραχονησίδες, κατοικούμενα, αξιοποιήσιμα με οικονομική δραστηριότητα κ.λπ.. Βεβαίως, δεν είναι μόνο ζήτημα του Υπουργείου Εξωτερικών. Η προεργασία, για την οποία έχω συζητήσει κατ’ επανάληψη – μάλιστα αυτά ως ένα βαθμό μένουν απόρρητα  διότι η προετοιμασία τους είναι ιδιαίτερα σχολαστική – ότι πρέπει να προχωρούν. Αυτή, δεν είναι απλά μια απόφαση που μπορεί να συζητηθεί και να αναλυθεί εδώ από ειδικούς τεχνοκράτες.
Όπως σας ανέφερα, είναι απλή η κίνηση να πας στον ΟΗΕ. Κατόπιν ακολουθεί μια νομοθετική πράξη οριοθέτησης με τους γείτονες, όπου εκεί το δικαστήριο της Χάγης, έχει δεδικασμένα.  Εάν εμείς ζητήσουμε την πολιτική τεχνογνωσία των αδελφών μας από την Κύπρο, τότε, θα καταλάβουμε πώς έχει κλείσει τις συμφωνίες και τι γίνεται με την διαμάχη Ισραήλ – Λιβάνου και το πώς η Αίγυπτος συμφωνεί και με ποιά δεδομένα και γιατί επιτέλους, - όπου εδώ είναι ένα μεγάλο ζήτημα – να τελειώνουμε με το θέμα του Καστελλόριζου. Είναι καθοριστικό και δεν μπορεί να εξαιρεθεί και δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτές τις προκλήσεις της Τουρκίας. Είναι υπέρ μας εμμέσως το κεκτημένο παγκοσμίως νομικό, δίκαιο της θάλασσας. Αυτό η Τουρκία το έχει αναγνωρίσει, όταν οριοθέτησε στον Εύξεινο Πόντο τα θαλάσσια σύνορά της.
Ερχόμαστε, τώρα, στην επόμενη κίνηση, στην οποία πράγματι, θα πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα προς την Κυβέρνηση – εδώ είναι θέμα ότι αποδέκτης είναι ο Πρωθυπουργός – ότι όλες οι πτέρυγες της Βουλής, βάζουν θέμα να προχωρήσουν σε αυτό το επίπεδο. Η προετοιμασία, θα πρέπει να ξεκινήσει, δεν είναι πολύ μακρινή, έχει μικρά στάδια, τα οποία, αν ετοιμαστούν σωστά, θα έχουμε και το φάκελο με τις διαμάχες μας με την Τουρκία στην Χάγη. Εκεί η Χάγη, δεν θα είναι μονόφθαλμη και αυτήν την φορά δεν θα στείλουμε με ένα κλητήρα, όπως έγινε για το θέμα των Σκοπίων ένα φάκελο με αντενστάσεις. Θα έχουμε κανονική παράσταση, διότι υπήρξε πλήρης διπλωματική υποβάθμιση.
Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι κώδικες στην εφαρμογή αυτών των στόχων, τους οποίους απαράβατα και με μεγάλη μεθοδικότητα, θα πρέπει να τους ακολουθήσουμε. Η στρατηγική συμφωνία με το Ισραήλ για τον αγωγό, πάνω στην ράχη του υποθαλάσσιου βουνού που μειώνει το κόστος του, για να φτάσει προς την Ιταλία, είναι ένα άλλο επίσης που όλοι θέτουν, είναι σε ότι αφορά το θέμα κυριαρχίας είναι για την ΑΟΖ. Η ΑΟΖ, ως τεχνική μεγάλο θέμα γεωπολιτικής στρατηγικής, το οποίο δεν μπορούμε να παρακάμψουμε και δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα, ότι θα υπάρξουν διασυνδέσεις δια μέσου Τουρκία και άλλα.
Κλείνω, με αυτό το ζήτημα των ερευνών. Τώρα, κάνουμε μια πρόβα στον Πατραϊκό και ένα άνοιγμα προς την περιοχή των Ιωαννίνων και στο Κατάκολο. Λίγο πιο έξω από τον Πατραϊκό, είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρες οι προοπτικές. Αυτό το τονίζω, διότι είναι σημαντικά τα στοιχεία που έχουμε και από αμερικανικούς δορυφόρους. Στην περιοχή της Πρέβεζας, τα πράγματα έχουν να κάνουν με μια ελπίδα αντιστοιχίας αποθεμάτων. Στην περιοχή των Οθωνών, για τα διαπόντεια νησιά κ.λπ., έχουμε σαφείς ενδείξεις , για φυσικό  αέριο κυρίως. Στην περιοχή των Ιωαννίνων και έξω από το σημείο που είχε γίνει η γεώτρηση και λίγο βορειοανατολικά, υπάρχει σίγουρα εναπόθεση με βάση των νέων δεδομένων, διότι παλαιότερα, δεν υπήρχαν αυτοί οι χάρτες οι γεωλογικοί, για να αποδείξουν.
Δηλαδή, ξεκινήσαμε από τα ελάχιστα, διότι στο Κατάκολο με 10 εκ. χρόνια ανάβλυση πετρελαίου, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να είναι 3 εκ. κυβικά. Υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα, μόνο που θα πρέπει να λάβουμε όλοι υπ’ όψη όλη αυτήν την γεωλογική ανακατάταξη. Όλες οι επιστημονικές ενδείξεις, λένε ότι, αυτό που κάνουμε τώρα, έχει πραγματικά, να κάνει με πρίνους. Μακάρι, να είμαστε τυχεροί όπως οι Αλβανοί, οι οποίοι βρήκαν 5 δις. αναφέρομαι στη περιοχή των Ιωαννίνων. Όμως, οι προσδοκίες μας για το φυσικό αέριο, είναι πολύ μεγάλες και μάλιστα τόσο μεγάλες που μπορούμε να αισθανόμαστε βεβαιότητα, όχι βεβαιότητα ότι θα βρούμε, αλλά ότι θα βρούμε μεγάλες ποσότητες και το θέμα είναι πώς θα τις αξιοποιήσουμε.
Ας διαδραματίσει αυτή η κοινοβουλευτική μας σύμπνοια ρόλο και η Κυβέρνηση, να είναι πιο τολμηρή. Σίγουρα, μόλις προχωρήσει η αποκάλυψη το τι γίνεται νότια της Κρήτης, τότε θα προκύψει μεγαλύτερη ένταση με την Τουρκία  μετά, σε σχέση με τον Ηρόδοτο, ο οποίος είναι εκτός έρευνας και είναι στην γειτνιάζουσα λεκάνη με την Κύπρο και κατά συνέπεια θα τεθεί ένα ζήτημα. Έχουμε δικαίωμα κύριε Υπουργέ, και οφείλουμε να το πράξουμε, αλλά θα πρέπει πρώτα την ΑΟΖ για να μην έχουμε εντάσεις  οι οποίες θα είναι «τυφλές» και πολιτικές πιέσεις. Αμέσως μετά, δεύτερος χάρτης εκ μέρους της Ελλάδας, για συνέχιση ερευνών. Αυτό, θα πρέπει να προετοιμαστεί.

2 σχόλια:

  1. Πως γίνετε εσείς οι Ορθόδοξοι Αρβανίτες που τα αγια χώματα για εσάς ιάνει στην sahara του sinai και στην ιερουσαλήμ,να έχετε το σθένος και να ισχυρίζεστε ότι έχετε κουκούτσι Ελληνικότητας επανοσας,διότι "μεσασαs" το αποκλείεται και εσείς..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive