Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Το θέμα της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ. Σενάρια και εκτιμήσεις


Στόχοι: Ο στόχος των κορυφαίων και πιθανών υποψηφίων θα είναι στο να σβήσει το αντιμνημονιακό  των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, να ξεχαστεί ή να ατονήσει να μην είναι καν θέμα κουβέντας, και να ριχτεί ανάθεμα στην δεξιά (ελληνική και ευρωπαϊκή). Έτσι θα μπορέσουν να κινηθούν προς την ηγεσία με αξιώσεις.
Ο στόχος του ΓΑΠ θα είναι να παραμείνει πρόεδρος όπως όπως, στο προσκήνιο ή  και στο παρασκήνιο και για αυτό η συντήρηση κλίματος  και σκηνικού 2007 -που συντήρησε  και  το αναβιώνει όποτε θέλει – τον βοηθά.
 Στα πλαίσια αυτά έχουμε τρία πιθανά σενάρια διαδοχής.

 Σενάριο Α. Πάμε σε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ δυο-τριών μνημονιακών υποψηφίων με κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ θα γίνει μουσειακό απολίθωμα. Δυστυχώς δεν μπορώ να δω πως θα μπορέσουν να συμμετέχουν σε μια τέτοια σύγκρουση μνημονιακών, οι συνδικαλιστές, οι νεολαίοι οι εργαζόμενοι τα μέλη, οι φίλοι  και τελικά ο Ελληνικός Λαός. Για αυτό τον λόγο σε αυτό το σενάριο είναι πιο πιθανή η διάλυση του ΠΑΣΟΚ λόγω απαξίας. Σε αυτό το σενάριο υπάρχει η πιθανή επανεκλογή του ΓΑΠ ή το ενδεχόμενο να ρίξει το βάρος του σε έναν εκ των υποψηφίων και να κρίνει το αποτέλεσμα. Σε αυτό το σενάριο ίσως υπάρχουν αποχωρήσεις των ηττημένων και δημιουργία κομμάτων τύπου Ντόρας. Ο νέος πρόεδρος θα είναι ο ΓΑΠ ή μνημονιακός και δικός του άνθρωπος.
Σενάριο Β: Αν πάλι πάμε σε σύγκρουση αντιμνημονιακών-μνημονιακών εκεί είναι πιθανή η πόλωση και διάσπαση με φυγή ή εκδίωξη των αμετανόητων ηττημένων.
Σενάριο Γ.  Δεν αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και παραμένει περίπου ως έχει μέσω ενός “δαχτυλιδιού”  ή μιας συμφωνίας κυρίων, και μιας ήπιας κούρσας για την διαδοχή στα ψηλά. Ο Γιώργος προωθείται στην θέση του επιτίμου Μητσοτάκη.  Τότε το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ένα κόμμα που θα τσοντάρει από εδώ και από εκεί σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Όλοι θα λένε ότι «ο πολιτικός πολιτισμός άλλαξε» και θα πορεύονται παζαρεύοντας υπουργιλίκια. Το σενάριο αυτό είναι και το πιο πιθανό  για πολλούς λόγους και δεδομένου ότι θα στηριχτεί  και από τα ΜΜΕ.
Οι πιθανότητες να υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ μαζικό, νικηφόρο, δημοκρατικό,  που θα δίνει ελπίδα αλλαγής και προοπτική  στο Λαό είναι οι εξής:
  • Είτε εντός του σημερινού ΠΑΣΟΚ έχοντας κατακτήσει την ηγεσία και προωθώντας γενικευμένη εκκαθάριση αμετανόητων μνημονιακών δηλαδή το Σενάριο Β
  • Είτε ως ένα νέο κόμμα δηλαδή το  Σενάριο Β μετά την εκδίωξη των ηττημένων αντιμνημονιακών.
 Και οι δυο παραπάνω πιθανότητες προϋποθέτουν ηγεσία και στιβαρό αντιμνημονικό μέτωπο με στελέχη και δικτύωση. Επειδή αυτά δεν υπάρχουν σήμερα και ίσως λείπει η διάθεση να υπάρξουν, φαντάζει πιο πιθανό το σενάριο του δαχτυλιδιού και της ήπιας διαδοχής δηλαδή το σενάριο Γ.
Αποτελέσματα.
Το Σενάριο Α οδηγεί στην απαξία και τον κόσμο αόριστα αλλού.
Το σενάριο Β οδηγεί στην σύγκρουση με όλους και με όλα. Οδηγεί στην εκκαθάριση ή και στην διάσπαση και στην συντεταγμένη αντιμνημονιακή πορεία στο χώρο της κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ αναζωογονείται.
Το σενάριο Γ οδηγεί σε συμμετοχή σε κυβερνήσεις συνεργασίας  η οποία θα καθυστερήσει κάπως την απαξία ορισμένων στελεχών. Ο λαός του ΠΑΣΟΚ όμως που ήδη ψάχνεται θα είναι αλλού.
Βεβαίως όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα φτάσουμε στις διαδικασίες διαδοχής πριν την εμφάνιση ενός νέου συμπαγούς κόμματος του μνημονίου. Αν αυτό το κόμμα προκύψει νωρίτερα ίσως αλλάξουν τα δεδομένα.

1 σχόλιο:

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive