Η εκτίναξη των επιτοκίων στους τίτλους του ιταλικού δημοσίου σε ύψη ρεκόρ κυριάρχησε στον διεθνή Τύπο, ενώ όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται πλέον στον άμεσο κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης.Η Wall Street Journal σημείωνε ότι οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων αποδεικνύονται απολύτως ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα τα spread να συνεχίζουν να αυξάνονται...«Σε περίπτωση που η Ιταλία (τρίτος μεγαλύτερος δανειολήπτης του κόσμου) αποκλειστεί από τις αγορές, τότε οι δυνατότητες διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού θα δοκιμαστούν μέχρις εσχάτων», αναφέρει η γνωστή εφημερίδα.
Από την πλευρά τους, οι έγκυροι Financial Times αποδίδουν την προχθεσινή αποτυχία της Γερμανίας να βρει αγοραστές για τα ομόλογά της στη μαζική φυγή κεφαλαίων από την Ευρωζώνη, η οποία πλήττει ακόμη και το κραταιό γερμανικό Bund.
Με άλλα λόγια, το πλοίο βυθίζεται και όσοι μπορούν το εγκαταλείπουν. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες του κύριου άρθρου των Financial Times, η πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγου θα επιβαρύνει με επιπλέον ρίσκο την επένδυση στα μέχρι πρότινος θεωρούμενα ως ασφαλή γερμανικά ομόλογα.
Ακόμη πιο απαισιόδοξη για το μέλλον είναι η εκτίμηση του φημισμένου αρθρογράφου του βρετανικού Guardian Σιάμον Τζένκινς. Όπως επεσήμανε στη χθεσινή του στήλη, η κρίση στην Ευρωζώνη δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την παγκόσμια οικονομία, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία, καθώς κλονίζεται η πίστη των πολιτών στην ικανότητα των πολιτικών να διαχειριστούν την κατάσταση. Η εικόνα απαξίωσης των θεσμών παραπέμπει σε συνθήκες που επικρατούσαν το 1900 και το 1930, λίγο πριν από το ξέσπασμα των Παγκοσμίων Πολέμων, σύμφωνα πάντα με τον Τζένκινς.
Ο επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, Ρόμπερτ Πέστον, προειδοποιεί ότι το 2012 θα είναι η πιο επικίνδυνη χρονιά για την εκδήλωση κραχ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, το επόμενο έτος οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν χρέη που φτάνουν τα 810 δισεκατομμύρια ευρώ. Από άλλα 400 δισεκατομμύρια εκάστη θα χρειατούν η Γαλλία και η Ιταλία, 220 δισεκατομμύρια η Ισπανία και 260 η Βρετανία. Πού θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα σε συνθήκες ασφυκτικής ρευστότητας, διερωτάται ο Πέστον.
«Το ευρώ έχει πάψει πλέον να θεωρείται σοβαρό νόμισμα» γράφει στην Daily Telegraph ο αρθρογράφος Τζέρεμι Γουόρνερ και προσθέτει: «Κανείς επενδυτής δεν θέλει πλέον να κρατει στα χέρια του χαρτιά σε ευρώ, έστω και αν αυτά είναι γερμανικά. Οι Αμερικανοί φεύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν από την Ευρωζώνη και οι βρετανικές τράπεζες δεν δανείζουν κανέναν άλλον, πλην των πλέον φερέγγυων εταίρων τους». Ηδη, η Βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, υπογραμμίζει ο ίδιος αρθρογράφος, έχει ζητήσει από τις τράπεζες της χώρας να καταστρώσουν σχέδια για την περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης.
Για αλλαγή της κατάστασης κάνουν λόγο και οι αμερικανικοί New York Times, οι οποίοι σημειώνουν ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Γερμανία έχει εξοικονομήσει μεταξύ 20 και 75 δισεκατομμυρίων ευρώ (ανάλογα με την εκτίμηση) λόγω της κρίσης, καθώς το κόστος δανεισμού της μειώθηκε, αφού οι επενδυτές έψαχναν ασφαλές καταφύγιο από τα ομόλογα του Νότου. Πλέον, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν έτσι, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, αφού αμφισβητείται η δυνατότητα της Ευρωζώνης να επιβιώσει, αλλά και η ασφάλεια των κρατικών ομολόγων γενικώς, ως προϊόντων χαρτοφυλακίου.
Παράλληλα, όλες οι εφημερίδες και τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου φιλοξενούσαν εκτενή ρεπορτάζ για την άνοδο των επιτοκίων σε όλα τα ομόλογα, τις απότομες μεταβολές των χρηματιστηριακών δεικτών και την άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.