Βόμβα μεγατόνων πέταξε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι.Μουρμούρας καθώς έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης συνεργασίας και το πρώτο στέλεχος της ΝΔ που μίλησε ανοιχτά για την ύψιστη σημασία που έχει για την Ελλάδα το θέμα του δικαίου που θα διέπει τα νέα ομόλογα της συμφωνίας για το PSI+ ενώ με μία δεύτερη βόμβα αμφισβήτησε το όφελος της αναδιάρθρωσης το οποίο τοποθέτησε στα 50 δις ευρώ από 100 δις που ισχυρίζεται ο Υπουργός Οικονομικών, κύριος Ε. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ...«Η καθαρή μείωση του χρέους που προκύπτει είναι περίπου 50 δισ. ευρώ κι όχι 100 δισ. ευρώ, όπως ακούγεται» ανέφερε στη Βουλή ο κ.Μουρμούρας και συμπλήρωσε: «Περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν και οι τελικοί όροι του προγράμματος και ειδικότερα αν τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό ή το ελληνικό δίκαιο. Αργότερα τα οικονομικά εγχειρίδια θα χρεώσουν, πιστώσουν -εσείς θα διαλέξετε το ρήμα- αυτό που συμβαίνει τώρα, ως μια προληπτική συντεταγμένη χρεοκοπία».
Το χρονικό της ανάδειξης του καυτού θέματος του δικαίου των ελληνικών ομολόγων
Ιούλιος 2010
Η ανάδειξη του θέματος του δικαίου των ελληνικών ομολόγων ξεκινά από το πολυσέλιδο άρθρο φωτιά "Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της" του χρηματιστηριακού τεχνικού αναλυτή κ. Πάνου Παναγιώτου το οποίο δημοσιεύτηκε στις αρχές του Ιουλίου του 2010 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ ως αποκλειστικότητα και στη συνέχεια επαναδημοσιεύτηκε σε πλειάδα ΜΜΕ. Σε αυτό το άρθρο / έρευνα, ο κ. Παναγιώτου παρουσίασε μεταφρασμένη έκθεση του πανεπιστημίου Duke και αμερικανικής νομικής εταιρίας ειδικής στα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους καθώς και μία μελέτη του πανεπιστημίου Harvard, ο συνδυασμός των οποίων οδηγούσε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό νομικό πλεονέκτημα στα χέρια της καθώς το 90% του ελληνικού χρέους ρυθμίζεται από το ελληνικό δίκαιο και αυτό συνεπάγεται πως, μεταξύ άλλων, μπορεί μονομερώς να επηρεάσει αποφασιστικά την έκβαση μιας αναδιάρθρωσης χρέους.
Το συγκεκριμένο άρθρο / μελέτη καθώς και ο φάκελος των στοιχείων που το συνόδευεγνωστοποιήθηκαν με τη βοήθεια καταξιωμένων δημοσιογράφων στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Πρόεδρο της ο οποίος και αναγνώρισε αμέσως τη σημασία του και ταυτόχρονα και σε ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Αύγουστος – Δεκέμβριος 2010
Ακολουθούν νέα σχετικά άρθρα από τον κύριο Παναγιώτου με έμφαση στο δίκαιο των ελληνικών ομολόγων και στο πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση.
Απρίλιος 2011
Τα άρθρα με το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων μπαίνουν στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση – Περίεργες Συμπτώσεις” των εκδόσεων Λιβάνη.
Ιούλιος 2011
Τον Ιούλιο του 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου συμφωνεί στο PSI του 21% και διεθνή ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων οι New York Times) αναφέρουν πως όρος της συμφωνίας ήταν η αποδοχή της μετατροπής του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε βρετανικό. Αυτό σήμαινε (αν ισχύει) την παραχώρηση του μεγαλύτερου και μοναδικού, ίσως, διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας και μάλιστα χωρίς η κυβέρνηση να θέσει το θέμα στη Βουλή και χωρίς να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τη σημασία του.
Αύγουστος 2011
Τον Αύγουστο του 2011 η κυβέρνηση προσλαμβάνει την αμερικανική νομική εταιρία που είχε αναφερθεί στο άρθρο του κ. Παναγιώτου, "Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της". Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσέλαβε τη συγκεκριμένη εταιρία, ειδική στις αναδιαρθρώσεις χρέους, για να διαπραγματευτεί τους όρους του PSI αλλά και πιθανόν ως σύμβουλο για ένα δεύτερο και μεγαλύτερο PSI το οποίο φαινόταν ως αναπόφευκτο.
Σεπτέμβριος 2011
Το Σεπτέμβριο του 2011 η συμφωνία για το PSI ακυρώνεται και το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων παραμένει το ελληνικό. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας σώζεται.
Οκτώβριος 2011
Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί στο PSI+ με κούρεμα 50%. Την επομένη της συμφωνίας, στις 27 Οκτωβρίου το XrimaNews.gr δημοσιεύει άρθρο του κ. Παναγιώτου με τίτλο "Eλληνικό το δώρο της Μέρκελ στους τραπεζίτες για το κούρεμα;" στο οποίο αποκαλύπτεται ότι (σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD) η Μέρκελ έπεισε τους τραπεζίτες να δεχτούν κούρεμα της τάξης του 50% συμφωνώντας στην αλλαγή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό. Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται επιβεβαιωτικά της συμφωνίας δημοσιεύματα και από τη Wall Street Journal.
Ακολουθεί το άρθρο του κυρίου Παναγιώτου "Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης" όπου στο τέλος γίνεται έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να ενημερώσουν τη Βουλή για το θέμα του δικαίου των ομολόγων και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης να το παραχωρήσει στους τραπεζίτες.
Την ίδια ημέρα ξεκινά μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου και πίεσης στην κυβέρνηση από μία σειρά site που αναπαράγουν το άρθρο. Μέσα σε αυτά το TVXS.gr, το Sofokleous10.gr, η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ και ο ιστότοπος της αλλά και μεγάλα μπλογκς και χιλιάδες αναγνώστες που μεταφέρουν το μήνυμα μέσω facebook και twitter. Το άρθρο "Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης" αναπαράγεται σε ολόκληρο το ελληνικό διαδίκτυο.
Νοέμβριος 2011
Το θέμα φτάνει στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στη συνέχεια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και της ΕΡΤ με διαδοχικές συνεντεύξεις του κυρίου Παναγιώτου γι' αυτό.
Στην έκκληση του κυρίου Παναγιώτου ανταποκρίνεται ο ανεξάρτητος βουλευτής κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής (τον διέγραψε ο κύριος Παπανδρέου όταν δεν ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο) που επικοινωνεί με το XrimaNews.gr για να ζητήσει όλα τα στοιχεία και τις μελέτες για το θέμα του δικαίου των ομολόγων και έρχεται σε επαφή με τον κύριο Παναγιώτου.
Στις 7 Νοεμβρίου ο κύριος Κουρουμπλής καταθέτει στη Βουλή την πρώτη επίκαιρη ερώτηση για το δίκαιο των ομολόγων και ζητά την απάντηση του υπουργού Οικονομικών κυρίου Βενιζέλου η οποία καθυστερεί και τελικά δεν δίνεται (μέχρι στιγμής). Γίνεται, έτσι, ο πρώτος Έλληνας βουλευτής που καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.
Το θέμα αποκτά μεγάλες διαστάσεις στις επόμενες ημέρες και σε αυτό πλέον αναφέρονται δημοσιογράφοι και κανάλια σε όλη τη χώρα.
Ακολουθεί η ομιλία του κυρίου Κουρουμπλή στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό όπου ο βουλευτής επανέρχεται ζητώντας σαφείς εξηγήσεις για το θέμα. Γίνεται έτσι και ο πρώτος βουλευτής που θίγει το θέμα στη Βουλή και ενημερώνει επίσημα τους Έλληνες βουλευτές και τον ελληνικό λαό. Παράλληλα ο κύριος Κουρουμπλής επικοινωνεί με βουλευτές προσπαθώντας να τους ενημερώσει κατ' ιδίαν για το θέμα τονίζοντας τη μέγιστη σημασία του για την Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες το XrimaNews.gr αποκαλύπτει στην Ελλάδα ότι η κυβέρνηση φέρεται πως είχε παραχωρήσει κρυφά το δικαίωμα μετατροπής του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε αγγλικό στη συμφωνία του PSI του 21% με πηγές διεθνή δημοσιεύματα.
Η πίεση στην κυβέρνηση υπό το βάρος των αποκαλύψεων μεγαλώνει.
Στις 19 Νοεμβρίου δημοσιεύονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το IIF επιμένει ώστε τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο αλλά η κυβέρνηση για πρώτη φορά φέρεται να διαφωνεί!
Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και γίνεται ένα από τα κυρίαρχα στην Ελλάδαπαρόλο που πολλά ΜΜΕ αποφεύγουν προκλητικά να αναφερθούν σε αυτό.
Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων αποτελεί τόσο δυνατό όπλο στα χέρια της Ελλάδας που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το αν και πώς θα αποπληρωθούν τα CDS όσων ομολογιούχων αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI+ με στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι τράπεζες κατά 50%.
Στις 22 Νοεμβρίου στο θέμα επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κύριος Τσίπρας. Γίνεται έτσι ο πρώτος Πρόεδρος κόμματος που αναφέρεται στο δίκαιο το ελληνικών ομολόγων και στη μεγάλη σημασία του για την Ελλάδα.
Ακολουθεί επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού κυρίου Λαφαζάνη. Πλέον, η κυβέρνηση έχει τρεις επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα του δικαίου των ομολόγων αλλά εξακολουθεί να αποφεύγει να δώσει απάντηση.
Στις 25 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι. Μουρμούρας γίνεται ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης συνεργασίας το πρώτο στέλεχος της ΝΔ αλλά και ο πρώτος υπουργός ελληνικής κυβέρνησης από το ξέσπασμα της κρίσης που αναφέρεται στη Βουλή στο θέμα του δικαίου που θα διέπει τα νέα ομόλογα της συμφωνίας για το PSI+ . «Περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν και οι τελικοί όροι του προγράμματος και ειδικότερα αν τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό ή το ελληνικό δίκαιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μουρμούρας.
Την ίδια ημέρα, το Reuters αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων για να “αναγκάσει τους πιστωτές που δεν μετέχουν στο PSI να συμφωνήσουν με τους νέους όρους ανταλλαγής και τους ίδιους όρους με τους άλλους πιστωτές” σε μία είδηση βόμβα που αν ισχύει σημαίνει πως η κυβέρνηση επιτέλους κάνει χρήση του κρυφού διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας για το χρέος της.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πλέον αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου. Γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση ώστε να μη χαθεί το μεγαλύτερο νομικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και να μην παραδοθεί στους δανειστές της χώρας. Διαδώστε αυτό το μήνυμα παντού και πιέστε τους βουλευτές που γνωρίζετε και ίσως ψηφίσατε να τονίσουν πως δεν πρέπει να δοθεί στους δανειστές το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων. Αν το δίκαιο μετατραπεί από το ελληνικό στο βρετανικό θα πρόκειται για μία εθνική καταστροφή. Αν όμως διατηρηθεί στο ελληνικό, θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη της Ελλάδας απέναντι στο ισχυρότερο λόμπι του κόσμου, αυτό των διεθνών τραπεζών.
Πηγή
Το χρονικό της ανάδειξης του καυτού θέματος του δικαίου των ελληνικών ομολόγων
Ιούλιος 2010
Η ανάδειξη του θέματος του δικαίου των ελληνικών ομολόγων ξεκινά από το πολυσέλιδο άρθρο φωτιά "Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της" του χρηματιστηριακού τεχνικού αναλυτή κ. Πάνου Παναγιώτου το οποίο δημοσιεύτηκε στις αρχές του Ιουλίου του 2010 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΚΕΡΔΟΣ ως αποκλειστικότητα και στη συνέχεια επαναδημοσιεύτηκε σε πλειάδα ΜΜΕ. Σε αυτό το άρθρο / έρευνα, ο κ. Παναγιώτου παρουσίασε μεταφρασμένη έκθεση του πανεπιστημίου Duke και αμερικανικής νομικής εταιρίας ειδικής στα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους καθώς και μία μελέτη του πανεπιστημίου Harvard, ο συνδυασμός των οποίων οδηγούσε στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει ένα μοναδικό νομικό πλεονέκτημα στα χέρια της καθώς το 90% του ελληνικού χρέους ρυθμίζεται από το ελληνικό δίκαιο και αυτό συνεπάγεται πως, μεταξύ άλλων, μπορεί μονομερώς να επηρεάσει αποφασιστικά την έκβαση μιας αναδιάρθρωσης χρέους.
Το συγκεκριμένο άρθρο / μελέτη καθώς και ο φάκελος των στοιχείων που το συνόδευεγνωστοποιήθηκαν με τη βοήθεια καταξιωμένων δημοσιογράφων στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον Πρόεδρο της ο οποίος και αναγνώρισε αμέσως τη σημασία του και ταυτόχρονα και σε ανώτατους αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Αύγουστος – Δεκέμβριος 2010
Ακολουθούν νέα σχετικά άρθρα από τον κύριο Παναγιώτου με έμφαση στο δίκαιο των ελληνικών ομολόγων και στο πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για την Ελλάδα από την ελληνική κυβέρνηση.
Απρίλιος 2011
Τα άρθρα με το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων μπαίνουν στο βιβλίο “Υπόθεση Ελληνική Κρίση – Περίεργες Συμπτώσεις” των εκδόσεων Λιβάνη.
Ιούλιος 2011
Τον Ιούλιο του 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου συμφωνεί στο PSI του 21% και διεθνή ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων οι New York Times) αναφέρουν πως όρος της συμφωνίας ήταν η αποδοχή της μετατροπής του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε βρετανικό. Αυτό σήμαινε (αν ισχύει) την παραχώρηση του μεγαλύτερου και μοναδικού, ίσως, διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας και μάλιστα χωρίς η κυβέρνηση να θέσει το θέμα στη Βουλή και χωρίς να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τη σημασία του.
Αύγουστος 2011
Τον Αύγουστο του 2011 η κυβέρνηση προσλαμβάνει την αμερικανική νομική εταιρία που είχε αναφερθεί στο άρθρο του κ. Παναγιώτου, "Το κρυφό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδας για το χρέος της". Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσέλαβε τη συγκεκριμένη εταιρία, ειδική στις αναδιαρθρώσεις χρέους, για να διαπραγματευτεί τους όρους του PSI αλλά και πιθανόν ως σύμβουλο για ένα δεύτερο και μεγαλύτερο PSI το οποίο φαινόταν ως αναπόφευκτο.
Σεπτέμβριος 2011
Το Σεπτέμβριο του 2011 η συμφωνία για το PSI ακυρώνεται και το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων παραμένει το ελληνικό. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας σώζεται.
Οκτώβριος 2011
Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί στο PSI+ με κούρεμα 50%. Την επομένη της συμφωνίας, στις 27 Οκτωβρίου το XrimaNews.gr δημοσιεύει άρθρο του κ. Παναγιώτου με τίτλο "Eλληνικό το δώρο της Μέρκελ στους τραπεζίτες για το κούρεμα;" στο οποίο αποκαλύπτεται ότι (σύμφωνα με ρεπορτάζ της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης ARD) η Μέρκελ έπεισε τους τραπεζίτες να δεχτούν κούρεμα της τάξης του 50% συμφωνώντας στην αλλαγή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό. Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται επιβεβαιωτικά της συμφωνίας δημοσιεύματα και από τη Wall Street Journal.
Ακολουθεί το άρθρο του κυρίου Παναγιώτου "Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης" όπου στο τέλος γίνεται έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να ενημερώσουν τη Βουλή για το θέμα του δικαίου των ομολόγων και να προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση της κυβέρνησης να το παραχωρήσει στους τραπεζίτες.
Την ίδια ημέρα ξεκινά μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου και πίεσης στην κυβέρνηση από μία σειρά site που αναπαράγουν το άρθρο. Μέσα σε αυτά το TVXS.gr, το Sofokleous10.gr, η εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ και ο ιστότοπος της αλλά και μεγάλα μπλογκς και χιλιάδες αναγνώστες που μεταφέρουν το μήνυμα μέσω facebook και twitter. Το άρθρο "Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο μυστικό της ελληνικής κρίσης" αναπαράγεται σε ολόκληρο το ελληνικό διαδίκτυο.
Νοέμβριος 2011
Το θέμα φτάνει στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και στη συνέχεια στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 και της ΕΡΤ με διαδοχικές συνεντεύξεις του κυρίου Παναγιώτου γι' αυτό.
Στην έκκληση του κυρίου Παναγιώτου ανταποκρίνεται ο ανεξάρτητος βουλευτής κύριος Παναγιώτης Κουρουμπλής (τον διέγραψε ο κύριος Παπανδρέου όταν δεν ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο) που επικοινωνεί με το XrimaNews.gr για να ζητήσει όλα τα στοιχεία και τις μελέτες για το θέμα του δικαίου των ομολόγων και έρχεται σε επαφή με τον κύριο Παναγιώτου.
Στις 7 Νοεμβρίου ο κύριος Κουρουμπλής καταθέτει στη Βουλή την πρώτη επίκαιρη ερώτηση για το δίκαιο των ομολόγων και ζητά την απάντηση του υπουργού Οικονομικών κυρίου Βενιζέλου η οποία καθυστερεί και τελικά δεν δίνεται (μέχρι στιγμής). Γίνεται, έτσι, ο πρώτος Έλληνας βουλευτής που καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για το θέμα.
Το θέμα αποκτά μεγάλες διαστάσεις στις επόμενες ημέρες και σε αυτό πλέον αναφέρονται δημοσιογράφοι και κανάλια σε όλη τη χώρα.
Ακολουθεί η ομιλία του κυρίου Κουρουμπλή στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό όπου ο βουλευτής επανέρχεται ζητώντας σαφείς εξηγήσεις για το θέμα. Γίνεται έτσι και ο πρώτος βουλευτής που θίγει το θέμα στη Βουλή και ενημερώνει επίσημα τους Έλληνες βουλευτές και τον ελληνικό λαό. Παράλληλα ο κύριος Κουρουμπλής επικοινωνεί με βουλευτές προσπαθώντας να τους ενημερώσει κατ' ιδίαν για το θέμα τονίζοντας τη μέγιστη σημασία του για την Ελλάδα.
Τις επόμενες ημέρες το XrimaNews.gr αποκαλύπτει στην Ελλάδα ότι η κυβέρνηση φέρεται πως είχε παραχωρήσει κρυφά το δικαίωμα μετατροπής του δικαίου των ελληνικών ομολόγων από ελληνικό σε αγγλικό στη συμφωνία του PSI του 21% με πηγές διεθνή δημοσιεύματα.
Η πίεση στην κυβέρνηση υπό το βάρος των αποκαλύψεων μεγαλώνει.
Στις 19 Νοεμβρίου δημοσιεύονται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το IIF επιμένει ώστε τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο αλλά η κυβέρνηση για πρώτη φορά φέρεται να διαφωνεί!
Το θέμα αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και γίνεται ένα από τα κυρίαρχα στην Ελλάδαπαρόλο που πολλά ΜΜΕ αποφεύγουν προκλητικά να αναφερθούν σε αυτό.
Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει πως το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων αποτελεί τόσο δυνατό όπλο στα χέρια της Ελλάδας που μπορεί να επηρεάσει ακόμη και το αν και πώς θα αποπληρωθούν τα CDS όσων ομολογιούχων αρνηθούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στο PSI+ με στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι τράπεζες κατά 50%.
Στις 22 Νοεμβρίου στο θέμα επανέρχεται με επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό, κ. Λουκά Παπαδήμο ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κύριος Τσίπρας. Γίνεται έτσι ο πρώτος Πρόεδρος κόμματος που αναφέρεται στο δίκαιο το ελληνικών ομολόγων και στη μεγάλη σημασία του για την Ελλάδα.
Ακολουθεί επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού κυρίου Λαφαζάνη. Πλέον, η κυβέρνηση έχει τρεις επίκαιρες ερωτήσεις για το θέμα του δικαίου των ομολόγων αλλά εξακολουθεί να αποφεύγει να δώσει απάντηση.
Στις 25 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ι. Μουρμούρας γίνεται ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης συνεργασίας το πρώτο στέλεχος της ΝΔ αλλά και ο πρώτος υπουργός ελληνικής κυβέρνησης από το ξέσπασμα της κρίσης που αναφέρεται στη Βουλή στο θέμα του δικαίου που θα διέπει τα νέα ομόλογα της συμφωνίας για το PSI+ . «Περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν και οι τελικοί όροι του προγράμματος και ειδικότερα αν τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό ή το ελληνικό δίκαιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μουρμούρας.
Την ίδια ημέρα, το Reuters αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων για να “αναγκάσει τους πιστωτές που δεν μετέχουν στο PSI να συμφωνήσουν με τους νέους όρους ανταλλαγής και τους ίδιους όρους με τους άλλους πιστωτές” σε μία είδηση βόμβα που αν ισχύει σημαίνει πως η κυβέρνηση επιτέλους κάνει χρήση του κρυφού διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας για το χρέος της.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πλέον αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου. Γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση ώστε να μη χαθεί το μεγαλύτερο νομικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και να μην παραδοθεί στους δανειστές της χώρας. Διαδώστε αυτό το μήνυμα παντού και πιέστε τους βουλευτές που γνωρίζετε και ίσως ψηφίσατε να τονίσουν πως δεν πρέπει να δοθεί στους δανειστές το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων. Αν το δίκαιο μετατραπεί από το ελληνικό στο βρετανικό θα πρόκειται για μία εθνική καταστροφή. Αν όμως διατηρηθεί στο ελληνικό, θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη της Ελλάδας απέναντι στο ισχυρότερο λόμπι του κόσμου, αυτό των διεθνών τραπεζών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.