Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Δηλώσεις Βενιζέλου - Rösler μετά τη συνάντησή τους στη Βουλή


Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του Αντικαγκελάριου και Υπουργού Οικονομίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Philipp Rösler μετά τη συνάντησή τους στη Βουλή

redsqPhilipp Rösler: Κυρίες και κύριοι, αγαπητέ συνάδελφε κ. Βενιζέλο, πραγματικά είχαμε και πάλι εξαιρετικά καλές συνομιλίες. Το θέμα το οποίο συζητήσαμε είναι ασφαλώς η γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη και διαπιστώσαμε ότι η κρίση αυτή έχει δυο αίτια: Από τη μια πλευρά είναι η υπερχρέωση των κρατών και από την άλλη πλευρά είναι ο ελλιπής ανταγωνισμός.

Για να υπάρξει αποδοχή από πλευράς των λαών όλων όσων καλούνται να πράξουν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, αλλά και στην ίδια την Ευρωζώνη, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό όραμα. Αυτήν ακριβώς την άποψή μου και αυτή την αρχή μου επαναλαμβάνω συνεχώς: ότι θα πρέπει να υπάρξει μια Ένωση για τη σταθερότητα. Η Ευρώπη δηλαδή για την σταθερότητα. Αυτό είναι καλό για την Ευρωζώνη, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, ούτως ώστε να μπορέσουμε να την προασπίσουμε από επιθέσεις εκ των έξω.

Αυτό που συζητήσαμε, επίσης, με τον  κ. Υπουργό είναι οι εκκρεμείς υποθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων και του ελληνικού κράτους και είμαι πάρα πολύ ευγνώμων που ο Υπουργός ανέλαβε ο ίδιος να δώσει λύση εδώ. Τις επόμενες ημέρες ήδη θα έχουμε αποφάσεις και θετικά αποτελέσματα.

Αυτό αποτελεί ένα πραγματικά ηχηρό μήνυμα για τη γερμανική βιομηχανία, για τη γερμανική ιδιωτική πρωτοβουλία, ούτως ώστε να έχει κάθε λόγο ο Γερμανός επενδυτής να έρθει στη χώρα σας να κάνει επενδύσεις, πράγμα το οποίο θα ενδυναμώσει και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας σας.

Άρα σε αυτό το ταξίδι, μπορώ να πω ότι είμαι πάρα πολύ ευτυχής και ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Υποδέχτηκα με πολύ μεγάλη χαρά στην Αθήνα τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας τον κ. Rösler, με τον οποίο είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συνομιλία για το μεγάλο κοινό όραμά μας, που είναι η Ευρώπη, η Ευρωζώνη, το ευρώ.

Ο κ. Rösler βλέπει την Ελλάδα πάντα ως μέλος του ευρώ και το μήνυμα που στέλνουμε είναι ένα μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής για το κοινό μας νόμισμα και για το κοινό θεσμικό σπίτι, που είναι η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα διέρχεται μια πολύ δύσκολη και κρίσιμη φάση. Η κρίση όμως είναι και ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας μέσα από δύσκολες αλλά αναγκαίες αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα. Οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι αποφάσεις  που βοηθούν τη χώρα μακροπρόθεσμα, βοηθούν τους Έλληνες πολίτες και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να το κατανοήσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Η Ελλάδα είναι και θέλει να γίνει ακόμη περισσότερο μια φιλο-επενδυτική, φιλο-αναπτυξιακή χώρα. Η παρουσία των γερμανικών επιχειρήσεων εδώ είναι μακρά και επιτυχής και θέλουμε τώρα να πολλαπλασιαστεί. Θα λύσουμε όλα τα εκκρεμή προβλήματα που υπάρχουν, τα οποία είναι μικρά και λίγα. Κυρίως όμως διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο που θα προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις και θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Γερμανία θα είναι πρωταθλητής στις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, με τη στήριξη και των ευρωπαϊκών θεσμών, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών Ταμείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει η σταθερότητα στην Ευρώπη, τι σημαίνει να υπάρχει ένα σταθερό και αξιόπιστο ευρώ. Η σταθερότητα είναι αυτή που αποτελεί τη βάση της ανάπτυξης, και βέβαια και τη βάση της κοινωνικής συνοχής, γιατί είμαστε μια νομισματική Ένωση, είμαστε μια Ένωση που έχει ως βασικό στόχο τη σταθερότητα και του νομίσματος και των τιμών.

Αλλά, απευθυνόμαστε σε ανθρώπους και πρέπει να έχουμε πείσει τους πολίτες μας. Πρέπει να πείσουμε και τον Έλληνα πολίτη πως οι θυσίες του πιάνουν τόπο και τον Γερμανό πολίτη πως η βοήθεια που δίνει στην Ελλάδα, είναι πολλαπλά επωφελής για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Γιατί η βοήθεια θα τιμηθεί από την Ελλάδα μέχρι το τελευταίο ευρώ και κυρίως η ενίσχυση στις διαρθρωτικές αλλαγές θα πιάσει τόπο και έτσι θα υπάρξει και η αναγκαία ανταπόδοση, μέσα από το πεδίο των επενδύσεων, που θα αναπτυχθούν και εδώ σε τομείς, όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα όπως είναι ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο τον κ. Rösler για τη διάθεση που έχει να βοηθήσει τη χώρα μας και για το όραμα που έχει για την Ευρώπη και θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία στη συνέχεια της επίσκεψής του.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive