Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

AΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Για τα Παραχωρητήρια και τέλη ακινήτων εργατικών κατοικιών


Ερώτηση
Προς τους αξιότιμους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών
Θέμα: «Παραχωρητήρια και τέλη ακινήτων εργατικών κατοικιών»
Ο ΟΕΚ με βάση την Υ.Α. 50442 του 1998, που ισχύει για όλους τους οικισμούς που έγιναν την ίδια χρονική περίοδο, χρησιμοποιεί τον μέσο όρο του κόστους κατασκευής ανά τ.μ. των εργατικών κατοικιών...
σε όλη την χώρα που είχαν αποπερατωθεί το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από την οριστική παραχώρηση, καθορίζοντας έτσι το ποσό που καλούνται να  πληρώσουν οι δικαιούχοι όταν θα λάβουν τα οριστικά παραχωρητήρια. Επειδή, τα οριστικά παραχωρητήρια των κατοικιών δίδονται όταν εκκαθαρισθεί οικονομικά το έργο της κατασκευής, ένας μεγάλος αριθμός δικαιούχων, που παρέλαβαν τις κατοικίες τους πριν από αρκετά χρόνια,  δεν τα έχει λάβει ακόμη.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι δικαιούχοι, προκειμένου να λάβουν τα οριστικά παραχωρητήρια θα διαφέρει από εκείνο που αντιστοιχεί στο κόστος κατασκευής του έτους που παρέλαβαν τις κατοικίες τους. Ως παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί η περίπτωση του οικισμού «Μελίνα Μερκούρη» στην Γιάννουλη Λάρισας. Συγκεκριμένα, ο οικισμός κατασκευάστηκε το 1998, με κόστος ανά τ.μ. πολύ μικρότερο από αυτό που καλούνται τώρα να πληρώσουν οι δικαιούχοι και που αντιστοιχεί στο κόστος κατασκευής ανά τ.μ. του 2005, που είναι και το έτος οριστικής παραχώρησης των κατοικιών. Λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης θα ήταν, λοιπόν, λογικό, για αυτές τις περιπτώσεις, να καθορίζεται το τίμημα που πρέπει να καταβάλουν οι δικαιούχοι, ως ο μέσος όρος του κόστους κατασκευής ανά τ.μ. των εργατικών κατοικιών σε όλη την χώρα που είχαν αποπερατωθεί το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από την προσωρινή παραχώρηση.
Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι αν και δεν έλαβαν ακόμα τα οριστικά παραχωρητήρια και ως εκ τούτου δεν τους ανήκει ουσιαστικά το ακίνητο, θα επιβαρυνθούν επιπλέον με τα προσφάτως επιβαλλόμενα τέλη ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Δεδομένης της οικονομικής πραγματικότητας οι παραπάνω οικονομικές επιβαρύνσεις θα τινάξουν στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών που κατοικούν στις εργατικές κατοικίες, που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Επειδή, ο θεσμός των εργατικών κατοικιών μέσω του ΟΕΚ, αποτελεί πραγματικά ανάσα για χιλιάδες εργαζομένους, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.      Υπάρχει η πολιτική βούληση να τροποποιηθεί η Υ.Α. 50442 του 1998, κατά τρόπο ώστε να καθορίζεται το τίμημα που πρέπει να καταβάλουν οι δικαιούχοι, ως ο μέσος όρος του κόστους κατασκευής ανά τ.μ. των εργατικών κατοικιών σε όλη την χώρα που είχαν αποπερατωθεί το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από την οριστική παραχώρηση, μόνο στην περίπτωση που το προκύπτον ποσό είναι μικρότερο από εκείνο που διαμορφώνεται με βάση το κόστος κατασκευής ανά τ.μ. του έτους παραλαβής των κατοικιών από τους δικαιούχους (έτος προσωρινής παραχώρησης);
2.      Προτίθεται, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να φροντίσει, έτσι ώστε να εξαιρεθούν οι μη έχοντες τα οριστικά παραχωρητήρια από το ειδικό τέλος στα ακίνητα που έχει επιβάλει το Υπουργείο Οικονομικών;
                                                                                                             Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive