Ο λόγος αφορά στην ενεργοποίηση κι επισήμως, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο, όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί, αναλαμβάνει την κεφαλαιακή ενίσχυση του «καλού κομματιού» της Proton Bank.
Ήταν να μην γίνει η αρχή. Τώρα, το κρίσιμο ερώτημα είναι: ποια τράπεζα θα πάρει σειρά μετά την Proton Bank;
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο επόμενος όμιλος, που θα καταφύγει στις υπηρεσίες του Ταμείου, θα είναι η ATEbank, μετά και την σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Μετά όμως; Οι πληροφορίες του Newscode.gr αναφέρουν ότι αυτές τις ώρες οι διοικήσεις συγκεκριμένων τραπεζών δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα, για να αποφύγουν την προσφυγή στο ΤΧΣ, για τον απλό λόγο ότι κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε, αυτομάτως, την κρατικοποίηση τους.
Κι αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν θέλουν ούτε να ακούν. Ωστόσο, η ανάγκη για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους θέσης δείχνει να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις αδήριτη.
Το γεγονός ότι η BlakcRock ανακαλύπτει συνεχώς «σκελετούς» σε ντουλάπια καθιστά αυτή την εξέλιξη, περίπου, μονόδρομο.
Όλες οι υπόλοιπες γραμμές ροών, η μια μετά την άλλη, αποκόπτονται. Ακόμα κι αυτή η τελευταία, του ειδικού μηχανισμού, που ενεργοποίησε ηΤράπεζα της Ελλάδας, με την κωδική ονομασία ELA και με την άδεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οπότε, το ΤΧΣ είναι η μοναδική πηγή που απομένει, ειδικά μετά την απόφαση της ΕΚΤ να χορηγεί τη δική της ρευστότητα υποβάλλοντας τις εγγυήσεις που της παρέχονται σε ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% κι ενίοτε του 60%.
Ποια τράπεζες όμως μπορεί να αντέξει για πολύ ένα τέτοιο haircut; Κάποια στιγμή, όλα τα αποθεματικά τελειώνουν. Το ίδιο και τα ομόλογα, που μπαίνουν ως εγγύηση σε αυτές τις περιπτώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.