Το κόμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑ.Ο.Σ.) ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2000, μετά τη διαγραφή του ιδρυτή και αρχηγού του, Γιώργου Καρατζαφέρη, από τη Νέα Δημοκρατία. Από την αρχή εμφανίστηκε σαν φορέας μίας άλλης ιδεολογικής-κοινωνικής τοποθέτησης και όχι ως ένα ακόμα κόμμα «διαμαρτυρίας» της ευρύτερης Δεξιάς.
Θέλησε ξεκάθαρα να εκφράσει μία τάση της εθνικής Δεξιάς, που παρέμενε εγκλωβισμένη στη Νέα Δημοκρατία από το 1974 και μετά. Μοναδική ευκαιριακή εξαίρεση υπήρξε η εμφάνιση της Εθνικής Παράταξης, με το ποσοστό του 6.82% στις εκλογές του 1977.
Η τοποθέτηση του ΛΑ.Ο.Σ. στη θέση της εθνικής Δεξιάς και ο «απογαλακτισμός» του από τη Νέα Δημοκρατία υπήρξε η βασική αιτία της σταδιακής ανόδου αυτού του πολιτικού κόμματος. Στις πρώτες εκλογές που κατήλθε με αυτόνομο ψηφοδέλτιο, για τη Βουλή (7.3.2004), ο ΛΑ.Ο.Σ. έλαβε το ποσοστό του 2.19%, χωρίς να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές (16.9.2007) ο ΛΑ.Ο.Σ. έλαβε το ποσοστό του 3.80% των ψήφων, εξασφαλίζοντας αυτή τη φορά εκπροσώπηση στη Βουλή. Σημείωσε δηλ. εκλογική άνοδο της τάξης του 1.61% των ψήφων. Τέλος, στις τελευταίες μέχρι στιγμής βουλευτικές εκλογές (4.10.2009) ο ΛΑ.Ο.Σ. έλαβε το ποσοστό του 5.63%, εξασφαλίζοντας και πάλι κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και σημειώνοντας εκ νέου εκλογική άνοδο (1.83% των ψήφων).
Ενδιάμεσα, στις ευρωπαϊκές εκλογές που συμμετείχε σημείωσε τις εξής επιδόσεις. Την πρώτη φορά που συμμετείχε σ’ αυτές αυτόνομα (13.6.2004) έλαβε το ποσοστό του 4.12%, εξασφαλίζοντας εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Τη δεύτερη φορά που έλαβε μέρος σε ευρωπαϊκές εκλογές (12.6.2009) πήρε το 7.15% των ψήφων, εξασφαλίζοντας και πάλι εκπροσώπηση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Η ανοδική του πορεία ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι εμφανής: 3.03% των ψήφων.
Αντίστοιχη υπήρξε η ανοδική πορεία και στις έδρες αυτού του κόμματος. Στις έδρες για το εθνικό κοινοβούλιο από καμία έδρα στις εκλογές της 7.3.2004 εξασφάλισε 10 έδρες στις εκλογές της 16.9.2007 και 15 έδρες στις εκλογές της 4.10.2009. Οι έδρες του ΛΑ.Ο.Σ. στην παρούσα Βουλή (της 4.10.2009) αυξήθηκαν κατά μία και έγιναν 16, μετά την απόσπαση μίας έδρας που ανήκε στη Δημοκρατική Συμμαχία. Είναι επομένως σαφής η συνεχής αύξηση, εκτός από τα ποσοστά ψήφων, και στις έδρες του ΛΑ.Ο.Σ. στο εθνικό κοινοβούλιο.
Το ίδιο και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ενώ στις εκλογές της 13.6.2004 ο ΛΑ.Ο.Σ. κατέκτησε 1 έδρα, στις αμέσως επόμενες εκλογές (12.6.2009) έλαβε 2 έδρες, διπλασιάζοντας έτσι την εκπροσώπησή του στην ευρωβουλή. Συνεπώς, είναι κι εδώ εμφανής η άνοδος του ΛΑ.Ο.Σ.
Απ’ όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι ένα ελληνικό πολιτικό κόμμα με διαρκή ανοδική πορεία τόσο στην απήχηση που έχει στο εκλογικό σώμα όσο και στις εκπροσωπήσεις του στα δύο κοινοβούλια (εθνικό και ευρωπαϊκό). Την ανοδική αυτή πορεία επιβεβαιώνει και η εκτίμηση των ποσοστών των κομμάτων αυτή την ώρα (βλ. πίνακα στο τέλος της παρούσας ανάλυσης). Σύμφωνα με την εκτίμηση αυτή ο ΛΑ.Ο.Σ. κερδίζει ποσοστό εκλογικής επιρροής γύρω στο 9.5%. Επομένως, σημειώνει και πάλι άνοδο σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (4.10.2009) της τάξης περίπου του 2.5%. Στην περίπτωση αυτή θα διευρυνθεί φυσικά και η εκπροσώπησή του στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Όλα αυτά δικαιώνουν απόλυτα την κεντρική πολιτική επιλογή της ιδρυτικής πράξης του ΛΑ.Ο.Σ. του 2000. Δηλ. να αποτελέσει όχι μία απλή «παραφυάδα» του μεγάλου κόμματος της Δεξιάς, αλλά να εκφράσει την περιθωριοποιημένη από το 1981 στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εθνική Δεξιά. Εκτιμούμε ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος της συνεχούς ανοδικής πορείας που ακολουθεί αυτό το πολιτικό κόμμα. Πιστεύουμε ότι η πορεία αυτή θα συνεχίσει να είναι ανοδική μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, συνεπώς ο ΛΑ.Ο.Σ. θα ξεπεράσει τελικά το ποσοστό του 10% των ψήφων.
Θεωρούμε ότι το πολιτικό κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. θα ενισχύσει πιθανόν ακόμα περισσότερο αυτή την πορεία ανόδου, αν ακολουθήσει μία στρατηγική εξουσίας. Αν δηλ. επεξεργαστεί με λεπτομέρειες ένα πανεθνικό κυβερνητικό πρόγραμμα και δώσει έτσι επιπρόσθετη δυναμική στην αύξηση των ποσοστών του. Σε μια τέτοια περίπτωση, και με δεδομένη την έλλειψη δυναμικής από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο ΛΑ.Ο.Σ. θα ακολουθήσει ραγδαία εκλογική άνοδο, περίπου όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. της περιόδου 1974-1981: τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέβασε την εκλογική του επίδοση από το 13.58% (εκλογές 17.11.1974) στο 25.34% (εκλογές 20.11.1977) και, τελικά, στο 48.06% (εκλογές 18.10.1981).
Ο ΛΑ.Ο.Σ. λοιπόν δεν μπορεί να συγκριθεί με τα πολιτικά κόμματα που προέκυψαν στο παρελθόν από διασπάσεις του κυριότερου κόμματος της ελληνικής Δεξιάς. Δεν συγκρίνεται με τη Δημοκρατική Ανανέωση, η οποία δεν μπόρεσε ποτέ να εξασφαλίσει κάποια ιδιαίτερη εκλογική δυναμική: υψηλότερο εκλογικό της ποσοστό υπήρξε το 2.78% που έλαβε στις ευρωπαϊκές εκλογές της 12.6.1994. Δεν συγκρίνεται ούτε με την Πολιτική Άνοιξη, της οποίας το εκλογικό ποσοστό διαρκώς συρρικνωνόταν: από το 4.88% των εθνικών εκλογών της 10.10.1993 κατέπεσε στο 2.94% των εθνικών εκλογών της 22.9.1996, μην εξασφαλίζοντας μάλιστα εκπροσώπηση στο εθνικό κοινοβούλιο. Ακόμα μεγαλύτερη υπήρξε η πτώση της Πολιτικής Άνοιξης και στις ευρωπαϊκές εκλογές που συμμετείχε: από το 8.65% (12.6.1994) στο 2.28%.
Ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν φάνηκε να πλήττεται καθόλου, σε ό,τι αφορά στην επιρροή του στους ψηφοφόρους, από τη στήριξη που παρείχε στη σύναψη της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (6.5.2010). Η παραπάνω σύμβαση βλέπεται αρνητικά από την πλειοψηφία των πολιτών, αλλά το πολιτικό κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. δεν φαίνεται να έχει απώλειες από τη στάση του αυτή. Αυτό το στοιχείο δείχνει, εκτός των άλλων, ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. έχει πια καταφέρει να «παγιώσει» ένα ποσοστό ψηφοφόρων, που πολύ δύσκολα θα τον εγκαταλείψουν στις αμέσως επόμενες εκλογές.
Δύο σημαντικοί λόγοι της ανοδικής πορείας του ΛΑ.Ο.Σ. και των θετικών προοπτικών που έχει μπροστά του είναι: ο ίδιος ο πρόεδρός του και η κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι πολιτικός που απευθύνεται στον μέσο Έλληνα πολίτη, χρησιμοποιώντας απλό και κατανοητό λόγο, και μπορεί να προσαρμόζει την τακτική και τη στρατηγική του στα εκάστοτε δεδομένα. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. είναι δυναμική, ευέλικτη και «σφιχτή», γεγονός που προσδίδει στο πολιτικό αυτό κόμμα ακόμα μεγαλύτερη πολιτειολογική δυναμική. Συμπέρασμα: ο ΛΑ.Ο.Σ. δικαιώνει το ακρωνύμιό του, αφού παρουσιάζεται πια σαν ο ισχυρότερος εκφραστής των συμφερόντων της αστικολαϊκής τάξης. Με δεδομένη την αδυναμία της Νέας Δημοκρατίας να «καρπωθεί» τη ραγδαία φθορά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο ΛΑ.Ο.Σ. δεν αποκλείεται στις μεθεπόμενες εκλογές να αποτελέσει τον πυρήνα ενός κυβερνητικού σχήματος.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
- Νέα Δημοκρατία: 30% και 132 έδρες
- ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 21.5% και 59 έδρες
- Κ.Κ.Ε.: 14% και 38 έδρες
- ΛΑ.Ο.Σ.: 9.5% και 26 έδρες
- ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: 8% και 22 έδρες
- Οικολόγοι Πράσινοι: 4.5% και 12 έδρες
- Δημοκρατική Αριστερά: 4% και 11 έδρες
- Δημοκρατική Συμμαχία: 2.5%
- Χρυσή Αυγή: 2.5%
- ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.: 1%
- Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών: 0.5%
- Λοιπά: 2%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.