Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΩΡΩΠΟΣ: ΑΙΡΕΤΟΣ-ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΜΕ ΤΟΞΙΚΑ


Για έναν... απλό έλεγχο πήγε η ειδική γραμματέας ΠεριβάλλοντοςΜαργαρίτα Καραβασίλη στην περιοχή του Συκάμινου Ωρωπού και σε τοξική χωματερή ανακάλυψε, και μάλιστα σε κοινοτικό οικόπεδο, 10 στρεμμάτων, δίπλα στην κοίτη του Ασωπού ποταμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή που ήδη έχει «δει» τους δείκτες της να χτυπούν κόκκινο λόγω της ρύπανσης και του εξασθενούς χρωμίου.
«Πηγή» της χωματερής τοξικών είναι ο τ. επικεφαλής της κοινότητας Συκάμινου που ενώθηκε ελέω «Καλλικράτη» με το Δήμο Ωρωπού, επί 12 χρόνια τ. κοινοτάρχης και νυν δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού Θωμάς Ρούσσης,...
για τον οποίο υπάρχουν αλλεπάλληλες επώνυμες καταγγελίες πως εναπόθετε στη χωματερή αυτή, αλλά και σε δεύτερη (βλ. παρακάτω) τα σκουπίδια των... οικογενειακών του επιχειρήσεων.
Από τους ελέγχους, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος, οι επιθεωτητές περιβάλλοντος «αποκάλυψαν αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων βιομηχανικών αποβλήτων, η τοξικότητα των οποίων ελέγχεται. Σημειώνεται ότι η εν λόγω χωματερή είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης».
Δήμαρχος Ωρωπού: Και χωματερή με τοξικά του τ. κοινοτάρχη
Όπως είπε μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος ΩρωπούΓιάννης Οικονομάκος, «τα απροσδιόριστης προελεύσεως τοξικά βρέθηκαν σε μεγάλο βάθος σε κοινοτικό-κοινόχρηστο οικόπεδο», και μάλιστα αποκάλυψε πως η Μαργαρίτα Καραβασίλη πήγε και σε δεύτερο σημείο δίπλα στον Ασωπό για να κάνει έλεγχο, όπου εκεί ο τ. κοινοτάρχης προσπάθησε να σταματήσει το κλιμάκιο.
«Είναι δικό μου, φύγετε από εδώ. Χρειάζεστε άδεια εισαγγελέα», φέρεται να είπε ο Θωμάς Ρούσσης, σύμφωνα με το δήμαρχο Ωρωπού, προσπαθώντας εμφανώς να σταματήσει τις όποιες έρευνες και στο «δικό» του χώρο, φοβούμενος ίσως τα χειρότερα (;). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, «συνοδευόταν» από «φουσκωτούς», αλλά στη θέα του εισαγγελέα, που πήγε, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να γίνει ο έλεγχος.
Όπως λέει και στη σχετική της ανακοίνωση η Ειδική Γραμματεία Περιβάλλοντος για τον ιδιόκτητο χώρο, «διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί, επί σειρά ετών και τουλάχιστον από το 1990, ως παράνομη χωματερή, και όπου διατίθενται ανεξέλεγκτα  απόβλητα.
»Έπειτα από δοκιμαστικές τομές που διενεργήθηκαν αυθημερόν, βρέθηκαν μείγματα διάφορων ειδών αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και σοβαρή υποβάθμιση της κοίτης του ποταμού Ασωπού». Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr πρόκειται για τοξικά βιομηχανικά απόβλητα τα οποία είναι αναμεμιγμένα με υλικά οικοδομών (σ.σ. ο κ. Ρούσσης διατηρεί ως οικογενειακή επιχείρησης μία από τις μεγαλύτερες μάντρες οικοδομών στην ευρύτερη περιοχή).
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε στην aftodioikisi.gr ο Γιάννης Οικονομάκος, «άκουσα σήμερα πως το θέμα συζητιόταν από το 1995, από το τότε κοινοτικό συμβούλιο, και ήδη ψάχνω τα πρακτικά προκειμένου να το επαληθεύσω ή όχι».
Έκοψε στα δύο τον Ασωπό!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο συγκεκριμένο σημείο η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μεγάλη, καθώς ο Θωμάς Ρούσσης έπαιρνε χαλίκια από την κοίτη και μέσα από τον ποταμό για να σκεπάσει τα χημικά, ενώ είχε κόψει ουσιαστικά στα δύο τον ποταμό, αφού έχει δημιουργήσει διάδρομο ενδιάμεσά του για να περνά και στην απέναντι κοίτη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πέραν των «περίεργων» τοξικών που βρέθηκαν, οι επιθεωρητές βρήκαν και σακούλες σκουπιδιών, όπου μέσα υπήρχαν χαρτιά με την επωνυμία επιχειρήσεων του Θωμά Ρούσση.
Όσο για τις ενέργειες του τ. κοινοτάρχη Συκάμινου Θωμά Ρούσση; «Πρόκειται για μοντέλα εξουσίας άλλων εποχών, που ευτυχώς διορθώνει ο "Καλλικράτης"», υπογράμμισε ο δήμαρχος Ωρωπού.
Στα αξιοσημείωτα του όλου γεγονότος; Ο δισταγμός των αστυνομικών στο οποίο πήγαν να καταθέσουν οι επιθεωρητές το έγγραφο για κλήση του τ. κοινοτάρχη Συκάμινου. Γιατί; Διότι, πάντα -σύμφωνα με πληροφορίες και από τον έλεγχο που έχει γίνει- το κτήριο στο οποίο στεγάζεται η Αστυνομία ανήκει στο Θωμά Ρούσση!
Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί τι είχε πει η ίδια η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος στις αρχές Αυγούστου στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής: «Παλαιότεροι δήμαρχοι πολλών περιοχών λάμβαναν τη μίζα τους για να δέχονται επικίνδυνα απόβλητα εντός των χωματερών».
Ασωπός, ο ποταμός των τοξικών
Για την ιστορία, στη χώρα μας δεν υπάρχει χωματερή τοξικών, μια πρώτη προσπάθεια γίνεται στο Σουσάκι Κορινθίας, και η όλη διαχείρισή τους γίνεται με τη μέθοδο της... προσωρινής αποθήκευσης.
Μάλιστα, η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ακριβώς επειδή δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται (π.χ., εγκαταστάσεις διάθεσης αποβλήτων, χάρτες με τις εγκαταστάσεις διάθεσης αποβλήτων κ.λπ.), είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει στο εξωτερικό με ειδικά οχήματα τα παραγόμενα υγρά και στερέα απόβλητα.
Επειδή, όμως, η μεταφορά γίνεται από ιδιωτικές εταιρείες και το κόστος είναι πολύ υψηλό, καταλήγουν πολλές φορές σε βουνά, δάση και ποτάμια, όπως ο Ασωπός, όπου 17 εταιρείες -όπως έχει αποκαλυφθεί- προκειμένου να αποφύγουν το κόστος απορρίπτουν εκεί τα απόβλητά τους, χωρίς καμία επεξεργασία.
Η ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας Περιβάλλοντος
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΚΑ, την Τρίτη 4 Οκτωβρίου, μετέβησαν, μετά από καταγγελίες και πληροφορίες, στην  πρώην χωματερή της κοινότητας Συκαμίνου (Δήμος Ωρωπού), η οποία βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Ασωπό και μετά από έλεγχο αποκάλυψαν αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων βιομηχανικών αποβλήτων, η τοξικότητα των οποίων ελέγχεται. Σημειώνεται ότι η εν λόγω χωματερή είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα αποκατάστασης.
Ο έλεγχος στην περιοχή συνεχίστηκε και την Τετάρτη 05 Οκτωβρίου σε ιδιόκτητο  χώρο,  όπου διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί, επί σειρά ετών και τουλάχιστον από το 1990, ως παράνομη χωματερή, και όπου διατίθενται ανεξέλεγκτα  απόβλητα. Μετά από δοκιμαστικές τομές που διενεργήθηκαν αυθημερόν, βρέθηκαν μείγματα διάφορων ειδών αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων καθώς και σοβαρή υποβάθμιση της κοίτης του ποταμού Ασωπού. Κατά τον έλεγχο παρέστη και ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος επισκέφθηκε τις προαναφερόμενες τοποθεσίες και διαπίστωσε τα μείζονα προβλήματα που έχουν προκύψει στην περιοχή από την παράνομη διαχείριση αποβλήτων.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου θα ανακοινωθούν από την ΕΥΕΠ σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive