Στην Ελλάδα το λιανικό εμπόριο είναι κατά πολύ πολλαπλάσιο του χονδρικού εμπορίου και της παραγωγικότητας. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό παίρνει δραματικές διαστάσεις που παρά την οικονομική κρίση που έχουμε, ο έμπορος – επαγγελματίας Έλληνας συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, χωρίς να σκέφτεται και χωρίς να παίρνει αποφάσεις σημαντικές για το μέλλον της επιχείρησής του, ή για το άνοιγμα μιας καινούργιας επιχείρησης...
Το κακό είναι ότι αυξάνονται τα κρούσματα των (ας μου επιτραπεί η έκφραση) «μελλοθάνατων» επιχειρήσεων, επειδή ακριβώς δεν υπολογίζεται η ημερομηνία λήξης των. Όπως έγινε με τα video club και μετέπειτα με τα καταστήματα ενοικίασης dvd ταινίες κλπ, το ίδιο πάει να γίνει και με άλλου είδους επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα αντέξουν στο χρόνο λόγο της μη τήρησης του κανόνα της ποσόστωσης και της τρελής αύξησης του ανταγωνισμού. Γιατί άλλο πράγμα είναι η ελεύθερη οικονομία και άλλο πράγμα η άναρχη οικονομία. Μπορεί το κράτος να μη μπορεί (η να μη θέλει;) να οριοθετήσει και να θέσει θέματα ποσόστωσης στις επιχειρήσεις, μπορούμε όμως να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι οι υποψήφιοι έμποροι – επιχειρηματίες.
Το κράτος ακόμα και να μη μπορεί να θέσει τέτοια όρια, θα μπορούσε κάλλιστα μέσω της δημιουργίας στατιστικών υπηρεσιών σε κάθε πόλη και χωριό (μέσω των δήμων δηλαδή), οι οποίες να καταγράφουν όλες τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στη περιφέρειά τους και να μπορεί ο κάθε υποψήφιος επιχειρηματίας ή εκείνος που θέλει να αναπτύξει την επιχείρησή του, να αντλεί στατιστικές πληροφορίες και ανάλογα με το πληθυσμό τις ηλικίες και τη συμπεριφορά του αγοραστικού κοινού, να μπορεί να σκεφτεί ορθά, αν πρέπει να ανοίξει την επιχείρηση που θέλει ή όχι στη συγκεκριμένη πόλη.
Όπως και το 1999 στο χρηματιστήριο και η «κουτσή Μαρία» είχε μετοχές, έτσι και μέχρι τέλος του παρόντος έτους (σήμερα έχουμε 29/10/2011) θα ανοίξουν χιλιάδες μαγαζιά με προϊόντα (λιανικό εμπόριο) τα οποία θα έχουν και εκείνα τη τύχη των video club γιατί θα έχει αυξηθεί τόσο πολύ ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, που θα είναι πλέον ασύμφορο (μειωμένη πελατεία)να διατηρήσουν την επιχείρησή τους.
Τώρα πια προϊόντα είναι αυτά; Αυτό το αφήνω στη δική σας σκέψη. Φτιάξτε ένα καφέ, ανάψτε ένα τσιγάρο και σκεφτείτε…
Πηγή:http://www.tsiapis.com/2011/10/blog-post_175.html#ixzz1cEWCT6NV
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.