Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ… ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ! Αρνητική για την Ελλάδα η έκθεση της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ

Τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, συστήνει για Τρίτη συνεχή χρονιά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Κομισιόν στην ετήσια έκθεση προόδου, σύμφωνα με την εφημερίδα Ντνέβνικ (Dnevnik) των Σκοπίων, που προδημοσιεύει βασικά σημεία της έκθεσης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στις 12 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην φετινή έκθεση θα αναφέρεται ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έχει θετικό αντίκτυπο για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, τις  σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και γενικά για την κατάσταση στην περιοχή.

Όσον αφορά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, χαρακτηρίζονται ως στενές, ιδίως στον οικονομικό τομέα, ωστόσο όπως επισημαίνεται, επηρεάζονται ακόμα από την εκκρεμότητα της ονομασίας.



Στην Έκθεση γίνεται μάλιστα αναφορά στην ενέργεια της κυβέρνησης Γκρούεφσκι να ανεγείρει στην πλατεία των Σκοπίων άγαλμα «το οποίο μοιάζει» στον Μ. Αλέξανδρο, ενέργεια την οποία, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα «εξέλαβε» ως πρόκληση.

Το άγαλμα τοποθετήθηκε στην πλατεία των Σκοπίων τον περασμένο Ιούνιο και οι αρχές της ΠΓΔΜ το αποκαλούν επισήμως ως το άγαλμα του «Έφιππου Πολεμιστή», στην κοινή γνώμη της χώρας όμως, είναι γνωστό ως το άγαλμα του «Μεγάλου Αλεξάνδρου». Στη σχετική αναφορά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει πως ενέργειες και δηλώσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις καλής γειτονίας, πρέπει να αποφεύγονται.

Αναφορά τέλος, γίνεται και στις συναντήσεις των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, από τις οποίες όμως, όπως επισημαίνεται, δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα.

Καταλήγοντας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από τα δύο μέρη να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, χωρίς περαιτέρω αναβολές.

Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι στιγμής το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει κάνει αποδεκτές τις επανειλημμένες συστάσεις της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive