Είναι πραγματικά ενδιαφέρον που μερικά από τα δημοσιογραφικά «εργαλεία» που εξακολουθούν να λειτουργούν μέσα σε συνθήκες αφόρητης οικονομικής αλλά και πολιτικο-κοινωνικής πίεσης και κρίσης , καταφέρνουν και κρατούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σημαντικά θέματα, συντηρώντας καίρια και σοβαρά «ζητήματα» που αλλιώς, θα έμεναν στην αφάνεια και θα ξεχνιόντουσαν.
Μερικές από τις λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν από το περιοδικό «Επίκαιρα» μέσα από αποκαλούμενα « απόρρητα τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα» είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες, όσο και σημαντικές, τουλάχιστον όσον αφορά τη συντήρηση ενός τεράστιου πολιτικού (και όχι μόνο) «ζητήματος» που δεν αποκλείεται να οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, την άνοδο Παπανδρέου μέσα από το περίφημο «Λεφτά υπάρχουν» και όλα τα τραγικά που επακολούθησαν και τα οποία μόνο από τον ιστορικό του μέλλοντος θα κριθούν...
Ήταν βέβαια γνωστό το ενημερωτικό σημείωμα του τότε πρέσβη της Ουάσιγκτον στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρτ σύμφωνα με το οποίο «Όλα δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές» έστω κι αν το κατά πόσο ο πρέσβης ήταν «ανακουφισμένος» ή όχι μπορεί να ελέγχεται ως « απλό δημοσιογραφικό συμπέρασμα». Το γεγονός παραμένει ότι το σημείωμα έφυγε για την Ουάσιγκτον μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών του Οκτωβρίου του 2009, έστω και αν τότε, ακόμη και τα …ντουβάρια γνώριζαν ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχανε τις εκλογές.
Κι αυτό σημαίνει ότι αν ο κ. Σπέκχαρτ είχε μόλις αντιληφθεί τι συνέβαινε, τότε ήταν «μακριά νυχτωμένος». Ωστόσο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ο Σπέκχαρντ ενημέρωνε τους προισταμένους του ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός θα επανεξετάσει τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τη συμφωνία για τον SouthStream. Αν όμως οι άνθρωποι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν αντιληφθεί ότι ο πρέσβης τους ήταν ο τελευταίος που είχε κατανοήσει πώς ο Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές, τότε πολύ μικρή σημασία θα είχαν τα …υπόλοιπα σχόλιά του εκτός…
Εκτός κι αν είχαν αυτή την πληροφορία περί Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης από ΑΛΛΗ πηγή και μάλιστα ΠΟΛΥ νωρίτερα.
Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί όπως τονίζει το περιοδικό, « δύο χρόνια η αμερικανική πλευρά είχε ζήσει με την ανησυχία της ελληνορωσικής προσέγγισης, η οποία έθετε εν αμφιβόλω τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης στην περιοχή».
Και τι θα σήμαινε αυτή η μικρή ανάλυση; Μα τι άλλο παρά το ότι οι Αμερικανοί είχαν «προγράψει» τον Καραμανλή πολύ νωρίτερα, κάτι το οποίο και τον είχε οδηγήσει στη μνημειώδη πολιτική «γκάφα» του να δηλώσει ότι «είχε κουραστεί».
Έτσι «γράφεται» η πολιτική ιστορία τον 21ο αιώνα. Γι αυτό και χρειάζεται η δημοσιογραφική επιμονή. Έστω και κάτω από τους σημερινούς όρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.