Με αφορμή τον χαρακτηρισμό «γομάρια» που απεύθυνε ο Αστέριος Ροντούλης στην κυβέρνηση από το βήμα της βουλής, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας, που δεν κατάγονται από την Θεσσαλία και για άλλες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην περιοχή μας.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε επίσης, ότι η έκφραση «γομάρια» η «γουμάρια», όπως και οι επόμενες εκφράσεις που ακολουθούν, και χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην περιοχή μας, δεν έχουν τόσο τον χαρακτήρα ύβρεως, αλλά κυρίως θεωρούνται περιπαικτικές, ειρωνικές, και υποτιμητικές....
α) Χλιάρας (ο). Αυτός που είναι νωχελικός, χαλαρός, και περιορισμένης νοητικής στάθμης.
β) Μσκαρογέλαδο (το) Στο μεσοδιάστημα, όπου το μοσχάρι αναπτυσσόμενο γίνεται κανονική αγελάδα, το ζώο δεν έχει σαφή αντίληψη των πραγμάτων.
Άρα όταν αποκαλούμε κάποιον Μσκαρογέλαδο, εννοούμε αυτόν που δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται γύρω του, αυτόν που έχει μείνει πίσω νοητικά.
γ) Γκαφάλι (το) Οι γνώμες διίστανται σχετικά με την προέλευση της λέξεως. Σημαίνει πάντως τον ανόητο άνθρωπο.
δ) Γκαίλι (το). Ισχύει ότι και με τη παραπάνω λέξη.
ε ) Σιούτος (ο) Όταν το κριάρι η τράγος δεν έχουν ανεπτυγμένα κέρατα, η τα χάσουν για κάποιο λόγο π.χ. μονομαχία, λέγονται «σιούτα» στην γλώσσα των κτηνοτρόφων. Άρα σιούτος είναι αυτός που έχει χάσει την δύναμη του, και θεωρείται παρηκμασμένος, και ανάξιος λόγου.
στ ) Όρνιο καλτσάτο (το). Υπάρχει συγκεκριμένο είδος ορνίου στην Θεσσαλία, το οποίο τείνει δυστυχώς να εξαφανιστεί, όπου έχει ένα χαρακτηριστικό φτέρωμα στα πόδια του, το οποίο και τα καλύπτει σαν κάλτσα. Το όρνιο αυτό παρά το μέγεθός του παγιδεύεται εύκολα, και δεν φημίζεται για την εξυπνάδα του. Τρώει δε, όπως και όλα τα όρνια , ψοφίμια και αποφάγια. Άρα όταν αποκαλούμε κάποιον Όρνιο καλτσάτο, εννοούμε τον ευμεγέθη, αλλά μικρόνοο άνθρωπο, που τρώει ότι βρει η ότι τον ταΐσουν.
Υπάρχουν πολλές ακόμη εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην περιοχή μας, αλλά για οικονομία χώρου δεν αναφέρουμε. Δεν ζητούμε να κάνετε σύγκριση των παραπάνω εκφράσεων, με πρόσωπα που απαρτίζουν σήμερα την κυβέρνηση.
Απλά να τονίσουμε και πάλι ότι οι εκφράσεις αυτές είναι κυρίως ειρωνικές και περιπαικτικές, και ουδείς παρεξηγείται(ιδιαίτερα).
Υ.Γ. Αλήθεια τι είναι προτιμότερο και «βαρύτερο»; Να αποκαλέσεις κάποιον από το βήμα της βουλής π.χ. Μσκαρογέλαδο, η να αποκαλέσεις κάποιον, πολιτικό απατεώνα, λαμόγιο, ανάλγητο, ολετήρα του Έθνους, διαπλεκόμενο, ανίκανο(!), και επικίνδυνο; Η υποκρισία πρέπει να έχει και όρια.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΛΑ.Ο.Σ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.