Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν η προπαγάνδα αποτυπώνεται στα γκάλοπ.Γράφει η Σοφία Βούλτεψη


Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη θερινή ραστώνη δεν μας έκαναν σοφότερους. Αν εξαιρέσουμε την μεγάλη απόκλιση – όσον αφορά στη διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων – που εμφανίζει η μία από τις τρεις εταιρίες σε σχέση με τα ευρήματα των άλλων δύο, τα πράγματα βρίσκονται εκεί που τα αφήσαμε πριν από το καλοκαίρι.

Το μόνο καινούργιο στοιχείο είναι αυτό της (μεθοδευόμενης) συγκυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και η Νέα Δημοκρατία προηγείται, έχοντας διευρύνει μεν τη διαφορά της, αλλά χωρίς να εμφανίζει τάση αυτοδυναμίας.

Τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου παραμένουν υψηλά – το ίδιο και αυτά της αποχής.

Δεν βγαίνουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα; Μα και βέβαια. Το πρώτο είναι πως οι εκλογές βρίσκονται προ των πυλών. Με το ένα κόμμα λίγο κάτω από το 20% και το άλλο λίγο πάνω από το 20%, είναι η κατάλληλη ώρα για να γίνουν οι εκλογές, προκειμένου να προκύψει συγκυβέρνηση, ώστε να γίνουν οι αλλαγές.

Με τις λεπτομέρειες δεν είναι εύκολο να ασχοληθούμε, καθώς όλα δείχνουν πως κατάφεραν να τον αποδιοργανώσουν τον λαό.

Αν εξαιρέσουμε την δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research που εμφανίζει τον κόσμο, σε ποσοστό 56,2%, να επιθυμεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση (!), η ιδέα της συγκυβέρνησης – κατάλληλα προπαγανδισμένης - κερδίζει έδαφος.

Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος εξακολουθεί να δηλώνει πως δεν επιθυμεί εκλογές (σε ποσοστό 67% κατά την δημοσκόπηση της ALCO).

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την δημοσκόπηση της MRB το 56,4% δέχεται την συγκυβέρνηση μετά από εκλογές, ενώ το 52,1% τάσσονται υπέρ της συγκυβέρνησης χωρίς εκλογές. Η πρόσθεση δεν βγαίνει, αλλά προφανώς απαντήθηκαν δύο διακριτά ερωτήματα από τους ίδιους ανθρώπους.

Προκύπτει, λοιπόν, ότι η πλύση εγκεφάλου πήγε καλά, αφού παραπάνω από τους μισούς Έλληνες θεωρούν ότι δεν χρειάζεται να ερωτώνται σχετικά με το ποιοι θα σχηματίζουν κυβέρνηση σ’ αυτή τη χώρα.

Και το λένε αυτό, την ίδια ώρα που πιστεύουν πως το ακολουθούμενο πρόγραμμα (Μνημόνιο, Μεσοπρόθεσμο κλπ) δεν οδηγεί πουθενά, είναι αποτυχημένο – αλλά και σ’ αυτήν την περίπτωση δεν τους ρώτησε κανείς.

Και την ίδια ώρα (στην έρευνα της MRB) θέλουν η κυβέρνηση να προχωρήσει και να εφαρμόσει τα μέτρα – που προβλέπουν μνημόνιο και μεσοπρόθεσμο με τα οποία… διαφωνούν!

Μοιρασμένοι είναι οι Έλληνες και σχετικά με το αν είναι θετικές ή όχι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Εντάξει, αλλά με βάση ποια ενημέρωση απαντούν; Με βάση την επίσημη κυβερνητική προπαγάνδα, φυσικά. Ουδείς φαντάζεται ότι οι Έλληνες διάβασαν το κείμενο. Διότι το κείμενο (δύο κείμενα, για την ακρίβεια) προβλέπει και τις εγγυήσεις που ζητούν τώρα οι Φιλανδοί.

Αν γνώριζαν οι Έλληνες πως οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις, θα βρισκόταν έστω και ένας ο οποίος να συμφωνούσε με αυτές;

Επομένως, επί ποίου θέματος κλήθηκαν να απαντήσουν – και μάλιστα χωρίς να υπάρχει στο ερωτηματολόγιο το θέμα των εγγυήσεων, αν και αυτό είναι που κυρίως μας απασχολεί από τις 16 Αυγούστου;

Με λίγα λόγια, συμπέρασμα δεν βγαίνει. Η χώρα πηγαίνει στα κουτουρού. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι Έλληνες όχι μόνο δεν βλέπουν φως στο τέρμα του τούνελ, αλλά είναι σίγουροι πως το τρένο τους έχει πατήσει.

Προκύπτει επίσης και μια ακόμη βεβαιότητα: Ότι η ζοφερή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει επιτείνει την σύγχυση και πλέον όλα έχουν πάρει μια μοιραία τροπή.

Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, στήνεται το επόμενο σκηνικό, αυτό της συγκυβέρνησης, που πάντως – ό,τι κι’ αν εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις – δεν μπορεί να προκύψει χωρίς εκλογές, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε εκτροπή.

Οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας που δεν θα ήταν προϊόν της βούλησης του λαού, θα οδηγείτο αμέσως σε πτώση, μετά από μεγάλη κοινωνική αναταραχή, καθώς θα επιδίωκε να επιβάλει μέτρα χωρίς να έχει νωπή εντολή.

Επομένως, συγκυβέρνηση μπορεί να υπάρξει (αρκεί οι συγκυβερνήτες να μην χρησιμοποιήσουν τους ίδιους άχρηστους και άσχετους – ο καθένας τους δικούς του), αλλά αφού ο λαός δώσει με την ψήφο του αυτή την εντολή.

Είναι απλό και ας μην επιχειρηθεί. Κατάφεραν να κάνουν τον λαό να χάσει τον προσανατολισμό του και να μην μπορεί να σκεφθεί επαγωγικά. Ας μην τον οδηγήσουν και στον εμφύλιο!


Υ.Γ1. Αν χρησιμοποιήσουν τους ίδιους άχρηστους και άσχετους (βάλε τον τάδε να βάλω τον δείνα), και η συγκυβέρνηση που θα έχει προκύψει από εκλογές θα πέσει με μεγάλο πάταγο, οπότε η χώρα θα βρεθεί επίσης σε συνθήκες κοινωνικής αναταραχής. Διότι μπορεί ο λαός να λέει τώρα ότι δεν θέλει εκλογές και συμφωνεί με την συγκυβέρνηση, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα βρεθούν κάποιοι οι οποίοι θα παραπέμπουν στα… γκάλοπ όταν η χώρα θα βυθιστεί στο πηγάδι του εμφυλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive