Η συλλογιστική του διεθνούς πρακτορείου «Bloomberg» είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ξεκινώντας από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας, και τον Συνασπισμό της Δήλου, φτάνει μέχρι τις μέρες μας, για να υποστηρίξει ότι μετά από 24 αιώνες, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα μια οδυνηρής οικονομικής χρεοκοπίας.
Το πρακτορείο καταφεύγει σε αναλύσεις ειδικών της αγοράς και τεχνοκρατών, για να περιγράψει ωςπλέον πιθανό σενάριο αυτό της κατάρρευσης της Ελλάδας, λόγω του ανεξέλεγκτου μεγέθους και του μη διαχειρίσιμου χαρακτήρα που έχει προσλάβει το ελληνικό χρέος.
Στο τέλος αυτής της συλλογιστικής ωστόσο, ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας: Υπογραμμίζει ότι, καθώς είναι απρόβλεπτες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, που θα δημιουργήσει συνθήκες ντόμινο και για άλλες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, οι ισχυρές χώρες του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επεξεργάζονται το σενάριο της «μεγάλης λύσης».
Που προβλέπει, όχι απλώς την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο του rollover που ξεκίνησε τον Ιούλιο, αλλά την επαναγορά τους από την ίδια την Ελλάδα, μέσω οικονομικής ενίσχυσης από το EFSF.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε επίπεδα άνω του 50%, είναι η μόνη λύση για να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο, και να μπορέσει η Ελλάδα να επιστρέψει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, απομακρύνοντας οριστικά τον κίνδυνο κατάρρευσης της ευρωζώνης.
Μάλλον γι’ αυτό, το τρέχον Σαββατοκύριακο, με τις επαφές του Ευάγγελου Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον, θα πρέπει να θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο. Με την ελπίδα ότι οι ισχυροί αυτού του κόσμου, θα αποφασίσουν να δώσουν πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αποδεχόμενοι ότι η οικονομική προσέγγιση και η δημοσιονομική διαχείριση, επιβάρυναν την κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.