Για τα προβλήματα της οικονομίας της Ευρωζώνης είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ο κ. Πέτρος Δούκας - επί σειρά ετών ανώτερο στέλεχος της Citibank και υφυπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Καραμανλή- με επιστολή του προς τις Βρυξέλλες στις 12 Ιουλίου 2011.
Σε αυτή τόνιζε την ανάγκη οι ηγέτες της Ευρωζώνης να δράσουν όλοι μαζί και να βρουν μια λύση, ενώ προειδοποιούσε ότι αυτό που ξεκίνησε ως πρόβλημα χρέους για την Ελλάδα επηρεάζει πλέον μεγάλες χώρες όπως και η Ιταλία, μέσω της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Ακόμα επιρρίπτει ευθύνες στους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι απέτυχαν να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της , ανεξάρτητα από την σκληρότητα των μέτρων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και την ύφεση της οικονομίας.
Στην επιστολή του ο κ. Δούκας έκανε αναφορά στην ανάγκη η Ελλάδα να καταφέρει να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα, τονίζοντας παράλληλα ότι αδυνατεί να αυξήσει τα έσοδα της από φόρους σε οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση. Παράλληλα πρότεινε να δοθεί έμφαση στην μείωση του κρατικού τομέα και στο περιορισμό των δαπανών και να γίνουν ενεργείς υπέρ τις αγοράς και της ανταγωνιστικότητας.
Για τις τράπεζες ο Πέτρος Δούκας στην επιστολή του αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλάβει τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα. Τονίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν τρία βασικά προβλήματα: έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία και έχουν χάσει πάνω από 55% της αξίας τους, οι πελάτες στους οποίους έχουν δανείσει λεφτά δεν μπορούν να επιστρέψουν τα δάνεια , ενώ οι καταθέτες αποσύρουν τα χρήματα τους με ανησυχητικούς ρυθμούς.
«Αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη. Μια κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι βέβαιο ότι θα εξαπλωθεί στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» επισημαίνει ο Πέτρος Δούκας.
Κλείνοντας την επιστολή του, καταθέτει προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει, πολλές από τις οποίες υιοθετηθήκαν και στην Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα στις 21 Ιουλίου, όπως το να εγγυηθεί η ΕΚΤ τις τραπεζικές καταθέσεις, το να ενισχυθεί ο EFSF με κεφάλια ύψους 1 τρις ευρώ και να μπορεί να αγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά ( η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε τοΤαμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων, αυξάνοντας έτσι την ευελιξία του) και να υπάρξει επιμήκυνση των δανείων με χαμηλότερα επιτόκια.
Η πρόταση με την οποία ολοκληρώνει την επιστολή του είναι η προτροπή στους ηγέτες να ξυπνήσουν επιτέλους!
πηγή:prionokordela
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.