Συνεχείς παρασκηνιακές διαβουλεύσεις διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες, με τους τραπεζίτες να προσπαθούν έστω και την τελευταία στιγμή να πετύχουν την δημιουργία νέων σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων και συνεργασιών. Και αυτό γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο στα τραπεζικά τους ιδρύματα, αν τελικά υπαχθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που σημαίνει και την κρατικοποίηση των τραπεζών.
Άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών ήταν ξεκάθαρος όταν ρωτήθηκε για το ΤΧΣ, τονίζοντας ότι όπως ορίζει σαφώς το Μνημόνιο για την είσοδο μιας τράπεζας στο ταμείο θα εκδοθούν κοινές μετοχές υπέρ του ταμείου και όχι προνομιούχες όπως πιέζουν οι μέτοχοι των τραπεζών.
Χθες μάλιστα από το βήμα της Βουλής ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα δοθεί μέσω του υφιστάμενου ταμείου, το οποίο θα κληθεί να καλύψει τις όποιες απώλειες (περίπου 5 δις. ευρώ) από την συμμετοχή των τραπεζικών ιδρυμάτων στο ελληνικό πρόγραμμα ανταλλαγής χρέους (PSI).
Ταυτόχρονα η πίεση για τους μεγαλοτραπεζίτες, που θα χρειαστεί να καλύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες από την συμμετοχή τους στην ανταλλαγή ομολόγων, εντείνεται καθώς η ΕΚΤ αρχίζει να κλείνει τις κάνουλες, ενώ είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα συνεχίσει να δέχεται τις εγγυήσεις του Μνημονίου (ύψους 30 δις. ευρώ) για τις τράπεζες υπό τον φόβο να μετατραπεί σε μια “bad bank”.
Έτσι χθες φούντωσαν οι φήμες ότι ήδη δύο τράπεζες έχουν ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος να κάνουν χρήση του Μηχανισμού Έκτακτης (ακριβότερης) Ρευστότητας (γνωστού και ως ELA), γεγονός που συνέβαλε και στην χθεσινή κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ. Οι απώλειες άλλωστε των τραπεζών την τελευταία εβδομάδα φθάνουν στο 20% με κύριο χαρακτηριστικό την αποχώρηση των ξένων επενδυτών, που ξεπουλούν όσο όσο.
Νέα σενάρια συγχωνεύσεων και το ΚΑΤΑΡ
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΑΞΙΑ» διεξάγονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την δημιουργία ενός νέου σχήματος μεταξύ Alpha Bank και Eurobank. Παράλληλα όπως αναφέρει η εφημερίδα από την πλευρά της Alpha έχει ζητηθεί από το Κατάρ να ξεκαθαρίσει κατά πόσο ενδιαφέρεται να συμμετέχει στρατηγικά είτε στην ίδια την τράπεζα μετά από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είτε στο νέο σχήμα που θα προκύψει από ενδεχόμενη συμφωνία με την Eurobank.
H απάντηση του Κατάρ αναμένεται σύντομα. Άλλωστε οι συζητήσεις με το ΚΑΤΑΡ για την συμμετοχή του στην ΑΜΚ της τράπεζας δεν είναι τωρινές και έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες.
Ο ρόλος της Εθνικής
Η Εθνική δεν αναμένεται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις με σταυρωμένα τα χέρια. Ο φόβος ότι από μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να χάσει την κυριαρχία της στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα οδηγεί τα στελέχη της στο να αυξάνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση για την απορρόφηση μεγάλης τράπεζας. Όπως αναφέρει η «ΑΞΙΑ» η Εθνική δεν αποκλείεται να παίξει τον ρόλο του τρίτου εταίρου σε μια τριπλή συγχώνευση με την συμμετοχή και του Κατάρ ως στρατηγικού εταίρου.
Βάζουν τρικλοποδιές στο rollover
Αξίζει να αναφερθεί πως οι τράπεζες τώρα προσπαθούν να ισχυροποιήσουν την θέση τους καθώς φτάνει η ώρα που θα πρέπει να εγγράψουν στα αποτελέσματα τους τις ζημιές από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικού χρέους που θα έχει ως συνέπεια haircut 21% στην αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες ασκούν ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγουν ένα haircut στο 21% και ζητούν βελτιωμένους όρους όπως για παράδειγμα η μείωση του ποσοστού περικοπής χρέους που θα υποστούν να οριστεί στο 19% από το 21%.
Σημειώνεται ότι από τα 135 δις. ευρώ ομολογιακών εκδόσεων που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, τα 40 δις. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν διορία για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα (PSI) μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου.
Στο αίτημα αυτό οι τραπεζίτες δεν φαίνεται να έχουν στο πλευρό τους το ΥΠΟΙΚ, το οποίο θεωρεί ότι έτσι πλήττεται η συνολική προσπάθεια του προγράμματος και το διεθνές προφίλ της χώρας.
Άλλωστε και στην κυβέρνηση φαίνονται πιεσμένοι καθώς μέχρι στιγμής το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών κυμαινόταν στο 50 -60% , με πολλές λεπτομέρειες να παραμένουν ανοιχτές. Γι' αυτό και στην χθεσινή επιστολή Βενιζέλου τίθεται ως όρος η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που κατέχει ομόλογα λήξης μέχρι το 2014 ή το 2020 να φτάσει στο 90%, αλλιώς μπαίνει σε κίνδυνο το το νέο πολυετές πρόγραμμα προσαρμογής για την Ελλάδα το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούλιο...
πηγή: newscode.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.