Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Παρουσίαση της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο Μέγαρο Καρατζά, Αθήνα


redsq Ευ. Βενιζέλος: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή των Ελλήνων και στη Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι Πρέσβεις, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί υποδέχομαι σήμερα εδώ στη φιλόξενη αυτή αίθουσα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, τον κ. Ángel Gurría, έναν ένθερμο φίλο της Ελλάδας, έναν ιδιαίτερα έμπειρο πολιτικό, που στη χώρα του, το Μεξικό, άσκησε κυβερνητικά καθήκοντα. 


Έχει διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών, έχει διαχειριστεί, όπως μου αφηγήθηκε, δυο, ίσως και τρεις, μεγάλες κρίσεις δημοσίου χρέους, έχει διαπραγματευτεί, γνωρίζει τι σημαίνει να ζεις μέσα στην περιδίνηση μιας δημοσιονομικής κρίσης και τώρα ηγείται ενός διεθνούς οργανισμού, που έχει πολύ μεγάλη διεθνή εγκυρότητα. Δεν είναι απλά και μόνο ένα πολιτικό όργανο, είναι στην πραγματικότητα μια διεθνώς παραδεκτή δεξαμενή σκέψης, καθώς οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ, όχι μόνο για τις οικονομίες των κρατών-μελών του, αλλά και για πολλές επιμέρους πτυχές της συγκρότησης και της λειτουργίας του κράτους και της κοινωνίας, έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Στη συνάντηση που είχαμε νωρίτερα, μου παρέδωσε με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό το πλήρες κείμενο της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία -τη συνοπτική εκδοχή, που αποτελεί και τη βάση της παρουσίασης τώρα- και πολλές ειδικότερες εκθέσεις και κείμενα του Οργανισμού για θέματα μεγίστης σημασίας για την Ελλάδα και για την εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης του κράτους της οικονομίας και της κοινωνίας, που είναι το βασικό αντικείμενό μας την περίοδο αυτή.

Μου παρέδωσε την Έκθεση για τη Δημόσια Διοίκηση, την Έκθεση για την Εκπαίδευση, που θα συζητηθεί το απόγευμα με την κα. Διαμαντοπούλου, την Έκθεση για την Πράσινη Ανάπτυξη, την Έκθεση για τις Δημόσιες Επιχειρήσεις και τους Οργανισμούς, την Έκθεση για τις Ιδιωτικοποιήσεις, ένα πολύτιμο υλικό που θα βοηθήσει την Κυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των πολιτικών που έχουμε αποφασίσει και που αποτελούν τη μεγάλη ιστορική πρόκληση της περιόδου αυτής.

Ο ίδιος ο κ. Gurría τώρα αμέσως θα μας παρουσιάσει τα βασικά σημεία της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελληνική Οικονομία σε μια στιγμή ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η έκθεση αυτή είναι η πρώτη έκθεση διεθνούς οργανισμού τέτοιου επιπέδου και τέτοιας εγκυρότητας, που δίδεται στη δημοσιότητα μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου του 2011. Δεν αναφέρομαι στις εκτιμήσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ίδιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, γιατί αυτοί οι δυο Οργανισμοί, ούτως ή άλλως, είναι θεσμικοί μας εταίροι και έχουν εκφραστεί μέσω της απόφασης που έχουν λάβει τα αρμόδια όργανά τους.

Έχει, λοιπόν, βαρύνουσα σημασία το μήνυμα που στέλνει σήμερα ο ΟΟΣΑ και ο ίδιος ο Γενικός του Γραμματέας ο κ. Gurría, εδώ από την Αθήνα, όχι μόνο στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη και στις διεθνείς αγορές.

Με αυτά τα λίγα λόγια, παρακαλώ τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ τον κ. Gurría να λάβει τον λόγο.


redsq Α. Guríar*: Κύριε Υπουργέ κ. Βενιζέλο, κ. Χρυσοχοΐδη, κ. Παπακωνσταντίνου, κα Κατσέλη, υψηλοί προσκεκλημένοι, συνάδελφοι, Πρέσβεις, φίλοι, κυρίες και κύριοι βρίσκομαι εδώ για να δώσω μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό αλλά και την ελληνική οικονομία όπως και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Βρίσκομαι επίσης εδώ για να μοιραστώ μαζί σας όλους τους λόγους και τις αιτίες για τις οποίες το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να επιτύχει.

Συντάχθηκε η Έκθεση για το 2011 για την ελληνική οικονομία σε κρίσιμους καιρούς, οπότε έχει ξεκινήσει ένα ζωτικής σημασίας πρόγραμμα για να αντιμετωπίσει την κρίση η Ελλάδα προσπαθώντας να στηρίξει τα δημοσιονομικά της, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό, αλλά και να θέσει τα θεμέλια για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα σταθερότητας μπορεί να επιτύχει. Όμως θα πρέπει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις και να γίνει πολύ προσεκτική εφαρμογή του προγράμματος για να πετύχει αυτό. Βεβαίως πολλά έχουν γίνει εν τω μεταξύ. Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες υλοποιήθηκαν το τελευταίο έτος υπήρξαν εντυπωσιακές. Αυτά τα επιτεύγματα βεβαίως δεν τυγχάνουν πάντοτε εκτίμησης στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, αλλά κ. Υπουργέ κ. Βενιζέλο, επιτρέψτε μου επίσης να σας πω ότι οι προσπάθειες αυτές, οι οποίες κατεβλήθησαν δεν παραβλέπονται και τυγχάνουν αναγνώρισης και στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο συνήλθε προσφάτως.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας παρέστη στην 50η αυτή συνάντηση Υπουργών, μελών του ΟΟΣΑ και ο κ. Βαν Ρομπάι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξεφώνησε μια εναρκτήρια ομιλία στη συνάντηση αυτή και είπε μεταξύ άλλων: «Όταν εγώ ήμουν Υπουργός αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού στο Βέλγιο περιέκοψα κατά 1% σε ετήσια βάση, 1% κάθε χρόνο το χρέος επί μία εξαετία. Μετά από 6 χρόνια στη χώρα μου με θεωρούσαν πάρα πολύ πετυχημένο, αρμόδιο για θέματα προϋπολογισμού, εξαιρετικά πετυχημένο Υπουργό γιατί είχα προχωρήσει σε περιστολή του 6% και η Ελλάδα προχώρησε σε αυτού του είδους τις περιστολές μέσα σε ένα μόνο χρόνο κατά 6%».

Οπότε αναφέρω αυτό το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Βαν Ρομπάι για να δείξω ποιο είναι το πλαίσιο των συνθηκών που αντιμετωπίζουμε.

Η περικοπή κατά 5,5% στην οποία προέβη η Ελλάδα δεν ήταν μόνο σημαντική για θέματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, εν τω μεταξύ άλλαξε και το συνταξιοδοτικό σύστημα, το ασφαλιστικό, αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, άλλαξε επίσης το επιχειρηματικό περιβάλλον, τα εργασιακά και τώρα είναι πολύ πιο εύκολο για οποιαδήποτε εταιρεία με το one stop shop να ξεκινήσει πολύ εύκολα τις δραστηριότητές της ενώ το μεσοπρόθεσμο το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιούνιο αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό σημάδι, μια ακόμη ένδειξη της πολιτικής θέλησης και βούλησης της Κυβέρνησης Παπανδρέου, προκειμένου για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό το πρόγραμμα αφορά βεβαίως το 2010 οπότε υπήρξαν και κάποιου είδους καθυστερήσεις όπως και στο 1ο εξάμηνο του 2011. Εν τω μεταξύ συνετάχθη ένα ειδικό πρόγραμμα, το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε ούτως ώστε να μειωθούν οι καθυστερήσεις και να ορθοδρομήσει το αρχικό πρόγραμμα. Αυτό είναι και πάλι σημαντικό μήνυμα. Βλέπετε τα πάντα συναρτώνται από μηνύματα, τα πάντα αφορούν την γλώσσα, ή αν θέλετε το ειδικό λεξιλόγιο το οποίο θα ενισχύσει την αίσθηση της εμπιστοσύνης.

Και αρχίζουν σιγά - σιγά να είναι εμφανή τα αποτελέσματα: βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα, βελτιώνονται οι εξαγωγές, άρα βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις της προσαρμογής της μακροοικονομικής, η οποία είναι ιδιαίτερα απαραίτητη. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο συμφώνησαν ότι όντως θα πρέπει να υπάρχει σταθερότητα, σταθερά επιτόκια ούτως ώστε να βοηθηθεί έστω εν μέρει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας και αυτή η συμφωνία του Ιουλίου θα μπορέσει να βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε περαιτέρω υλοποίηση του προγράμματός της των μεταρρυθμίσεων.

Αυτό βεβαίως το χρειάζεται η Ελλάδα. Εννοείται ότι μπροστά μας είναι ένας μακρύς δρόμος και η Έκθεση του ΟΟΣΑ προβαίνει σε σημαντικές θεμελιώδεις παρατηρήσεις και προτάσεις που αφορούν για παράδειγμα θέματα των κρατικών επιχειρήσεων και του επιμερισμού του κόστους και του άχθους που γεννά η επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Επιτρέψτε μου να αναφέρω κάποιες από αυτές τις προτάσεις. Κατ' αρχήν θα πρέπει να συνεχίσει την περιστολή του ελλείμματος η Ελλάδα ούτως ώστε να μπορέσει να περιστείλει το χρέος. Προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει επομένως να έχουμε βελτιωμένη είσπραξη, φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί επίσης συνεπάγονται μια πολύ πιο αυστηρή στάση απέναντι στη φοροδιαφυγή. Είναι πολύ σαφές το μήνυμα επομένως. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κρίση αν δεν συμβάλλουν, στο βαθμό που μπορούν, όλοι οι Έλληνες.

Η Ελλάδα επίσης θα πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες ιδιωτικοποιήσεων αλλά και να βελτιώσει τη διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού, ή μάλλον των περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο κράτος. Οι ιδιωτικοποιήσεις επίσης θα προσφέρουν επιπλέον οφέλη, δηλαδή θα βελτιώσουν την ανάπτυξη και θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.

Όμως είναι ακόμη πιο θεμελιώδους σημασίας το εξής: θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας αλλά και στις αγορές προϊόντων ούτως ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να βελτιωθεί η ευημερία και να αυξηθούν τα εισοδήματα.

Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν εκ των ων ούκ άνευ προϋποθέσεις για να υπάρξει ανάπτυξη. Θα ενισχυθούν έτσι και θα βελτιωθούν οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και θα λειτουργήσουν όλα αυτά συμπληρωματικά προς άλλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες και πάλι έρχονται να καλύψουν τα κενά του δημοσίου τομέα.

Τελικώς όλα αυτά βεβαίως αφορούν στο κάτω - κάτω την ανάπτυξη. Ακόμη και οι προσπάθειες που γίνονται για θέματα διαχείρισης του χρέους έχουν ακριβώς ως στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη και την αειφόρο ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι τώρα θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση όχι τόσο στο χρέος, αλλά στην ανάπτυξη, καθώς η ισχυρή ανάπτυξη είναι εκείνη που καθιστά βιώσιμο κάθε χρέος.

Αυτή η πτυχή του πακέτου μεταρρυθμίσεων μπορεί να έχει τύχει μικρότερης προσοχής σε θέματα δημόσιας συζήτησης, γιατί φαίνεται ότι οι περισσότεροι εστίασαν στα διάφορα σενάρια περί χρέους και αν θέλετε αυτό είναι και λογικό, γιατί είναι εντελώς βραχυπρόθεσμες οι συζητήσεις, δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι μπορεί να μειωθεί το άχθος που γεννά το χρέος, πολύ περισσότερο αν μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει ένα πολύ καλό κύκλο ο οποίος θα βοηθήσει την ανάκαμψη.

Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εκείνο το οποίο θα ενισχύσει επιμένω την ανάπτυξη. Αυτό το πρόγραμμα το οποίο τώρα βρίσκεται στο τραπέζι, αυτό το πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται από πλευράς διαρθρωτικής από πλευράς δημοσιονομικής. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο όντως θα ενισχύσει την ανάπτυξη σε συνδυασμό βεβαίως με το φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που αφορά τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους, που επίσης βελτιούμενη θα βελτιώσει και την ανάπτυξη και έτσι θα μειωθεί από τα 140% το δημόσιο χρέος το οποίο βρίσκεται στο 140% σήμερα θα πέσει κάτω από το 60% και αυτό με χρονικό ορίζοντα το 2025.

Ας μην ξεχνούμε όμως ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στο έτος 2011 και το έτος 2025 και ’35 είναι μια γενιά αργότερα. Αυτό θέτει σε πλαίσιο το είδος της προσπάθειας που πρέπει να καταβληθεί, το είδος της συνέχειας που απαιτείται. Και βεβαίως χρειάζεται να υπάρξει μια συνέχεια ούτως ώστε να συνεχίσει αυτή η προσπάθεια μέχρι το 2035.

Η ενδελεχής επομένως εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθίσταται ακόμη πιο σημαντική δεδομένου αυτού του χρονικού ορίζοντα και έχει ιδιαίτερη σημασία να θυμόμαστε ότι αυτοί είναι οι στόχοι για το 2035 μεν, αλλά υπάρχουν και ενδιάμεσοι σταθμοί. Υπάρχουν ορόσημα όπως το 2020 – ’25 και θα πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα. Ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο της επιτυχίας γι' αυτές τις μεταρρυθμίσεις είναι να βελτιωθούν τα εργαλεία τα στατιστικά. Χρειαζόμαστε στατιστικά εργαλεία ούτως ώστε να ενισχύσουμε τους εποπτικούς μηχανισμούς. Να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση της επιτυχίας της προόδους που σημειώνεται, θα πρέπει ο λαός να γνωρίζει ότι η λιτότητα γεννά αποτελέσματα, δεν δημιουργεί μόνο άχθη ή πόνο.

Θα πρέπει επομένως να υπάρχουν υψηλής πιστότητας και ποιότητας οικονομικά δεδομένα και αυτά θα πρέπει να είναι επικαιροποιημένα και ακριβή, ιδίως όσον αφορά θέματα υλοποίησης των μέτρων. Όλα αυτά θα επιτρέψουν τη σωστή αποτίμηση της προσπάθειας μεταρρυθμίσεων και κάτι τέτοιο επίσης θα διευκολύνει το έργο και των διεθνών παρατηρητών, πρωτίστως όμως θα διευκολύνει τους ίδιους τους Έλληνες, ούτως ώστε να καταστεί εμφανές προς τους πολίτες πως αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις.

Ένας τρόπος να αξιοποιήσει κανείς την πρόοδο που σημειούται είναι να κάνει χρήση των αντίστοιχων δεικτών του ΟΟΣΑ που αφορούν τις αγορές και τα προϊόντα των αγορών, οι δείκτες του ΟΟΣΑ δείχνουν πως ακριβώς βελτιώνεται η εικόνα ή πως έχει η εικόνα της Ελλάδας σε σχέση με άλλων χωρών.

Ένας άλλος τρόπος να ενημερώσει κανείς το λαό είναι να αναφέρει κανείς πόσες είναι οι νέες επιχειρήσεις που εγκαθιδρύθηκαν αφ’ ης στιγμής απλοποιήθηκαν οι μηχανισμοί, ή αν θέλετε τι είδους βελτιώσεις παρατηρήθηκαν αφ’ ης στιγμής άνοιξαν τα πρώην κλειστά επαγγέλματα.

Όμως παρά την ένταση ή την ποιότητα των μεταρρυθμίσεων, ή την ικανότητα υλοποίησης αυτών είναι γεγονός ότι το εγχείρημα θα στεφτεί με επιτυχία συν τω χρόνω, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Επομένως οι ελληνικές Αρχές και η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της χρόνο αλλά φέρει και την ευθύνη να πείσει τις αγορές ότι είναι σε θέση, είναι ικανή να υλοποιήσει όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε αυτές τις προσαρμογές με τον τρόπο επιτυχή.

Επίσης θα πρέπει οι Αρχές να πείσουν για το μακροπρόθεσμο όφελος το λαό, ούτως ώστε να τεθεί όλο αυτό το εγχείρημα σε μια σωστή τροχιά. Τροχιά αειφορίας, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη τα επόμενα έτη. Βεβαίως βραχυπρόθεσμα γεννούνται άλγη και άχθος, όμως κάτι τέτοιο γεννά οφέλη μεσο και μακροπρόθεσμα.

Επίσης υπάρχει κι ένα βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχία και αυτό είναι το εξής: θα πρέπει να είναι σαφές ποιος ακριβώς είναι ο στόχος και ποια η πραγματικότητα και θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των δυο, ώστε να στεφθεί το εγχείρημα με επιτυχία. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει ο σωστός επιμερισμός μεταξύ όλων. Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας και βεβαίως αυτά επιβάλλουν μια σαφή στάση απέναντι στα διαπλεκόμενα στα διάφορα συμφέροντα.

Η Έκθεση του ΟΟΣΑ επίσης αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο χρηματοοικονομικό, χρηματοπιστωτικό τομέα, στο συνταξιοδοτικό, στα ασφαλιστικά, αναφέρεται σε ανεργία, απασχολησιμότητα, στο περιβάλλον, στις εξαγωγές, στις υπηρεσίες, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων που συνδυαστικά αφορούν όλες τις δημόσιες πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν ούτως ώστε να υπάρξει αξιοπιστία μεσο-μακροπρόθεσμα αλλά και ανάπτυξη.

Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να διαβάσετε την Έκθεση πολύ προσεκτικά όπως και να αναγνώσετε προσεκτικά τις συστάσεις. Ειρήσθω εν παρόδω θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία έχει δημοσιοποιήσει την Έκθεση, έστω τη σύνοψη αυτής, και σας την έχει διαθέσει. Ξέρω επίσης, με ενημέρωσαν, ότι υπάρχουν περί τα 100 αντίγραφα πλέον της πλήρους Έκθεσης τα οποία επίσης μπορούν να σας διατεθούν. Πιστεύω ότι μετά το πέρας της ημερίδας αυτής και αυτά θα μπορείτε να τα έχετε, αλλά μεταξύ άλλων θα έχει ανέβει η Έκθεση και στην ιστοσελίδα μας.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί Υπουργοί, η προσπάθεια την οποία καλείται να καταβάλλει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχει νόημα. Είναι μεστή νοήματος, αλλά βεβαίως δεν είναι άνευ προηγούμενου. Μια τέτοια προσπάθεια είχε γίνει και από άλλες χώρες όπως τη Φιλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο, τη Νέα Ζηλανδία και επιτρέψτε μου να προσθέσω και το Μεξικό και να, και η Ελλάδα.

Η ίδια η Ελλάδα όχι και πολύ παλιά, μεταξύ 1989 και ’95 για την ακρίβεια και η ίδια η Ελλάδα κατέβαλλε μια πολύ σημαντική προσπάθεια ούτως ώστε να μπορέσει να εξυγιάνει τους δικούς της εθνικούς λογαριασμούς. Οπότε όλες οι προαναφερθείσες χώρες δεδομένου ότι υπήρξε προηγούμενο έχουν αποδείξει ότι είναι δυνατό να υπάρξει αναδιάρθρωση και εμείς βρισκόμαστε εδώ για να πούμε: Ναι, όλα είναι δυνατά και εμείς στο βαθμό που μπορούμε συνεισφέρουμε ούτως ώστε να δείξουμε πως ακριβώς είναι εφικτό να υπάρξει επιτυχία στο εγχείρημα αυτό.

Εννοείται ότι είναι σημαντικές οι προκλήσεις όμως από την άλλη το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας παραμένει αφοσιωμένο και δεσμευμένο απέναντι στις ουσιαστικές και θεμελιώδεις αυτές οικονομικές αλλαγές, ούτως ώστε να τεθεί τέλος στην κρίση των τελευταίων μηνών.

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εφόσον υλοποιηθούν σταθερά και συστηματικά θα συνεπάγονται την ανάπτυξη για την Ελλάδα και την ανάκαμψη κι έτσι θα ξεκινήσει ένας κύκλος βιώσιμης ανάκαμψης και προόδου.

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κ. Υπουργός χωρίς να έχει ομιλία μπροστά του γραπτή, συνόψισε όλα αυτά για τα οποία συνομιλήσαμε την τελευταία ώρα. Μίλησε για όλα τα ζωτικά αριθμητικά δεδομένα και πράγματι την τελευταία ώρα αφιερώσαμε πολύ χρόνο με τον κ. Υπουργό και συζητήσαμε και με τον κ. Χρυσοχοΐδη για θέματα πολιτικής ανταγωνισμού, συνομιλήσαμε επίσης για θέματα που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη και θίξαμε και το ζήτημα της εκπαίδευσης.

Θα μιλήσω με την κα Διαμαντοπούλου σήμερα το απόγευμα πολύ συγκεκριμένα για θέματα εκπαίδευσης και για θέματα αναθεώρησης της εκπαιδευτικής πολιτικής της παιδείας της Ελλάδας. Με την κα Διαμαντοπούλου επίσης θα συζητήσουμε κάτι το οποίο μας απασχόλησε πέρσι και αφορά την απασχολησιμότητα της Νεολαίας. Πέρσι το συζητήσαμε μεν, αλλά καθίσταται το ζήτημα πολύ επίκαιρο για την Ελλάδα.

Ξέρω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή και σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι η ανεργία των νέων, που ανέρχεται κατά μέσο 10% η ανεργία στις χώρες του ΟΟΣΑ και φτάνουμε στο 20% για τους νέους, σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουμε στο 30% και σε κάποιες χώρες υπάρχει 40% έως και 45% ανεργία των νέων.

Βλέπετε ότι είναι μείζονα πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ και δεν αναφέρομαι συγκεκριμένα σε δείκτες που αφορούν μόνο αναπτυσσόμενες ή ανεπτυγμένες χώρες. Η ανεργία λοιπόν των νέων είναι η μέγιστη πρόκληση και θα συζητήσουμε επίσης και με άλλους Υπουργούς, θα επισκεφθώ κι άλλα Υπουργεία, θα έρθω σε επαφή με τον κ. Ρέππα μεταξύ άλλων, θα μιλήσουμε για θέματα Δημόσιας Διοίκησης και έχετε νομίζω λάβει αντίστοιχα αντίγραφα των εκθέσεων.

Θα σας δείξω απλώς ότι υπάρχουν αυτές οι εκθέσεις γιατί εδώ έχουμε και τα λεγόμενα εργαλεία υπέρ του ανταγωνισμού. Ιδού και μεταφρασμένο το εγχειρίδιο αυτό, είναι και στα ελληνικά, οπότε μπορώ να σας το εγχειρίσω κ. Υπουργέ και να το χρησιμοποιείτε επί καθημερινής βάσεως. Έχουμε κι άλλες εκθέσεις που αφορούν τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις μεταξύ άλλων που αφορούν και τις κρατικές επιχειρήσεις, έχουμε κατευθυντήριες γραμμές για θέματα εταιρικής διαχείρισης.

Και έχετε ακούσει ποτέ το θέμα της ιδιωτικοποίησης που αφορά τον 21ο αιώνα; Να ένα ακόμη εγχειρίδιο. Όλα αυτά είναι μεταφρασμένα σε μια γλώσσα κλασσική, την ελληνική και να μια ακόμη έκθεση περί Πράσινης Ανάπτυξης, την οποία επίσης έχουμε συζητήσει με κάποιους από τους Υπουργούς παριστάμενους ή μη. Γιατί βλέπετε ο διάλογος και η συζήτηση μεταξύ του ΟΟΣΑ και της Ελλάδας είναι συνεχής, χρόνια τώρα συνομιλούμε. Τώρα έχουμε φτάσει σε μια ειδική συγκυρία, είναι ιδιαίτερη η στιγμή, είμαστε εδώ για να πούμε πως Ναι, μπορείτε να τα καταφέρετε και είμαστε εδώ για να πούμε πως Ναι, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε.

Ευχαριστώ πολύ.



redsq Ευ. Βενιζέλος: Ο κ. Gurría ήρθε το πρωί στο γραφείο μου έχοντας μαζί του πράγματι μια μικρή χρηστική βιβλιοθήκη, από εξαιρετικής ποιότητας μελέτες του ΟΟΣΑ για όλα αυτά τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως και σίγουρα οι μελέτες αυτές είναι για μας ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο δουλειάς, γιατί μπορούμε να επανεξετάσουμε τις δικές μας αναλύσεις, να διασταυρώσουμε δεδομένα και κυρίως να αξιοποιήσουμε την προσφορά του ΟΟΣΑ και του ίδιου του Γενικού του Γραμματέα, να λειτουργήσει ως ένας σύμβουλός μας ως ένας μηχανισμός τεχνικής βοήθειας, επιστημονικής τεκμηρίωσης και υποστήριξης, παράλληλα με την τεχνική βοήθεια που μας προσφέρουν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα του ΟΟΣΑ, φίλε κ. Gurría, το μήνυμα που στείλατε σήμερα προς τον ελληνικό λαό και προς τη διεθνή κοινή γνώμη προς τις αγορές, είναι πάρα πολύ απλό, πάρα πολύ καθαρό και πάρα πολύ αισιόδοξο: Ναι, η Ελλάδα μπορεί. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση, μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο, μπορεί να βγει από τη δημοσιονομική περιδίνηση, να ξαναγυρίσει σύντομα σε ορατό χρόνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτό λέει το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε. Ο ελληνικός λαός αλλά και οι αγορές αναρωτιούνται πάρα πολύ συχνά εάν υπάρχει ένα σχέδιο, αν το σχέδιο αυτό είναι καλά σχεδιασμένο, αν είναι εφαρμόσιμο, αν μπορεί να αποδώσει καρπούς και η απάντηση είναι πως «ναι, υπάρχει ένα σχέδιο».

Υπάρχει ένα σχέδιο με χρονοδιάγραμμα, με αρχή μέση και τέλος. Βρισκόμαστε τώρα στη μέση μιας προσπάθειας, υπάρχει ένας ορίζοντας, μπορούμε να βγούμε από αυτό το τούνελ μέσα στο οποίο βρισκόμαστε. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω, αυτή είναι μια πανεθνική προσπάθεια. Απαιτείται συναίνεση, συναντίληψη, συστράτευση και κυρίως απαιτείται μια θετική διάθεση, μια αισιόδοξη προσέγγιση.

Τίποτε δεν είναι χειρότερο από την αυτο-αμφισβήτηση, τίποτε δεν είναι χειρότερο από την διάχυτη μιζέρια, γιατί αν δεν πιστέψουμε στις δυνατότητές μας, εάν ο ίδιος ο ελληνικός λαός δεν αποκτήσει ξανά την αυτό-εκτίμηση που του χρειάζεται και που αρμόζει προς τις ίδιες τις προϋποθέσεις της χώρας, τότε δεν θα μπορέσουμε φυσικά να πετύχουμε το στόχο μας.

Το σχέδιο έχει ένα σκληρό πυρήνα μέχρι το 2014 και φυσικά δεν τελειώνει τότε, καθώς χρειάζεται πράγματι μια μακροχρόνια συνειδητή και συστηματική προσπάθεια, να καταστήσουμε όχι μόνο το δημόσιο χρέος όχι μόνο τα οικονομικά μας μεγέθη, αλλά το ίδιο το κράτος μας και την ίδια την κοινωνία μας βιώσιμη, μακροπρόθεσμα βιώσιμη, ανταγωνιστική, συνεκτική, δίκαιη και βιώσιμη.

Έχει όμως πάρα πολύ μεγάλη σημασία να περάσουμε αυτή την σκληρή δύσκολη φάση. Ο ΟΟΣΑ έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου και αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία των μέτρων που συγκροτούν το πρόγραμμα βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Ο κ. Gurría και τώρα δημόσια και στη συνάντηση που είχαμε, μου δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά πόσο φιλόδοξο και μεγάλο είναι το σχέδιο αυτό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Τώρα βρισκόμαστε στην πρώτη φάση εφαρμογής ενός πρωτότυπου και επαγγελματικά αναμφίβολα δύσκολου σχεδίου, που αφορά τη συμμετοχή του διεθνούς ιδιωτικού τομέα, των Τραπεζών, των ασφαλιστικών Εταιρειών, των ασφαλιστικών Ταμείων, σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του ελληνικού δημοσίου χρέους για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν διαθέτει την ευελιξία άλλων χωρών που έχουν το δικό τους νόμισμα και μπορούν να ασκούν με δική τους πολιτική απόφαση μονομερή, τη νομισματική τους πολιτική. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να συνθέσουμε τα πλεονεκτήματα της θέσης μας ως χώρας–μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ, να συνθέσουμε τις εγγυήσεις που μας παρέχει και τον θώρακα ασφαλείας που μας προσφέρει η ιδιότητά μας ως μέλους της Ευρωζώνης, με τις δυνατότητες που μας δίνει τώρα η νέα αυτή απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλες χώρες, με χώρες της Λατινικής Αμερικής γιατί εφόσον απολαμβάνει των δυνατοτήτων και των προστατευτικών μηχανισμών που απορρέουν από την ιδιότητά της ως μέλους της Ευρωζώνης, είναι υποχρεωμένη να αποδεχτεί την εφαρμογή μηχανισμών που γίνονται ευρύτερα αποδεκτοί από τους εταίρους μας, από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη από τους εταίρους μας στου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο ρόλος της οποίας είναι ζωτικός για τη σταθερότητα και την προοπτική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο ΟΟΣΑ ξεκινάει από αυτό. Ξεκινάει από τη διαπίστωση ότι πράγματι τώρα με την εφαρμογή αυτού του νέου προγράμματος, έχουμε ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος. Ένα δημόσιο χρέος, που σταδιακά και κυρίως μέσα από την αύξηση του παρανομαστή του κλάσματος, δηλαδή μέσα από τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μπορεί όχι μόνο να είναι βιώσιμο και ελέγξιμο, αλλά σταδιακά να επιστρέψει μέσα στα όρια που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πρώτος παράγοντας, ο πρώτος πυλώνας του συστήματος αυτού, είναι η συνεισφορά του δημόσιου τομέα, η συνεισφορά της Ευρωζώνης είτε των κρατών - μελών είτε του EFSF που με το δεύτερο πρόγραμμα φτάνει στο εντυπωσιακά υψηλό ποσό των 219 δισ. ευρώ.

Διαχειριζόμαστε τώρα εμείς, γιατί στο δικό μας έλεγχο ανήκει, τη διαδικασία του λεγόμενου PSI τη διαδικασία της συμμετοχής του διεθνούς ιδιωτικού τομέα με ένα τρόπο προσεκτικό, ασφαλή, με ένα τρόπο που μπορεί να μας προσφέρει πάρα πολλά οφέλη.

Γιατί συν τοις άλλοις η συνδυαστική εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό πυλώνα του νέου προγράμματος αναδεικνύει έναν νέο μηχανισμό, έναν μηχανισμό σταδιακής επαναγοράς ελληνικού δημοσίου χρέους, που παράγει τώρα ένα πρώτο δευτερογενές αποτέλεσμα μείωσης κατά 12% του ΑΕΠ, κατά 26,1 δισεκατομμύρια, αλλά αναμφίβολα αυτό είναι ένα πρώτο βήμα το οποίο κάνουμε και έχουμε τη δυνατότητα μετά να οργανώσουμε και τα επόμενα βήματά μας.

Συζητήσαμε με τον κ. Gurría τον κρίσιμο ρόλο των ελληνικών τραπεζών. Η σταθερότητα, η ασφάλεια και η προοπτική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική πραγματική οικονομία.

Η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είναι ο μόνος δίαυλος που υπάρχει, προκειμένου να διοχετευθεί επαρκής ρευστότητα στην αγορά στην πραγματική οικονομία το ταχύτερο δυνατό.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν κάνουμε εξίσου έντονες προσπάθειες να βρούμε και άλλα κεφάλαια και άλλους πόρους για την ελληνική πραγματική οικονομία κι από την άποψη αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι έχει αρχίσει πλέον κι εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ για την ελληνική οικονομία.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ, χάριν και στις προσπάθειες του Υπουργού Ανάπτυξης, του κ. Χρυσοχοΐδη κι όλης της Κυβέρνησης αρχίζουν και κινητοποιούνται, πόροι που έχουν διατεθεί για την Ελλάδα εδώ και πάρα πολύ καιρό τώρα μπορούν να αξιοποιηθούν με έναν πιο γρήγορο και καλύτερα στοχευμένο τρόπο.

Αυτό έχει ένα θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και κυρίως έχει ένα θετικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του επιχειρηματικού κόσμου, χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των περιφερειακών δυνάμεων της χώρας, όλων των παραγωγικών φορέων, χρειαζόμαστε τη βοήθεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Όλα όσα λέω εκ μέρους της Κυβέρνησης, απευθυνόμενος στους επενδυτές, τους καταθέτες, τους συναλλασσόμενους με το τραπεζικό σύστημα, έχουν ένα απολύτως συγκεκριμένο και πρακτικό περιεχόμενο. Ειλικρινά δε νομίζω ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση τραπεζικό σύστημα που να έχει περισσότερες θεσμικές και χρηματοοικονομικές διασφαλίσεις, από ότι το ελληνικό.

Κι αυτό αφορά όλες τις τράπεζες ανεξαιρέτως, ακόμη και τις μικρές, τις πολύ μικρές, τις τράπεζες οι οποίες είναι απολύτως αποσυνδεδεμένες από φυσικά πρόσωπα, από συγκεκριμένους μετόχους ή από συγκεκριμένους διοικούντες.

Το δεύτερο σημείο που ανέπτυξε ο κ. Gurría και που ταυτίζεται απολύτως με τις προτεραιότητές μας, είναι η δημοσιονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Ένα νέο φορολογικό σύστημα -ήδη ξεκίνησε ο διάλογος για το εθνικό φορολογικό σύστημα χθες- ένας νέος μηχανισμός φορολογικής διοίκησης, μία αποτελεσματική μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Νοιώθω πολύ άβολα όταν χρησιμοποιώ τις εκφράσεις αυτές, γιατί στα αφτιά του Έλληνα πολίτη, ακόμη και του επιχειρηματικού κόσμου, ακόμη και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ηχούν κούφιες οι λέξεις αυτές, γιατί επαναλαμβάνονται χρόνια χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα.

Εάν δεν είχαμε λάβει συγκεκριμένα μέτρα, εάν δεν υπήρχαν συγκεκριμένα χειροπιαστά προγεφυρώματα που μας οδηγούν από την σημερινή κατάσταση σε ένα πραγματικά σύγχρονο και ολοκληρωμένο εθνικό φορολογικό σύστημα, δε θα το έλεγα αυτό.

Αλλά χρειάζεται μια συστηματική προσπάθεια, μια καθολική κινητοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και της ίδιας της κοινωνίας, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους του προϋπολογισμού. Του προϋπολογισμού του 2011, που είναι προϋπόθεση για την εφαρμογή όλου του μεσοπροθέσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η μάχη για την ελληνική οικονομία κερδίζεται στο εσωτερικό της Ελλάδας, κερδίζεται εφόσον εμείς είμαστε συνεπείς, εφαρμόζουμε αυτά που έχουμε αναλάβει να εφαρμόσουμε, ανταποκρινόμαστε στις προϋποθέσεις μας, ανακτούμε αξιοπιστία.

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά και πάρα πολύ καθαρά: Εάν δεν μείνουμε πιστοί και σταθεροί στην κατεύθυνση αυτή, εάν δεν πετύχουμε τους στόχους μας, εάν αποκλίνουμε από το χρονοδιάγραμμα και το στοχοδιάγραμμα, θα δημιουργηθεί αμέσως μια διεθνής αμφισβήτηση που θα θέσει σε αμφιβολία τη δυνατότητα ολοκληρωμένης εφαρμογής του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του προγράμματος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Αυτό είναι το μείζον και στην εποχή μας στη συγκυρία που διανύουμε έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να διακρίνουμε τα μείζονα από τα ελάσσονα και να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική που σώζει τη χώρα. Αυτό δεν είναι υπόθεση μιας Κυβέρνησης, μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, κάποιων ανθρώπων, δεν είναι μια υπόθεση ούτε κομματική, ούτε παραταξιακή, ούτε ταξική. Είναι μια υπόθεση εθνική, συλλογική, ιστορική.

Το ίδιο ισχύει και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται υπό πίεσην, το πρόγραμμα είναι άκρως φιλόδοξο, οι αριθμητικοί τους στόχοι υψηλοί, πρέπει μέχρι το 2014 να προσκομίσουμε το προϊόν των ιδιωτικοποιήσεων και αυτό να είναι 28 δισεκατομμύρια, μετρημένα και κρίσιμα για τις δανειακές ανάγκες της χώρας.

Και πρέπει μέχρι το Σεπτέμβριο να έχουμε καλύψει τον πρώτο μας στόχο για 1,7 δισεκατομμύρια, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τον δεύτερο στόχο μας για άλλα 3,3 δισεκατομμύρια, 5 δισεκατομμύρια συνολικά. Αυτό είναι μία πολύ δύσκολη άσκηση, πρωτίστως μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση αξιοπιστίας που συνδέεται με τις προοπτικές όλου του προγράμματος, άρα όλης της ελληνικής οικονομίας.

Βεβαίως, πρέπει να δούμε τις ιδιωτικοποιήσεις ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για ένα πιο έξυπνο και πιο εστιασμένο κράτος, πρέπει να δούμε τις ιδιωτικοποιήσεις ως ευκαιρία για επενδύσεις, πρέπει να δούμε τις ιδιωτικοποιήσεις ως ευκαιρία για διαφάνεια στη λειτουργία του δημόσιου τομέα και τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.

Κάθε ιδιωτικοποίηση συνδέεται με μία κρατική πολιτική, συνδέεται με έναν τομέα, πρωτίστως με τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ανάπτυξη ακινήτων κι έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να εφαρμόσουμε χωρίς αποκλίσεις το πρόγραμμά μας.

Το τρίτο μεγάλο κεφάλαιο της παρουσίασης που έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ είναι η δέσμη των διαρθρωτικών αλλαγών. Δηλαδή στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός για ένα άλλο κράτος, μια άλλη Δημόσια Διοίκηση, έναν άλλον δημόσιο τομέα, μια ανταγωνιστική οικονομία, χαμηλότερο διοικητικό κόστος, μείωση της διαρθρωτικής σπατάλης, ανάπτυξη της εθνικής ανταγωνιστικότητας, κάλυψη του παραγωγικού ελλείμματος που κατατρύχει τη χώρα.

Αυτό -λέω πράγματα που ακούσατε πριν από λίγο- αφορά την αγορά εργασίας, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, αφορά την προώθηση των εξαγωγών, αφορά όλα τα μέτρα που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, τη συμπληρωματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε σχέση με τα επικουρικά ταμεία, ζήτημα με το οποίο ασχολείται κατά απόλυτη προτεραιότητα ο συνάδελφος ο κ. Κουτρουμάνης.

Όλα αυτά απελευθερώνουν ενδογενείς πόρους ανάπτυξης, όλα αυτά είναι η μετατροπή των συγκριτικών μειονεκτημάτων της χώρας, των διαρθρωτικών μειονεκτημάτων της χώρας, σε συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να νοιώθει μόνο και αβοήθητο θύμα της κρίσης. Είναι δύσκολο για μια κοινωνία να καλείται να συναινέσει για μεγάλους εθνικούς και ιστορικούς σκοπούς, ενώ βλέπει να μειώνονται εισοδήματα, να μειώνονται αποδόσεις περιουσιακών στοιχείων, να αυξάνεται η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων που είναι το μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πάρα πολλές χώρες, σύμφωνα με όσα είπε και ο κ. Gurría μόλις προηγουμένως.

Τα ξέρουμε όλα αυτά πάρα πολύ καλά, έχουμε πλήρη συνείδηση των θυσιών στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, των προβλημάτων, των αντιρρήσεων, γι΄ αυτό είπαμε ότι είναι μια ευκαιρία και το εθνικό φορολογικό σύστημα να επιβάλλει εσωτερική δικαιοσύνη και ισορροπία, να αποκαταστήσει αστοχίες, αδικίες, που λόγω πίεσης και ταχύτητας έγιναν αναπόφευκτα στην προηγούμενη φάση, γιατί έπρεπε να πετύχουμε πολύ φιλόδοξα αποτελέσματα.

Προσπαθούμε και θα προσπαθούμε διαρκώς να αποκαταστήσουμε την εσωτερική ισορροπία, την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη, να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή.

Εάν όμως δεν υπάρχουμε δημοσιονομικά, δεν υπάρχουμε ούτε εθνικά ούτε κοινωνικά. Πρέπει να κάνουμε μία δύσκολη προσπάθεια που εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα. Τα μέτωπα που είναι ανοιχτά είναι πάρα πολλά. Πρέπει να κερδηθούν όλα.

Αυτή τη στιγμή κρατάμε στα χέρια μας πολλούς αναμμένους πυρσούς και τους κινούμε με ταχύτητα προσέχοντας να μην πέσει κάποιος, γιατί πρέπει το παζλ να ξαναγίνει.

Πρέπει να ξαναβρούμε την εθνική μας αφήγηση, πρέπει να ξαναβρούμε το στόχο μας, το ρυθμό μας και είναι πολύ σημαντικό να έρχεται ένας διεθνής οργανισμός του επιπέδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, να έρχεται μια διεθνής προσωπικότητα όπως ο κ. Gurria, να μας χτυπάει στην πλάτη και να μας λέει: ναι, μπορείτε, έχετε πετύχει πολλά. Ναι, υπάρχουν λάθη, υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά είναι εντυπωσιακό αυτό που έγινε.

Υπάρχει ένα νέο momentum τώρα με τις αποφάσεις του Ιουλίου. Υπάρχει μια νέα ευκαιρία και αλίμονο αν δεν αξιοποιήσουμε ως έθνος, ως τόπος αυτή τη νέα ευκαιρία.

Αυτό είναι το μήνυμα που μας δίνει σήμερα ο ΟΟΣΑ και αυτό το μήνυμα πρέπει να το αρπάξουμε, να το αξιοποιήσουμε, να το μεταφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, να κινητοποιήσουμε τους πάντες για να πετύχουμε αυτόν τον εθνικό στόχο. Σας ευχαριστώ πολύ.


redsq Μ. Χρυσοχοΐδης: Ευχαριστώ πολύ κ. Γενικές Γραμματέα του ΟΟΣΑ, κ. Gurría, κ. Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, κύριοι συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι, με μεγάλη χαρά καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου, και ευχαριστώ για την παρουσίασή του, το Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, κ. Ángel Gurría. Έναν φίλο της Ελλάδας και ταυτόχρονα έναν αγγελιοφόρο θετικών ειδήσεων για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επιτέλους, η ελληνική οικονομία αρχίζει να «παράγει» καλές ειδήσεις. Και αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που θέλω να κρατήσουμε όλοι από τη σημερινή παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ.

Η φετινή έκθεση έρχεται να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που επί 20 μήνες ποντάρουν στην αποτυχία του οικονομικού μας προγράμματος και την χρεοκοπία της Ελλάδας. Και τις διαψεύδει πανηγυρικά.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ έρχεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να βάλει τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις. Και να καταγράψει, αν μη τι άλλο νηφάλια και αντικειμενικά, τα σημαντικά βήματα που έχουμε κάνει τους τελευταίους 20 μήνες, τόσο στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Και επιμένω στο τελευταίο, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, που ένας έγκριτος διεθνής οικονομικός οργανισμός καταγράφει πρόοδο και βελτίωση σε μια σειρά από δείκτες που διαμορφώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Η κατρακύλα στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας, που για χρόνια αντιμετωπίζαμε μοιρολατρικά και σχεδόν με απάθεια, σταματά εδώ. Το φιλόδοξο πρόγραμμα διάσωσης και αναστύλωσης της ελληνικής οικονομίας αρχίζει πλέον να παράγει αποτελέσματα.

Και είναι κρίσιμο αυτό, κ. Gurría, διότι μας δίνετε σήμερα έναν πολύ σοβαρό λόγο, όχι να σταματήσουμε και να εφησυχάσουμε διότι πετύχαμε κάτι, αλλά να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη ορμή και μαχητικότητα τις αλλαγές και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν μέρα με τη μέρα συθέμελα τη χώρα.

H θετική αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για όσα έγιναν και ταυτόχρονα η θετική προοπτική για όσα μπορούμε να πετύχουμε από δω και μπρος, μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε.

Τα αποτελέσματα, κυρίες και κύριοι, στην Έκθεση αυτή, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Αποτελούν προϊόν μιας συνεκτικής πολιτικής, ενός σχεδίου για τη διάσωση και αναστύλωση της ελληνικής οικονομίας.

Εξαρχής αναγνωρίσαμε, πως η ελληνική κρίση, πέρα από μια κρίση δημοσιονομική, πέρα από την κρίση χρέους, είναι εξίσου μια κρίση ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.

Συνειδητοποιήσαμε πως για να ξαναβάλουμε μπρος τη μηχανή της οικονομίας, για να ανεβάσουμε στροφές και ταχύτητες, δεν χρειάζονται μόνο καύσιμα, δηλαδή χρήματα. Άλλωστε, όση βενζίνη και να ρίξεις σε ένα παλιό αυτοκίνητο, δεν πρόκειται να τρέξει πιο γρήγορα.

Για το σκοπό αυτό, ανοίξαμε και υλοποιήσαμε μια μεγάλη βεντάλια νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών, με στόχο την ουσιαστική απλοποίηση των κανόνων που ρυθμίζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας:

-    Το νέο πλαίσιο για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην Ελλάδα, που ανέφερε προηγουμένως ο κ. Gurría
-    Ο νέος επενδυτικός νόμος που για πρώτη φορά τραβάει μια κόκκινη γραμμή από ενισχύσεις προς επενδύσεις «φαντάσματα»
-    Η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων στη βιομηχανία και τη μεταποίηση
-    Οι υπηρεσίες μιας στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων, χάρη στις οποίες λειτουργούν ήδη περισσότερες από 2.500 νέες επιχειρήσεις
-    Η ενσωμάτωση των Οδηγιών για το Εμπόριο και τις Υπηρεσίες
-    Η εθνική στρατηγική για την ενίσχυση των εξαγωγών
-    Η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς, με την κατάργηση των περιθωρίων κέρδους σε πολλά προϊόντα και την απελευθέρωση της άσκησης του χονδρεμπορίου και του λιανικού εμπορίου.

Χάρη σε αυτές τις πολιτικές, η Ελλάδα κερδίζει στη φετινή έκθεση του ΟΟΣΑ έως και 14 θέσεις, μεταξύ των 30 χωρών μελών του οργανισμού, στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Μόνο στο δείκτη που μετρά τη διαφάνεια και την απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, η χώρα μας σκαρφάλωσε από την 23η στην 9η θέση, χάρη στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης για τη σύσταση επιχειρήσεων. Αντίστοιχη βελτίωση σημειώνουμε και στον επιμέρους δείκτη που μετρά την ανταγωνιστικότητα των αγορών και τον κρατικό έλεγχο που ασκείται στις τιμές, όπου επίσης βελτιώσαμε τη θέση μας από την 21η στην 9η θέση.

Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι βέβαια. Μπορούμε να πάμε και καλύτερα; Σίγουρα, ναι.

Είναι χρέος μας, σε αυτές τις δύσκολες ώρες, να απελευθερώσουμε ακόμη περισσότερο τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας από τα δεσμά του κράτους και να αφήσουμε επιτέλους τις επιχειρήσεις να κολυμπήσουν στα βαθιά νερά της κρίσης, χωρίς βαρίδια στα πόδια.

Δεν σταματάμε εδώ συνεπώς.

Προετοιμάσαμε και υλοποιούμε ένα σχέδιο το οποίο αποτελεί για μας τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση της επενδυτικής δραστηριότητας. Έναν οδικό χάρτη για να βάλουμε τέλος στο φαύλο κύκλο της ύφεσης και να δημιουργήσουμε ένα νέο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Και το κάνουμε αυτό, με 10 βήματα-πολιτικές:

1.    Ενισχύουμε τις ελληνικές εξαγωγές με νέα χρηματοδοτικά και διοικητικά εργαλεία. Απλοποιούμε τη νομοθεσία και θα δημιουργήσουμε σε λίγους μήνες την υπηρεσία μιας στάσης και για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και τις εξαγωγικές δραστηριότητές τους.
2.    Αναδιαρθρώνουμε ριζικά το νομοθετικό πλαίσιο των επενδυτικών ενισχύσεων. Να σας πω χαρακτηριστικά ότι με τον νέο επενδυτικό νόμο, οι πολίτες, οι επενδυτές που υπέβαλαν αίτηση για επενδυτικά σχέδια δεν ήρθαν σε καμία επαφή με το κράτος, σε καμία επαφή με τις υπηρεσίες. Υπεβλήθη η αίτηση ηλεκτρονικά, η αξιολόγηση γίνεται από δύο τυχαία επιλεγμένους με κλήρωση αξιολογητές, αυτή τη στιγμή, τώρα αυτή την περίοδο, σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ξέρει το αποτέλεσμά του ο επενδυτής και σε ένα μήνα από σήμερα θα μπορεί να πάρει την προκαταβολή του, ενταγμένος στον επενδυτικό νόμο. Και δεν θα έχει έλθει –επαναλαμβάνω- σε καμία επαφή με το κράτος, τις υπηρεσίες, τους υπαλλήλους. Και σε τέσσερις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία ένταξης του σχεδίου. Να συμπληρώσω λοιπόν πάνω σε αυτό, ότι με βάση τον παλαιό επενδυτικό νόμο ακόμα εξετάζουμε και έχουμε ακόμα 1.500 επενδυτικά σχέδια από το 2006 και το 2007 με πολύ μεγάλη ταλαιπωρία των ανθρώπων που ζητούν να ενταχθούν στον νόμο.
3.    Ανατρέπουμε εμπόδια που κρατούν καθηλωμένη την επιχειρηματικότητα με το σχέδιο δράσης για μια «Ελλάδα φιλική στις Επιχειρήσεις».
4.    Χτίζουμε ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αναθεωρώντας συνολικά τον αγορανομικό κώδικα, ο οποίος σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμος για ψήφιση.
5.    Ενισχύουμε τους νέους και τους καινοτόμους επιχειρηματίες με στοχευμένα προγράμματα, όπως το ειδικό καθεστώς του νέου επενδυτικού νόμου.
6.    Υιοθετούμε συνθήκες διαφάνειας στις σχέσεις των επιχειρήσεων με το κράτος, από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέχρι τις διαδικασίες των επενδύσεων που σας είπα προηγουμένως.
7.    Φέρνουμε μπροστά το ΕΣΠΑ, όπως είπε προηγουμένως ο Αντιπρόεδρος, επιταχύνοντας την απορρόφηση του και μειώνοντας την εθνική συμμετοχή ώστε να εξοικονομήσπυμε από τους εθνικούς πόρους, πολύτιμους αυτή την εποχή. Οι χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο Μπαρόζο, αρχίζουν να δίνουν πια και περιεχόμενο στο ευρωπαϊκό σχέδιο αναπτυξιακής βοήθειας προς την χώρα. Η αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο 95% στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα είναι ένα αποφασιστικό βήμα της κοινότητας υπέρ της χώρας, που εξοικονομεί πολύτιμους σημαντικούς πόρους για την Ελλάδα.
8.    Προσελκύουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, ενεργοποιώντας τη νομοθεσία για το fast track, αξιοποιώντας τους νέους επενδυτικούς νόμους και το Invest in Greece.
9.    Τέλος, κινητοποιούμε δυνάμεις θεσμικές και επιχειρηματικές από την Ευρώπη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε «Συμμαχία για την Ανάπτυξη», με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του αναπτυξιακού πυλώνα του οικονομικού μας προγράμματος καθώς και τη συνειδητοποίηση απ’ όλους ότι τα σχέδια διάσωσης πρέπει να μετατρέπονται μέρα με τη μέρα σε σχέδια ανάκαμψης.
10.    Και τέλος, ένα κρίσιμο ζήτημα που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος προηγουμένως, ένα ζήτημα που μας καίει όλους, αγωνιούμε όλοι, η επιχειρηματικότητα, η πολιτική ηγεσία, οι τράπεζες… Το θέμα της ρευστότητας. Προσπαθούμε με διάφορα χρηματο-οικονομικά εργαλεία να στηρίξουμε τη ρευστότητα. Θέλουμε να στηρίξουμε τις ελληνικές τράπεζες να βγουν από αυτή την κρίση και με βάση πια και με τις νέες αποφάσεις και σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσουμε να δώσουμε περαιτέρω λύσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και την αγορά να έχουν πρόσβαση χρηματο-οικονομική και στη ρευστότητα.

Οι προβλέψεις έγκυρων διεθνών οργανισμών τοποθετούν την εκκίνηση της ανάκαμψης στις αρχές του 2012. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, τους πρώτους 4 μήνες του 2011, η αύξηση των εξαγωγών σε ετήσια βάση είναι της τάξεως του 31%. Η αύξηση του τουρισμού προβλέπεται να φτάσει στο 10%. Η πορεία του πληθωρισμού είναι πτωτική.

Το σχέδιο μας συνεπώς για τους επόμενους μήνες είναι απλό και καθαρό. Μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, θέλουμε να πετύχουμε μια σημαντική βελτίωση στο επιχειρηματικό κλίμα, να σταματήσουμε το σπιράλ της ύφεσης, να αυξήσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις, να επιταχύνουμε την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, και να αυξήσουμε περαιτέρω τις εξαγωγές μας.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμη πάρα πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε. Και θα αλλάξουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.


redsq Γ. Κουτρουμάνης: Ευχαριστώ κ. Αντιπρόεδρε. Θέλω κι εγώ να ευχαριστήσω για την παρουσία του εδώ τον κ. Gurría. Με τα λεγόμενά του επιβεβαιώνει αυτό που εμείς τουλάχιστον γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι πρέπει να κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ωστόσο, σήμερα το θετικό είναι ότι έχουμε μία καινούρια προοπτική που δημιουργεί ελπίδα για τα αποτελέσματα την επόμενη ημέρα.

Γνωρίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε πολύ σύντομα σε διαρθρωτικές αλλαγές που δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σταθερά σε αυτή την κατεύθυνση. Μία από τις μεγάλες αλλαγές  που τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν έγινε, αλλά έγινε το 2010, αφορούσε και αφορά αφορά το ασφαλιστικό μας σύστημα. Όποτε άνοιξε η συζήτηση για το μεγάλο αυτό θέμα έκλεισε με ένα τρόπο ,θα έλεγα, όχι αποτελεσματικό.

Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χωράς μας και έχουμε βάλει στέρεες βάσεις, έτσι ώστε να έχουμε ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο όχι μόνο για τις σημερινές γενιές άλλα και για τις επόμενες. Δεν έχουμε ολοκληρώσει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση γιατί η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό συνεπάγεται συνεχή παρακολούθηση, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι πόροι και να έχουμε καλύτερες υπηρεσίες από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων.

Το χρονοδιάγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί θα τηρηθεί στο απόλυτο. Δηλαδή, έχουμε την επικαιροποίηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων μέχρι το τέλος Αυγούστου. Ταυτόχρονα έχουμε το θέμα των επικουρικών ταμείων. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για το 95% του ασφαλιστικού πληθυσμού, άρα θα έχουμε πλήρη εικόνα και τον Σεπτέμβριο θα αναλάβουμε την νομοθετική πρωτοβουλία που χρειάζεται για να μπορέσουμε να καταστήσουμε βιώσιμα και τα επικουρικά ταμεία.

Όπως, επίσης, θα προχωρήσουμε και τις αλλαγές που χρειάζεται  το σύστημα στον τομέα των αναπηρικών συντάξεων, ένα μεγάλο κεφάλαιο, έτσι ώστε να εξετάζονται και να πιστοποιούνται τα άτομα με αναπηρία μέσα από ένα ενιαίο κέντρο. Είναι ένας σημαντικός εξορθολογισμός, μαζί και με το ενιαίο κέντρο που λειτουργούμε εδώ και δέκα μήνες για τον έλεγχο των συντάξεων.

Θα είμαστε έτοιμοι για να παραδώσουμε τις μελέτες και για τη κύρια και για την επικουρική ασφάλιση έτσι ώστε να αξιολογηθούν από το Eurogroup μέχρι το Νοέμβριο του 2011. Φαίνεται, όμως, από τις μελέτες που έχουμε μέχρι σήμερα ότι ο στόχος να συγκρατήσουμε την αύξηση της δαπάνης κάτω από 2,5% του ΑΕΠ από τώρα και μέχρι το 2060 είναι στόχος που μπορούμε να τον πετύχουμε. Έτσι δείχνουν όλα τα στοιχεία των μελετών που έχουμε μέχρι τώρα για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις.

Γνωρίζουμε ότι η επόμενη περίοδος και ειδικά ο χειμώνας που έρχεται, 2011 – 2012, θα είναι ο δυσκολότερος χειμώνας για τη χώρα μας σε σχέση με το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, που είναι η ανεργία.

Ο συνάδελφος Υπουργός, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ο Αντιπρόεδρος αναφέρθηκαν στο ΕΣΠΑ που είναι βασικό εργαλείο έτσι ώστε να ενισχύσουμε τα προγράμματα και να δημιουργήσουμε ένα καινούριο όσο γίνεται πιο εύκολο για τον άνεργο προκειμένου να έχει πρόσβαση  στα προγράμματα κατάρτισης, τα οποία θα συζητήσουμε αύριο στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Πρέπει –κι αυτό είναι το πρόβλημά μας- να κάνουμε πολλά πράγματα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Πράγματα τα οποία δεν είχαν γίνει για πολλές δεκαετίες πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα- δύο χρόνια. Πιστεύουμε όμως ότι με την βοήθεια όλων θα τα καταφέρουμε.  




Ερωτήσεις – Απαντήσεις

redsq Ευ. Βενιζέλος: Τώρα να ανοίξουμε το διάλογο αρχίζοντας από μερικές ερωτήσεις εκπρόσωπων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που θα ήθελαν να απευθυνθούν πρωτίστως στον κ. Gurría και δευτερευόντως στην ελληνική Κυβέρνηση. Υπάρχουν; Παρακαλώ ο κ. Παππούς έχει το λόγο.

Γ. Παππούς (Mega): Θα ήθελα να ρωτήσω και τον Γενικό Γραμματέα αλλά και εσάς, για τις συστάσεις που κάνει ο Οργανισμός, οι οποίες πολλές φορές πάνε και πέρα από τις προβλέψεις του μνημονίου.  Και αναφέρομαι στην πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, αλλά και στο κομμάτι το φορολογικό που για παράδειγμα συστήνει περαιτέρω μείωση των φορολογιών σε σχέση με τις πρόσφατες αλλαγές. Αυτές οι συστάσεις θεωρούνται μονόδρομος, είναι κάτι που εξετάζει η Κυβέρνηση έστω μετά την εφαρμογή του μεσοπροθέσμου; Ευχαριστώ.

redsq Α. Gurría: Επιτρέψτε μου να πω κατ' αρχήν ότι όσον αφορά θέματα εργασιακά γίνονται πολλές συστάσεις στην Έκθεσή μας, κάποιες εκ των οποίων αφορούν την ανάκαμψη της απασχολησιμότητας, όπως είπα και νωρίτερα. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχουμε ανταπεξέλθει αντιπαρέλθει την κρίση όταν για παράδειγμα είμαστε αντιμέτωποι με 10%, 20% αλλά και 30% ανεργία ιδίως ανεργία των νέων.

Ουσιαστικά έχουμε την κρίση που αλλάζει πρόσωπο. Πρώτα ξεκινήσαμε με μια κρίση κρατικών χρεών ή του τραπεζικού τομέα, μετά φτάσαμε σε μια οικονομική παράλυση και τώρα φτάσαμε σε μια κρίση η οποία βασικά αφορά την ανεργία και δη την ανεργία των νέων. Όπως σας είπα και νωρίτερα εστιάσαμε κυρίως σε θέματα που αφορούν την απασχολησιμότητα της Νεολαίας και δεν μας ενδιαφέρει το θέμα μόνο χάριν της Ελλάδας, αλλά σε αυτό το εγχειρίδιο περιλαμβάνουμε πληροφορίες που αφορούν κι άλλα μέλη του ΟΟΣΑ.

Ξεκινήσαμε τη σύνταξη αυτού του βιβλίου προ του ξεσπάσματος της κρίσης. Συνεχίσαμε την εκπόνηση και την συγγραφή του κατά τη διάρκεια της κρίσης και συνεχίσαμε με το πόνημα αυτό ακριβώς για να καλύψουμε και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της ανεργίας.

Εν ολίγοις θα έλεγα ότι τώρα θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να επιστρέψει στην αγορά εργασίας. Υπάρχει όμως και μια άλλη πτυχή που αφορά τα εργασιακά και την αγορά εργασίας. Αυτή αφορά τους όρους εργασίας αλλά και το πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα πλαίσιο απασχολησιμότητας και εργασίας, το οποίο εξασφαλίζει ανταγωνιστικότητα από πλευράς κόστους, παραγωγικότητας και πως μπορεί τελικώς κανείς να δημιουργήσει ένα σενάριο οικονομικό ούτως ώστε οι επιχειρηματίες να θέλουν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Το λέω αυτό γιατί ίσως εδώ γεννάται ένα παράδοξο. Σε κάποιες περιπτώσεις μιλούμε για ανάκαμψη εργασίας, για επαναφορά θέσεων εργασίας καθώς αρκετές έχουν χαθεί στο παρελθόν, όμως τελικά διερωτάται κανείς που ακριβώς προκύπτει το πρόβλημα της ανεργίας, που παρουσιάζεται εντονότερη ανεργία. Εντονότερη ανεργία παρουσιάζεται σε εκείνες τις αγορές στις οποίες υπάρχει ακαμψία και εκεί ακριβώς είναι πιο δαπανηρή η δημιουργία μιας νέας θέσης εργασίας και εκεί είναι υψηλότερη η φορολόγηση των θέσεων εργασίας.

Δεν προκαλούν τεράστια έκπληξη όλα αυτά. Όμως μιλάμε για χώρες στις οποίες τυγχάνουν «μεγαλύτερης» προστασίας οι θέσεις εργασίας. Υπάρχει μια αντίληψη σύμφωνα με την οποία αν κανείς προστατέψει τους έχοντες ήδη εργασία, καθιστάς πολύ δαπανηρή την απόλυσή τους, καθιστάς σχεδόν αδύνατη την αλλαγή εντός του συστήματος και αυτό σημαίνει ότι όσοι τελικώς εντάσσονται στο σύστημα έχουν πράγματι αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν στο σύστημα, δηλαδή να παραμείνουν στην αγορά. Γιατί ακριβώς είναι τόσο αυξημένος ο βαθμός προστασίας αυτών και από κοινωνικής άποψης.

Όμως σε κάποιες περιπτώσεις είναι αδύνατο ή απίθανο για εκείνους που είναι εκτός του συστήματος, εκτός της αγοράς να κατορθώσουν να εισέλθουν στην αγορά. Ποιοι είναι εκείνοι που βρίσκονται εκτός της αγοράς και χτυπούν την πόρτα της αγοράς για να μπουν; Είναι οι νέοι. Ακόμη και αν σε κάποιες περιπτώσεις οι νέοι έχουν πολύ περισσότερες δεξιότητες, είναι καλύτερα καταρτισμένοι, εξακολουθούν να είναι εκτός της αγοράς και σε κάποιες περιπτώσεις οι νέοι αυτοί είναι και διατεθειμένοι πολύ περισσότερο σε σχέση με άλλους να κάνουν μια εργασία, γιατί όμως δεν έχουν πείρα ή δεν είναι παλαιοί στο χώρο, είναι διατεθειμένοι να κάνουν τη δουλειά για να τη χρησιμοποιήσουν ως εφαλτήριο. Να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους από εκεί.

Επομένως το γεγονός ότι τώρα εσείς καθίσταστε ευέλικτοι, δηλαδή υιοθετείτε κάποιους μηχανισμούς και βεβαίως υπάρχουν και κάποιες διαφορές περιφερειακές. Ξεκινάτε με έναν ελάχιστο μισθό, δημιουργείτε νέες ευκαιρίες κατάρτισης και εκπαίδευσης ή μαθητείας των νέων. Όλες αυτές οι ευκαιρίες βοηθούν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των νέων και να γιατί αντιμετωπίζουμε τα γνωστά παράδοξα.

Υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι και υπάρχουν και πολλές εταιρείες οι οποίες παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν ανθρώπους που να είναι αρκετά καταρτισμένοι. Υπάρχουν επίσης πολλοί οι οποίοι παραπονιούνται ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πείρα ή τριβή με εξαιρετικά εκλεπτυσμένους δείκτες ή εργαλεία.

Πρέπει να αξιοποιήσετε στο μέγιστο βαθμό το βασικό στοιχείο το θετικό, το στοιχείου του ενεργητικού που διαθέτετε δηλαδή τους ανθρώπινους πόρους, τον ελληνικό λαό, με τρόπο όμως που θα ενισχύει την παραγωγικότητα με τρόπο που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα ούτως ώστε τελικώς να μπορέσετε να ανακτήσετε το απωλεσθέν μερίδιο της αγοράς.

Και κάτι τελευταίο. Η  φάση, το στάδιο που έρχεται μετά την κρίση είναι κρίσιμο. Εκεί ακριβώς θα χαθούν θέσεις εργασίας, ενδεχομένως θα χαθεί η ευημερία, θα μειωθεί η ευημερία, θα περιοριστούν οι εξαγωγές και όλοι προσπαθούν μετά την κρίση να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση και μάλιστα προσπαθούν να το κάνουν αυτό εις βάρος σας και ταχύτητα.

Και βεβαίως όλες οι χώρες ανά τον κόσμο προσπαθούν όλα αυτά να πετύχουν ταυτοχρόνως. Σε όλες τις κοινωνίες, σε όλες τις εταιρείες βλέπουμε τα ίδια. Ποιος είναι εκείνος ή ποιες είναι εκείνες οι χώρες και οι οικονομίες που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν καλύτερα και θα βγουν ισχυρότερες από την κρίση; Θα είναι εκείνες οι χώρες και εκείνες οι οικονομίες που έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις, που προχώρησαν στην υλοποίηση των σχετικών μεταρρυθμίσεων, που κατέβαλλαν κάθε απαιτούμενη προσπάθεια ούτως ώστε τελικώς μετά την κρίση αυτές οι χώρες αυτές οι οικονομίες να τα καταφέρουν στην πιο ανταγωνιστική ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Να προσθέσω απαντώντας στην ερώτηση του κ. Παππού, ότι ως προς τη φορολογική πολιτική ισχύουν αυτά που είπα χθες στην έναρξη του διαλόγου για το εθνικό φορολογικό σύστημα.

Οι συστάσεις του ΟΟΣΑ είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο δουλειάς, με βάση τα πορίσματά του μπορούμε να ελέγχουμε δικές μας διαπιστώσεις, να διασταυρώνουμε με πορίσματα άλλων Διεθνών Οργανισμών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Κυβέρνηση και τελικά η Βουλή είναι αυτή που χαράσσει την πολιτική, εμείς έχουμε θέσει ένα πλαίσιο για τη φορολογική πολιτική που το ανακοίνωσα εχθές κι έτσι θα πορευθούμε. Νομίζω ότι είμαστε σε αρμονία και με τον ΟΟΣΑ, αλλά φυσικά χρειάζεται πάντα μια προεργασία, ένας ρυθμός και η αναγκαία συναίνεση, που προκύπτει μέσα από τον διάλογο.

Τώρα, ως προς την αγορά εργασίας, θα προσθέσω μόνο ότι αυτή η αναγκαία εκλογίκευση της αγοράς εργασίας πρέπει να γίνει στο όνομα του γενικού συμφέροντος. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην πολιτική δημοκρατική προσέγγιση και την απολύτως σεβαστή συνδικαλιστική προσέγγιση, η οποία όμως κινείται σε άλλο επίπεδο.

Διότι εμείς πρέπει να δούμε το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, το συμφέρον του εργαζομένου και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, το συμφέρον του εργαζόμενου και του ανέργου και στο εσωτερικό της μεγάλης δυστυχώς ομάδας των ανέργων πρέπει να δούμε τις επιμέρους κατηγορίες όπου έχουμε δραματικά ποσοστά ανεργίας κι αυτοί είναι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι νέοι, δηλαδή αυτοί πάνω στους οποίους βασίζεται στην πραγματικότητα το μέλλον της πατρίδας μας και οι γυναίκες.

Άρα αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό, ο ρόλος της Κυβέρνησης και η ευθύνη της Βουλής στο όνομα όλου του λαού, όλης της κοινωνίας, είναι να επιλέγει λύσεις οι οποίες προωθούν το γενικό συμφέρον, με όσο γίνεται πιο ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο.

Η προσέγγιση που μπορεί να κάνουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα ή οι δημόσιοι υπάλληλοι ή ορισμένοι συγκεκριμένοι κλάδοι, είναι μία άλλη τύπου προσέγγιση. Δε λέω ότι έχει μικρότερη ηθική ή κοινωνική αξία, είναι όμως άλλο το επίπεδο στο οποίο κινείται.

Κάποιος πρέπει να συνθέτει τα επιμέρους συμφέροντα και να χαράσσει τον δρόμο του γενικού συμφέροντος του ελληνικού λαού, με δικαιοσύνη και προοπτική και αυτό κάνουμε και στο θέμα της αγοράς εργασίας και στο μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού συστήματος και της ολοκληρωμένης μεταρρύθμισής του.

Γιατί εκεί έχουμε να δούμε και τις επόμενες γενιές, πρέπει να μιλήσουμε στο όνομα του συμφέροντος όχι μόνον της παρούσας αλλά και των επομένων γενεών, κάποιος πρέπει να μιλήσει στο όνομα και αυτών.

Δημοσιογράφος: Το ερώτημά μου είναι για τον κ. Γενικό Γραμματέα. Κύριε Gurría και πέρυσι τον Αύγουστο υπήρχε ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, δηλαδή υπήρχαν προβλέψεις ότι θα επιβραδυνθεί ουσιαστικά η ύφεση ότι θα πάμε στο 2% κι ότι θα επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές στο τέλος του 2011. Προβλέψεις και από το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς. Το ερώτημά μου είναι: Φέτος τι έχει αλλάξει, για να πιστέψουμε τις αισιόδοξες προβλέψεις και ποια είναι τα πραγματολογικά δεδομένα που μας οδηγούν εκεί; Τι έχει αλλάξει φέτος δηλαδή;

redsq Α. Gurría: Βεβαίως, μπορείτε, θα πρέπει να το πιστέψετε και επιτρέψτε μου επίσης να σας μιλήσω για τις προοπτικές όπως εμείς τις σκιαγραφούμε όσον αφορά την προβολή για το 2012. Το ΑΕΠ βεβαίως θα συρρικνωθεί και φέτος και το 2012 θα είναι ισοσκελισμένο, δεν θα είστε στο μείον δηλαδή θα είστε πια στο συν.  Αυτό σημαίνει θετικό δείκτη ανάπτυξης, αφ’ ης στιγμής έγιναν και ολοκληρώθηκαν οι προσαρμογές.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Ένας από τους προβληματισμούς που προσπάθησε να καλύψει το πρώτο πακέτο που προσέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ένας προβληματισμός λοιπόν αφορούσε κατ' αρχήν το κόστος που ήταν σχετικά υψηλό, αλλά από την άλλη η χρονική διάρκεια ήταν σχετικά βραχεία και έτσι τα πράγματα έδειχναν περισσότερο ότι μάλλον μιλούσαμε για μια γρήγορη λύση, που δεν θα κάλυπτε μακροπρόθεσμα το ζήτημα.

Νομίζω ότι τώρα με το νέο πακέτο με τρόπο ορθό αντιμετωπίζετε το ζήτημα και έτσι το νέο πακέτο ιδίως στο σκέλος που αφορά την συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πηγαίνει στα 30 χρόνια από 15 και το κόστος διαφέρει, το επιτόκιο διαφέρει.

Βεβαίως τόσο όσον αφορά το κόστος είναι θετική η εξέλιξη, το ίδιο και η χρονική διάρκεια καθώς αυτός ο νέος χρονικός ορίζοντας επιτρέπει σε κάποιες από τις διαρθρωτικές μεταβολές τις οποίες αναφέραμε, να υλοποιηθούν με τρόπο αποτελεσματικό. Γιατί; Διότι οι διαρθρωτικές πολιτικές είναι πολύ σημαντικές, είναι ζωτικής σημασίας, αλλά έχουν κι ένα πρόβλημα: δεν μπορούν να συμβούν εν μία νυκτί.

Οι διαρθρωτικές μεταβολές δεν μπορούν να γίνουν σε ένα βράδυ. Μπορείς για παράδειγμα να περικόψεις το έλλειμμα, ξέρεις ότι αυτό θα μπορούσε από αύριο να συμβεί και να αρχίσει να εξοικονομείς χρήματα, ξέρεις ότι αν αυξήσεις τη φορολογική σήμερα από αύριο θα έχεις νέες εισροές, όμως όσον αφορά τις διαρθρωτικές πολιτικές υπάρχει μια διαφορά καθώς εδώ μας αφορά ο ανταγωνισμός.

Εδώ μιλούμε πια για μεταβολές που αφορούν όχι μόνο την εκπαίδευση την παιδεία, αλλά και την καινοτομία. Εδώ μας  ενδιαφέρει και η Πράσινη Ανάπτυξη, η έρευνα και η ανάπτυξη. Μιλούμε επομένως για την ευελιξία της αγοράς, την ευελιξία στην αγορά προϊόντων και τα λοιπά. Ένα ευρύτατο φάσμα όταν μιλούμε για διαρθρωτικές πολιτικές, επομένως μας απασχολεί.

Πρέπει βεβαίως να υπάρξουν διαρθρωτικές μεταβολές και πολιτικές, αλλά δεν μπορούν να συμβούν αμέσως. Και σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα παράδοξο: οι οικονομικές αγορές θέλουν αποτελέσματα εδώ και τώρα. Ταυτόχρονα όμως οι ίδιες οι αγορές λένε «μα από πού θα έρθει η ανάπτυξη; Δείξτε μου από πού θα έρθει η ανάπτυξη». Πρώτα σου λένε οι αγορές «δείξε μου πως θα λύσεις το πρόβλημα του χρέους» και εσύ εργάζεσαι γρήγορα και αναπτύσσεις ταχύτητα και σα μυρμήγκι εργάζεσαι σκληρά ούτως ώστε να περικόψεις το κόστος και τα λοιπά και μετά σου λένε οι αγορές «που είναι η ανάπτυξη;». Οπότε και πάλι στις αξιολογήσεις πέφτεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέλος σε αυτή την ιστορία και φαίνεται ότι σχεδόν πάντα παραμένουν δυσαρεστημένες οι αγορές. Όμως υπάρχει ένα μυστικό εδώ: μην προσπαθείτε εσείς να συμβαδίσετε με τις αγορές. Αντιθέτως εσείς οδηγείστε, καθοδηγείστε τις αγορές! Ορίστε εσείς τις πολιτικές. Μην αφήσετε τις αγορές να σας ορίσουν τις πολιτικές. Ορίστε τις πολιτικές, εξηγήστε τις, επικοινωνήστε τις και δείξτε στις αγορές ποιες ακριβώς θα είναι οι συνέπειες.

Αν διαρκώς προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τις αγορές δεν πρόκειται ποτέ να το πετύχετε αυτό. Είτε μιλάμε για οίκους αξιολόγησης είτε μιλάμε για αναλυτές  μην ξεχνάτε ότι κάθε χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα κάθε Τράπεζα έχει και το δικό της αναλυτή, κάθε μέρα μπορεί να προβεί και να συντάξει και να επικοινωνήσει μια ανάλυση. Εσείς δείτε ποιος είναι εκείνος ο τομέας που μπορεί να χαράξει κατευθύνσεις να τις προχωρήσει, δείξτε στην αγορά ποιος είναι ο στόχος και εν τω μεταξύ επικοινωνήστε στην αγορά ποια είναι τα μέσα και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε για να πετύχετε προς την κατεύθυνση που επικοινωνήσατε.

Αυτό είναι κομμάτι των αρμοδιοτήτων της ελληνικής Κυβέρνησης.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, δυστυχώς αρχίζει και πιέζει ο χρόνος λόγω του προγράμματος του κ. Gurría, γι΄ αυτό να κάνουμε άλλη μία ερώτηση, ποιος θα ήθελε να κάνει την ερώτηση αυτή; Παρακαλώ.

Δημοσιογράφος: Ερώτηση για τον κ. Gurria. Φαίνεται σαν να πιστεύετε ότι έχουμε πλέον μπει σε μια περίοδο μετά την κρίση. Το πρόβλημα όμως φαίνεται να είναι ο μοναδικός χαρακτήρας της κρίσης στην Ελλάδα που εξελίσσεται ενώ δεν υπάρχει παράλληλα μια πολλαπλή κρίση γύρω στον κόσμο, μια κρίση χρέους μια κρίση ρευστότητας και ευελιξίας του τραπεζικού συστήματος, υπέρ του παραγωγικού συστήματος και μια κρίση επενδυτική στον τομέα των επενδύσεων.

Τεράστια κεφάλαια, τα περισσότερα πλαστά κυκλοφορούν γύρω στο χρηματοοικονομικό και τραπεζικό σύστημα χωρίς να καταλήγουν στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, με αποτέλεσμα να αναπαράγεται η κρίση και διερωτώμαι ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τις προτεραιότητες. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, πρέπει να λάβουν υπόψη αυτό το στοιχείο της τοπικής κρίσης.

redsq Α. Gurría: H χρονική συγκυρία δεν είναι η βέλτιστη για μια κρίση, αλλά ποτέ δεν είναι βέλτιστη η χρονική συγκυρία για μια κρίση. Είμαι Μεξικανός όπως ίσως γνωρίζετε κάποιοι από εσάς. Η κρίση δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζω, ήμουν Υπουργός Οικονομικών και Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, όπως είπε και ο κάποιο .Βενιζέλος ήμουν και επικεφαλής διαπραγματευτής σε κάποιες περιπτώσεις. Είμαι λοιπόν εξοικειωμένος με τα θέματα αυτά και αισθάνομαι, πρέπει να πω αρκετά άνετα σε οικείο περιβάλλον.

Αλλά υπάρχει όμως και ζωή μετά την κρίση μετά το χρέος. Και σήμερα έδωσα μια συνέντευξη σε μια από τις ελληνικές εφημερίδες και σε ένα κανάλι τηλεοπτικό, οι οποίοι με ρώτησαν «ποια είναι η προτεραιότητα» όπως το κάνατε κι εσείς, ποια θα είναι η λύση, τι θα μας επιτρέψει να λύσουμε το πρόβλημα.

Πάρτε την απασχόληση και την ανεργία, το θέμα των κρατικών επιχειρήσεων, το θέμα της ιδιωτικοποίησης, το θέμα της ανταγωνιστικότητας, το θέμα της παιδείας, το θέμα της καινοτομίας, το θέμα της μείωσης του ελλείμματος και το θέμα της αντιμετώπισης της μείωσης του ελλείμματος όχι μόνο φέτος ή του χρόνου, αλλά και του συσσωρευμένου ελλείμματος και χρέους διότι αυξάνεται το χρέος και κάποια στιγμή φτάνουμε σε ένα σημείο που λέμε «πρέπει να σταματήσει πλέον η αύξηση», αλλά έχουμε φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ και δεν μπορούμε πια να αναπνεύσουμε διότι δεν υπάρχει οξυγόνο εκεί ψηλά. Οπότε λέμε «πρέπει να αρχίσουμε να κατεβαίνουμε» περιορίζοντας το χρέος σε ένα σημείο, που θα μπορείτε να αναπνέετε καλύτερα πιο εύκολα και θα απαιτηθεί ένα δεύτερο κύμα προσπαθειών.

Και μετά φτάνουμε σε μια διαδικασία γήρανσης, η οποία μας πλήττει και χρειαζόμαστε άλλες 3 μονάδες εξυγίανσης του ΑΕΠ. Είναι μια διαδικασία αέναη που δεν σταματάει ποτέ. Αν ξεκινήσετε με 140% πρέπει να δουλέψετε πιο σκληρά από το αν θα ξεκινούσατε από το 60 ή το 70% και εκεί βρισκόμαστε ανεξάρτητα από αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν.

Σημαίνει αυτό ότι κατά κάποιο τρόπο πρέπει να απαιτηθεί περισσότερος χρόνος και να προβλεφθούν περισσότερα προστατευτικά συστήματα; Ναι. Θυμηθείτε, ίσως είστε οι περισσότεροι από εσάς πολύ νέοι, αλλά πριν από λίγα χρόνια υπήρχε μια εταιρεία που νοίκιαζε σε αυτοκίνητα και ονομαζόταν Avis. Όταν πηγαίνατε στην Avis για να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, υπήρχε ένα μεγάλο πανό που έλεγε «είμαστε οι δεύτεροι, γι' αυτό προσπαθούμε σκληρότερα, βρισκόμαστε στη δεύτερη θέση γι' αυτό κάνουμε πιο σκληρές προσπάθειες».

Εγώ προέρχομαι από μια χώρα που μπορεί να θεωρηθεί ότι βρίσκεται στη δεύτερη θέση, διότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί οι αγορές έχουν πάρα πολύ μεγάλη υπομονή, βρέθηκαν στα πρόθυρα του γκρεμού και όμως το ξεπέρασαν. Υπάρχουν λοιπόν δυο τρεις τέτοιες χώρες, η Γερμανία ίσως και η Ιαπωνία ακόμη. Είναι χώρες με πάρα πολύ υπομονή, ξέρουν να περιμένουν. Καμία άλλη χώρα δεν έχει αυτή την ικανότητα. Και οι αγορές σήμερα είναι πολύ πιο ανυπόμονες, δεν δείχνουν καθόλου ανεκτικότητα, είναι  οι πιο σκληροί κριτές, τόσο αυστηροί κριτές που είναι σαν αυτούς τους πυραύλους οι οποίοι πετυχαίνουν ακριβώς τον στόχο τους και μόλις ξεκινάνε την επίθεση πρέπει να ανησυχούμε.

Η απάντηση η λύση είναι να μην φαινόμαστε αδύναμοι, να τεθούμε επικεφαλής των προσπαθειών, διότι πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο. Η απάντηση σε εκείνους που λένε ποια είναι η πρώτη ή η δεύτερη προτεραιότητα, θα πω «Εσείς θα διαλέξετε. Θα σας δώσω δέκα προτεραιότητες τις οποίες πρέπει όλες να τις καλύψετε. Διότι αν δεν τις καλύψετε όλες, θα υπάρξουν προβλήματα περιορισμοί, σημεία συμφόρησης και γι' αυτό είναι τόσο δύσκολη η προσπάθεια».

Αλλά παράλληλα είναι μια συναρπαστική και ενθαρρυντική εμπειρία. Διότι αν πετύχετε τους σκοπούς σας, αν τα καταφέρετε θα έχετε πάντα την ίδια ωραία Ελλάδα, αλλά μία νέα και τελείως διαφορετική οικονομία. Ευχαριστώ.

Ευ. Βενιζέλος: Με αυτά τα λόγια τα πολύ ωραία του κ. Gurria και τα πολύ παραστατικά και με το σύνθημα που ουσιαστικά έδειξε ότι – θα το βελτιώσω λίγο – υπάρχει ζωή με το χρέος και μετά το χρέος, μπορούμε να κλείσουμε αυτή τη συνάντηση.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας και την υπομονή σας. redsq

(* Μετάφραση στα ελληνικά από τη διερμηνεία της ομιλίας κ. José Ángel Gurría και των απαντήσεών του στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive