Αν ξεφύγουμε από την εμμονή της παραμονής σε κάποιο σκληρό πυρήνα
-καθώς Σκληρός πυρήνας της Ένωσης είναι μόνο η γερμανογαλλία- θα δούμε ψύχραιμα ότι όπως κάθε φορά σε κάθε κρίσιμη καμπή η νέα συμφωνία της ένωσης προχωρούν τόσο όσοι θέλουν όσο και όσοι μπορούν. (Σεγκεν Μαστριχτ κλπ)...
Έτσι και τώρα υπάρχει ρήγμα στην Ευρωζώνη. Η Γερμανία και η Γαλλία διαχώρισαν την θέση τους, θέλησαν και πήραν μαζί τους τις χώρες με τα τρία Α και προχωρούν μπροστά για να φτάσουν -σύμφωνα με τις προθέσεις- τους κάποτε στο ευρωομόλογο και σε όσα όμορφα ανακοίνωσαν.
Οι υπόλοιπες χώρες που – θεωρούνται ως να έχουν απο ένα δικό τους πρόβλημα η κάθε μια- βάζοντας έως το 2012 στο σύνταγμα τούς τα κριτήρια που ζητηθήκαν θα έχουν ένα πήχη για να πιάσουν ώστε να συμμέτεχουν. Επιπρόσθετα θα πρέπει να αποκτήσουν και τα τρια Α των Οίκων έτσι ώστε να ωφεληθούν από το ευρωομόλογο. Βεβαίως δημιουργείται το λογικό ερώτημα αν πιάσουν όλοι τα τρία Α, τι χρειαζόμαστε το ευρωομόλογο και την κοινή διακυβέρνηση; Και είναι ένα ερώτημα που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις όλων.
Και με αυτό τον τρόπο αποσυνδέεται η ύπαρξη της ευρωπαϊκής ένωσης από την ζώνη του ευρώ. Οι πρόθυμοι και ικανοί σφίγγουν τα λουριά τους και φεύγουν μπροστά σε κάτι νέο, αφήνοντας αυτή την “χαλαρή” σχεδόν τοξική ευρωζώνη στους υπολοίπους. Έτσι ανοίγει και ο δρόμος για την οικονομική αυτονόμηση μέρους των κρατών που εάν δεν περάσουν στα συντάγματα τους τις οδηγίες της Μέρκελ, αυτόματα δημιουργούν μια νέα (ας την πούμε) “ευρώκατάσταση” απλώς παραμένοντας στο σήμερα.
Ενώ πολύ συντομα θα μπορούν ακόμη και να φύγουν χωρίς προβλημα για τις χώρες με τα τρια Α που αποσχίστηκαν φεύγοντας μπροστά.
Όλα γίνονται ξαφνικά τόσο απλά.
Απόλυτα λογικά η συμμετοχή στην νέα πιο σφιχτή ευρωζώνη με το χαμηλό κόστος δανεισμού θα προϋποθέτει ταχύτατη δημοσιονομική εξυγίανση, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θα οδηγεί σε συγκεντρωτική οικονομική διακυβέρνηση από τους 2 ισχυρούς της ευρωζώνης.
Το θέμα είναι ότι η ΕΚΤ εκτίθεται σε τοξικά ομόλογα. Λογικά θα αποσυρθεί σταδιακά από την αγορά ομολόγων και θα μείνει η τράπεζα των Ισχυρών, ενώ η βρωμοδουλειά θα περάσει στο EFSF και σε ότι άλλο προκύψει από την νεα “ευρώκατάσταση”.
Ο Νότος θα περάσει από μια κρίση πριν ωριμάσει αρκετά ώστε να προχωρήσει σε κάτι δικό του και θα το κάνει αν δεν θέλει να παραμείνει μια γεωγραφική περιοχή απλής χρήσης του ευρώ -σαν την Σερβία- χωρίς πολιτική επιρροή στο νόμισμα του.
Τέλος υπάρχει πιθανότητα μόνο ένα χτύπημα των οίκων στην Γαλλία να καταστήσει την χθεσινή ημέρα και τον Γάλλο γερμανικό άξονα φιάσκο. Ένα χτύπημα το οποίο ίσως να γίνει…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.