Δραματική είναι η αύξηση του δείκτη ανεργίας στην Ελλάδα, ο οποίος αναρριχήθηκε στο 16,6% το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Το αντίστοιχο ποσοστό τον Απρίλιο βρισκόταν στο 15,8%, γεγονός που συνεπάγεται ότι μέσα διάστημα μόλις ενός μήνα προστέθηκαν συνολικά 36.260 άνεργοι, ενώ πέρυσι το Μάιο η ανεργία ανερχόταν στο 12,0%.
Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε το Μάιο σε 20% από 14,8% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα και στους άνδρες σε 14,1% από 9,9%.
Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία (24,9%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (20,%) και στην Κεντρική Μακεδονία (19,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στο Βόρειο Αιγαίο (12,8%), τη Θεσσαλία (12,8%) και στην Ήπειρο (13,1%).
Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Μάιο του 2011 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.131.528 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 822.719 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.383.374 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 299.798 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (μείωση 6,8%) και κατά 51.804 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (μείωση 1,24%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%).
Αναμένεται περαιτέρω αύξηση μετά το φθινόπωρο
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης εμφανίστηκε απαισιόδοξος αναφορικά με το ποσοστό ανεργίας.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ 99,5» ο κ. Κουτρουμάνης υποστήριξε ότι «η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε συγκεκριμένο πρόγραμμα, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες».
Παράλληλα, ανέφερε πως «η απασχόληση αποτελεί βασική παράμετρο για την ανάπτυξη».
«Έχετε πάρει λάθος δρόμο»
Την ίδια στιγμή, ο στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, σε θέματα οικονομικών, Joseph Stiglitz, με άρθρο του που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα» και φέρει τίτλο «Μια επιδημία από κακές ιδέες» στηλιτεύει του χειρισμούς της Ευρώπης αλλά και των Η.Π.Α. σχετικά με την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης χρέους.
Γράφει συγκεκριμένα ο κ. Stiglitz: «Η απάντηση – υψηλότατες περικοπές στις δαπάνες – εγγυάται στην πραγματικότητα ότι η ανεργία θα παραμείνει ακόμη και για χρόνια σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα», γεγονός που, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, συνεπάγεται τεράστια κατασπατάληση πόρων και τεράστιο κοινωνικό φορτίο.
Ο βραβευμένος με Νομπέλ καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης επικρίνει, πάραλληλα, και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας ότι «εάν ανησυχούσε πραγματικά για το ελληνικό πρόβλημα, τότε θα έπρεπε να απαιτήσει από τις τράπεζες υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίων, αλλά και να απαγορεύσει στα πιστωτικά ιδρύματα την πρόσβαση των πιστωτικών ιδρυμάτων στις αγορές των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.