Τρεις διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες θα μιλήσουν στο νέο δημαρχειακό μέγαρο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του διεθνούς workshop για το θαλάσσιο μέτωπο δυτικά της Θεσσαλονίκης και μέχρι το Δέλτα του Αξιού,
περιοχή που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura, αλλά παραμένει ουσιαστικά αναξιοποίητη και εγκαταλελειμμένη, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος.Συγκεκριμένα, τρεις διαλέξεις πραγματοποιούνται την Πέμπτη, 14 Ιουλίου στις 19.30 στο Φουαγιέ του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου, στο πλαίσιο της συνεργασίας του διεθνούς εργαστηρίου που πραγματοποιείται μεταξύ του Columbia University GSPP και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και με την πρωτοβουλία και χρηματοδότηση της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος:
- Της γαλλικής ομάδας R&Sie (n) | François Roche & Stéphanie Lavaux με θέμα διάλεξης “Eros [VS] Machinism”
- Της καταλανής αρχιτέκτονος Eva Franch με θέμα “Ecologies of Excess” και τέλος
- Του αμερικανού αρχιτέκτονα Michael Young με θέμα “Technical Infidelity”.
Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Λίγα λόγια για την ομάδα R&Sie (n) | François Roche & Stéphanie Lavaux
Η ομάδα R&Sie (n) | François Roche & Stéphanie Lavaux δουλεύει ταυτόχρονα μέσα από το αρχιτεκτονικό γραφείο R&Sie(n) και τον ερευνητικό οργανισμό “new territories”. Επίσης, ηγείται αρχιτεκτονικών ερευνητικών εργαστηρίων όπως το Advanced Studio στο Columbia University – GSAPP στη Νέα Υόρκη.
Το έργο τους οργανώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες:
Πρακτική ως Διάρκεια Ζωής / Μυθιστοριογραφία ως πρακτική / Έρευνα ως Υπόθεση
Μια εύθραυστη αρχιτεκτονική που διαπραγματεύεται με το τόξο του χρόνου, με το μεταβατικό ή αυτό που φαίνεται να είναι.
Μια λειτουργική και μυθιστορηματική αρχιτεκτονική που προσπαθεί να επανα-σεναριοποιήσει τη σχέση με μια κατάσταση, ένα περιβάλλον (όπως μια αρχή της πραγματικότητας).
Μια υποθετική αρχιτεκτονική που χειρίζεται μηχανές ανάμεσα στη ρομποτική, τα μαθηματικά, τη νευροβιολογία και βιοχημεία (τελευταία έρευνα “I’ve heard about” & “an architecture des humeurs”)
Ο François Roche την τελευταία δεκαετία είναι επισκέπτης καθηγητής στη σχολή Bartlett στο Λονδίνο το 2000, στο TU στη Βιέννη το 2001, στο ΕSARQ στη Βαρκελώνη τo 2003-04, στο Παρίσι ESA το 2005, το Πανεπιστήμιο Pennsylvania στη Φιλαδέλφεια το 2006, στην Angewangde στη Βιέννη το 2008, στο USC-Los Angeles το 2009 και στο Columbia από το 2006. Τα έργα των Roche και Lavaux έχουν εκτεθεί, ανάμεσα σε άλλα, στο Πανεπιστήμιο Columbia, (New York, 1999-2000), στο UCLA (Los Angeles, 1999-2000), στο ICA (London, 2001), στο Mori Art Museum (Tokyo, 2004), στο Κέντρο Pompidou (Paris, 2003), στο MAM / Musée d'Art Moderne (Paris, 2005, 2006), στην Tate Modern (London 2006) και στο Orléans/ArchiLab (1999, 2001, 2003).
Το έργο των R&Sie(n) επιλέχθηκε για το Γαλλικό περίπτερο στις Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 1990, 1996, 2000, και 2002 (απέρριψαν την πρόταση εκείνο το χρόνο), για το Διεθνές Τμήμα το 2000, 2004, 2008 και στην τελευταία Μπιεννάλε για το Διεθνές Τμήμα και το Αυστριακό περίπτερο το Σεπτέμβριο του 2010.
Λίγα λόγια για την Eva Franch
Η Eva Franch είναι Καταλανή αρχιτέκτονας, ερευνητικός και καθηγήτρια, ιδρύτρια του γραφείου ΟΟΑΑ (office of architectural affairs) με έδρα τη Βαρκελώνη και διευθύντρια του Storefront for Art and Architecture στη Νέα Υόρκη.
Λίγα λόγια για τον Michael Young
Ο Michael Young είναι αρχιτέκτονας και ακαδημαϊκός που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Είναι Επίκουρος καθηγητής στο Cooper Union και ταυτόχρονα διδάσκει στα Πανεπιστήμια Columbia, Yale και Princeton. Είναι εγγεγραμμένος αρχιτέκτονας στη Νέα Υόρκη και ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Young & Ayata.
Λίγα λόγια για το workshop
Η συνεργασία μεταξύ της Σχολής Αρχιτεκτονικής προβλέπει την έλευση μιας διεθνούς ομάδας έξι μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Columbia και των καθηγητών τους, που σε συνεργασία με έξι αντίστοιχους Έλληνες μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους καθηγητές τους θα πραγματοποιήσουν το εν λόγω εργαστήριο.
Τα δύο Πανεπιστήμια μαζί θα διαμορφώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την περιοχή που είναι μεν ενταγμένη στο δίκτυο Natura, παραμένει δε μια αναξιοποίητη και εγκαταλελειμμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης ενώ θα φθάσουν μέχρι και την κατασκευή κάποιων προσωρινών (και λυόμενων) κατασκευών. Η επίσημη ανάρτηση της συνεργασίας για την έρευνα αυτή έχει ήδη ανακοινωθεί από τα μέσα Ιουνίου στο site του Πανεπιστημίου Columbia που έχει τεράστια επισκεψιμότητα παγκοσμίως. (http://www.arch.columbia.edu/announcement/news-events/global-networking-gsapp-summer-workshop)
Μετά το τέλος του workshop θα ακολουθήσει εκδήλωση για την παρουσίασή του στο κοινό καθώς και μια έκδοση με τα αποτελέσματά του. Η όλη αυτή πρωτοβουλία είναι η συμμετοχή της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και την ένταξή της στον ελληνικό κορμό.
*Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (Π.Ε.Ε.Β.Ε):
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα και τη δημόσια ζωή της Βορείου Ελλάδος. Από τότε μέχρι σήμερα η Εταιρεία έχει διοργανώσει εκθέσεις, συνέδρια, ερευνητικά προγράμματα κι έχει μια σημαντική εκδοτική δραστηριότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.