Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΑΛΕΛΗΣ: "ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΩ ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ" Από την Εύα Μπούζη

Malelis
Tρίτη 20 Ιουλίου 2011. Το ρολόι δείχνει 10:45 και το θερμόμετρο 33ο C. Σε μία ώρα και κάτι πρέπει να είμαι εκεί. Όλα 
όμως ξεκίνησαν στραβά. Το τραμ καθυστέρησε, το μετρό επίσης και εννοείται πως δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από τον ηλεκτρικό. Ένα ντόμινο ατυχίας στεκόταν περήφανο μπροστά μου.Όταν στις στις 11:45 έφτασα στην Κηφισιά, συνειδητοποίησα πως για ακόμη μία ημέρα δεν έχει ταξί. «Θέε μου γιατί σε μένα και γιατί σήμερα» ψέλιζα στον εαυτό μου.

Πήρα ένα λεωφορείο. Ανακουφισμένη κατά το ήμισυ ρώτησα τον οδηγό που πρέπει να κατέβω για να πάω στο STAR. «Δεν ξέρω κοπελιά» μου είπε. «Περίεργο θα ήταν να ήξερες» σκέφτηκα να του πω αλλά όχι, δεν το έκανα, γιατί τη σκέψη μου πρόλαβαν οι φωνές των υπόλοιπων επιβατών που «έτρεξαν» σύσσωμοι να με βοηθήσουν. Μόνο που δε με βοηθούσαν γιατί μιλούσαν όλοι μαζί και εγώ δεν έβγαζα άκρη. Τελικά καταφέραμε να συννενοηθούμε! Κατέβηκα στη σωστή στάση! Περπάτησα μερικά λεπτά και.....ναι! Εφτασα! Το μεγαλεπήβολο κτήριο του STAR ήταν μπροστά μου. Μπήκα μέσα και αφού πέρασα από τον απαιτούμενο έλεγχο  έφτασα στο γραφείο του Σ. Μαλέλη. Είχε και τα γενέθλιά του εκείνη την ημέρα.
Πανέμορφο γραφείο που «πάντρευε» άψογα την την κλασσική και μοντέρνα αισθητική. Να σας πω την αλήθεια, το περίμενα λίγο ακατάστατο, καθώς είχα μέχρι εκείνη τη στιγμη την εντύπωση πως οι πολυπράγμονες προτιμούν την "τακτοποιημένη ακαταστασία". Έκανα λάθος! Α-ψε-γά-δια-στο.! Εκείνος πολύ φιλόξενος. Τον περίμενα πιο αυταρχικό. Η αμεσότητά του του ωστόσο, δεν αναιρεί την επιβλητική του παρουσία.
Ήμουν εκεί. Έτοιμη για τη συνέντευξη με τον άνθρωπο που καθιέρωσε το lifestyle ως τηλεοπτικό προϊόν αποδεικνύοντας πως η ενημέρωση δεν κουβαλάει ταμπέλες. Με τον άνθρωπο που με την πορεία του στον χώρο των media, σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική τηλεόραση όσο λίγοι.
                                          
                   "ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ CELEBRITY"

Ε.Μ: Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του STAR, συγχρόνως πατέρας και φίλος...Θα ήθελα να μου περιγράψετε λίγο τη μέρα σας, το εικοσιτετράωρό σας.
Σ.Μ: Το περνάω σαν ένας φυσιολογικός άνθρωπος, απλώς δουλεύω ίσως λίγο περισσότερο...Προσπαθώ ωστόσο να κλέψω όποτε μπορώ λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ. Γενικότερα, ξυπνάω το πρωί, έρχομαι στη δουλειά μου... Φέυγω το βράδυ, δε φεύγω το μεσημέρι...Αυτή είναι ίσως η διαφορά..Βρίσκομαι με φίλους, διαβάζω πολύ, γράφω πολύ. Κάνω μια φυσιολογική ζωή χωρίς τίποτα ιδαίτερο. Δεν είμαι celebrity.
Ε.Μ: Εύχεστε καμιά φορά η ημέρα να είχε παραπάνω από 24 ώρες;
Σ.Μ: Ε ναι, ναι, φυσικά..Πολλές φορές το σκέφτομαι. Υπάρχουν μέρες που δεν προλαβαίνω να κάνω όλα όσα θα ήθελα και πολλές φορές τ΄αφήνω για την επομένη. Ή δε βρίσκω χρόνο να συναντηθώ όσο θέλω με τους φίλους μου..
Ε.Μ: Που γεννηθήκατε;
Σ.Μ: Στη Μυτιλήνη.
Ε.Μ: Και μεγαλώσατε εκεί;
Σ.Μ: Όχι. Ήμουν μέχρι 7 ετών στην Απάνω Σκάλα και στο Σκαλοχώρι και ήρθα στο Αιγάλεω σε ηλικία 8 ετών.
Ε.Μ: Άρα εφηβεία περάσατε στην Αθήνα.
Σ.Μ: Ναι, ναι...στην Αθήνα, στο Αιγάλεω.
E.M: Ως φοιτητής;
Σ.Μ: Ως φοιτητής έμενα στα Εξάρχεια. Σπούδασα στην Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων και μετά στην ΑΣΟΕ. Αρχικά λοιπόν έμενα στα Εξάρχεια και στη συνέχεια στου Ζωγράφου.
Ε.Μ: H δημοσιογραφία πως μπαίνει στη ζωή σας;
Σ.Μ: Μπήκε στα 18 μου. Η Καθημερινή είχε βάλει μια αγγελία που ζητούσε κλητήρες. Πήγα και γω.....Ήμασταν καμιά εικοσαριά υποψήφιοι για τη συγκεκριμένη θέση. Θυμάμαι μας είδε έναν-έναν όλους η Ελένη Βλάχου, το ιερό τέρας της ελληνικής δημοσιογραφίας. Φανταστείτε τώρα μια διευθύντρια, μια εκδότρια, να βλέπει έναν-έναν τους ανθρώπους που θα προσλάβουν για τη θέση του κλητήρα. Φύγαμε και μέτα με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι παίρνω τη θέση. Έμεινα 5 χρόνια στην Καθημερινή που ήταν και από τα πιο δημιουργικά της ζωής μου.
Ε.Μ: Zώντας εκείνη την εποχή της δημοσιογραφίας και τη σημερινή και λαμβάνοντας υπ’όψην όλα τα επίπεδα, ποια θεωρείτε πως είναι η μεγαλύτερη διαφορά;
Σ.Μ: Νομίζω ότι είναι η ίδια η διαφορά της κοινωνίας. Τα πράγματα ήταν τότε πιο γνήσια και πιο αληθινά. Τώρα είναι όπως λένε και οι πιτσιρικάδες «fake» τα περισσότερα, ψεύτικα. Τότε ήμασταν πιο δεμένοι με αρχές και αξίες. Σήμερα ο πλουτισμός είναι από τις μεγαλύτερες αξίες και αυτό νομίζω πως κατατρώει σιγά-σιγά τον άνθρωπο και τις σκέψεις του.
E.Μ: Γύρω από το τί είναι είδηση υπάρχει διαφορά;
Σ.Μ : Ναι υπάρχει διαφορά. Πάντα βεβαίως είδηση ήταν αυτό που άξιζε να μεταδοθεί μαζικά ( κατά τη δική μου άποψη). Πάντως υπήρχε μεγαλύτερο πάθος για τη δημοσιογραφία τότε, μεγαλύτερο πάθος για έρευνα. Γινόταν πιο πολύ ρεπορτάζ. Τώρα είναι λίγο ετοιματζίδικα τα πράγματα. Όπως είναι σε όλα στη ζωή μας βέβαια. Δεν άλλαξε μόνο αυτό.
Ε.Μ: Εξαιτίας του διαδικτύου;
Σ.Μ: Όχι, απλά δουλεύουν κάποια μέσα και οι εφημερίδες μπορούν να τα παίρνουν εύκολα από κει. Δεν είναι ανάγκη για παράδειγμα να πηγαίνουν στις δηλώσεις των πολιτικών. Τις βλέπουν στην τηλεόραση...Η τηλεόραση μεταδίδει απευθείας κάποια πράγματα και δε χρειάζεται να τρέξει ο δημοσιογράφος. Θυμάμαι αρχές της δεκαετίας του 80’, ήμασταν έξω από το σπίτι του Ανδρέα Παπανδρέου και περιμέναμε για μια δήλωση. Ξαφνικά έπιασε μια φοβερή βροχή και δεν είχαμε από που να καλυφούμε. Μείναμε λοιπόν στη βροχή μέχρι να μας καλέσουν για τη δήλωση. Από εκείνη την ημέρα υπάρχει μια φωτογραφία μου στην Ελευθεροτυπία, στην οποία είμαι μούσκεμα και από πάνω μία λεζάντα που έλεγε: «Δεν είναι και τόσο εύκολο το επάγγελμα του δημοσιογράφου». Την έχω κρατήσει αυτή τη φωτογραφία. Την έχει η μητέρα μου. Ήμουν 22 χρονών τότε και ήμουν ήδη πολιτκός συντάκτης.
Ε.Μ: 22 χρονών και πολιτκός συντάκτης; Σήμερα δύσκολα δίνονται ευκαιρίες σε νέα παιδιά για τόσο βαρύ ρεπορτάζ. Δύσκολα τα εμπιστεύονται. Γιατί;
Σ.Μ: Eγώ δίνω πάντως ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Έχω πολλά νέα παιδιά γύρω μου και οι προσλήψεις που κάνω είναι νέα παιδιά. Και μόνο από βιογραφικό έχω προσλάβει πολλούς. Νομίζω ότι λειτουργώ πολύ αξιοκρατικά.
Ε.Μ: Θέλω να πάμε λίγο στο κεφάλαιο STAR και να μου μιλήσετε λίγο για τη σχέση αυτή που κρατάει χρόνια. Για την πορεία σας και αν θέλετε και για την επαγγελματική σας εξέλιξη εδώ..
Σ.Μ: Είναι καλά τα χρόνια αυτά που περνάω στο STAR. Bέβαια κάνω κάτι τελείως διαφορετικό απ’ότι είχα συνηθίσει... Νομίζω πάντως ότι αναδείχθηκα περισσότερο στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, του μετέπειτα ΑLPHA δηλαδή.. Εδώ ήρθα και υπηρέτησα ένα τελείως διαφορετικό δελτίο ειδήσεων, με μπόλικο lifestyle το οποίο μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούσα. Αλλά αυτό ήθελε το κανάλι, αυτό ήθελε ο κόσμος που έβλεπε αυτό το κανάλι. Τον πρώτο χρόνο επιχείρησα μάλιστα να το αλλάξω το δελτίο. Να το κάνω πιο κοινωνικό. Απέτυχα. Σε ένα χαρούμενο κανάλι όπως είναι το STAR, ο κόσμος θέλει να βλέπει πιο χαρούμενες ειδήσεις. Δε χωράει ένα διαφορετικό concept  μέσα σε ένα συνολικό concept ενός καναλιού. Όπως για παράδειγμα στον κλασσικό ΣΚΑΪ της πρώτης περιόδου δεν μπορούσα να παίξω lifestyle. Θα με φτύνανανε. Ήταν διαφορετικό το κοινό.
Ε.Μ: Δε θεωρείτε πως το κοινό υποκινείται από τα media σχετικά με το τι θέλει να ακούσει και να δει;
Σ.Μ: Όχι δεν υπάρχει ένα κοινό. Άλλο το κοινό που βλέπει το MEGA, άλλο το κοινό που βλέπει το ALTER, άλλο το κοινό που βλέπει το STAR. Άλλες ειδήσεις παίζει το ένα και άλλες το άλλο. Άρα δεν υπάρχει ένα κοινό που καθοδηγείται. Εμείς για παράδειγμα χθες στις ειδήσεις κάναμε ένα 13-14 %. Υπήρχε οπότε ένα 86% που δεν είδε τις ειδήσεις του STAR. Είδε άλλου τύπου ειδήσεις ή άλλου τύπου ψυχαγωγικά προγράμματα.
Ε.Μ: Ήταν εύκολο να προσαρμόσετε τους δημοσιογράφους σε αυτόν τον τύπο ειδήσεων; Για παράδειγμα τον Αιμίλιο Λιάτσο τον είχαμε συνηθίσει σε άλλου τύπου ειδήσεις...
Σ.Μ: H προσαρμογή είναι δύσκολη αλλά και επίπονη πολλές φορές. Όταν φώναξα εδώ τα στελέχη μου, που τα περισσότερα ήταν μαζί μου από τον ΣΚΑΪ  και τους είπα ότι ξέρετε από αύριο ξεκινάμε να κάνουμε lifestyle, με κοιτάζανε στα μάτια και μου λέγανε «που να το μάθουμε εμείς το lifestyle» Τα μάθανε όλα μια χαρά όμως γιατί το απαιτούν  οι καιροί, η ζωή μας, η δουλειά μας.
Ε.Μ: Θέλω να μου πείτε λίγο για τη σχολή  που έχετε, που φέτος αν δεν κάνω λάθος επεκτείνεται.
Σ.Μ: Γίνεται μια σημαντική επέκταση. Αγγαλιάζει πια το ραδιόφωνο και το internet. Νew Μedia Studies λέγεται και θα έχει και Eπικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις. Θα είναι ουσιαστικά μία σχολή των νέων μέσων. Της νέας τεχνολογίας.
Ε.Μ: Ήταν κάτι που το σκεφτόσασταν καιρό;
Σ.Μ: Kάποιες ιδέες ζυμώνονται για καιρό και μου βγαίνουν ξαφνικά
Ε.Μ: Είναι μεγάλη η ανταπόκριση;
Σ.Μ: Nαι είναι πολύ μεγάλη και φέτος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί με την εμπειρία των δύο χρόνων, εκσυγχρονίζουμε τη σχολή πάρα πολύ ιδιαίτερα από άποψη προγραμμάτων. Θέλω όποιος φεύγει από δω να έχει εφόδια. Οι εποχές είναι δύσκολες και μόνο όποιος έχει πραγματικά εφόδια θα βρίσκει πλέον δουλειά.
Ε.Μ: Διδάσκετε και σεις ;
Σ.Μ : Ναι, ναι και μάλιστα καθημερινά και σε όλα τα τμήματα.
Ε.Μ: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που συμβουλεύετε τους σπουδαστές σας; Όχι μόνο σαν καθηγητής αλλά και σαν άνθρωπος.
Σ.Μ: Tους μιλάω πολύ για το ήθος που πρέπει να έχουν, που είναι για μένα βασικό στοιχείο. Αυτό είναι που μένει στο τέλος της ημέρας. Το ήθος του καθενός.

"ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΣΗΚΏΝΕΤΑΙ Η ΤΡΙΧΑ"

Ε.Μ: Θέλω να πάμε λίγο στην ευρύτερη κατάσταση της χώρας. Σχολιάστε μου λίγο το κίνημα των αγανακτισμένων. Πως το είδατε;
Σ.Μ: To είδα πολύ θετικά. Το ότι σηκώνονται οι άνθρωποι από τον καναπέ τους, βγαίνουν στους δρόμους, δείχνουν την αγανάκτησή τους και διεκδικούν είναι πάρα πολύ θετικό για την κοινωνία. Μέχρι πρότινος αυτοί οι άνθρωποι έβλεπαν άλλους εν ονόματί τους να παίρνουν πολύ σκληρά μέτρα με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Σε μια κοινωνία χρεωμένη. Όχι μόνο οικονομία, γιατί δεν έχουμε μόνο έλλειψη χρημάτων. Έχουμε έλλειψη αξιών που είναι πάρα πολύ βασικό.
Γι’ αυτό και γω πήρα την πρωτοβουλία με πολλούς συναδέλφους μου, συνεργάτες και φίλους, να ξεκινήσουμε ένα νέο κίνημα που θα έχει ως στόχο μια καλύτερη κοινωνία. Πιο δίκαιη, με μεγαλύτερη διαφάνεια, με μεγαλύτερη αξιοκρατία. Προσπαθώ δηλαδή να μεταφέρω όλα αυτά που έκανα τόσον καιρό στη δουλειά μου.
Εάν ρωτήσετε έναν δημοσιογράφο και όχι μόνο του STAR, αλλά και των άλλων καναλιών που εργάστηκα ως διευθυντικό στέλεχος, το πρώτο που θα σας πουν για μένα είναι ότι είμαι τρομερά εργατικός και απίστευτα δίκαιος. Ότι κάνω τη δουλειά μου με αξίες. Αυτά τα πράγματα θέλω να τα δώσω τώρα στην πολιτική.
Με την πολιτική ασχολούμαι από 15 χρονών, όταν πρωτομπήκα στην ΚΝΕ. Δεν έπαψα ποτέ να είμαι ένα πολιτικό ον. Ήμουν πάρα πολλά χρόνια ενταγμένος στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Τώρα νομίζω πως όλα αυτά είναι ξεπερασμένα και είναι και αυτά που μας έφεραν σ’αυτήν την κατάσταση. Της ηθικής χρεωκοπίας.
Ε.Μ: Θα έχει συγκεκριμένη γραμμή το κίνημά σας;
Σ.Μ: Bεβαίως και θα έχει. Ήδη το αναλύουμε. Το κίνημά μας θα είναι στο χώρο της κεντροαριστεράς. Με την έννοια δηλαδή ότι είμαστε υπέρ της αγοράς, αλλά με κανόνες και πιστεύουμε πάρα πολύ σε μια καινούρια οικονομία. Την οικονομία της αλληλεγγύης και της αυτοδύναμης ανάπτυξης. Αλλά όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αν δεν υπάρχουν βασικά στοιχεία.
Ε.Μ: Όπως;
Σ.Μ: Ενα κράτος δικαίου, αξιοκρατία και ισότητα.
Ε.Μ: Eίναι απλό να τα κερδίσουμε αυτά;
Σ.Μ: Όχι. Θέλει αγώνα. Θέλει όμως να υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που θα τα εμπνέουν όλα αυτά. Σήμερα βλέπεις τους πολιτικούς και θες να τους ρίξεις ντομάτα ή γιαούρτι. Λες «δεν μπορεί, με κοροϊδεύουν». Λες θα  φύγει το ΠΑΣΟΚ και θα έρθει ο Σαμαράς. Ωραία! Για κλείσε τα μάτια  και φαντάσου ποιοι θα συγκυβερνήσουν με τον Σαμαρά. Εγώ το σκέφτομαι και μου σηκώνεται η τρίχα.
Ε.Μ: Πως γίνεται κάθε φορά να παίρνουμε δραστικά μέτρα μόνο όταν φτάνουμε στο χείλος του γκρεμού; Θέλω να πω πως ακόμα και το κίνημα αυτό, που δεν ξέρω αν θα πετύχει ή όχι, το αποφασίσατε έπειτα από μία δεδομένη άσχημη κατάσταση, ενώ θα μπορούσατε να το είχατε κάνει και νωρίτερα.
Σ.Μ: Nαι, νομίζω πως αυτό είναι και η βασική ώθηση. Λες μέχρις εδώ. Δεν πάει άλλο. Εμένα αρκετό καιρό τώρα φίλοι μου, με παρακινούσαν να ασχοληθώ με τα κοινά ως νέο πρόσωπο που δεν έχω διαφθαρεί με την εξουσία. Δεν έχω εδώ και πάρα πολλά χρόνια οποιαδήποτε σχέση με την εξουσία. Βεβαίως άνηκα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο όμως με πλήγωσε βαθιά.
Ε.Μ: Γιατί;
Σ.Μ: Λόγω των μέτρων που πήρε και λόγω του τρόπου που αντιμετώπισε την οικονομική πολιτική. Δεν μπορεί να λέγεται σοσιαλιστικό κόμμα αυτό.
Ε.Μ: Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι αυτή ήταν μία εγχείριση που έπρεπε να γίνει και έγινε απλά χωρίς αναισθητικό;
Σ.Μ: Όχι δεν πιστεύω στο δόγμα του ΣΟΚ. Το δόγμα του ΣΟΚ σημαίνει πως μας προετοιμάζουν για τα χειρότερα ή για το γενικό ξεπούλημα. Όχι λοιπόν δεν το πιστεύω αυτό. Η πραγματική αιτία του κακού που ήταν οι τράπεζες με το παιχνίδι που παίξανε όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουν τιμωρηθεί καθόλου και  δεν έχουν πληρώσει το κόστος της κρίσης. Το κόστος της κρίσης το πληρώνει ο φτωχός, ο συνταξιούχος, ο μικρομεσαίος, ο δημόσιος υπάλληλος. Αυτοί την εχουν πληρώσει. Τα μαγαζιά που κλείνουν. Πως μπορεί να λειτουργήσει μια οικονομία με χιλιάδες μαγαζιά κλειστά..
Ε.Μ: Eσείς σαν κίνημα έχετε προτάσεις;
Σ.Μ: Βεβαίως και έχουμε προτάσεις. Η οικονομία της αλληλεγγύης είναι μια καινούρια οικονομία που προτείνουμε, η οποία  βάζει κανόνες στις τράπεζες, στον τρόπο λειτουργείας των επιχειρήσεων, κανόνες στην ενίσχυση των μικρομεσαίων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της νέας οικονομίας και αυτό πρέπει να γίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Πρέπει δηλαδή η ίδια Ε.Ε να βρει άλλους τρόπους ανάπτυξης, αλλιώς θα χρεωκοπήσει ολόκληρη η Ευρώπη. Αυτή η κρίση δεν είναι ελληνική. Είναι παγκόσμια. Ξεκίνησε από τη φούσκα της Αμερικής με τα ακίνητα, πέρασε στην Ευρώπη και χτύπησε τους πιο ασθενείς κρίκους της περιφέρειας, όπως ήταν η Ελλάδα και έπειτα η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία. Μιλάω για την Ευρώπη γιατί η συμφορά των άλλων χωρών ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Ε.Μ: Έχετε επιλέξει τα άτομα;
Σ.Μ: Όχι, τα επιλέγουμε καθημερινά. Υπάρχουν εκατοντάδες αιτήσεις ανθρώπων, που θέλουν να συνεργαστούνε μαζί μας ,αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει όνομα...
Ε.Μ: Να περιμένουμε να κατέβετε στις επόμενες εκλογές κανονικά με ψηφοδέλτιο;
Σ.Μ: Θα το δούμε, δεν ξέρω. Άλλο ένα κίνημα που κάνουμε εμείς για να πούμε τις απόψεις μας, γιατί έχουμε απόψεις και προς το παρόν τις διατυπώνω εγώ με τα άρθρα μου, που μπορείτε να τα βρείτε καθημερινά σε διάφορα site ή  σε εφημερίδες και σιγά σιγά προχωράμε ...Και ίσως την επόμενη εβδομάδα να έχουμε έτοιμη και τη διακύρηξή μας. Αυτό δε σημαίνει οπωσδήποτε πως θα κατέβουμε στις εκλογές.
Ε.Μ: Kαι αν το κίνημα έχει απήχηση;
Σ.Μ: Θα τα δούμε αυτά. Θέλω πρώτα να προβληματιστεί ο κόσμος και να καταλάβει πως δεν υπάρχουν δύο συστήματα όπως λέει η Παπαρήγα. Δεν υπάρχει μόνο ο νεοφιλελευθερισμός και μόνο ο ολοκληρωτικός κομμουνισμός. Υπάρχουν και ενδιάμεσα συστήματα. Η Ευρώπη έζησε εντελώς διαφορετικά μετά τον πόλεμο και ως τις αρχές της δεκαετίας του 70’. Με τον κρατικό παρεμβατισμό. Με την κεϋνσιανή πολιτική.. Μετά ήρθε η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού και τα σάρωσε όλα. Εμείς δουλεύουμε αυτήν την κατεύθυνση. Ένα σύστημα που βεβαίως θα βασίζεται στην ελεύθερη αγορά, βεβαίως θα βασίζεται στον κοινοβουλευτισμό και στη δημοκρατία, αλλά με κανόνες.
                            
                 "ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΤΥΧΩ ΤΟ ΑΝΕΛΠΙΣΤΟ"

Ε.Μ: Yπήρχαν άνθρωποι που σας απέτρεψαν;
Σ.Μ: Δε με απέτρεψε κανένας, όχι.
Ε.Μ: Δε φοβάστε πως η ενασχόληση με την πολιτική ίσως σας κάνει κακό; Έχουμε δει κατά καιρούς δημοσιογράφους που ακολουθούν αυτό το μονοπάτι και όχι μόνο  χάνουν μέρος της δημοτικότητάς τους, αλλά αλλοιώνεται και το προφίλ τους.
Σ.Μ: Δε φοβάμαι τίποτα. Θέλω να προχωρήσω. Να πετύχω το ανέλπιστο. Γι’ αυτό ελπίζω, όπως έλεγε και ο Ηράκλειτος.
Ε.Μ: Aς γυρίσουμε λίγο πίσω στο STAR.. Νιώθετε ανταγωνισμό ή μια που έχετε και ένα δικό σας, ιδιαίτερο στυλ, αισθάνεστε πως παίζετε μόνοι σας μπάλα;
Σ.Μ: Φυσικά και αισθανόμαστε τον ανταγωνισμό, γιατί ο ανταγωνισμός είναι στα νεανικά κοινά, στα εμπορικά κοινά δηλαδή, σε αυτά που θα φέρουν τη διαφήμιση και θα κάνουν το κανάλι βιώσιμο. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός ιδιαίτερα τώρα, που όλα τα κανάλια έχουν βάλει πιο νεανικά προγράμματα.
Ε.Μ: Ωστόσο παρά το γεγονός ότι υπάρχει ανταγωνισμός βλέπουμε πιο ανεβασμένο επίπεδο σε σχέση με 5-6 χρόνια πριν...
Σ.Μ: Mπορεί να εννοείτε συγκεκριμένες εκπομπές...
Ε.Μ: Nαι, ναι αυτό ακριβώς ήθελα να πω..
Σ.Μ: Nαι εντάξει αλλάζει και η κοινωνία. Άλλα πράγματα ήθελε η κοινωνία πριν από 8-10 χρόνια, άλλα θέλει τώρα. Μη νομίζετε πως μόνο η τηλεόραση καθοδηγεί την κοινωνία...και η κοινωνία καθοδηγεί την τηλεόραση.
Ε.Μ: Eίναι αμφιδρομη η σχέση;
Σ.Μ: Bεβαίως είναι αμφίδρομη η σχέση.  Δεν είναι μονοπωλιακή ενημέρωση η τηλεόραση. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ως πηγή ενημέρωσης το διαδίκτυο. Άρα υπάρχει πολλαπλή ενημέρωση. Δεν μπορεί να τους καθοδηγήσει κανένας τους ανθρώπους αυτούς. Ίσα-ίσα που αυτοί πια περισσότερο καθοδηγούν την τηλεόραση, απ’ ότι η τηλεόραση αυτούς. Δεν μπορεί να δημιουργήσει πια μεγάλο θέμα η τηλεόραση. Αντίθετα το διαδίκτυο μπορεί. Για παράδειγμα το κίνημα των αγανακτισμένων ξεκίνησε από το διαδίκτυο. Η τηλεόραση δεν το είχε αγγαλιάσει, με εξαίρεση το STAR., που από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά τους. Ήταν το μοναδικό κανάλι που ξεκινούσε κάθε μέρα με ζωντανή σύνδεση από το Σύνταγμα.
Ε.M: Γιατί λειτούργησαν έτσι τα άλλα κανάλια; Eννοώ πως στην αρχή το παίζανε τρίτο και τέταρτο θέμα.
Σ.M: Γιατί δεν έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις. Εδώ είναι ένα νεανικό κανάλι και πιστεύω πως οι νέοι ήθελαν να δουν αυτό και έτσι το παίζαμε πρώτο θέμα..Δεν είναι τυχαίο που οι «αγανακτισμένοι» άφηναν το STAR και κυνηγούσαν τους δημοσιογράφους των άλλων καναλιών. Οι δημοσιογράφοι του STAR ήταν μέσα στο πλήθος και δίνανε το λόγο σε όλους. Μάλιστα μέσω των site που έχουμε ( star.gr και lay-out.gr) μεταδίδαμε ζωντανά κάθε μέρα επί 40 μέρες τις συγκεντρώσεις, live, από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 το βράδυ.

"ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΨΙΜΟ BUDJET"

Ε.Μ: Περικοπές εδώ θα έχετε;
Σ.Μ: Θα πρέπει να πάμε πιο οικονομικά φέτος. Θα πρέπει να κάνουμε περικοπές και μεις.
Ε.Μ: Kαι στους χαμηλόμισθους;
Σ.Μ: Όχι, όχι..Ήδη γίνανε κάποιες περικοπές σε εργαζομενους αλλά όχι στους χαμηλόμισθους. Σε αυτούς που πέρνανε πάνω από 1.250 ευρώ. Γίνανε κλιμακωτά κάποιε μειώσεις. Επίσης θα υπάρξουν περικοπές προγραμμάτων και κόψιμο budjet.
Ε.Μ: Yπάρχει περίπτωση δηλαδή να μη δούμε τη νέα σεζόν εκπομπές που βλέπαμε την περσινή;
Σ.Μ: Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, αλλά ίσως κάποιες να λείπουν.
Ε.Μ: To πρωινό και το μεσημεριάνο;
Σ.Μ: Δεν θέλω να σας πω αναλυτικά γιατί δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα.
Ε.Μ: Ωστόσο τα πρόσωπα θα μείνουν στις ζώνες αυτές;
Σ.Μ: Nαι αν και ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ακόμα το μελετάμε.
Ε.Μ: Θέλω να μου χαρακτηρίσετε μερικά πρόσωπα με μία λέξη, μόνο όσον αφορά τη χρονιά που μας πέρασε.
Σ.Μ: Eντάξει..
Ε.Μ: Γιώργος Παπανδρέου
Σ.Μ: Σιωπή
E.Μ: Nτόρα Μπακογιάννη
Σ.Μ: Nεοφιλελευθερισμός
Ε.Μ: Νίκος Χατζηνικολάου
Σ.Μ: Κυρίαρχος
Ε.Μ: Έλλη Στάη
Σ.Μ: Θηλυκός δυναμισμός
Ε.Μ: Nτέπυ Γκολεμά
Σ.Μ: Στο μετερίζι
Ε.Μ: Ελεονώρα Μελέτη
Σ.Μ: Λαμπερή
Ε.Μ: Tατιάνα Στεφανίδου
Σ.Μ: Ψυχάρα
Ε.Μ: Γιάννης Λάτσιος
Σ.Μ: Περίεργος
Ε.Μ: Zέτα Μακρυπούλια
Σ.Μ: Γλυκιά και μυστύρια
Ε.Μ: Δόξα ή χρήμα;
Σ.Μ: Δόξα.
Ε.Μ: Γιατί; Eπειδή συνήθως φέρνει και χρήμα;
Σ.Μ: Όχι βέβαια. Δεν μ’ενδιαφέρει καθόλου το χρήμα. Το έχω αποδείξει στη ζωή μου.
Ε.Μ: Yπάρχει κάτι που δεν έχετε κάνει και θα θέλατε πολύ;
Σ.Μ: Ναι. Να μπω δυνατά στην πολιτική.
Ε.Μ: Kλείνοντας θα ήθελα να μου βάλετε έναν τίτλο στην επαγγελματική σας ζωή. Από τότε στην Καθημερινή μέχρι σήμερα
Σ.Μ: Ήθελα πάντοτε να είμαι στην Πάνω Σκάλα. Στο μέρος που γεννήθηκα. Το λέω και συμβολικά.
Ε.Μ: Ευχαριστώ πολύ.
Σ.Μ: Kαι γω ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive