Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΡΩΤΟΥΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ BLOGS. ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ;"ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ"

Κύριε/α,
επικοινωνούμε μαζί σας λόγω του αξιώματος του βουλευτή που κατέχετε και ως εκπροσώπου των Ελλήνων πολιτών στο κοινοβούλιο με σκοπό να σας εκθέσουμε τους προβληματισμούς μας, καθώς και τις απόψεις μας.
Καταρχάς, σαν Έλληνες πολίτες, θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τα εξής:

  1. Θεωρείτε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού συμφωνεί ή διαφωνεί με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κόμματος σας, σχετικά με την αποδοχή των όρων των δανειακών συμβάσεων που επιβάλλονται στην χώρα μας από ξένους παράγοντες;
    1. Θεωρείτε ότι οι δανειακές συμβάσεις και γενικότερα το μνημόνιο επιβάλουν ουσιαστικά οικονομική κατοχή στην πατρίδα μας;
    2. Θεωρείτε ότι η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και δημόσιας περιουσίας, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εγκρίνεται τουλάχιστον από τον ίδιο τον ελληνικό λαό; Αναφέρουμε “τουλάχιστον” διότι και αυτό είναι αμφισβητήσιμο, με την έννοια πως όλοι εμείς σήμερα δεν είμαστε ιδιοκτήτες, αλλά έχουμε την τιμή να κάνουμε τη βάρδια μας, στην ιστορία τής πατρίδας μας.
    3. Θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξει σαφής ορισμός της λέξης πατρίδα και τι περιλαμβάνεται σ’ αυτόν, ώστε να γίνει κατανοητό και ξεκάθαρο από όλους τους Έλληνες τι κινδυνεύει και τι προσπαθούμε να διασώσουμε. Άλλωστε ανήκετε σ’ ένα κόμμα που αποτελεί βασική αρχή του, από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα, πως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Πιστεύουμε σαν αρχή βρίσκει όλους τους Έλληνες σύμφωνους και περιμένουμε να ορίσετε τι εννοείτε, ή ακόμα καλύτερα να το αποφασίσουμε και να το ορίσουμε όλοι μαζί.
    4. Θεωρείτε ότι ο Ελληνικός λαός πρέπει να μάθει πως δημιουργήθηκε το χρέος, που καλείται να πληρώσει; Δηλαδή ποιοί τον χρέωσαν, γιατί τον χρέωσαν, με ποιες διαδικασίες τον χρέωσαν και σε ποιούς τον χρέωσαν. Πρακτικά… ποια είναι η γνώμη σας για τη σύσταση ανεξάρτητης “Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου”;
    5. Θεωρείτε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο για ένα μέρος του χρέους να είναι επαχθές ή ακόμα και παράνομο; Αν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, σας προβληματίζει ο τρόπος δράσης και έρευνας που πρέπει να υπάρξει;
    6. Θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποιοι τομείς οικονομικής δραστηριότητας που είναι στρατηγικής σημασίας και ως εκ τούτου πρέπει να ανήκουν στο κράτος; Αν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι τομείς, συγκεκριμένα;
    7. Θεωρείτε ότι υπάρχει πρόβλημα στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας ακόμα και με οικονομικούς όρους; Για παράδειγμα, όταν το κράτος “αγοράζει” από ιδιώτες θεωρεί ότι ένας εύλογος τρόπος προσδιορισμού της αξίας της επιχείρησης είναι η κερδοφορία της επί 20, 30 ή και 40 έτη. Έτσι η διάρκεια παραχώρησης διαμορφώνεται στην Αττική Οδό 23 έτη, Μαρίνα Ζέας 40 έτη, Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου 42 έτη.  Όμως όταν το κράτος πουλά, το εύλογο τίμημα διαμορφώνεται σε κερδοφορία ενός με δύο ετών. Για παράδειγμα η ΔΕΗ με κερδοφορία περί το 1 δις ετησίως και χωρίς να αποτιμήσουμε τον στρατηγικό της ρόλο ή τη θέση της στον κλάδο, παρά μόνο υπολογίζοντας με την μέθοδο της αγοράς, η αξία της θα έπρεπε να ανέρχεται μεταξύ 30 με 40 δις.
    8. Θεωρείτε ότι το πολιτικό σύστημα έχει ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση που βρίσκεται η πατρίδα μας; Αν έχει, ποιες είναι οι θεσμικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν;
    9. Τέλος ποιος είναι ο δημοκρατικός τρόπος που προτείνεται στο λαό, ώστε να “ακούσετε” την βούληση του για την πορεία που επιθυμεί να ακολουθήσει η πατρίδα μας; Αναφέρεται στον ιστοχώρο του κόμματος σας το παρακάτω:“Δημοκρατία σημαίνει διαδικασίες, όπου όλοι έχουν λόγο, όλοι έχουν πρόσβαση, ευκαιρία και υποχρέωση συμμετοχής, δυνατότητα συνδιαμόρφωσης μιας νέας πραγματικότητας. Δημοκρατία σημαίνει διαφάνεια, διαβούλευση, αξιολόγηση, έλεγχο της εξουσίας.”( http://www.pasok.gr/portal/resource/section/values) Παρακαλούμε λοιπόν να μας εξηγήσετε, πως εφαρμόζονται πρακτικά όλα τα παραπάνω.

Θεωρούμε πως το τελευταίο ερώτημα επισημαίνει ότι μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμα και από το ίδιο το χρέος, βρίσκεται στην έλλειψη βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας μας.
Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, για τεκμηρίωση της παραπάνω υπόθεσης:
  • Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ελέγχου της κυβέρνησης ούτε από τους πολίτες, αλλά πρακτικά, ούτε καν από τους υποτιθέμενους εκπροσώπους τους. Άλλωστε γνωρίζουμε όλοι πως η κομματική πειθαρχία υπερισχύει της ανεξαρτησίας του βουλευτή που του παρέχει η λαϊκή εντολή. Έτσι για τους πολιτικούς αρχηγούς οι βουλευτές τους είναι δεδομένοι, κάτι σαν ποσοστό συμμετοχής διαμερίσματος σε συνέλευση πολυκατοικίας.
  • Το Σύνταγμα της χώρας δεν επιτρέπει καμία διαδικασία με την οποία οι πολίτες να μπορούν να προκαλέσουν δημοψήφισμα, είτε προτείνοντας νόμο είτε ακυρώνοντας ψηφισμένο νόμο της Βουλής. (Βλέπε άρθρα 73 πργ 1, και 44 πργ 2).
  • Στον ακριβοπληρωμένο (από τους πολίτες) ιστοχώρο της βουλής, πουθενά δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επώνυμης καταγραφής ερωτήσεων / απόψεων / προτάσεων πολιτών σε κόμματα ή μεμονωμένους βουλευτές.
  • Στον ιστοχώρο Ανοικτής Διακυβέρνησης (www.opengov.gr ) που ανήκει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, παρόλο που «ομιλεί» για διαβούλευση δεν υπάρχει πουθενά ανταλλαγή απόψεων μεταξύ πολιτών και νομοθέτη. Διαβούλευση χωρίς διάλογο και ανταλλαγή απόψεων, αποτελεί ουσιαστικά λέξη χωρίς περιεχόμενο.
  • Εκτός από τους κρατικούς και κυβερνητικούς ιστοχώρους, ακόμα και σε αυτούς των βουλευτών δεν υπάρχει χώρος για δημόσια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του βουλευτή και των πολιτών που εκπροσωπεί. Έτσι φωνή και άποψη έχει μόνο ο εκπρόσωπος και ποτέ ο εκπροσωπούμενος, μόνο ο εντολοδόχος και ποτέ ο εντολέας.
  • Οι πολίτες, στα πλαίσια του σημερινού Συντάγματος δεν έχουν καμία δυνατότητα νόμιμης παρέμβασης στη διακυβέρνηση της χώρας. Πρακτικά, κάθε τέσσερα χρόνια δίνουν μία λευκή επιταγή σε κάποιο κόμμα να κυβερνήσει, χωρίς καν να υπάρχει από την πλευρά του κόμματος καμία συγκεκριμένη δέσμευση και από την πλευρά των πολιτών καμία θεσμοθετημένη δυνατότητα παρέμβασης. Στη δημοκρατία μας, ο εντολέας δεν έχει κανένα δικαίωμα και για κανένα λόγο, να ανακαλέσει ενέργειες του εκπροσώπου του. Τελικά η μόνη νόμιμη δυνατότητα που έχει ο “κυρίαρχος” λαός, είναι να κάνει υπομονή.
Τα ερωτήματα λοιπόν που πρέπει να απαντήσουμε είναι…
  • Το καίριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι οικονομικό ή πολιτικό;
  • Η βασικότερη αιτία διόγκωσης του χρέους βρίσκεται στην οικονομία ή στον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία στην πατρίδα μας;
  • Τελικά πως είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους αν δεν αντιμετωπίσουμε τη γενεσιουργό αιτία του;
Στην πατρίδα μας σχεδόν ποτέ δεν υπήρξε πραγματικά δημοκρατική διαδικασία, από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Δυστυχώς κανένα πολιτικό κόμμα, δεν λειτούργησε πάνω στις αρχές και διαδικασίες της αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Δηλαδή :
Αρχές (Τα 3Ι):
α. Ισηγορία.   (Ίσος χρόνος λόγου στους πολίτες για τοποθετήσεις/απόψεις).
β. Ισοκρατία.        (Ίσο βάρος των πολιτών στις αποφάσεις της πολιτείας).
γ. Ισονομία.           (Ίση μεταχείριση των πολιτών προ των νόμων).
Διαδικασίες (Τα 3Δ):
α. Δημοσιότητα.   (Όλων των δεδομένων).
β. Διαφάνεια.        (Όλων των διαδικασιών).
γ. Διαβούλευση.    (Πριν από τη λήψη αποφάσεων).
Στη σημερινή μας αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ισχύει καμία από τις παραπάνω αρχές και καμία από τις διαδικασίες.

Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε να διαβάσετε τα ερωτήματα και τις απόψεις μας. Θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την απάντησή σας.

Δημήτρης Α. Βουλγαρίδης
Βασίλης Α. Ζούκος

Υ.Γ.: Επειδή, όπως αναφερθήκαμε και παραπάνω, δεν υπάρχει θεσμοθετημένος ιστοχώρος δημοσίου διαλόγου, έτσι την παρούσα επιστολή την αποστείλαμε στον ιστοχώρο http://olympia.gr/ για δημοσίευση. Στον συγκεκριμένο ιστοχώρο θα καταγράφονται δημόσια όλες οι απαντήσεις ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για τις θέσεις σας, εφόσον φυσικά επιθυμείτε να κάνετε δημόσιο διάλογο με το λαό.
Τυχόν μη απάντησή σας, θα τη θεωρήσουμε ως παραπομπή στο επίσημο ιστοχώρο του κόμματός σας, στον οποίο χαρακτηριστικά αναφέρεται:
“Η δημοκρατία δεν χαρίζεται. Κατακτιέται με συνεχείς αγώνες, με καθημερινούς αγώνες. Αγώνες παντού. Από τη γειτονιά μέχρι και το Κοινοβούλιο.”

ΕΔΩ ΓΡΑΨΤΕ :
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ  
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
ΠΟΛΗ
_____________________

olympianspirit@gmail.com 
skeftomasteellhnika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive