Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΟΛΑ τα νέα μέτρα της τελικής λαϊκής ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ απο το στόμα του Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Στον ΤΟΙΧΟ ΟΛΟΙ !

 Ευ. Βενιζέλος

Καλησπέρα. Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω μετά την τελετή της παραλαβής του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι πάρα πολλά αυτά που τρέχουν παραλλήλως τις τελευταίες ημέρες και σήμερα η ημέρα είναι ιδιαίτερα έντονη καθώς και εμείς εδώ πρέπει να χειριστούμε πάρα πολλά και κρίσιμα θέματα και ο Πρωθυπουργός που μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες καλείται να χειριστεί και πάλι το ελληνικό ζήτημα στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς στη σημερινή συνεδρίαση αντικείμενο είναι και πάλι η Ελλάδα. 


Βασικός στόχος μας είναι, όπως έχουμε πει και όπως γνωρίζετε, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Να μπορέσουμε δηλαδή να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την πιο αποτελεσματική διαπραγμάτευση των θεμάτων που μας ενδιαφέρουν και που αφορούν πάντοτε την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού μας προβλήματος, αρχής γενομένης από τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και μάλιστα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Γνωρίζετε από το ανακοινωθέν του τελευταίου EUROGROUP ότι το κρίσιμο είναι να έχουμε ψηφίσει μέχρι τις 30 Ιουνίου τα δύο κρίσιμα νομοθετήματα, το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και τον εφαρμοστικό νόμο και είμαι πραγματικά ευτυχής γιατί από την περασμένη Κυριακή μέχρι σήμερα, δηλαδή από τη συνεδρίαση του Eurogroup μέχρι σήμερα, έχουν συμβεί δύο σημαντικά γεγονότα τα οποία μπορούν να σηματοδοτήσουν την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.

Το πρώτο είναι η παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση την Τρίτη το βράδυ και το δεύτερο είναι η συμφωνία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στην ανάγκη να έχουν ψηφιστεί τα δύο αυτά νομοθετήματα μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Αυτό ήταν κάτι που νομίζω σηματοδοτεί έστω σε διαδικαστικό επίπεδο τη συναίνεση και δείχνει πόσο σημαντικό και πόσο αποτελεσματικό είναι για τη χώρα να υπάρχουν τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Ένα άλλο πολύ μεγάλο ζήτημα που εξελίσσεται τις ημέρες αυτές και το οποίο είχε αναγγελθεί στο ανακοινωθέν των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, είναι η Διαδικασία της Βιέννης. Δηλαδή η απολύτως εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή των τραπεζών, των ασφαλιστικών εταιρειών και των ασφαλιστικών ταμείων στην αντιμετώπιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους με τη διακράτηση ομολόγων που λήγουν με τρόπο τέτοιο που να μη δημιουργεί πιστωτικό γεγονός.

Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση φυσικά αναμένουμε να εξελιχθεί όσο γίνεται πιο θετικά η διαδικασία αυτή. Η διαδικασία αυτή δεν υπόκειται σε συγκεκριμένους νομικούς κανόνες, δεν ελέγχεται από τα κράτη ή από διεθνείς οργανισμούς. Είναι μία εθελοντική παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα -καλοδεχούμενη- και είναι προφανές ότι υπάρχει η διαθεσιμότητα των Ελλήνων κομιστών του ελληνικού δημοσίου χρέους αλλά και των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων να μετάσχουν στη διαδικασία αυτή.

Για τα θέματα που συνδέονται με τη Διαδικασία της Βιέννης θα ενημερώσω τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Έχω ήδη ενημερώσει τα δύο από αυτά και τις επόμενες ώρες θα ενημερώσω τα άλλα δύο, θέτοντας στη διάθεση των κομμάτων όλη την επίσημη ενημέρωση μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΟΔΔΗΧ.

Βεβαίως προϋπόθεση για την ψήφιση του μεσοπροθέσμου προγράμματος είναι αυτό να οριστικοποιηθεί και άρα ένα βασικό ζήτημα της ημέρας είναι η οριστικοποίηση του προγράμματος καθώς όταν παρέλαβα τα καθήκοντά μου υπήρχε η ανάγκη να επιβεβαιωθούν ποσά τα οποία έφταναν περίπου τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 28 του μεσοπροθέσμου προγράμματος. Ποσά που αφορούσαν πρωτίστως το σκέλος των δημοσίων εσόδων, αλλά και ποσά του σκέλους των δημοσίων δαπανών.

Έγινε όλες αυτές τις ημέρες μια προσπάθεια να κάνουμε επιλογές ορθολογικές, δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας και πιστωτές μας, διότι στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το συσχετισμό των δυνάμεων και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τη στιγμή στην οποία βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν το όριο της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης.

Βεβαίως είναι προφανές μετά τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup και ενόψει αυτών που θα συζητηθούν στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι υπάρχει πλέον μία διείσδυση του υφισταμένου προγράμματος στο προοίμιο του νέου προγράμματος για πολλούς λόγους και γιατί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τους κανόνες που το διέπουν, εξαρτά την απόφασή του για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Eurogroup πως είναι διασφαλισμένη η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος για τους επόμενους 12 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να αποδείξουμε την αξιοπιστία μας και πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε μέχρι τις 30 Ιουνίου να ψηφίσουμε τα δύο αυτά βασικά νομοθετήματα. Άρα ούτως ή άλλως η οριστικοποίηση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα πρέπει να γίνει είτε αυτή εκληφθεί ως φάση του υφισταμένου προγράμματος είτε αυτή εκληφθεί ως προετοιμασία του νέου προγράμματος.

Είναι επίσης προφανές ότι αν η αγορά μείνει με τη στέρεη αίσθηση ότι υπάρχει η βούληση των εταίρων μας να στηρίξουν πλήρως ένα νέο πρόγραμμα, άρα υπάρχει ένας ορίζοντας στη χρηματοδότηση της Ελλάδος, αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις όχι μόνον στο πως γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά αλλά κυρίως στη Διαδικασία της Βιέννης που βρίσκεται σε εξέλιξη τις ημέρες αυτές.

Θέλω με την ευκαιρία να σας πω ότι το νέο πρόγραμμα ούτως ή άλλως αποτελείται από τρεις σαφείς πυλώνες. Ο πρώτος είναι οι ιδιωτικοποιήσεις των 50 δισεκατομμυρίων και άρα τα 50 δισεκατομμύρια ως προϊόν που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις δανειακές ανάγκες της χώρας και άρα το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Δεύτερον, η συμμετοχή των ιδιωτών μέσω της Διαδικασίας της Βιέννης και τρίτον, ένα νέο δάνειο της ευρωπαϊκής πλευράς και της πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Θα δούμε με ποιες τυπικές διαδικασίες και επιμέρους κατηγοριοποιήσεις.

Αλλά πάντως λίγο πολύ είναι γνωστό το πλαίσιο, θα είναι οι δύο βασικοί εταίροι Ευρωζώνη - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ύψος όμως του δανείου αυτού θα είναι τόσο όσο πρέπει για να καλυφθεί το κενό. Δηλαδή προσδιορίζονται οι συνολικές ανάγκες, αφαιρείται η ιδιωτική συμμετοχή και η συμμετοχή της Ελλάδος μέσω του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων κι αυτό που απομένει καλύπτεται από το δάνειο.

Άρα όλα τα θέματα αυτή τη στιγμή διασυνδέονται με έναν καθαρό κοινό παρονομαστή, που είναι η δική μας βούληση, η βούληση των Ελλήνων και των Ελληνίδων να παλέψουμε, ώστε να βγούμε από την κρίση και να ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας και τη δημοσιονομική μας ισοτιμία, έχοντας αυτό το προστατευτικό κέλυφος το οποίο ελπίζουμε και θέλουμε να λειτουργήσει τώρα με έναν τρόπο που να μην είναι δεκτικός αμφισβήτησης από τις αγορές.

Γιατί καλώς ή κακώς, κατά τη γνώμη μου δυστυχώς τα κυρίαρχα κράτη και οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί είναι σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένοι από φαινόμενα της αγοράς που δεν υπόκεινται σε κανέναν θεσμικό έλεγχο, γιατί δεν υπάρχουν θεσμοί οικονομικής διακυβέρνησης διεθνώς, ενώ η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακόμη σε μία πάρα πολύ ατελή μορφή.

Με την ευκαιρία θέλω να σας πω ότι μετά το Eurogroup της περασμένης Κυριακής και Δευτέρας συνεδρίασε σε διακυβερνητικό επίπεδο η ομάδα των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την Προεδρεία του κ. Γιούνκερ, προκειμένου να οριστικοποιήσει το κείμενο της νέας Συνθήκης για τον μηχανισμό χρηματοοικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των ESM.

Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, διότι το πρωτογενές Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτά πλέον μία σαφή νομική βάση, η οποία ως τώρα με εξαίρεση τους μηχανισμούς που ξέρετε, το EFSF και το EFSM δεν υπάρχει και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να θεωρηθεί ένα μεγάλο βήμα στο οποίο μετέχει και η χώρα μας.

Προκειμένου να γίνουν όλα αυτά, για τα οποία ενημέρωσα χθες την Κυβερνητική Επιτροπή και το Υπουργικό Συμβούλιο, που με εξουσιοδότησαν να προβώ στους αναγκαίους χειρισμούς, βεβαίως στο πλαίσιο που έχουμε αποφασίσει ως Κυβέρνηση συλλογικά και αλληλέγγυα, έπρεπε να αντιστρέψουμε τη διαδικασία και πριν οριστικοποιήσουμε τα θέματα με την τρόικα να τα έχουμε συζητήσει με τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει το βάρος να αποφασίζει κοινοβουλευτικά, που έχει το βάρος να ψηφίζει τους σχετικούς νόμους.

Αφιερώσαμε με τους συναδέλφους, τον κ. Σαχινίδη και τον κ. Οικονόμου και τον Υπουργό Εργασίας τον κ. Κουτρουμάνη, πολλές ώρες σήμερα στον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ και πρέπει να σας πω ότι έχω αποκομίσει μία πάρα πολύ θετική εντύπωση, μία εντύπωση ευθύνης, αγωνιστικότητας.

Αλλά, κυρίως με χαροποιεί το γεγονός ότι οι συνάδελφοί μου οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν πλήρη συνείδηση της κατάστασης, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει στην κοινωνία, ζουν την αγωνία του πολίτη, του επιχειρηματία, του άνεργου, του συνταξιούχου, μεταφέρουν τη δική του φωνή, τη δική του αγωνία, είναι οι εκπρόσωποί του, είναι οι εκπρόσωποι της κάθε οικογένειας και της κάθε επιχείρησης.

Ταυτόχρονα όμως είναι και οι Βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων ,που καλούνται να διαχειριστούν το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού και άρα πρέπει να κινηθούν με έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα και έχοντας στο μυαλό τους την πατρίδα και πατρίδα είναι βεβαίως πρωτίστως οι πολίτες της, γι΄ αυτούς αγωνιζόμαστε, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο έχει χαρακτηριστικά και θεσμικά και ιστορικά.

Έπρεπε λοιπόν να προτείνουμε λύσεις, προκειμένου να καλύψουμε εκκρεμή ζητήματα συνολικού ύψους περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων, έπρεπε να αξιοποιήσουμε όσο γίνεται την περικοπή των δαπανών και θα την αξιοποιήσουμε προκειμένου να καλύψουμε το κενό που απομένει σε σχέση με το τρέχον έτος, το έτος 2011.

Και έπρεπε και πρέπει να κάνουμε και κάτι άλλο, που είπα στη Βουλή χθες, να διαμορφώσουμε το παράλληλο πρόγραμμα. Διότι αν δε διαμορφώσουμε το παράλληλο πρόγραμμα, θα βρεθούμε στην ανάγκη να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα που δύσκολα αποφεύγονται, όπως είναι οι υστερήσεις στα έσοδα, οι επιταχύνσεις στις δαπάνες, έκτακτα γεγονότα κι άρα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ειλικρινείς και προβλεπτικοί.

Όλα όσα κάνουμε και όλα όσα περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έχουν κατ΄ ανάγκην έναν χαρακτήρα, ο οποίος από πλευράς φορολογικής πολιτικής είναι έκτακτος και στοχευμένος και σημειακός, δεν είναι η νέα εθνική φορολογική πολιτική, δεν είναι το σύγχρονο ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα που λαμβάνει υπόψιν του τα πάντα και που αίρει αδικίες ανισότητες και αντιφάσεις, δεν είναι ένα σύγχρονο εθνικό φορολογικό σύστημα που λαμβάνει υπόψιν πλήρως και την αναπτυξιακή και την κοινωνική διάσταση.

Άρα, όλα όσα λέμε σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο, αλλά και τον εφαρμοστικό νόμο, πρέπει να αναγνωσθούν παράλληλα με την απόφασή μας, που την αναγγέλλω και πάλι, να ξεκινήσει αμέσως ει δυνατόν την ερχόμενη εβδομάδα η οργανωμένη θεσμική συζήτηση για ένα ριζικά διαφορετικό φορολογικό σύστημα, ένα εθνικό φορολογικό σύστημα που θα έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ένα φορολογικό σύστημα που θα είναι αναπτυξιακό, θα είναι κοινωνικά δίκαιο, θα είναι ισορροπημένο, δε θα επιβάλλει τα βάρη σε αυτούς που είναι έντιμοι και δηλώνουν το εισόδημά τους, άρα θα διεισδύει βαθιά μέσα στο χώρο της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, θα δίνει απάντηση στο μεγάλο ιστορικό πρόβλημα της χώρας που είναι η σύγκρουση τυπικών και άτυπων χαρακτηριστικών.

Έτσι πορευόμαστε δύο αιώνες, σύγκρουση τυπικών και άτυπων χαρακτηριστικών, στην οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική, παντού υπάρχει αυτό. Και υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης και μείωσης του κύκλου εργασιών και μείωσης του εισοδήματος, δεν είναι εύκολο να εισάγεις νέα μέτρα, εάν τα μέτρα αυτά δεν έχουν έντονο και εμφανές το στοιχείο της δικαιοσύνης και ας το πούμε έτσι της ηθικής μέριμνας.

Έχουμε δώσει εντολή να γίνει ένας δίκαιος και αξιόπιστος υπολογισμός, του συνολικού βάρους που έχουν αναλάβει από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα όλες οι κοινωνικές επαγγελματικές και εισοδηματικές κατηγορίες, ώστε να μπορούμε να το αξιολογήσουμε αυτό και μέσω του εθνικού φορολογικού συστήματος να δώσουμε απάντηση σε αυτούς που δίκαια λένε «μα για να πληρώσω εγώ πρέπει να πληρώσουν πρώτα αυτοί που έχουν περισσότερα και που έχουν τη μεγαλύτερη υποχρέωση».

Η φορολογική υποχρέωση είναι πατριωτικό καθήκον πλέον, άρα αυτό θα γίνει αμέσως και θα γίνει με την ενεργό συμμετοχή της Βουλής και οι ιδέες των Βουλευτών είναι πολλές και ωραίες ιδέες και πρακτικές και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων -εμείς έτσι θέλουμε- με τη συμμετοχή φυσικά των υπηρεσιακών παραγόντων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, ξένων εμπειρογνωμόνων, των θεσμικών μας εταίρων που μπορούν να μας δώσουν τεχνογνωσία, αλλά κυρίως πρέπει να γίνει με βάση την αίσθηση πραγματικότητας που έχουμε για το τι συμβαίνει στην ελληνική οικονομία.

Τίποτα δεν είναι χρησιμότερο για το νέο μοντέλο ανάπτυξης από αυτό το εθνικό φορολογικό σύστημα, άρα το μεσοπρόθεσμο καλύπτει συγκεκριμένα θέματα και συγκεκριμένες ανάγκες και η ψήφισή του καλύπτει την ανάγκη της αξιοπιστίας μας και είναι και προϋπόθεση για την πέμπτη δόση και προϋπόθεση για το νέο πρόγραμμα. Άρα, πρέπει όλα να τα κάνουμε έχοντας αυτό κατά νου.

Τώρα πως βρίσκονται αυτά τα ποσά, εδώ που βρισκόμαστε; Ξέρετε ότι είχε γίνει μια πολύ μεγάλη συζήτηση μεταξύ των στελεχών και των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και στην ευρύτερη κοινή γνώμη, με τη δική σας συμμετοχή, γύρω από ορισμένα μεγάλα θέματα.

Το ένα θέμα ήταν το πώς αντιμετωπίζουμε το αφορολόγητο όριο, σε συνδυασμό με την εισφορά αλληλεγγύης, το δεύτερο θέμα ήταν το πώς μεταχειριζόμαστε φορολογικά τα ακίνητα με πεθαμένη την αγορά ακινήτων και την οικοδομή και το τρίτο θέμα ήταν πως αντιμετωπίζουμε το περιβόητο ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, που συνδέεται και με τη λαθρεμπορία.

Το ζήτημα του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης θα το αντιμετωπίσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα κι όσο γίνεται πιο ριζικά. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που δυστυχώς δεν τον έχουμε, αλλά τώρα για τη χρονιά αυτή έχουμε μια πολύ μικρή αύξηση της επιβάρυνσης, δηλαδή της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης.

Έχουμε μία εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες για τις ανάγκες της παραγωγής τους χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης αλλά για τις ανάγκες της θέρμανσής τους πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί ένα πρόβλημα το οποίο καλό είναι να αντιμετωπιστεί ριζικά, με την εξίσωση στο πετρέλαιο κίνησης που είναι και ο παραγωγικός συντελεστής και το οποίο ούτως ή άλλως το πληρώνουν με τη φορολογία του πετρελαίου κίνησης.
Και θα επιδιώξουμε να οργανώσουμε τον περιβόητο μηχανισμό επιστροφών, για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στις περιοχές που είναι πιο κρύες και απέναντι στα κοινωνικά στρώματα που έχουν εισοδηματικό πρόβλημα. Και αυτό βέβαια θα το κάνουμε όσο γίνεται συντομότερα χωρίς να στέλνουμε το πρόβλημα αυτό σε επόμενη Βουλή ας πούμε, για να θέσω ένα θεσμικό κοινοβουλευτικό όριο.

Σε σχέση με τα ακίνητα, η εκτίμησή μας είναι ότι μετά τη μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας σε ατομική βάση από τις 400 στις 200 χιλιάδες, για την υπαγωγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας δε χρειάζεται να γίνει άλλη παρέμβαση και κυρίως δε χρειάζεται να γίνει άλλη παρέμβαση μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Δεν είναι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ο μοχλός για να εισπράττεις τέλη ή φόρους και ιδίως φόρους, διότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες και δεν μπορείς να συνδέεις την εκπλήρωση άλλων υποχρεώσεων, πέραν των δημοτικών εν πάση περιπτώσει των συνδεδεμένων απόλυτα με τον τόπο κατοικίας ή εγκατάστασης, με τους μηχανισμούς αυτούς οι οποίοι έχουν άλλο σκοπό και γιατί εν πάση περιπτώσει πρέπει να αναζητήσουμε κίνητρα για την οικοδομή και γιατί είναι ήδη πολύ επιβαρυμένο το ακίνητο.

Μένει το μεγάλο ζήτημα της φορολογίας εισοδήματος. Ξέρετε πολύ καλά, καλύτερα από μένα, ότι στην Ελλάδα έχουμε μια σειρά από στρεβλώσεις προφανείς, όπου από τα 100 δισεκατομμύρια εισοδήματος φορολογούνται 30 και τα 70 δεν φορολογούνται, άρα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να αντλήσουμε αυτό που έχουμε ανάγκη τώρα για να καλύψουμε το κενό του μεσοπροθέσμου προγράμματος ως έχει και ευρίσκεται.
Παραμένει η εισφορά αλληλεγγύης, όπου η εισφορά αλληλεγγύης κλιμακώνεται από το 1% έως το 5%, δηλαδή από 12 έως 20 χιλιάδες 1%, από 20 νομίζω έως 50 χιλιάδες 2%, από 50 έως 100 χιλιάδες 3%, από 100 χιλιάδες και πάνω 4%. Και για τη συμπαθή κατηγορία των Βουλευτών, των Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των μετακλητών στελεχών επιπέδου Γενικού Ειδικού Γραμματέα και Διοικητή Οργανισμού 5%.

Όταν επιβάλουμε περικοπές και μέτρα στον ελληνικό λαό, πρέπει να υποστούμε πρώτοι τη μεγαλύτερη περικοπή. Αυτό είναι ηθική υποχρέωση, που μπορεί να μην έχει σοβαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, αλλά είναι υποχρέωσή μας ηθική να το κάνουμε. Περιττεύει να σας πω ότι ό,τι περικοπές έχουν επιβληθεί στους δημοσίους υπαλλήλους, ισχύουν και για τους Βουλευτές και για τα μετακλητά στελέχη, έτσι;

Όχι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν έχουμε αρμοδιότητα να προσδιορίζουμε τη χορηγία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάνει μόνος του όλες τις χειρονομίες που πρέπει και δε θα μιλήσω εγώ για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δε χρειάζεται τις δικές μου συστάσεις και παραινέσεις.

Οι συντελεστές είναι αυτοί που σας είπα και είναι για την εισοδηματική κατηγορία, δεν είναι δηλαδή όπως στη φορολογία εισοδήματος, είναι για το σύνολο του εισοδήματός τους δηλαδή 5%. Αυτά θα τα δείτε και στο κείμενο, μη βιάζεστε παρακαλώ. Άλλωστε στη Βουλή θα έχουμε τη δυνατότητα όπου υπάρχει παρατήρηση άξια λόγου να γίνει δεκτή. Μπορεί πράγματι να υπάρχουν μεταβολές που πρέπει να γίνουν, για να είμαστε δίκαιοι και ορθοί και αποτελεσματικοί.

Τώρα, δε φτάνει όμως το μέτρο αυτό, διότι υπάρχει εισόδημα το οποίο παράγεται και το οποίο δεν αποδίδει καθόλου φόρο και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο δίκαιο να υπάρχουν μικρές συμβολές, μικρές, οι οποίες όμως αθροιζόμενες είναι δημοσιονομικά κρίσιμες.
Υπάρχει η μεγάλη κατηγορία των επιτηδευματιών και των ελευθέρων επαγγελματιών, υπάρχει η ανάγκη να επιβληθεί ένα ελάχιστο τέλος αύξησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος, διότι η Πολιτεία σε πιστοποιεί σε ελέγχει και εν πάση περιπτώσει από ένα σημείο και μετά, δηλαδή από τα πέντε χρόνια άσκησης του επαγγέλματος και μετά πρέπει να μπορείς να δίνεις μεσοσταθμικά ένα τέλος για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού κι αυτό το τέλος προσδιορίζεται όπως είπα μεσοσταθμικά στα 300 ευρώ το χρόνο.

Λέω μεσοσταθμικά, γιατί υπάρχουν περιοχές όπου το τέλος θα είναι μικρό και περιοχές όπου θα είναι κάπως μεγαλύτερο, αλλά μεσοσταθμικά θα είναι 300 ευρώ, μη συμψηφιζόμενο με τη φορολογική υποχρέωση. Αυτό είναι η άσκηση, είναι αν θέλετε συνδεδεμένο με την αδειοδότηση την πιστοποίηση και το γεγονός ότι ασκείς το επιτήδευμά σου ή το ελεύθερο επάγγελμά σου.

Μας απασχόλησε πάρα πολύ επί εβδομάδες το ζήτημα του αφορολογήτου ορίου, το οποίο είναι πάντα ένα ανοιχτό πιεστικό θέμα με τους συνομιλητές μας στην Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα έχει πάρα πολύ υψηλό αφορολόγητο όριο σε σχέση με τα μέσα ευρωπαϊκά δεδομένα. Έχει δηλαδή αφορολόγητο όριο 12 χιλιάδες ευρώ, ενώ άλλες χώρες έχουν 6, 8 και τα λοιπά, πάντως μεταξύ 6 και 8.

Από την άλλη μεριά, τα οριζόντια μέτρα στα χαμηλά εισοδήματα μπορεί να εμπεριέχουν πάρα πολύ μεγάλες αδικίες. Πρέπει να σας θυμίσω ότι οι 550 χιλιάδες επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στη ζώνη μεταξύ 0 και 8 χιλιάδες ευρώ, 550 χιλιάδες επιτηδευματίες. Άρα είναι μαζί με μισθωτούς, συνταξιούχους ή αυτούς που έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές μέχρι το όριο των 8 χιλιάδων, άρα εκεί έχουμε το τέλος άσκησης του ελεύθερου επαγγέλματος ή του επιτηδεύματος.

Στη ζώνη από 8 έως 12 χιλιάδες είμαστε αναγκασμένοι, για λόγους δημοσιονομικής ας το πούμε έτσι σταθερότητας και προκειμένου να μπορέσουμε να ψηφίσουμε το μεσοπρόθεσμο και ενόψει του εθνικού φορολογικού συστήματος που θα λύσει όλα τα προβλήματα, να επιβάλουμε έναν μικρό φόρο κλίμακας περίπου της μισής της κανονικής, δηλαδή 10%.

Όμως από τους φορολογούμενους μεταξύ 8 και 12 χιλιάδες ευρώ εξαιρούνται οι νέοι που είναι ηλικίας μέχρι 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 που το εισόδημά τους φτάνει μέχρι τις 12 χιλιάδες, επίσης εξαιρούνται όλα τα άτομα με αναπηρία. Αυτό σημαίνει ότι από τους 1 εκατομμύριο 300 χιλιάδες ασφαλισμένους αυτής της κατηγορίας οι περίπου 600 χιλιάδες εξαιρούνται, που 600 χιλιάδες είναι οι νέοι μέχρι 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 και οι ανάπηροι που είναι περίπου 45 χιλιάδες.

Αυτό θα γίνεται στην κλίμακά σου, δηλαδή αν έχεις 9 χιλιάδες ευρώ, αυτό που λέμε αφορά τα 1000 ευρώ. Γίνεται σε όλους, γιατί σκεφτήκαμε εάν πρέπει αυτό να αφορά μισθωτούς ή μόνον ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά θεωρούμε ότι πολύ πιο δίκαιο είναι αντί της διάκρισης μεταξύ μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών να γίνει η διάκριση των ηλικιών και των κοινωνικών καταστάσεων.

Άρα το αφορολόγητο μειώνεται στα 8, με την έννοια που είπα προηγουμένως, δηλαδή δεν είναι ακριβές να πει κανείς ότι μειώνεται στα 8 το αφορολόγητο, πρώτον, διότι ο συντελεστής είναι 10 και βεβαίως όχι γι' αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στην αρχή ή στο τέλος και όχι γι' αυτούς οι οποίοι είναι σε κατάσταση αναπηρίας.
Δημοσιογράφος: Αυτοί δηλαδή διατηρούν τις 12.000.
 Ευ. Βενιζέλος: Ναι, βεβαίως, διατηρούν τις 12.000. Τώρα, δεν φτάνουν κι αυτά διότι πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη επέμβαση στον τομέα της δημόσιας δαπάνης η οποία θα γίνει και πάλι με μια σειρά συζητήσεων με τα αρμόδια Υπουργεία και βεβαίως το μεγάλο ερώτημα είναι εάν με βάση την εμπειρία μας από το πρώτο πεντάμηνο στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 θα βρεθούμε στην ανάγκη να λάβουμε πρόσθετα μέτρα.

Ξέρετε ότι με ρωτήσανε τι θα έκανα αν διαβεβαίωνα ότι δεν θα ληφθούν μέτρα και τα λοιπά, και είπα ότι ξέρω ότι κρατάτε αρχείο των δηλώσεων. Άρα δεν θα ακούσετε τέτοιες δηλώσεις από μένα. Θα επιδιώξουμε να κάνουμε το καλύτερο για τον κόσμο και για τον τόπο, αλλά βεβαίως δεν αρκεί αυτό.

Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε κάτι το οποίο ηχεί τόσο ξύλινα, που με ενοχλεί και εμένα, που είναι η σύλληψη της φορολογητέας ύλης. Αυτό πρέπει να είναι και το μεγάλο μας μαξιλάρι για το 2011. Είναι αυτό το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί κυρίως ο κ. Οικονόμου. Ο κ. Σαχινίδης θα συνεχίσει πλησίστιος τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Άρα εμείς θα αρχίσουμε τώρα να επεξεργαζόμαστε και να εφαρμόζουμε όσο μπορούμε πιο επινοητικούς και αποτελεσματικούς τρόπους για να έχουμε αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Μας ενδιαφέρει συνολικά η πολιτική. Δεν μας ενδιαφέρει να δημιουργούνται φευγαλέες εντυπώσεις γύρω από μικρές ομάδες ανθρώπων, αν και αυτά έχουν μεγάλη παιδαγωγική σημασία, αλλά μας ενδιαφέρει το συνολικό πολιτικό αποτέλεσμα.

Τώρα, θα κατατεθεί τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τον εφαρμοστικό νόμο. Θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα και στα κόμματα για να προετοιμαστούν. Η διάσκεψη των Προέδρων συμφώνησε τη διαδικασία της συζήτησης των δύο νομοσχεδίων. Η διαδικασία και για τα δύο θα έχει ολοκληρωθεί την Πέμπτη το μεσημέρι.
Δημοσιογράφος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
 Ευ. Βενιζέλος: Ναι, στην πραγματικότητα πρόκειται για τα ίδια θέματα. Συζητούνται δηλαδή παραλλήλως και ταυτίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το νομοσχέδιο περιέχει πρώτο τη ρύθμιση για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Το ταμείο αυτό είναι ανώνυμη εταιρεία που ανήκει εκατό τοις εκατό στο Ελληνικό Δημόσιο. Διοικείται από 5μελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή της Επιτροπής των ΔΕΚΟ.

Τελεί υπό τον συνεχή έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα παρίστανται, εφόσον το επιθυμούν, δύο παρατηρητές, ένας από τα κράτη της Ευρωζώνης και ένας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όλες οι πράξεις θα τελούν υπό πολλαπλό έλεγχο και στόχος είναι να προχωρήσει το πρόγραμμα της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο είναι η πολεοδομική αποσαφήνιση και η επενδυτική ταυτότητα των ακινήτων του Δημοσίου, ώστε να υπάρχει μία ασφάλεια δικαίου σε σχέση με τα θέματα αυτά και νομίζω ότι λίγο πολύ μεταφέρουμε την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων και των Ολυμπιακών ας πούμε υποδομών.

Το τρίτο θέμα είναι ο θεσμός της επιφάνειας για τον οποίο είχαμε μιλήσει στο παρελθόν ως μια δυνατότητα. Το επόμενο κεφάλαιο είναι τα φορολογικά θέματα, τα οποία ξέρετε και τα οποία σχολιάσαμε και σήμερα.

Το επόμενο κεφάλαιο είναι τα θέματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και υπάρχουν και ορισμένες συμπληρωματικές διοικητικού χαρακτήρα ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν άλλα Υπουργεία και συνδέονται λίγο πολύ με το μεσοπρόθεσμο.

Σταθμίσαμε πάρα πολύ τις επιλογές που έπρεπε να κάνουμε. Υπάρχει μια φιλοσοφία που μας εκφράζει. Πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, διότι δεν είναι δυνατόν να εμφανιζόμαστε κάθε λίγο και λιγάκι ζητώντας νέες θυσίες και νέες παρεμβάσεις.

Και βέβαια γνωρίζετε την άποψή μου, την έχω πει κατ’ επανάληψη, ότι πρέπει να μπει πάτος στο βαρέλι και ο πάτος στο βαρέλι για να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού, να επανέλθουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης, να μειώσουμε την ανεργία που δυστυχώς αυξάνει, είναι να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Θεωρώ ότι εφόσον εξελιχθούν τα πράγματα ομαλά και πάμε πολύ σύντομα όχι μόνο στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης που είναι το ελάχιστο, αλλά στο νέο πρόγραμμα, θα έχουμε έναν ορίζοντα χρονικό που θα επιτρέψει στις αγορές να αντιμετωπίσουν διαφορετικά το ζήτημα αυτό και έτσι θα έχουμε περάσει μία φάση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαμορφώσουμε με απόλυτη ακρίβεια το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, έτσι; Διότι αυτά όλα έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό σωστικό χαρακτήρα. Πρέπει να είμαστε από κει και πέρα προσανατολισμένοι στις στρατηγικές ανάγκες της χώρας, αλλά γι' αυτά θα μιλήσουμε σε επόμενες συναντήσεις όταν θα είμαστε πιο έτοιμοι, με καλύτερες επεξεργασίες, για να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι. Αυτά.
Δ. Γκαλονάκη (Ην-Ων): Γεια σας. Έχω τέσσερις ερωτήσεις, αλλά είμαι αναγκασμένη να κάνω μία, το ξέρω. Για τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες θέλω να ρωτήσω. Είναι γνωστό ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες πληρώνουν ΦΠΑ. Θα μπει και επιπρόσθετος δηλαδή φόρος εκτός από το ΦΠΑ;
 Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, καμία σχέση το ένα με το άλλο. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας αφορά τη συναλλαγή. Ο Φόρος Εισοδήματος αφορά το πρόσωπο, τον φορολογούμενο.
Δ. Γκαλονάκη (Ην-Ων): Το καταλαβαίνω. Λέω λοιπόν ότι ήδη αυτή τη στιγμή πληρώνουν ΦΠΑ. Άρα θα έχουν δηλαδή επιπρόσθετα έξοδα. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι συνήθως και μισθωτοί.
 Ευ. Βενιζέλος: Καλά, εντάξει. Λοιπόν, νομίζω ότι είναι σαφές το τι είναι το ένα και τι είναι το άλλο.
Ν. Νότης (Αθήνα 984): Υπουργέ, είπατε ολοκληρώνοντας τα θέματα τα φορολογικά ότι δεν φτάνουν αυτά και ότι υπάρχουν παρεμβάσεις και στις δαπάνες. Ποιες είναι αυτές; Διότι δεν τις ακούσαμε.
 Ευ. Βενιζέλος: Οι παρεμβάσεις στις δαπάνες, σας είπα τώρα, γίνεται αυτή τη στιγμή επανέλεγχος γραμμή-γραμμή, ώστε να φτάσουμε σε μία μείωση των δαπανών κατά προτίμηση των λειτουργικών κατά 400 εκατομμύρια για το 2011 και εφόσον έχουμε το χρόνο θα συνεχίσουμε και για τα υπόλοιπα έτη ώστε να έχουμε διαμορφώσει ένα απόθεμα από μείωση δαπανών.
Θέλω να σας πω αυτό που είπα και προηγουμένως, η αρχική επιδίωξη του προγράμματος ήταν να περιλαμβάνεται ένα κονδύλιο μείωσης δαπανών 1,3 δισεκατομμύρια, το οποίο δεν έγινε δεκτό από την τρόικα ή εν πάση περιπτώσει δεν είχε ωριμάσει. Λοιπόν ο απώτερος στόχος μας είναι να ξαναφτάσουμε εκεί και να το ξεπεράσουμε, αλλά το επείγον είναι αυτό να γίνει για τα 400 που αφορούν το 2011.
Δημοσιογράφος: Το 1,3 είναι…
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι είναι πρόσθετο, σε όλα τα άλλα έπρεπε να υπάρχει και αυτό.
Δημοσιογράφος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
 Ευ. Βενιζέλος: Το Υπουργείο Αμύνης ήταν αυτό που συνέβαλε περισσότερο από κάθε άλλο στη δημοσιονομική προσπάθεια, το έχω υπόψη μου, έγινε πάρα πολύ μεγάλη περικοπή κι έχει τη μικρότερη απορρόφηση δαπανών το 2011 στο πρώτο πεντάμηνο.
Γ. Σκούρας (Ναυτεμπορική): Είπατε για μία μικρή επιβάρυνση στο πετρέλαιο θέρμανσης από φέτος για τους φορολογούμενους και στις επιχειρήσεις θα εξισωθεί. Μπορείτε να μας πείτε ποια θα είναι αυτή η επιβάρυνση, πόσο θα φτάσει;
 Ευ. Βενιζέλος: Η επιβάρυνση αυτή συνολικά θα είναι ο φόρος 60 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Λ. Παπαστάθης (Βήμα): Κύριε Υπουργέ αναφερθήκατε στην ανάγκη αποκατάστασης της ηθικής ισορροπίας των μέτρων και θέλω να σας ρωτήσω τώρα που πλέον γνωρίσατε τους δανειστές μας αν έχετε την εντύπωση ότι ενδιαφέρει κανέναν από αυτούς αυτό το ζήτημα.
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, το ζήτημα της ηθικής ισορροπίας των μέτρων ενδιαφέρει μόνον την Ελληνική Κυβέρνηση και τη Βουλή των Ελλήνων, δεν ενδιαφέρει τους δανειστές μας.
Β. Δουράκης (Alpha TV): Βλέπω εδώ πέρα ότι το πλήγμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι βαρύ, αν συνυπολογίσουμε τη μείωση του αφορολογήτου αν δεν κάνω λάθος, το τέλος επιτηδεύματος, προφανώς θα υπάρχει για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες και έκτακτη εισφορά..
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, τι έκτακτη εισφορά;
Β. Δουράκης (Alpha TV): Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, αυτό το συγκεκριμένο.
 Ευ. Βενιζέλος: Αν είναι στα πάνω εισοδήματα ναι, αν είναι στα άνω των 12 χιλιάδων ναι.
Β. Δουράκης (Alpha TV): Ωραία, αυτό που ήθελα να μου διευκρινίσετε αν μπορείτε κι αυτό αφορά και τα μπλοκάκια αυτά που λέμε των 700 ευρώ;
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι.
Β. Δουράκης (Alpha TV): Ή τους μισθωτούς που έχουν μια συμπληρωματική..
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, δεν αφορά τα μπλοκάκια σε καμία περίπτωση.
Β. Δουράκης (Alpha TV): Υπάρχει κάποιος διαχωρισμός;
 Ευ. Βενιζέλος: Θα υπάρχει ο πλήρης διαχωρισμός.
Β. Δουράκης (Alpha TV): Δηλαδή θα υπάρχει διπλή ιδιότητα;
 Ευ. Βενιζέλος: Γι΄ αυτούς που έχουν διπλή ιδιότητα δεν το ξέρω, θα πρέπει να το δω με τις υπηρεσίες, γιατί δεν ξέρω πως χαρακτηρίζεται στην περίπτωση αυτή. Προφανώς φαντάζομαι από την κατανομή του εισοδήματος σε διάφορες πηγές. Δεν είμαι σε θέση τώρα να σας απαντήσω, θα το δω με τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και θα σας απαντήσω.
Ο. Εμμανουηλίδης (ΑΠΕ): Θα ήθελα να σας ρωτήσω διευκρινιστικά κυρίως, πρώτον αν έχουν οριστικοποιηθεί με την τρόικα όλα αυτά που είπατε. Η δεύτερη αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίας και επιτηδευματίες, δηλαδή θα εφαρμόζεται το ειδικό τέλος, το ελάχιστο τέλος άσκησης, μετά τα πέντε χρόνια; Και αυτό θα είναι εσαεί ή θα έχει χρονική διάρκεια το 2015 και χρονικό ορίζοντα;
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, όχι, αυτό είναι ένα τέλος το οποίο θα πρέπει να υπάρχει. Δεν έχει σχέση με την εισφορά αλληλεγγύης, ας το πούμε έτσι. Τώρα, η πρώτη σας ερώτηση αφορούσε;
Ο. Εμμανουηλίδης (ΑΠΕ): Η πρώτη μου ερώτηση ήταν εάν έχουν οριστικοποιηθεί με την τρόικα..
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, θα σας πω, η τρόικα είναι πάνω. Είναι πάνω και περιμένει να ξαναπάμε να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας. Είναι πάντως εντοπισμένα τα σημεία τώρα τεχνικού χαρακτήρα και βεβαίως περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί μπορεί να χρειαστεί να ασχοληθούμε αμέσως και με διάφορα άλλα θέματα, διότι συνήθως οι εντολές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πηγαίνουν στους Υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι υπό το σχήμα του EUROGROUP εξειδικεύουν και εφαρμόζουν τις πολιτικές κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο. Εμμανουηλίδης (ΑΠΕ): Αλλά δε μου απαντήσατε σε αυτό που σας έθεσα το άλλο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εάν θα είναι μετά τα πέντε χρόνια άσκησης του επαγγέλματος.
 Ευ. Βενιζέλος: Ναι το είπα, βεβαίως. Το είπα, είναι νομίζω η τρίτη φορά που το λέω.
Ε. Κωσταρέλλου (Ελευθεροτυπία): Ήθελα να σας ρωτήσω, μας είπατε στην αρχή για το χρέος ότι είναι τρεις οι πυλώνες. Υπάρχει σαφής διαχωρισμός πόσο θα είναι το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πόσο θα είναι η συμμετοχή των ιδιωτών μετά τη διαδικασία της Βιέννης;
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αυτό σας εξήγησα.
Ε. Κωσταρέλλου (Ελευθεροτυπία): Το συνολικό κονδύλι; Δηλαδή πόσο θα φτάσει; Γιατί ακούμε κάτι για 100 δισεκατομμύρια συνολικά.
 Ευ. Βενιζέλος: Μην συγχέετε το συνολικό ύψος του δανείου με το συνολικό ύψος του προγράμματος. Το συνολικό ύψος του προγράμματος εξαρτάται από τις δανειακές ανάγκες, το ποιες θα είναι οι δανειακές ανάγκες εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία της Βιέννης, γιατί αν διακρατηθούν ομόλογα στη λήξη τους δεν θα έχουμε τις δανειακές ανάγκες που αντιστοιχούν στα ομόλογα αυτά.
Άρα πρέπει να κλείσει ο κύκλος αυτός και να δούμε ποιες είναι οι δανειακές ανάγκες, να συνυπολογίσουμε τα 50 δις στον χρονικό τους ορίζοντα και μετά να προσδιοριστεί το ύψος του δανείου. Και η αναλογία συμμετοχής της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι αυτή που ήταν και στο πρώτο δάνειο. Δεν το ξέρω επισήμως, αλλά εν πάση περιπτώσει φαντάζομαι ότι θα είναι λίγο-πολύ αυτή.
Μ. Βεργάνη (Ημερησία): Η μείωση του αφορολογήτου θα ισχύει αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2011;
 Ευ. Βενιζέλος: Τι αναδρομικά, στο 2011 είμαστε.
Μ. Βεργάνη (Ημερησία): Όχι, από την 1/1/2011; Αυτό λέω. Άρα θα έχουμε και την παρακράτηση, δηλαδή θα ξεκινήσει η παρακράτηση από 1η Ιουλίου, θα έχουμε νέα παρακράτηση;
 Ευ. Βενιζέλος: Πάντως θεωρώ ότι πρέπει να καλύπτουν το οικονομικό έτος του 2011. Όχι τα εισοδήματα του 2010.
Ε. Χρυσολωρά (Τα Νέα): Έχω κι εγώ πάλι δύο ερωτήσεις. Η πρώτη είναι πολύ σύντομη, αν έχετε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για το θέμα της Βιέννης.
 Ευ. Βενιζέλος: Η διαδικασία της Βιέννης είναι απολύτως εθελοντική. Εάν ενθαρρύνουμε τις ελληνικές τράπεζες να μετάσχουν, η απάντηση είναι ναι, ενθαρρύνουμε τις ελληνικές τράπεζες να μετάσχουν.
Ε. Χρυσολωρά (Τα Νέα): Εντάξει. Επίσης στο θέμα του αν κλείσατε ή όχι με την τρόικα στις δαπάνες δεν έχω καταλάβει ακριβώς, υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα στο σκέλος των δαπανών;
 Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει μία τεχνική εκκρεμότητα να προσδιοριστούν ονομαστικά οι μειώσεις δαπανών, κατά προτίμηση λειτουργικών, του 2011. Οι μειώσεις αυτές είναι περίπου 400 εκατομμύρια. Αυτό γίνεται τώρα.
Κ. Τσαχάκης (Έθνος): Στις μειώσεις δαπανών για το τρέχον έτος και στις μειώσεις του δημόσιου τομέα περιλαμβάνονται μέχρι τέλος του έτους απολύσεις στο δημόσιο μέσω της μισθωτής εφεδρείας και του ΑΣΕΠ;
 Ευ. Βενιζέλος: Ως προς τα θέματα των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο ισχύουν αυτά που έχουμε πει, δεν υπάρχει τίποτα καινούριο. Ότι ξέρετε, ότι έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Εσωτερικών πριν τον διαχωρισμό του, άρα αν ο κ. Ρέππας χρειαστεί να κάνει κάποιες νέες ανακοινώσεις θα τις κάνει που έχει τώρα τα θέματα της Δημόσιας Διοίκησης, θα συνεργαστούμε και μαζί, αλλά δεν υπάρχει κάτι καινούριο, δεν υπάρχει καμιά αλλαγή, ισχύουν αυτά που έχει πει η Κυβέρνηση.
Χανιώτης (Ριζοσπάστης): Με ένα πρόχειρο υπολογισμό που έκανα κ. Υπουργέ, από το φόρο αλληλεγγύης τέλος πάντων όπως λέγεται και τη μείωση του αφορολόγητου στις 8 χιλιάδες ευρώ ένας μισθωτός με 25 χιλιάδες ευρώ καλείται να πληρώσει γύρω στα 850 ευρώ κάπου εκεί έρχεται δηλαδή.
 Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχω τους πίνακες, αλλά νομίζω ότι είστε λίγο αυστηρότερος από ότι οι υπηρεσίες.
Χανιώτης (Ριζοσπάστης): Όχι, τέσσερα κατοστάρικα είναι από τη μείωση του αφορολόγητου και περίπου τεσσεράμισι..
 Ευ. Βενιζέλος: Γιατί η μείωση του αφορολογήτου, δεν κατάλαβα.
Χανιώτης (Ριζοσπάστης): Είναι 400 ευρώ.
 Ευ. Βενιζέλος: Δεν καταργείται..
Δημοσιογράφος: Για τους μισθωτούς δε θα υπάρχει 10%...
 Ευ. Βενιζέλος: Αν το υπολογίζετε έτσι τότε..
Χανιώτης (Ριζοσπάστης): Είναι 400 ευρώ το κεφάλι και 450 ευρώ είναι από την εισοδηματική εισφορά, επίδομα αλληλεγγύης ξέρω ΄γω πως λέγεται, δηλαδή 850 ευρώ. Δηλαδή ο εργαζόμενος, μια οικογένεια δηλαδή θα δίνει 1700 ευρώ.
 Ευ. Βενιζέλος: Καλά εντάξει, γιατί το υπολογίζετε έτσι; Εάν το υπολογίσετε έτσι τότε το συνολικό εισόδημα το οικογενειακό είναι 60 χιλιάδες.
Χανιώτης (Ριζοσπάστης): Θέλω να πω δηλαδή ότι η επιβάρυνση μετά τις μεγάλες..
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι δικό τους μισθό, χάνουν έναν μικρό μισθό ναι, αλλά όχι τον δικό τους, γιατί αυτοί στο παράδειγμα είναι άνω των 50 χιλιάδων στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα.
Χανιώτης (Ριζοσπάστης): Μιλάμε για έναν μισθωτό με 25 χιλιάδες ευρώ.
 Ευ. Βενιζέλος: Και υπολογίσατε και τη γυναίκα του και μου..
Χανιώτης (Ριζοσπάστης): Λέω ότι αν τελικά υπάρχει αυτό πάνε στα 1700 που είναι μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση.
 Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε να σας πω κάτι; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι επιβαρύνσεις είναι μεγάλες και ότι ιδίως τα μεσαία εισοδήματα καλούνται να σηκώσουν και σηκώνουν εδώ και πολύ καιρό ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος και γι΄ αυτό σας είπα ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις οι οποίες έρχονται κάθε φορά να προστεθούν σε κάποιες άλλες παλαιότερες και έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και αποσπασματικό χαρακτήρα και χαρακτήρα απόλυτα συνδεόμενο με τη δημοσιονομική ανάγκη της περιόδου, πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους από κάθε πλευρά και αυτό πρέπει να γίνει και μπορεί να γίνει και θα γίνει αμέσως στο πλαίσιο του εθνικού φορολογικού συστήματος.
Αλλιώς δε θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή να κατανείμουμε δίκαια τα βάρη. Αυτό σημαίνει βεβαίως ότι παραλλήλως θα έχουμε κάνει αυτά που δεν έχουμε κάνει επί χρόνια ως κράτος και ως πολιτικό σύστημα, για να συλλάβουμε πράγματι τη φοροδιαφυγή και να φέρουμε την παραοικονομία μέσα στην επίσημη οικονομία. Αυτό είναι δεδομένο.
Χανιώτης (Ριζοσπάστης): Επ΄ αυτού ήθελα να σας ρωτήσω, αν τα μέτρα που μας ανακοινώσατε καλύπτουν τα 5,5 δις ένα και δεύτερον..
 Ευ. Βενιζέλος: Τα μέτρα που ανακοίνωσα όλα μαζί αυτό το σκοπό έχουν, να καλύψουν με μεγάλη δυσκολία όπως αντιλαμβάνεστε..
Χανιώτης (Ριζοσπάστης): Ναι, καλύπτουν τα 5,5 δις;
 Ευ. Βενιζέλος: Ναι, καλύπτουν τα 5,5 δις.
Χανιώτης (Ριζοσπάστης): Μάλιστα και το δεύτερο, μιλήσατε για το εθνικό σχέδιο για τη φοροδιαφυγή και μέχρι το 2015 έχουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται αυτό;
 Ευ. Βενιζέλος: Αφήστε, θέλω να επιφυλαχθώ να σας απαντήσω σε αυτό. Εμείς είμαστε συνεπείς και ότι υπογράφουμε θέλουμε να το τηρούμε ως χώρα, αλλά από την άλλη μεριά αυτά τα προγράμματα είναι προγράμματα διαρκώς εξελισσόμενα και προσαρμοζόμενα.
Αν εμείς μπορέσουμε να συμφωνήσουμε και μάλιστα με ευρύτερη πολιτική συναίνεση σε ένα εθνικό φορολογικό σύστημα κι αν αυτό είναι αποτελεσματικό πρακτικό ευανάγνωστο θα είναι και αποδεκτό από τους εταίρους μας και θα μπορέσουμε να το λάβουμε υπόψη μας σε μία από τις επόμενες εξειδικεύσεις και επικαιροποιήσεις.
Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνουμε τη δέσμευση στο μεσοπρόθεσμο, την αναλαμβάνουμε.
Χανιώτης (Ριζοσπάστης): Πριν το 2015 ή μετά το 2015;
 Ευ. Βενιζέλος: Στόχος μας είναι να πετύχουμε αυτά όλα να γίνουν πράξη το ταχύτερο. Να σας πω και κάτι; Το 2015 είναι μετά το τέλος του βίου αυτής της Βουλής. Δεν έχει νόημα για μας να μην θέλουμε να θέσουμε υπόψιν του εκλογικού σώματος κάποια πράγματα που τα θεωρούμε θετικά μέσα στο χρονικό όριο της παρούσας Βουλής, έτσι δεν είναι;
Δ. Τσουπαρόπουλος (Κέρδος): Από τις σημερινές σας ανακοινώσεις προκύπτει, τουλάχιστον κατά την άποψή μου, ότι η προσπάθεια άμβλυνσης κάποιων μέτρων του μεσοπρόθεσμου, την οποία ανακοίνωσε σχεδόν επίσημα στη Βουλή ο προκάτοχός σας, εξαφανίστηκε, δεν υπάρχει.
Το ερώτημά μου είναι γιατί, γνωρίζοντας βέβαια ότι η προφανής απάντηση είναι ότι δεν έγιναν αποδεκτά από την τρόικα. Αλλά το ερώτημα που προκύπτει από αυτό είναι: Γιατί η Κυβέρνηση επιλέγει να ανακοινώσει στην ευαίσθητοι όπως γνωρίζουμε όλοι Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, μέτρα τα οποία δεν είναι συμφωνημένα;
 Ευ. Βενιζέλος: Εννοείτε παλιά;
Δ. Τσουπαρόπουλος (Κέρδος): Εννοώ πριν από μερικές μέρες.
 Ευ. Βενιζέλος: Κοιτάξτε, εγώ επέλεξα τη μέθοδο να συζητήσω με την Κοινοβουλευτική Ομάδα πριν οριστικοποιηθούν τα μέτρα, δεν τα είχα δώσει στην τρόικα, πριν κάνουμε το σημερινό διάλογο με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Γιατί είναι προφανές ότι δεν αρκούσε η θετική γνώμη της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Υπουργικού Συμβουλίου, έπρεπε οι συνάδελφοί μου στη Βουλή να γίνουν κοινωνοί των προβλημάτων και των προβληματισμών και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει σηκώσει ένα τεράστιο βάρος όλον αυτόν τον καιρό και έκανε προφανώς ότι καλύτερο μπορούσε για να μειώσει τις επιβαρύνσεις. Αλλά βεβαίως αυτά όλα πρέπει να συμφωνούνται με την τρόικα, γιατί αλλιώς δημιουργείται από αυτούς η εντύπωση ότι υπαναχωρούμε. Αυτό ήταν και ένα θέμα σχετιζόμενο με την ας το πούμε ατμόσφαιρα του Eurogroup της περασμένης Κυριακής.

Δεν είναι εύκολη η κατάσταση εκεί, ούτε είναι εύκολο να συνεννοηθείς με τους ομολόγους σου στο κλίμα αυτό, πάντως ας συμφωνήσουμε τώρα σε μια πρακτική που θα ακολουθούμε, διότι νομίζω ότι όλοι αντλούμε εμπειρία από όσα συμβαίνουν.
Και δεν ξέρω κι εγώ τι θα έκανα στη θέση του κ. Παπακωνσταντίνου τότε, ξέρω έχοντας δει όλα αυτά που συνέβησαν τι πρέπει να κάνω τώρα μαζί με τον κ. Σαχινίδη και τον κ. Οικονόμου και νομίζω ότι η αρχή που ακολουθούμε είναι πάρα πολύ απλή και αυτή θα ακολουθήσουμε: Λέμε τα πράγματα όπως έχουν, όπως τα αντιλαμβανόμαστε, λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και τον καλούμε να συμβάλλει σε μία προσπάθεια η οποία είναι κοπιώδης και περιλαμβάνει πάρα πολλές θυσίες.

Αλλά από την άλλη μεριά δε θέλω να πω αυτό που έχει ειπωθεί κατά κόρον τι θα συμβεί αν δεν εκτελεστεί το πρόγραμμα, αν δεν εκταμιευθεί η δόση, γιατί δεν πιστεύω σε αυτού του είδους τη διλημματική πολιτική, πιστεύω ότι οι πολίτες μπορούν να καταλάβουν και με πιο ήπιο τρόπο όταν τους λες κάτι. Και αυτό που τους λέμε είναι ας βοηθήσουμε όλοι τώρα να περάσουμε αυτόν τον κάβο, να βγάλουμε το κεφάλι μας έξω από το νερό και πρόθεσή μας είναι να λειτουργήσουμε ανταποδοτικά.

Είπα στη Βουλή ότι προσπαθούμε να βρούμε μερικά μέτρα αντιρρόπησης. Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια για τα μέτρα αντιρρόπησης. Αυτά που συζητήσαμε στο Eurogroup με τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Ρέν και τον κ. Σόιμπλε είναι πάρα πολύ σοβαρά.

Όλα αυτά που λέγαμε τις προηγούμενες εβδομάδες για το πώς μπορούν να απελευθερωθούν γρήγορα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όλα αυτά που λέγαμε για ξένες επενδύσεις, αρχίζουν και παίρνουν σάρκα και οστά. Ήδη ο κ. Σόιμπλε είναι έτοιμος να συζητήσει μαζί μου τέτοια αναπτυξιακά μέτρα και κοινές πρωτοβουλίες πολύ σημαντικές και το ίδιο και άλλες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συνδέεται με τη χώρα μας -το είχε κάνει η κα Κατσέλη αυτό- με μία προγραμματική σύμβαση, ήδη έχει προκαταβάλλει περίπου 1,5 δισεκατομμύριο για να καλυφθεί η ελληνική εθνική συμμετοχή σε έργα του ΕΣΠΑ κι έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε το πλαφόν αυτό πολύ γρήγορα στα 5 δισεκατομμύρια.

Μίλησα για τα μέτρα κοινωνικής αντιρρόπησης και δε λέω μέτρα εθελοντικά όπως αυτά που ανακοίνωσα, δηλαδή την πρωτοβουλία των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια των ανέργων, ούτε την πρωτοβουλία των Ελλήνων εφοπλιστών για τις υποτροφίες σε φοιτητές παιδιά ανέργων.

Εννοώ ότι στόχος μας είναι να μπορέσουμε τους επόμενους μήνες, εάν τα πράγματα πάνε καλά, να κάνουμε μια μικρή ανταπόδοση στις χαμηλές συντάξεις σε σχέση με την περικοπή που έγινε το 2010. Αλλά για να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό θέλει πολύ σκληρή δουλειά. Πρέπει να πετύχουμε μείωση δαπανών.

Πρέπει να είμαστε ακριβείς και συνεπείς στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια άλλη εντύπωση στους εταίρους και πιστωτές μας. Άρα έχουμε πλήρη συνείδηση του τι πρέπει να κάνουμε και πώς πρέπει να ανταποδώσουμε στους πολίτες, ξεκινώντας από τους πιο αδύναμους, ένα έστω μικρό μέρος της θυσίας που έχουν κάνει.

Αλλά αυτός που κάνει τη μεγαλύτερη θυσία, πρέπει να ξέρετε, είναι ο άνεργος. Αυτός είναι το τραγικό πρόσωπο στην υπόθεση αυτή, και για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία η οποία θα βαίνει αυξανόμενη για ένα διάστημα για να αρχίσει να πέφτει, πρέπει να κινήσουμε τη μηχανή της πραγματικής οικονομίας. Πρέπει να είμαστε μια χώρα φιλοεπενδυτική, φιλοαναπτυξιακή, γιατί έτσι είμαστε και μια χώρα φιλεργατική.

Άρα αυτά τα μέτρα της δημοσιονομικής εξισορρόπησης, της δημοσιονομικής, ας το πούμε έτσι, ανασυγκρότησης, είναι, είτε το θέλουμε είτε όχι, ο αναγκαστικός δρόμος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, να την ανακόψουμε και να αρχίσει η πτωτική τάση.

Και εκεί, ξέρετε, δεν υπάρχουν ποσοστά. Ο άνεργος είναι εκατό τοις εκατό άνεργος για τον εαυτό του και την οικογένειά του και άρα πρέπει να τον βοηθήσουμε με έναν τρόπο που είναι αποδεκτός διεθνώς, αν θέλουμε και την παρουσία ξένων επενδυτών, αν θέλουμε να πιάσουν τόποι οι ιδιωτικοποιήσεις, να έχουμε καλές τιμές με βάση τα δεδομένα της αγοράς, αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, μία διευκρίνιση. Τα μέτρα αυτά που ανακοινώσατε, πέραν του μέρους του περιορισμού δαπανών που είναι πολύ ισχνό και καθόλου δεν διακρίνεται, είναι εμφανές ότι είναι ετεροβαρής η διαδικασία αυτή εις βάρος των φορολογουμένων.
Το ερώτημα είναι το εξής. Σε ποια φορολογική χρονιά θα υπολογιστούν αυτές οι εισφορές από το 1% έως 5% που είπατε; Στα εισοδήματα του 2010, του 2011; Ποιου χρόνου;

Και το δεύτερο, η εισφορά αυτή και η είσπραξη που θα έχει το Δημόσιο, τι επίπτωση εκτιμάτε ότι θα έχει στην αγοραστική δύναμη και στην αγορά γενικότερα, στον τζίρο;
 Ευ. Βενιζέλος: Θα σας απαντήσω γενικά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάθε φορολογικό μέτρο που μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα επηρεάζει αρνητικά τον κύκλο εργασιών, επηρεάζει αρνητικά τον τζίρο στην αγορά, και γι' αυτό πάντα ζητούσα και πάντα ζητώ μία μελέτη οικονομικών επιπτώσεων των μέτρων. Όχι δημοσιονομικού αποτελέσματος, αλλά οικονομικών επιπτώσεων, δηλαδή αναπτυξιακών επιπτώσεων.

Όμως εγώ ασχολούμαι με το θέμα αυτό στο σημείο στο οποίο έχει και ευρίσκεται και πρέπει να δώσω απάντηση σε σύνθετα ερωτήματα που αφορούν τη χώρα και όχι μόνον τη φορολογική πολιτική. Από αυτές τις ρυθμίσεις ως φορολογική πολιτική εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος.

Ενέχουν ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να είναι άνισο και αντιαναπτυξιακό, αλλά πρέπει να πετύχουμε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, πρέπει να εισπράξουμε τους φόρους αυτούς. Πρέπει να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό.
Πρέπει να αρχίσουμε να τηρούμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα γιατί έτσι θα διασφαλίσουμε όλα τα άλλα, τα οποία δεν είναι μόνον το δάνειο, η Διαδικασία της Βιέννης, αλλά είναι και το καλό αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων και η προσέλκυση επενδύσεων και η αλλαγή του διεθνούς κλίματος για τη χώρα.

Μακάρι να μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από την άλλη κατεύθυνση, αλλά πρέπει τώρα να κινηθούμε έτσι και να κινηθούμε γρήγορα για να φανεί ότι υπάρχει αποτέλεσμα και παράλληλα θα έχουμε και το εθνικό φορολογικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να το δει ο κάθε πολίτης μπροστά του για να καταλάβει ότι είναι δίκαιο και δεν έχει ετεροβαρή στοιχεία μέσα.

Πρέπει να κλείσουμε όμως τώρα γιατί πρέπει να πάω επάνω.
Δημοσιογράφος: Σχετικά με τη Διαδικασία της Βιέννης, οι επενδυτές θα αναλάβουν τη δέσμευση να διακρατήσουν τις θέσεις τους σε ελληνικούς τίτλους για διάρκεια 5 ή 7 ετών;
 Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω.
Δημοσιογράφος: Και για ποια χρόνια;
 Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή, με συγχωρείτε, δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση αυτή, για να είμαι ακριβής. Αυτό είναι μια εθελοντική διαδικασία και αυτό θα εξαρτηθεί από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους να μετάσχουν.
Δημοσιογράφος: Τουλάχιστον για ποια ομόλογα θα είναι. Γι' αυτά που λήγουν το 2012, το 2013 και το 2014;
 Ευ. Βενιζέλος: Ίσως και το 2015.
Δημοσιογράφος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών κινεί τη διαδικασία;
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι – όχι. Κινούνται οι φορείς, κινούνται οι τραπεζικές και ασφαλιστικές οντότητες.
Λ. Παπαδήμας (Reuters): Επ’ αυτού.
 Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, αντιλαμβάνεστε το πνεύμα της απάντησής μου. Η διαδικασία είναι απολύτως εθελοντική. Δεν καθοδηγείται και δεν επιβάλλεται. Δεν θέλετε να σας δίνω πληροφορίες οι οποίες απλώς είναι σε γνώση μου. Δεν μπορώ να μιλήσω για τα θέματα αυτά. Δεν τα χειρίζονται οι κυβερνήσεις τα θέματα αυτά.
Λ. Παπαδήμας (Reuters): Υπουργέ, η αίσθησή σας ποια είναι για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων; Θα είναι καθολική, θα είναι ένα μεγάλο μέρος;
 Ευ. Βενιζέλος: Θα είναι αυτή που πρέπει να είναι, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, φαντάζομαι ότι λαμβάνουν οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία υπόψη τους και την αναλογία που υπάρχει τώρα ως προς τους κατόχους ελληνικού δημοσίου χρέους. Υπάρχει μια αναλογία μεταξύ ελληνικών οντοτήτων και ξένων οντοτήτων. Αυτή φαντάζομαι ότι θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.
Και να κλείσουμε τώρα με κάποιον τρόπο. Κλείστε εσείς, ορίστε.
Θ. Κουκάκης (in.gr-Εστία): Απ’ ό,τι καταλαβαίνω λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες και τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος και η ερώτηση είναι…
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι το μεγαλύτερο βάρος, με συγχωρείτε. Το βάρος που τους αναλογεί.
Θ. Κουκάκης (in.gr-Εστία): Το βάρος που τους αναλογεί. Επειδή έχουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο βάρος.
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, με συγχωρείτε, σε σχέση με ποιον το μεγαλύτερο βάρος;
Θ. Κουκάκης (in.gr-Εστία): Σε σχέση με τις «λήξεις» της συγκεκριμένης περιόδου του 2012 – 2014.
 Ευ. Βενιζέλος: Όχι, με συγχωρείτε, το μεγαλύτερο βάρος δεν ανήκει σε ελληνικά ιδρύματα. Το μεγαλύτερο βάρος από την άποψη αυτή, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους ανήκει σε ξένα ιδρύματα.
Θ. Κουκάκης (in.gr-Εστία): Από πλευράς συμφέροντος όμως είναι αυτά τα οποία πρέπει να συμμετάσχουν.
 Ευ. Βενιζέλος: Μα όλοι έχουν συμφέρον.
Θ. Κουκάκης (in.gr-Εστία): Τέλος πάντων, αυτό το οποίο ήθελα να σας ρωτήσω…
 Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι μια πρωτοβουλία για τα ελληνικά ιδρύματα, για τους Έλληνες κατόχους. Είναι για όλους.
Θ. Κουκάκης (in.gr-Εστία): Για να αναδιατυπώσω. Σε περίπτωση λοιπόν συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων των ελληνικών, εντελώς εθελοντικής, έχει υπάρξει πρόβλεψη για την ενίσχυσή τους;
 Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, αυτά τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες.
Υπάρχουν ομόλογα τα οποία βρίσκονται στη θεματοφύλαξη της Τράπεζας της Ελλάδος υπό την άμεση διαχείριση των ταμείων, αλλά θεματοφύλακας είναι η Τράπεζα της Ελλάδος και υπάρχουν ομόλογα τα οποία τα ταμεία έχουν συνεισφέρει στον κοινό λογαριασμό των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος τηρείται και διευθύνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Άρα η Τράπεζα της Ελλάδος είναι στην πράξη αυτή που έχει την εικόνα και αυτή που θα κάνει τους χειρισμούς προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή των ταμείων, αλλά και η περιουσία των ταμείων, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει η περιουσία των ταμείων. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Δημοσιογράφος: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
 Ευ. Βενιζέλος: Δεν έχουμε κάποια αλλαγή. Σας ευχαριστώ πολύ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive