Το τέλος της ειδυλλιακής μεταβατικής περιόδου του ανασχηματισμού γράφτηκε χθες, με τον κ. Βενιζέλο να σερβίρει ξαναζεσταμένη - και μάλιστα σε σημείο... βρασμού - τη σούπα μέτρων που «καταδικάστηκαν» δια της αναδόμησης των πρώην τσάρου Γ. Παπακωνσταντίνου.
Έτσι, με ένα νέο γύρο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ,.. έναν ακόμη γύρο αναμορφωμένων προς το χειρότερο μέτρων και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επικυρώνει σήμερα όλες τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα, αλλά και με δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που αμφιβάλλουν για το νέο πακέτο διάσωσης, οδεύουμε ολοταχώς προς την επόμενη «καυτή» εβδομάδα με την μοιραία καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου.
Μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, αποδείχθηκε πως τόσο ο ανασχηματισμός, όσο και η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο των Οικονομικών, έγιναν για λόγους πρόσκαιρης εκτόνωσης, εντυπωσιασμού και προπαγάνδας.
Οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός των Οικονομικών Βαγγέλης Βενιζέλος στην συνέντευξη Τύπου, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, δεν διαφοροποιούν, όπως ήταν αναμενόμενο, την προηγούμενη δημοσιονομική πολιτική.
Αντίθετα, το αφορολόγητο πηγαίνει στις 8.000 ευρώ. Ήταν 12.000, έπεσε επί Παπακωνσταντίνου στις 6.000 με υποχρέωση οι υπόλοιπες 6.000 να δικαιολογηθούν μέσω αποδείξεων και τώρα πηγαίνει στις 8.000, ενώ θα επιβάλλεται φόρος 10% στα ποσά ως τις 12.000, με εξαίρεση τους νέους ως 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με αναπηρία.
Άνευ ουσίας η «βελτίωση» για τους νέους (που ούτως ή άλλως είτε δεν έχουν δουλειά, είτε αμείβονται με ποσά της τάξης των 400 - 500 ευρώ τον μήνα), αυτονόητη για τα άτομα με αναπηρία και καταστροφική για τις παραγωγικές ηλικίες από 30 ως 65 χρόνων που έχουν σοβαρές οικογενειακές υποχρεώσεις (δάνεια, σπουδές παιδιών κλπ) και είναι οι κατ' εξοχήν καταναλωτές.
Επιπλέον, επιβάλλεται και κλιμακωτή «εισφορά αλληλεγγύης» από 1% ως 5% στα ετήσια εισοδήματα, ενώ έχουμε αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης κατά 60% το χιλιόλιτρο, ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος ή ελεύθερου επαγγέλματος ύψους 300 ευρώ, μείωση του αφορολόγητου για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα.
Και μερικά «Θα»: Μείωση των δαπανών του Δημοσίου κατά 400 εκ ευρώ το 2011 και υπόσχεση για… οργανωμένη συζήτηση για ένα αναπτυξιακό, δίκαιο και ισορροπημένο φορολογικό σύστημα!
Και βέβαια, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχαμε νέες ενστάσεις για την αποτελεσματικότητα και αυτών των μέτρων, με την γνωστή κριτική της Βάσως Παπανδρέου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο παραιτηθείς από την εισήγηση του Μεσοπροθέσμου Α. Μακρυπίδης, προειδοποίησε πως αν χρειαστούν και άλλα μέτρα το 2012, «αυτό θα είναι η ταφόπλακα της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς μας».
Έτσι, με αμφισβητήσεις, διαφωνίες και αντιπαραθέσεις – αλλά με παροχή ψήφου την κρίσιμη ώρα – πληροφορηθήκαμε πως τα μέτρα, πιο σκληρά, θα επιβληθούν και… ό,τι γίνει, καθώς μόνο έτσι μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα.
Οι μειώσεις σε βουλευτές και άλλα στελέχη, συμβολικό χαρακτήρα έχουν μόνο, καθώς το πρόβλημα είναι αν τελικά όσα αποφασίστηκαν και επιβλήθηκαν από τους δανειστές μας θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα και θα αποτρέψουν την χρεοκοπία.
Οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν δεν διαφέρουν σε τίποτε από όσα ίσχυαν μέχρι τον ανασχηματισμό, το πακέτο μέτρων παραμένει ίδιο, τα χαράτσια ουσιαστικά μεγαλώνουν, «σκληρή διαπραγμάτευση» με την τρόικα, όπως αποδεικνύεται, δεν υπήρξε παρά μόνο στο μυαλό των προπαγανδιστών και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην χρεοκοπία.
Ουσιαστικά, πηγαίνουμε στο άγνωστο με βάρκα την χρεοκοπία, καθώς και χθες ο Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επέμεινε ότι η χορήγηση νέων πακέτων διάσωσης θα είναι ολέθρια αν δεν υπάρξουν προσαρμογές στην οικονομική πολιτική και το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Και επανέλαβε πως αν η συμμετοχή των ιδιωτών δεν γίνει σε εθελοντική βάση, τότε η εξέλιξη θα θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός.
Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό από δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, για πρώτο φορά τα νέα τεστ αντοχής για τις τράπεζες θα περιλαμβάνουν και το… σενάριο για την πτώχευση της Ελλάδας!
Και αυτό, όπως επισημαίνεται, σημαίνει ότι η ΕΕ παραδέχεται κάτι – την χρεοκοπία – που μέχρι σήμερα απέκλειε ως προοπτική.
Συμπέρασμα: Το οικονομικό επιτελείο ασχολείται μόνο με μέτρα και όχι με την ουσία του προβλήματος. Και αν τελικά καταλήξουμε στην χρεοκοπία, τότε είναι βέβαιο ότι οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα θα είναι δραματικές.
Στον βωμό της εξουσίας θα θυσιαστούν πολλά κεφάλια…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.