"Ενοίκιο στην Εφορία θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 2,5 εκατ. κάτοχοι σπιτιών και οικοπέδων αξίας άνω των 100.000 ευρώ.
"Αφαίμαξη" από μειώσεις αποδοχών, νέες εισφορές και αύξηση των φόρων
Η νέα ΦΑΠ(Α) στα ακίνητα καταλαμβάνει περίοπτη θέση στο πακέτο πρόσθετων μέτρων για το 2011, το οποίο παρουσιάζει σήμερα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το πακέτο συνολικού ύψους 6,4 δισ. ευρώ επιφέρει καίριο πλήγμα στα εισοδήματα συνταξιούχων, μισθωτών (τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου φορέα) και ελευθέρων επαγγελματιών.Η αφαίμαξη προκύπτει τόσο από τις μειώσεις αποδοχών με περικοπές και νέες εισφορές όσο και από την αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.
Ο υπουργός Οικονομικών στο Υπουργικό Συμβούλιο θα αναλύσει τη συμφωνία με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2012 - 2015, το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και τα μέτρα του τρέχοντος έτους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:- Μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 ευρώ που ανέρχεται σήμερα για ατομική περιουσία στις 100.000 ευρώ. Πάνω από 2.500.000 ιδιοκτήτες σπιτιών και οικοπέδων θα κληθούν να πληρώσουν... ενοίκιο στην εφορία.
- Νέο "μαχαίρι" στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα δουν να εξανεμίζεται άλλος ένας μισθός τον χρόνο. Το κίνητρο απόδοσης αναμένεται να μειωθεί κατά 50%, θεσμοθετείται εισφορά υπέρ ανέργων στο 3% και παγώνουν οι μισθολογικές ωριμάνσεις.
Παρακράτηση
Αν στα παραπάνω συνυπολογιστεί και η μείωση του αφορολογήτου, η οποία σημαίνει μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου από 400 έως 720 ευρώ τον χρόνο, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος των απωλειών.? Ψαλιδίζεται κατά 10% το εφάπαξ που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι και παράλληλα έρχονται τρεις εισφορές, μία για τις επικουρικές, μία σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και μία για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.
- Νέα αύξηση στα τέλη των ΙΧ που μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 240 ευρώ.
ΕΦΟΡΙΑ
Νέα εισφορά για ακριβά ακίνητα
Νέα εισφορά για ακριβά ακίνητα
Στην τσιμπίδα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα πιαστούν φέτος περισσότεροι από 2.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Κι αυτό καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα μειώσει δραματικά το αφορολόγητο όριο από τις 400.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας πέρυσι στις 100.000 ευρώ για το 2011.
Επί της ουσίας επαναφέρει το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που ίσχυε μέχρι και το 2009. Ομως οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν σταματούν εδώ, καθώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην επιβολή εφάπαξ εισφοράς για αξία άνω των 400.000 ευρώ.
Την εισφορά αυτή υπολογίζεται πως θα πληρώσουν περί τους 150.000 μεγαλοϊδιοκτήτες. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στις φορολογικές επιβαρύνσεις των ακινήτων επέμενε η τρόικα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το οικονομικό επιτελείο και δεν είναι τυχαίο πως συμπεριέλαβε σχετική αναφορά και στο κοινό ανακοινωθέν της περασμένης Παρασκευής. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες για τους φόρους στα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα εισηγηθεί τα ακόλουθα στο σημερινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο:
- Το όριο αξίας πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται φόρος στην κατοχή κατοικιών και λοιπών κτισμάτων εντός ή εκτός σχεδίων πόλεων και οικοπέδων εντός σχεδίων πόλεων μειώνεται από το επίπεδο των 400.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο, που προβλέπει η νομοθεσία για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, στις 100.000 ευρώ.
- Πάνω από το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 100.000 ευρώ θα επιβάλλονται συντελεστές φόρου κλιμακούμενοι από 0,1% έως και 2%. Το τμήμα της αξίας της ακίνητης περιουσίας από τις 100.000 έως τις 400.000 ευρώ θα φορολογείται με 0,1% και από κει και πάνω θα ισχύει η κλιμάκωση των συντελεστών που προβλέπει η ήδη ισχύουσα νομοθεσία για τον ΦΑΠ.
- Για όσους κατέχουν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ προτείνεται να επιβάλλεται πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση υπό μορφή έκτακτης εισφοράς. Σε περίπτωση τώρα που η συγκεκριμένη εισήγηση εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, τότε πάνω από 2.500.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 100.000 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλουν μεγάλα ποσά φόρων.
Συγκεκριμένα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για την ακίνητη περιουσία τους οι φορολογούμενοι που διαθέτουν ένα μικρομεσαίο διαμέρισμα επιφάνειας 70 ή 80 τ.μ. ή έχουν ένα σπίτι στο χωριό.
Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του ΦΑΠ στα επίπεδα των 100.000 ευρώ, η κυβέρνηση ουσιαστικά επαναφέρει από το "παράθυρο" το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που κατάργησε πέρυσι με τον φορολογικό νόμο 3842/2010, με τη λογική ότι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να γίνεται με ένα νέο προοδευτικό σύστημα. Πάντως, παρότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας υπολογίζοντας επιπλέον έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο.
Κι αυτό καθώς έχει "κολλήσει" η διαδικασία επεξεργασίας των Ε9 των φορολογουμένων και εκκρεμεί ακόμη μέρος της εκκαθάρισης του ΕΤΑΚ του 2009 (προβλεπόμενα έσοδα 100 εκατ. ευρώ) και ο ΦΑΠ του 2010 (για έσοδα 400 εκατ. ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν επικυρώνει και έχει "μπλοκάρει" τη σύμβαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών με ιδιωτική εταιρεία για την διαχείριση του "περιουσιολογίου", δηλαδή του ηλεκτρονικού αρχείου με τα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα. Το αρχείο αυτό κάθε χρόνο πρέπει να ανανεώνεται με την καταχώριση των στοιχείων των μεταβολών της ακίνητης περιουσίας, που δηλώνουν οι πολίτες στα έντυπα Ε9.
Βάσει σύμβασης η καταχώριση των δεδομένων είχε συμφωνηθεί να γίνει με τη βοήθεια ιδιωτικής εταιρείας, η οποία όμως λόγω του "μπλοκαρίσματος" από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν είναι δυνατό να εκτελεστεί, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή ούτε η συνέχιση της έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την ολοκλήρωση της είσπραξης του ΕΤΑΚ του 2009, ούτε η έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την είσπραξη του ΦΑΠ του 2010 και του 2011.
Κώστας Τσαχάκης - Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.