Ο Ομπάμα υπογράμμιζε πως το Βερολίνο θα διαδραματίσει ρόλο-κλειδί στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της Ελλάδας και εξέφραζε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. μπορεί να την επιλύσει και εμείς συζητούσαμε για την «πάγια θέση» του πρωθυπουργού περί δημοψηφίσματος.
Στην ουσία, ο Ομπάμα – έστω, για τους δικούς του λόγους - καλούσε την Μέρκελ να πράξει το σωστό (υποσχόμενος πως και οι ΗΠΑ θα πράξουν τα δέοντα και μέσω του ΔΝΤ) και στο ΠΑΣΟΚ έψαχναν να βρουν αν έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα ή όχι.
Η Μέρκελ απαντούσε πως οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης έχουν κοινό συμφέρον να μην επιτρέψουν να κινδυνέψει η σταθερότητα του κοινού νομίσματος και εδώ ακούγαμε για το opengov και τις επιλογές των κολλητών.
Την ίδια ώρα συνεδρίαζε και η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου επίσης ασχολούνταν με την Ελλάδα.
Προφανώς δεν είχαν πάρει είδηση τους καυγάδες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ακούσαμε Γιουνκέρ και Ρεν να επαναλαμβάνουν, σε έντονο ύφος, τις πιέσεις τους προς… την ελληνική αντιπολίτευση!
Μάλιστα, ο Επίτροπος Ρεν απείλησε και πάλι ότι η πέμπτη δόση είναι στον αέρα, αν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα με την συναίνεση της αντιπολίτευσης.
Αλλά εδώ είχαμε πολύωρες συνεδριάσεις – προχτές η εννιάωρη στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, χθες στον ΚΤΕ Οικονομίας – για να ενημερωθούν οι βουλευτές περί του παρελθόντος και του μέλλοντος.
Αλλά και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος Μπαρόζο της Κομισιόν, καλούσε (ακριβώς χθες) την πολιτική τάξη της χώρας να μιλήσει με ειλικρίνεια στον λαό – κάτι που είναι εντελώς αδύνατο, διότι σ’ αυτήν την περίπτωση πρέπει να μάθει ο λαός πού πήγαν τα λεφτά και γιατί δεν έχει τιμωρηθεί ούτε ένας από τους υπευθύνους (ατασθαλιών και κακοδιαχείρισης).
Μάλιστα. Ο κόσμος ολόκληρος κοιτούσε να δει τι θα γίνει με την Ελλάδα και εμείς παρακολουθούσαμε την ομαδική ψυχοθεραπεία στον ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ.
«Το 2009 ήρθα στο γραφείο σου, σου είπα να πάρεις μέτρα και με αντιμετώπισες σαν ούφο. Τι έχεις κάνει με τους κερδοσκόπους; Είχαμε πει ότι θα κάνουμε μηνύσεις. Πού βρίσκεται η διαδικασία;», μάθαμε ότι ρώτησε η κ. Βάσω Παπανδρέου τον υπουργό των Οικονομικών.
Και μπορεί να μην πληροφορηθήκαμε τι έγινε με τον Ομπάμα, την Μέρκελ, τον Ρεν και τους άλλους, μάθαμε όμως, τι έλεγε ο… Μιραμπό: «Όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία»!
Πληροφορηθήκαμε επίσης πως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης υπενθύμισε ότι «κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν το λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά».
Είναι μακρύς ο κατάλογος των βουλευτών που κατέθεσαν χθες τις απόψεις τους για θέματα που έπρεπε να είχαν λυθεί από καιρό και να μην αποτελούν πλέον θέμα συζήτησης, αντιδικιών και παραπόνων. Και οπωσδήποτε όχι όταν η χώρα βρίσκεται περισσότερο από ποτέ αντιμέτωπη με την χρεοκοπία.
Κάποιοι (Μακρυπίδης) ζήτησαν «ανάπτυξη χθες» - κάτι που επίσης έπρεπε να είχε προ πολλού λυθεί, αλλά δεν προβλέπεται από το Μνημόνιο – ενώ άλλοι ασχολήθηκαν με το αν πρέπει ή όχι να καταργηθούν το ΙΓΜΕ και το ΕΘΙΑΓΕ!
Και βέβαια, ο κ. Παπακωνσταντίνου αγόρευσε επί δύο ώρες, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν απέτυχε και παραδίδοντας πολυσέλιδο ενημερωτικό σημείωμα για την πορεία της οικονομίας κατά τους τελευταίους είκοσι μήνες και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Εξήγησε γιατί χρειάζονται τα πρόσθετα μέτρα, αναφερόμενος και στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ελλείμματος – η οποία γίνεται από την ΕΛΣΤΑΤ και κυβέρνηση, βουλευτές και κόμματα την πληροφορούνται μέσω… Eurostat!
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για χθες, αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα και το υπουργικό συμβούλιο που επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα, θα συνεδριάσει τελικά αύριο.
Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κηρυχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, διότι θα το μάθουμε αφού φθάσουν οι πύραυλοι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.