Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Περί μνημονίου ο λόγος..

Ερώτηση αναγνώστη:
"... Και μια διευκρίνιση φίλε area, αν μπορείς. Έχει για μειώσεις μισθών και αυξήσεις ΦΠΑ και μέσα στα πρώτα άρθρα, αλλά και στα παραρτήματα. Ποια είναι η διαφορά; ..."

Απάντηση:
Ξεκινώντας σου παραθέτω μια παράγραφο από τον Δικ. Σύλλογο Κασσιμάτη.
Τα δύο «Μνημόνια» (Παρ. Ill και IV) αποτελούν το «Σχέδιο Προγράμματος» «για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης», το οποίο καταρτίστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και στο ΔΝΤ.
-------

Τα Παραρτήματα δεν είναι τίποτα άλλο, από ένα σχέδιο Προγράμματος, ή να το πω ποιό κατανοητά από "Προγραμματικές Δηλώσεις", σαν κι αυτές του Ζάπειο 2 του Σαμαρά, ή σαν κι αυτές που βγάζουν οι κομματικοί αρχηγοί στις ομιλίες τους πριν τις εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαξ και βγει κάποιος κυβέρνηση, οι προγραμματικές του δηλώσεις γίνονται νόμοι!.. Σημαίνει ότι ως κυβέρνηση πρέπει να φέρει ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ για να τηρήσει όσο πιο πιστά γίνεται τις προγραμματικές του δηλώσεις. Σαφώς ποτέ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν υλοποίησαν παρά ελάχιστα τις προεκλογικές τους δεσμέυσεις, όπως και το ίδιο έγινε και με το μνημόνιο τώρα.

Όπως ακριβώς υπάρχουν τα παραρτήματα Ι και ΙΙ, τα οποία αναφέρουν δηλώσεις και θέσεις (και όχι ΝΟΜΟΥΣ!), έτσι υπάρχουν και τα ΙΙΙ και IV τα οποία πρακτικώς αναφέρουν τις ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ του ΠΑΣΟΚ, για να εφαρμοστεί ο Μηχανισμός Στήριξης (και ΟΧΙ ΝΟΜΟΥΣ επίσης!). Πρακτικώς, ότι λέει το Μνημόνιο (ως προς τα μέτρα του), δεν είναι ΝΟΜΟΣ του Κράτους, αλλά το Μνημόνιο ως Σχέδιο Προγράμματος (ως συμφωνία προς τους εταίρους) είναι κυρωμένος Νόμος του Κράτους.

Δηλαδή, δεν μπορεί κάποιος να σε σύρει στα Δικαστήρια επειδή δεν τήρησες κάποια πράγματα που γράφει το Μνημόνιο μέσα, αλλά μπορούν να σε πάνε δικαστήριο αν αρνηθείς πως το Σχέδιο Προγράμματος (Μνημόνιο) πέρασε από την βουλή. Όπως ακριβώς δεν μπορεί ο Παπανδρέου π.χ. να αρνηθεί πως έλεγε "λεφτά υπάρχουν" (γιατί είναι επισήμως καταγεγγραμένο-κυρωμένο), μπορεί όμως να μην κάνει τίποτα και να αφήνει την χώρα στο έλεος του θεού. Στην μια περίπτωση, οι εταίροι θα πάψουν να μας δανείζουν στο επόμενο τρίμηνο, στην δεύτερη το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπει καν στη βουλή στις επόμενες εκλογές (μηχανισμός αξιολόγησης της εφαρμογής του σχεδίου προγράμματος).

Από εκεί και πέρα, εφόσον το Μνημόνιο είναι απλά ένα σχέδιο Προγράμματος, μια ΓΕΝΙΚΗ "προγραμματική δήλωση" για τους εταίρους, και εφόσον δεν έχει καμία ΝΟΜΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ, πέρα από την ένδειξη των προθέσεων της Πολιτικής ΠΑΣΟΚ, η ψήφισή του είναι άνευ ουσίας για το κράτος μας, σε ότι αφορά τα μέτρα που περιγράφει, είναι όμως ουσιαστική για την εφαρμογή του Μηχανισμού Στήριξης (που αφορά τους εταίρους).

Θα μπορούσαμε δηλαδή κάλλιστα, μετά την ψήφιση του 3845, να μην πάρουμε κανένα μέτρο. Δεν μας το απαγορεύει κανείς αυτό. Ή θα μπορούσαμε να πάρουμε εντελώς διαφορετικά μέτρα (π.χ. μείωση ΦΠΑ, κατάργηση πόθεν έσχες - γενικότερα τα μέτρα του ΛΑ.Ο.Σ. κτλ). Θα μπορούσαμε να κάνουμε ότι θέλουμε - τα όσα λέει το Μνημόνιο μέσα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ!.. Είναι απλά "υποσχέσεις" προς τους εταίρους, για να μας δανείζουν! Σαφώς, αν δεν παίρναμε κανένα μέτρο και αποτυγχάναμε στους στόχους των δεσμεύσεών μας - αυτό που πρακτικά νοιάζει τους εταίρους: τα ποσοτικά κριτήρια επιδόσεων και όχι τα μέτρα του μνημονίου - το επόμενο τρίμηνο οι εταίροι δεν θα έδιναν δεκάρα.

Άρα το Μνημόνιο (τα μέτρα του) σαφώς δεν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, αλλά ΕΦΟΣΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΑΊΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ. Όπως ακριβώς και το προεκλογικό πρόγραμμα ενός κόμματος δεν είναι ΝΟΜΟΣ του κράτους, αλλά αν αυτό το κόμμα θέλει να μείνει στην εξουσία στις επόμενες εκλογές (αξιολόγηση), θα πρέπει να προσπαθεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Τώρα πάμε στο 2ο μέρος. Η αύξηση ΦΠΑ, κτλ στα άρθρα του Νομοσχεδίου - και όχι στο Μνημόνιο. Αυτά, είναι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ. Αυτά είναι οι ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ του Σχεδίου Προγράμματος ("προεκλογικού προγράμματος"), και είναι οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Νόμοι που εφαρμόζονται.Η μείωση των επιδομάτων/αποζημιώσεων κτλ κατά 8%, δεν έγινε από το Μνημόνιο (Παράρτημα ΙΙΙ ή IV). Έγινε από τον Νόμο 3845, άρθρο 3, παρ. 1.. Φυσικά αυτή την μείωση, το ΛΑ.Ο.Σ. την καταψήφισε. Αν δεν είχε περάσει ο Νόμος 3846-α3-π1, τότε ΔΕΝ θα είχε εφαρμοστεί πότε στην Ελλάδα η σχετική μείωση, κι ας το γράφει το Μνημόνιο 10 φορές μέσα. Δεν φέρνει ευθύνη ο ΛΑ.Ο.Σ. που το ΠΑΣΟΚ μόνο του πέρασε τον Νόμο 3846-α3-π1, επειδή συμφώνησε σε ένα ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟ Σχέδιο Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να σωθεί η χώρα.

Τώρα κάποιος μπορεί να ανάγει θέμα ηθικής. Δηλαδή να πει, δεν μπορείς να λες ναι σε ένα σχέδιο προγράμματος για να κερδίσεις από αυτό (Μηχανισμός Στήριξης για Ελλάδα, Εξουσία για εκλογές κτλ), και μετά να αρνείσαι την υλοποίησή του (με κανονικούς νόμους). Δύο είναι οι απαντήσεις:

1. Φυσικά και μπορείς! Θα μπορούσε π.χ. να γίνει όχι μείωση 8% αλλα 1%, και να παρθούν από αλλού μέτρα για να εξοικονομίσεις το υπόλοιπο 7% (π.χ. βλ. καταπολέμηση παρεμπορίου, κόψιμο χρηματοδότησης ΜΚΟ κτλ). Αν δεις τον Πίνακα 1, στη σελίδα 30, λέει:
"Μείωση του μισθολογικού κόστους μέσω μείωσης του 13ου κ 14ου μισθού και τα επιδομάτων".. Δεν λέει πόσο της εκατό! Η Κυβέρνηση έβαλε 8%.. Λέει όμως πόσο θα ήθελαν να είναι ο στόχος κέρδους προ-υπολογισμένος (και άρα και ενδεχομένως και λάθος). Αν εσύ καταπολεμώντας και το παρεμπόριο μπορέσεις αντί για κέρδος 0.5% του ΑΕΠ να έχεις 2%, γιατί να κόψεις 8% τα επιδόματα και όχι 1% ή 0%;.. Νομίζεις θα χάλαγε την τρόικα αν κέρδιζες 2% αντί για 0.5%;

2. Στο παράρτημα IV λέει σαφώς στην αρχή (2η παρ.) Ότι "οι αρχές δεσμέυονται να διαβουλεύονται με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για την ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ... Δηλαδή, μια άλλη κυβέρνηση (π.χ. αν μετά την ψήφιση του Μνημονίου, ξεσηκονώταν ο λαός, και έβγαζε με εκλογές το ΛΑ.Ο.Σ. κυβέρνηση), με αυτό το Μνημόνιο, άνετα θα μπορούσε να κάνει μια διαβούλευση και να πει: "Διαφωνώ με το 8% περικοπή των επιδομάτων, 13ου κ 14ου μισθού. Τα κέρδη από αυτά είναι 1100εκ ευρώ. Εγώ θα πάρω μέτρα πάταξης του παρεμπορίου, όπου τα κέρδη είναι περίπου 4000εκ ευρώ!!!"... Νομίζεις ότι οι Ευρωπαίοι θα λέγαν ΟΧΙ μπροστά σε 4000εκ ευρώ έναντι 1100εκ που έχει το ΠΑΣΟΚ, για να μην πατάξει η Ελλάδα το παρεμπόριό της - κάτι που είναι καθαρά πολιτικό θέμα της Ελλάδος και δεν τους πέφτει μάλιστα και λόγος;

Το ΛΑ.Ο.Σ. φώναζε και φωνάζει από τότε για άλλες πολιτικές, τις οποίες το ΜΝΗΜΟΝΙΟ τις ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ!.. Το ΛΑ.Ο.Σ. καταψήφισε ΤΑ ΑΡΘΡΑ, ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΣ, ενώ ψήφισε ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΝΑΙ σε ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΕ (ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ / ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ Κ.Α.) ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, γιατί εκείνη την στιγμή ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ!

ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ λοιπόν είπε, ότι ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ και διαβήβασε στη Τρόϊκα, ΔΕΧΟΜΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ - ΑΡΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ, αλλά ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΙΑΦΩΝΩ ΑΦΟΥ ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΛΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (μείωση ΦΠΑ, άρση πόθεν έσχες για να έρθει το μαύρο χρήμα, καταπολέμιση παρεμπορίου κτλ κτλ) Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ-ΑΠΟΔΕΚΤΗ!. Δηλαδή από την στιγμή μάλιστα που το συγκεκριμένο Μνημόνιο ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ μια πολιτική (του ΠΑΣΟΚ που το κατέρτησε!) (-βλ. Σαμαράς που ΤΩΡΑ μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση - άρα ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ!), δεν υπάρχει θέμα αν το δεχτώ, και μάλιστα για να σωθεί η χώρα!

---

Να σημειώσω και κάτι άλλο. Στο βίντεο http://www.youtube.com/watch?v=_E5DJqaXIWc στο 11:20 και λίγο παρακάτω εκτελίσεται ο παρακάτω διάλογος:
Γεωργιάδης:
... Άρα η Νέα Δημοκρατία το υιοθέτησε δυστυχώς με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, όπως κάνει σε όλα!

Βοζενμπεργκ:
Ενώ εσείς που ψηφίσατε το Μνημόνιο και σήμερα το κατακρίνετε....

Γεωργιάδης:
Εμείς ψηφίσαμε το Μνημόνιο και εσείς ζητάτε τώρα, επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Βοζενμπεργκ:
Φυσικά. Φυσικά. ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!

Γεωργιάδης:
Εφόσον ζητάτε επαναδιαπραγμάτευση για να συνεννοούμαστε δέχεστε το Μνημόνιο, ΩΣ ΑΡΧΗ.

Βοζενμπεργκ:
ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!.. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!

Γεωργιάδης:
Αν δεν θέλετε το Μνημόνιο να βγεί και να πείτε ότι ΔΕΝ θα το τηρήσετε, ότι είστε Αντιμνημονιακή δύναμη να τελειώνουμε.

Βοζενμπεργκ:
Έχουμε μάθει να ακολουθούμε τους Νόμους και το Σύνταγμα της χώρας κ. Γεωργιάδη. Αυτό το οποίο λέτε είναι Ανταρσία!

----
Βλέποντας τον παραπάνω διάλογο, πραγματικά αναρωτιέμαι πόσο χαμηλά έχει ξεπέσει η Νέα Δημοκρατία...

Ως απάντηση στις τάπες που τους κάνει το ΛΑ.Ο.Σ., φέρνουν πάντα το ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισε τον Μηχανισμό Στήριξης - άρα το Μνημόνιο, αφού δεν έχουν κάτι άλλο να πουν (κάνουν σαν παιδάκια οι ΝΔ-τες!).

Τους λέει λοιπόν ο Γεωργιάδης το αυτονόητο:
Εάν τώρα ζητάτε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, και δεν ζητάτε Κατάργηση του Μνημονίου, τότε σημαίνει ότι ΤΟ ΔΕΧΕΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΣ ΑΡΧΗ (επι της Αρχής!). Άρα αν το δέχεστε επί της Αρχής, γιατί στην επι της αρχής ψήφισή του (2010) ψηφίστατε ΟΧΙ;

Και δείτε απάντηση που δίνει η Νεοδημοκράτισα!!!:
- ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!
- ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!.. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!
- Έχουμε μάθει να ακολουθούμε τους Νόμους και το Σύνταγμα της χώρας κ. Γεωργιάδη. Αυτό το οποίο λέτε είναι Ανταρσία!

Εγώ από το λίγο σχετικό διάστημα που ασχολούμαι με την Πολιτική, έχω καταλάβει ότι οι νόμοι του Κράτους, είτε ισχύουν είτε καταργούνται με άλλους νόμους!.. Πρώτη φορά, ακούω βουλευτή της ΝΔ να υποστηρίζει πως οι νόμοι του κράτους δεν καταργούνται (γιατί τότε είναι Ανταρσία!!!), αλλά επαναδιαπραγματεύονται!!!... Δηλαδή κατά την ΝΔ, οι ΚΚΕ/ΣΥΡΙΖΑ και οι Αντιμνημονιακοί γενικότερα, είναι Αντάρτες; Που δεν θέλουν το κράτος να έχει συνέχεια, επειδή δεν τους αρέσει ένας νόμος που ψηφίστηκε;

Και εδώ γεννιόνται και άλλα ερωτήματα:

1. Το Νόμο για την Ιθαγένεια του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ θα τον επαναδιαπραγματευτεί ή θα τον καταργήσει;.. Εφόσον θεωρεί ότι το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια, και πως η κατάργηση νόμων (με τους οποίους μάλιστα δεν συμφωνούν!) είναι Ανταρσία, λογικά θα τον επαναδιαπραγματευτεί (με τους λαθρομετανάστες φαντάζομαι που τους αφορά άμεσα - αλλιώς τι διαπραγμάτευση θα κάνει: με τον εαυτό της;).

2. Γενικότερα η ΝΔ δεν θα καταργήσει κανέναν νόμο του ΠΑΣΟΚ!;.. Η απλά θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί όποιους νόμους δεν της αρέσουν!... Κι αν δεν τα καταφέρει; Θα τους αφήσει ως έχουν;

Η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα στην ιστορία, που θεωρεί πως η κατάργηση νόμων είναι μορφή Ανταρσίας! Και θεωρεί αποδεκτή μόνο την επαναδιαπραγμάτευση των νόμων!... Σε πιο μακροσκελή ανάλυση, η Νέα Δημοκρατία, ως κόμμα ηγεσίας που ενδιαφέρεται να κυβερνήσει δεν εφαρμόζει νέες πολιτικές, αλλά πρακτικώς επαναδιαπραγματεύεται τις πολιτικές των άλλων!..

Τα παραπάνω τα γράφω για να δουν όλοι οι αναγνώστες, στο πόσο γελοίοι είναι εκεί στην Νέα Δημοκρατία, που για να στηρίξουν τις ανόητες-ψηφοθηρικές-λαϊκίστικες-κωλοτούμπικες θέσεις τους, λένε ότι ανοησία τους κατέβει!!!

Ακούς εκεί, η κατάργηση ενός νόμου, είναι για την ΝΔ μορφή Ανταρσίας!!!!

Δηλαδή, για να καταλάβουμε τι λένε εκεί στην ΝΔ: Αν κάποιος περάσει νόμο (και με έξυπνο τρόπο τον εγκρίνει και το ΣτΕ), να σκοτώνουμε τους ηλικιωμένους μετά τα 70 για να μην φαλιρίσουν τα ασφαλιστικά, και μετά βγει η ΝΔ κυβέρνηση, δεν θα καταργήσει αυτό το νόμο, αλλά θα τον επαναδιαπραγματευτεί.. Αντί π.χ. για 70 να πάει στα 80....
Όταν σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε όχι μόνο να καταργήσει αυτόν τον νόμο, αλλά και να κυνηγήσει αυστηρώς όλα τα καθάρματα που τον πέρασαν!

Τι να πει κανείς με δαύτους τους ψηφοθήρες πολιτικάντιδες... Για να καλύψουν τα ψέμματα και τις κωλοτούμπες τους, λένε ότι να είναι!...

Σαφώς, για να γνωρίζουν όλοι, ποιά ήταν η θέση του Σαμαρά για το Μνημόνιο:

"Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι είναι προς τιμήν του ΣΕΒ που ζήτησε να μην περικοπεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και ανέφερε πως είπε όχι στα μέτρα που μας πρότειναν.

Αυτό το ερώτημα τέθηκε στη Βουλή. Δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να πάρουμε ή όχι τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης - εδώ που μας έφεραν δεν υπήρχε άλλη λύση - δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να επιτύχουμε μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες φέτος και κατά 13 μονάδες την τετραετία - έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε άλλη επιλογή - μας ρώτησαν αν εγκρίνουμε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, αυτό το συγκεκριμένο μίγμα πολιτικής, αυτό το συγκεκριμένο τρόπο να μειώσουμε το έλλειμμα και αυτό ασφαλώς δεν μπορούσαμε να το εγκρίνουμε γιατί είναι λάθος",τόνισε, κάνοντας λόγο για επικίνδυνο μίγμα."

Σαφώς όλοι μας καταλαβαίνουμε, πως ο Σαμαράς, ενώ θεωρούσε μοναδική λύση τον Μηχανισμό Στήριξης και συνεπώς την επι της αρχής έγκριση του Μνημονίου αυτού - το οποίο δίνει την δυνατότητα υλοποίησης και διαφορετικών πολιτικών (Παράρτημα ΙV) - για την Εφαρμογή της Μοναδικής Λύσης, είπε όχι στο Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ - Μείγμα Πολιτικής ΠΑΣΟΚ.

Δηλαδή, προτίμησε να μην ακολουθήσει την μοναδική λύση κατά τον ίδιο, να μην εφαρμοστεί ο Μηχανισμός Στήριξης και να χρεοκοπήσει η χώρα, γνωρίζοντας ότι το Μνημόνιο δεν ήταν νόμος, αλλά μείγμα προτεινόμενης (και όχι αναγκαστικής!) πολιτικής (ο ίδιος πλέον ζητά επαναδιαπραγμάτευση - τώρα το έμαθε ότι το Μνημόνιο επαναδιαπραγματεύεται; Τότε δεν το ήξερε;), το οποίο σαφώς μπορούσε να το αποδεχτεί για να σώσει την χώρα, αλλά να καταψηφίσει επί της ουσίας την προτεινόμενη πολιτική (άρθρα) με την οποία διαφωνούσε - ως έκανε ο ΛΑ.Ο.Σ.

Ενώ λοιπόν η ορθή αντιμετώπιση ήταν αυτό που έκανε ο ΛΑ.Ο.Σ.:
Βήμα 1: Ψηφίζω επί της αρχής ένα Μνημόνιο - Σχέδιο Προγράμματος - προτεινόμενο (και όχι αναγκαστικό) μείγμα πολιτικής, για να πάρω τα χρήματα και να σώσω την χώρα.
Βήμα 2: Καταψηφίζω στο δεύτερο στάδιο, τα άρθρα - που αποτελούν τους Νόμους του κράτους - τα οποία υλοποιούν το προτεινόμενο μείγμα πολιτικής, και προτείνω ένα άλλο μείγμα πολιτικής, το οποίο είναι αποδεκτό από το Μνημόνιο (αφού επιφέρει πολύ περισσότερα έσοδα και συνεπώς πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος).
Ο Σαμαράς έκανε το εξής:
Βήμα 1: Καταψηφίζω επί της αρχής ένα Μνημόνιο - Σχέδιο Προγράμματος - προτεινόμενο (και όχι αναγκαστικό) μείγμα πολιτικής, το οποίο δηλώνω πως είναι αναγκαίο να ψηφιστεί και δεν υπάρχει άλλη πολιτική επιλογή πέρα από την ψήφισή του. Το καταψηφίζω όμως, γιατί δεν θέλω να λένε ότι το ψήφισα, οπότε θα με ταυτίσουν με τους άλλους που θα κάνουν το καθήκον τους, οι οποίοι με την δικιά τους ψήφο θα περάσουν την μοναδική αυτή λύση. Έτσι οι άλλοι θα αναλάβουν την πολιτική ευθύνη (και θα φάνε το κράξιμο από τον ανενημέρωτο λαό) και εγώ θα έχω την ευκαιρία να πάρω το μέρος του λαού και να κερδίσω ψήφους. Για να στέκει η καταψήφισή μου πρέπει να βρω μια δικαιολογία. Η δικαιολογία είναι πως δεν συμφωνώ με τα μέτρα που προτείνει (και όχι επιβάλλει) το Μνημόνιο, αποκρύβοντας από τον κόσμο ότι τα μέτρα αυτά είναι προτεινόμενα και όχι επιβαλλόμενα!
Βήμα 2: Εφόσον καταψήφισα επί της αρχής το Μνημόνιο, με την έξυπνη δικαιολογία μου, μπορώ πλέον να ψηφίζω ότι άρθρα θέλω, αφού ο απλός κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τα άρθρα, αλλά για το Μνημόνιο. [Η ΝΔ έχει υπερψηφίσει πολλά περισσότερα άρθρα - ΝΟΜΟΥΣ - που υλοποιούν την πολιτική ΠΑΣΟΚ (~85% αν δεν κάνω λάθος), απ΄ ότι το ΛΑ.Ο.Σ.]
Βήμα 3: Εφόσον διαπίστωσα ότι ο Ελληνικός λαός δεν τρώει κουτόχορτο, και αφού τα πράγματα δυσκολεύουν και ο λαός περιμένει αφού ψήφισα "όχι" στο Μνημόνιο να έρθω και να το καταργήσω - κατί το οποίο σαφώς δεν θέλω να το κάνω - αλλάζω την στάση μου και λέω ότι τώρα είμαι υπερ μιας διαπραγμάτευσης του Μνημονίου. Δηλαδή μιας διαπραγμάτευσης για ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Ο Ελληνικός λαός θα το αποδεχτεί αν τον πείσω ότι το νέο μείγμα πολιτικής είναι καλύτερο. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια δικαιολογία για το "όχι" που είπα στο μνημόνιο, καθώς πολύς κόσμος πιστεύει πως δεν ήθελα καθόλου το μνημόνιο και τώρα ξινίζει που το θέλω αλλαγμένο. Μάλιστα δεν καταλαβαίνει γιατί κατηγορούσα το ΛΑ.Ο.Σ. το οποίο ψήφισε "ναι" αλλά ζήταγε και ζητάει άλλο μείγμα πολιτικής! Η μόνη πιστευτή δικαιολογία από την μεγάλη μάζα είναι να πω ότι από την στιγμή που ψηφίστηκε το Μνημόνιο είναι Νόμος του Κράτους, και πως εγώ σέβομαι τους νόμους του κράτους. Ελάχιστοι θα καταλάβουν την μπαρούφα μου - πως δηλαδή 1. Το Μνημόνιο δεν είναι Νόμος του κράτους, αλλά γενικό προτεινόμενο (όχι αναγκαστικό) σχέδιο προγράμματος για να πάρει τα χρήματα η χώρα, 2. Πως οι νόμοι του Κράτους, αν δεν είναι επιθυμητοί καταργούνται. Δεν επαναδιαπραγματεύονται.

... Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται ο καθένας, το ποιος κορόϊδεψε και συνεχίζει να κοροϊδεύει κατάμουτρα τον Ελληνικό λαό, αλλά και το τι πραγματικά είναι το Μνημόνιο!.. Δεν είναι κάτι αναγκαστικό!.. Είναι απλά ένα κυρωμένο προτεινόμενο (από το ΠΑΣΟΚ) Σχέδιο Προγράμματος.

-------
Τέλος, επειδή νομίζουν αρκετοί πως το Μνημόνιο είναι της τρόϊκας, παραθέτω φράσεις που βρίσκει κανείς μέσα στα άρθρα του.
Σελ. 20 - Διαρθρωτικές αλλαγές.  11.:
"Αυτές οι άμεσες, πολύ σημαντικές προσπάθειες καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αναφορικά με την αντιμετώπιση της πρόσφατης επιδείνωσης της ψυχολογίας της αγοράς ..."
"Επομένως, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης είναι αταλάντευτη και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δίκαιη κατανομή των βαρών" ...
Αυτά (και άλλα) γράφει το Μνημόνιο μέσα, τα οποία σαφώς αποδεικνύουν το αυτονόητο. Πως το Μνημόνιο δεν είναι ΝΟΜΟΣ (εκτός κι αν γνωρίζετε νόμους όπου ο νομοθέτης γλύφει τον εαυτό του!), αλλά Προγραμματικό Σχέδιο του ΠΑΣΟΚ (μέσα στο οποίο, ως συνήθως γίνεται σε προεκλογικά διαγγέλματα-προγραμματικές δηλώσεις, το ΠΑΣΟΚ υπερηφανεύεται για τις προσπάθειες που κάνει!)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive