Στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων για τις "ειδικές κατά χώρα συστάσεις", με τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. L.Andor, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης προέβη στην ακόλουθη παρέμβαση - ερώτηση:..
"Είναι φανερό ότι η πρώτη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας δεν επέφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα με αποκλίσεις των στόχων σε όλα, σχεδόν, τα μακροοικονομικά μεγέθη: έλλειμμα, έσοδα, κρατικές δαπάνες, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κ.α., σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών, την ανεργία να καλπάζει απειλώντας τη βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας να βαθαίνει.
Η λήψη μέτρων είναι, μεν, σε κάθε περίπτωση αναγκαία για την αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδος, τα συγκεκριμένα όμως, που ελήφθησαν, στην ουσία πλήττουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εντείνουν τη φτώχεια και παράλληλα οδηγούν σε αδιέξοδο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας δημιουργώντας προβλήματα στην κοινωνική συνοχή- με έντονες αντιδράσεις των πολιτών, όπως εκδηλώνονται με τις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις.
Μήπως θα ήταν σκόπιμη η αναθεώρηση κάποιων σημείων του μνημονίου στην κατεύθυνση διασφάλισης επιτυχίας στους δημοσιονομικούς στόχους, στη διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης, για νέες θέσεις απασχόλησης, αποκατάστασης των κοινωνικών ανισορροπιών και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές;"
Στην απάντησή του ο Επίτροπος κ. Andor μπορεί μεν να επαίνεσε την Κυβέρνηση για την πολιτική της αναφορικά με την εφαρμογή του μνημονίου, παράλληλα όμως υπογράμμισε: "Αυτή η διαδικασία, δεν είναι μια διαδικασία αυτόματου πιλότου, αυτόματης πορείας, ιδιαίτερα όταν συντάχθηκε το ελληνικό πρόγραμμα για την υποστήριξη της Ελλάδας, δεν υπήρχε τότε η ιρλανδική κρίση, ούτε η κρίση της Πορτογαλίας, έχουν αλλάξει τώρα οι συνιστώσες εκ βάθρων και μέσα σε αυτό πλαίσιο θεωρώ ότι είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο συνάδελφός μου Όλι Ρεν, ο Επίτροπος, αλλά και από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ιδιαίτερα, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όλοι να εξετάσουν με ένα νέο βλέμμα, με μια καινούρια ματιά αυτή τη νέα κατάσταση και να είναι έτοιμη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περαιτέρω ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και τη βοήθεια της Ελλάδας".
Για περισσότερες πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Πουπάκης Γραφείο Τύπου Κ.Ο. ΕΛΚ
Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τηλ: +32 22 83 20 01
τηλ: +32 2 28 45 260 - φαξ: +32 2 28 49 260 e-mail:theodoros.georgitsopoulos@europarl.europa.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.