Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μία νέα τεχνολογική φούσκα γεννιέται στη Silicon Valley

της Κατερίνας Φίκαρη
Για μία νέα "τεχνολογική φούσκα" στη Silicon Valley κάνει λόγο σε άρθρο του ο Economist, με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις που την έχουν μετατρέψει σε μία "εκρηκτική πόλη". Οι μάνατζερ του τομέα τεχνολογίας είναι σε ζήτηση ξανά, τα ενοίκια των γραφείων ανεβαίνουν και οι αμοιβές για ταλαντούχους σε τομείς που είναι "της μόδας" όπως η επιστήμη των δεδομένων φθάνουν επίπεδα Χόλιγουντ...

Το Facebook και το Twitter δεν έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αλλά στην αγορά υπάρχει τεράστια "όρεξη" για μετοχές των social media και οι αποτιμήσεις τους εκτιμάται ότι θα ήταν εξαιρετικά υψηλές, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το Facebook, του οποίου η αξία πιθανόν να ξεπεράσει και αυτή της Boeing ή τηςFord.
Η τιμή της μετοχής της LinkedIn, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης υπερδιπλασιάστηκε, καθώς έφθασε να διαπραγματεύεται σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων. Με την τιμή στα 100 δολάρια, η αξία της LinkedIn εκτινάσσεται στα 9,5 δισ. δολάρια ή 25 φορές τα έσοδα του 2011. Με τη χρήση ανάλογων υπολογισμών, η αξία του Facebook φθάνει τα 100 δισ. δολάρια.
Στο μεταξύ, η Microsoft ανακοίνωσε πρόσφατα την εξαγορά της Skype έναντι8,5 δισ. δολ., ποσόν που αντιστοιχεί σε 10 φορές τις πωλήσεις του περασμένου έτους και 400 φορές τα λειτουργικά κέρδη.
Τα μεγέθη φαίνονται ακόμη πιο υπερβολικά για εταιρείες οι οποίες τώρα"ανοίγουν τα φτερά τους" (το Color, ένα site κοινωνικής δικτύωσης για ανταλλαγή φωτογραφιών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η αξία του υπολογίζεται στα 100 εκατ. δολάρια, παρόλο που πρόκειται για μία μη δοκιμασμένη υπηρεσία) ή οτιδήποτε αφορά την Κίνα, όπως το "κινεζικό Facebook", RenRen ή κινεζικούς γίγαντες που έχουν εισαχθεί στα αμερικανικά χρηματιστήρια.
"Οπότε η ιστορία επαναλαμβάνεται;", είναι το ερώτημα που θέτει το άρθρο του Economist, προσθέτοντας ότι εκείνοι που θα απαντήσουν "όχι" επισημαίνουν ότι το τεχνολογικό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Τότε λίγοι ήταν εκείνοι που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σήμερα υπάρχουν 2 δισεκατομμύρια χρήστες, πολλοί εκ των οποίων σε πρόσφατα συνδεδεμένες αγορές όπως η Κίνα. Πριν από δεκαετίες οι ευρυζωνικές συνδέσεις ήταν σπάνιες, σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένες, ενώ τότε οι νέες εταιρείες είχαν μεγάλες φιλοδοξίες αλλά μικρά έσοδα. Σήμερα νέες εταιρείες όπως η Groupon και η Zynga έχουν πωλήσεις που αποτελούν φαινόμενο και ήδη πραγματοποιούν αξιόλογα κέρδη.
Επίσης, η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι στη δεκαετία του '90 η "φούσκα" εξαπλώθηκε μόνο αφού μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων του διαδικτύου εισήλθαν στα χρηματιστήρια και οι "αφελείς" επενδυτές οδήγησαν τις τιμές των μετοχών τους σε εξωφρενικά επίπεδα. Σήμερα, είναι λίγες οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε μεγάλες δημόσιες εγγραφές (αν και αυτό πιθανόν να αλλάξει). Επιπλέον, ο δείκτης του NASDAQαν και κινείται ανοδικά βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τα υψηλά του Μαρτίου του 2000.
"Κατά μία άποψη οι αισιόδοξοι είναι σωστοί. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι όντως διαφορετικά, αν και όχι επειδή ο κύκλος της ‘φούσκας’ εξαφανίστηκε. Είναι διαφορετικά διότι η ‘τεχνολογική φούσκα’ διαμορφώνεται μακριά από τα μάτια των αγορών και έχει παγκόσμια διάσταση που οι προηγούμενοι δεν είχαν", αναφέρει ο Economist
Η "φούσκα" δημιουργείται από πλούσιους επενδυτές, ορισμένοι από τους οποίους έκαναν περιουσίες κατά την έκρηξη των δημόσιων εγγραφών στα τέλη της δεκαετίας του '90.
Η οικονομικής τους ισχύ αυξήθηκε και αντιμάχονται για μερίδια σε νέες εταιρείες του διαδικτύου. Όταν πρόκειται για επενδύσεις σε εταιρείες που έχουν καθιερωθεί όπως το Facebook και μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι παραδοσιακοί επενδυτές των venture capitals αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό από εταιρείες private equity και κεφάλαια που έχουν τη στήριξη των τραπεζών, αναζητώντας κέρδη.

Αυτή η έκρηξη έχει επίσης ευρύτερους ορίζοντες από την προηγούμενη.Ξεκίνησε από Ρώσους επενδυτές, η Skype "γεννήθηκε" στην Εσθονία, η φινλανδική Rovio, η οποία είναι δημιουργός του δημοφιλούς παιχνιδιού για smartphones, "Angry Birds" πρόσφατα άντλησε 42 εκατ. δολάρια.
Στη συνέχεια υπάρχουν οι κινεζικές RenRen και Youku (το κινεζικό YouTube), οι οποίες προσφέρουν στους επενδυτές ευκαιρίες για κέρδη τόσο από την μεγάλη ανάπτυξη της χώρας όσο και από την ευρύτερη επίπτωση του Ίντερνετ στο εμπόριο και την κοινωνία.
Αυτές οι διαφορές έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Η πρώτη είναι ότι η "φούσκα" που διαμορφώνεται θα μπορούσε να γίνει πραγματικά μεγάλη αν μεταφερόταν στα χρηματιστήρια. Το Facebook μπορεί να γίνει το επόμενο Google και η LinkedIn έχει ένα δυνατό πλάνο εσόδων. Αλλά θα τις ακολουθήσουν λιγότερο ισχυρές εταιρείες που θέλουν να γίνουν όπως αυτές, με τιμές που θα είναι επικίνδυνα αυξημένες.
katerina.fikari@emea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive