Οι εξελίξεις γύρω από την σύλληψη του Στρος-Καν θα αποδείξουν πως για άλλη μια φορά η Ελλάδα δεν κατάφερε να ξεχωρίσει τους «καλούς» από τους «κακούς», τους εχθρούς από τους φίλους.
Οι οδυνηρές συνέπειες θα φανούν τώρα, ενώ τα σημάδια τους έχουν ήδη διαφανεί. Το σκηνικό λίγο πριν από τη σύλληψη του Στρος-Καν, ήταν ξεκάθαρο:...
Είχε γίνει σαφές πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως μας διαβεβαίωνε μέχρι πρόσφατα ο υπουργός των Οικονομικών, αλλά πλέον θεωρείται περισσότερο από βέβαιο ότι θα χρειαστούμε και νέα βοήθεια – με νέους, ακόμη πιο σκληρούς όρους.
Το δήλωσε ξεκάθαρα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, που, όπως είπε μιλώντας στην εφημερίδα του Μονάχου Munchner Merkur, «είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2012».
Συνέδεσε μάλιστα το θέμα της επίσπευσης των αποκρατικοποιήσεων με την ίδια την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου των 110 δις ευρώ.
Υπογράμμισε και αυτός ότι το μέλλον της χώρας εξαρτάται από την έκθεση της τριμερούς των δανειστών μας, στέλνοντας παράλληλα και μήνυμα προς τους επικριτές των χωρών του ευρωπαϊκού νότου:
«Δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους άλλους με δασκαλίστικο ύφος», είπε, προφανώς έχοντας στο μυαλό του το ύφος που τελευταία έχει υιοθετήσει ο Όλι Ρεν. «Και θα πρέπει να σταματήσουμε να χαρακτηρίζουμε τα κράτη της νότιας περιφέρειας της Ευρώπης ως αναξιόπιστες χώρες, που μας λένε μονίμως ψέματα. Το να προσβάλλουμε σε μόνιμη βάση τους Έλληνες δεν βοηθάει στην επίλυση του προβλήματος. Οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν ότι η τύχη τους βρίσκεται στα χέρια τους».
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με την σύλληψη του Στρος-Καν και την ματαίωση της συνάντησής του με την Μέρκελ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες και θα είχε ως θέμα συζήτησης το πρόβλημα της Ελλάδας, περιπλέκει αυτή τη στιγμή ακόμη περισσότερο τα πράγματα.
Παρά το ιδιόρρυθμο στυλ του, τις φιλοδοξίες του και όλα όσα του καταμαρτυρούν, μεταξύ των οποίων και το αρρωστημένο πάθος του για τις γυναίκες, ο Στρος-Καν ουδέποτε υπήρξε σκληρός με την Ελλάδα.
Το ΔΝΤ μας δάνεισε με χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι οι «σύμμαχοί» μας στην ΕΕ, ενώ και ο ίδιος ο επικεφαλής του Ταμείου έκανε αποδεκτά τα αιτήματα της Ελλάδας και δήλωνε έτοιμος να βοηθήσει. Μόλις πρόσφατα μάλιστα είχε δηλώσει πως δεν έχει αντίρρηση για πρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Έτσι, μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής να υποστήριξε χθες ότι η σύλληψη του Στρος-Καν για σεξουαλική παρενόχληση και ομηρία δεν επηρεάζει το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, η αλήθεια όμως είναι ότι πλέον κουμάντο κάνουν μόνο οι Βρυξέλλες, που δεν έχουν δείξει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις .
Οι Ευρωπαίοι και ακριβά μας δάνεισαν και είναι αυτοί που αντιδρούν σε ενδεχόμενη νέα βοήθεια – με πρώτη τη Γερμανία – και πιέζουν περισσότερο από το ΔΝΤ για επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και έστησαν (στις 11 και στις 25 Μαρτίου) έναν μηχανισμό που θα μας οδηγήσει κατευθείαν στην χρεοκοπία – όσο και αν «πανηγύρισε», για εσωτερικούς προπαγανδιστικούς λόγους, η κυβέρνηση.
Αν και στην Ελλάδα στο στόχαστρο βρέθηκε από την αρχή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Στρος-Καν, η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα της χώρας μας είναι πρώτα οι κυβερνήτες της και μετά η συμπεριφορά των Βρυξελλών, των αξιωματούχων της Κομισιόν και οι ίδιοι οι εταίροι μας στην ΕΕ.
Και κυρίως ο ψοφοδεής τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήτες (λέμε τώρα) αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν τους αξιωματούχους και τους ηγέτες της ΕΕ.
Από όλους τους (πραγματικούς και φανταστικούς) εχθρούς μας, ο Στρος-Καν είναι ο τελευταίος (προς το παρόν τον αφήνουμε ήσυχο στο αρρωστημένο πάθος του και στην απύθμενη έπαρση και ανοησία του). Οι τελευταίες δηλώσεις του Φινλανδού Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, ο οποίος δεν δίστασε να παρέμβει στα εσωτερικά μας ζητώντας συναίνεση και θυμίζοντας τα 50 δις ευρώ των αποκρατικοποιήσεων, το αποδεικνύουν.
Όπως όλα δείχνουν (και όπως ομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην προχτεσινή συνέντευξή του στην Κορριέρε ντέλλα Σέρα), η κυβέρνηση, αν και προεκλογικά δια των στελεχών της και του ίδιου του κ. Παπανδρέου, διερρήγνυε τα ιμάτιά της πως είχε σχέδιο για έξοδο από την κρίση, ούτε ήξερε ούτε ξέρει πού βαδίζει.
Εδώ και μήνες έχουν πάει περίπατο όλοι οι προεκλογικοί πομφόλυγες περί «εθνικού σχεδίου πέντε σημείων και επτά πυλώνων», «εξόδου από την κρίση με τρεις κινήσεις» και «οδικού χάρτη ένδεκα σημείων».
Η… αριθμολογία των κινήσεων έχει πέσει στο κενό, ενώ συνομολογείται πλέον πως η πορεία που ακολουθήθηκε ήταν από την αρχή λάθος.
Στη συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός παραδέχεται πως οι αποκρατικοποιήσεις δεν είχαν προτεραιότητα στην ατζέντα. Τώρα, είπε, βρίσκονται στην πρώτη θέση.
Αποδεικνύεται έτσι πως η πρώτη κυβερνητική επιλογή, αυτή των οριζόντιων περικοπών, όχι μόνο δεν απέδωσε (και απαιτούνται και οι αποκρατικοποιήσεις), αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν από την πρώτη ημέρα, τον Οκτώβριο του 2009, είχε μπει μπροστά ένα σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και εξασφάλισης χρημάτων.
Κάτι τέτοιο, πιθανόν και να απέτρεπε ακόμη και την ίδια την προσφυγή μας στον μηχανισμό, ενώ θα προφύλασσε την Ελλάδα από τον διεθνή διασυρμό και την επαιτεία.
Η νέα βοήθεια που θα ζητήσει η Ελλάδα και που επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τον Γιουνκέρ, θέτει θέμα για τον υπουργό των Οικονομικών, ο οποίος εκπόνησε το σχέδιο (που τώρα ανατρέπεται) και μέχρι προχτές βεβαίωνε πως η χώρα θα βγει στις αγορές το 2012.
Η απουσία του Στρος-Καν από τις προσεχείς κρίσιμες διαπραγματεύσεις – τόσο εν όψει της έκθεσης της τριμερούς, όσο και των συζητήσεων για πρόσθετη βοήθεια και επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων – θα παίξει αρνητικό ρόλο για την Ελλάδα, καθώς κουμάντο θα κάνει μόνο η Γερμανία.
Για χάρη της αγκαλιάς της καμαριέρας, πέφτουμε στην ασφυκτική αγκαλιά της Μέρκελ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.