Ουάσινγκτον
Τεράστιος ο όγκος και ανεκτίμητη η αξία των πληροφοριών για το δίκτυο της Αλ-Κάιντα που βρέθηκε στα χέρια του αμερικανικού Στρατού μετά την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, υποστηρίζουν οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ -επισημαίνοντας όμως η οργάνωση δεν έχει ηττηθεί....
O σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης για ζητήματα εθνικής ασφάλειας Τομ Ντόνιλον υπογράμμισε, σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Κυριακή στο CNN και το NBC, πως οι πληροφορίες που βρέθηκαν στο συγκρότημα που βρέθηκε ο Μπιν Λάντεν είναι οι περισσότερες που έχουν συλλεχθεί από ένα μόνο πρόσωπο.
Η CIA εκτιμά πως το μέγεθος των αρχείων του Οσάμα μπιν Λάντεν αντιστοιχεί σε «μία βιβλιοθήκη ενός μικρού πανεπιστημίου», είπε χαρακτηριστικά ο Τ.Ντόμιλον.
Η δε αξία των πληροφοριών αυτών, λόγω του ρόλου του Μπιν Λάντεν στην Αλ-Κάιντα, θεωρείται ανεκτίμητη και αποτελεί σύμφωνα με τον αξιωματούχο ένα «καίριας σημασίας βήμα για την διάλυση της οργάνωσης».
Ο ίδιος όμως σημείωσε επίσης πως την εκτίμησή του ότι η Αλ-Κάιντα δεν έχει ηττηθεί στρατηγικά. Ναι μεν ο «Νούμερο 2» της οργάνωσης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι υπολείπεται κατά πολύ του Οσάμα Μπιν Λάντεν, «η απειλή όμως παραμένει», τόνισε ο Ντόνιλον.
Δεν συμμερίζονται όμως όλοι αυτή την άποψη: Στελέχη των υπηρεσιών του Πακιστάν αμφισβητούν, σύμφωνα με το Reuters, το ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είχε τον κεντρικό ρόλο που του αποδίδεται, υποστηρίζοντας πως η «απουσία τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης» στο κτιριακό συγκρότημα, όπως αναφέρουν, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για το ζήτημα.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν επίσης πως είναι αρκετά πιθανό η Αλ-Κάιντα, πολύ πριν το θάνατο του Μπιν Λάντεν, να είχε διασπαστεί οργανωτικά σε επιμέρους τμήματα που ήταν επιχειρησιακά ανεξάρτητα.
Ερωτηματικά για την στάση του Πακιστάν
Ερωτηματικά για την στάση του Πακιστάν
Παράλληλα, συνεχίζεται η κόντρα Ουάσινγκτον και Πακιστάν για το εάν οι υπηρεσίες του Ισλαμαπάντ ήξεραν ότι ο Μπιν Λάντεν κρυβόταν σε πακιστανικό έδαφος: Οι ΗΠΑ ζητούν σχετική έρευνα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει την Κυριακή στο CBS πως ο ηγέτης της Αλ-Κάιντα «πρέπει να είχε κάποιου είδους δίκτυο υποστήριξης στο Πακιστάν».
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι το Ισλαμαμπάντ πρέπει να διερευνήσει το εάν με το δίκτυο αυτό σχετίζονταν μέλη των πακιστανικών υπηρεσιών.
Οι υποψίες έχουν γίνει εντονότερες ιδιαίτερα για την πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών, την ISI, που παραδοσιακά θεωρείται ότι έχει επαφές με ομάδες ισλαμιστών και ανταρτών.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η Ουάσινγκτον χαλαρώνει κάπως τη δημόσια πίεση στο Πακιστάν: Ο Τομ Ντόνιλολ, εμμένοντας στην ανάγκη έρευνας για το ρόλο στελεχών στην υπόθεση, υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι υπηρεσίες του Πακιστάν σχετίζονται με την παρουσία του Μπιν Λάντεν στη χώρα.
Τα ερωτήματα αυτά είναι και ένας από τους λόγους που οι αμερικανικές υπηρεσίες ζητούν πρόσβαση σε τρεις χήρες του Οσάμα μπιν Λάντεν, που βρίσκονται υπό πακιστανική κράτηση -κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε άλλο ένα αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Ισλαμπάντ.
Μαζί με τις γυναίκες έχουν συλληφθεί και ορισμένα παιδιά. Οι πακιστανικές υπηρεσίες έχουν δώσει στις ΗΠΑ ελάχιστες πληροφορίες -κάποιες μάλιστα αντιφατικές- τόσο για τις ταυτότητες των συλληφθέντων όσο και για τα όσα υποστηρίζουν.
http://www.patrasevents.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.