Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Άρθρο - παρέμβαση του πρώην υφυπ. Υγείας, Θ.Γιαννόπουλου

Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε σε συνενώσεις μονάδων υγείας και υπηρεσιών για να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακος που αυτά τα χρήματα θα μπορέσουμε να τα ανακυκλώσουμε στο ΕΣΥ . Πολλά παραδείγματα που μπορώ να αναφέρω δείχνουν με ενάργεια τις οικονομίες που μπορούμε να πετύχουμε....
Υπάρχει ολόκληρο νοσοκομείο με χειρουργική κλινική, με προσωπικό και εξοπλισμό και όλο το χρόνο έχει γίνει μια εγχείρηση . Όμορα νοσοκομεία Αγία Σοφία-Αγλαΐα Κυριακού, Αλεξάνδρα-Αρεταίειο-Αιγινίτειο κ.λ.π.μπορούν να έχουν κοινές υπηρεσίες υποστήριξης όπως εστίαση-φύλαξη-αποστείρωση-πλυντήρια ακόμη δε και πολλά εργαστήρια όπως Παθολογοανατομικό-αιμοδοσία- βιοχημικό κ.λ.π.. Αν αυτά τα πετύχουμε τότε θα δημιουργηθούν πόροι για βελτιώσεις.Είναι γεγονός ότι πλέον θα γίνουν παρεμβάσεις άμεσες στον τομέα της υγείας για να μπορούμε να ελπίσουμε σε καλύτερες μέρες. Όσο κι αν θεωρηθεί παράλογο πρέπει να δει κανείς τι εφαρμόζεται στο εξωτερικό. Δηλαδή θα έλεγα ένα μοντέλο ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων υγειονομικών μονάδων ώστε να λειτουργήσουν με κριτήρια ιδιωτικής οικονομίας με βάση τη σχέση εσόδων-εξόδων (τόσα κέρδη-τόσες ζημιές) όπως γίνεται στη Γερμανία, στην Αγγλία και όσες από τις μονάδες αυτές είναι να κλείσουν ας κλείσουν. Οι υπόλοιπες όμως θα αναγκαστούν να δουλέψουν με υγιή κριτήρια λειτουργίας. Αυτό θα γεννήσει και άλλες δημόσιες αλλά υγιείς μονάδες που θα αντικαταστήσουν αυτές που έκλεισαν. Είναι ανάγκη να αναφερθώ αυτό που ο Υπουργός τελευταία σχολίασε τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Είναι αυτό που θα εξασφαλίσει καλύτερες υπηρεσίες στον έλληνα. Δυστυχώς οι συγχωνεύσεις δεν τολμήθηκε από εμάς να γίνουν. Αμφιβάλλω αν και τώρα γίνουν. Αν γίνουν τότε εγώ πρώτος θα το χειροκροτήσω αρκεί να γίνουν με βάση τη λογική και τις γνωστές παγκόσμιες αρχές της σχέσης κόστους-αποδοτικότητας.
Κατά την διάρκεια της θητείας μου προχωρήσαμε με ομάδα εργασίας προς αυτή την κατεύθυνση βρήκαμε όμως αντιστάσεις από πρακτικές και συνήθειες βολεμένων. Πιστεύω ότι ο Υπουργός Αντρέας Λοβέρδος μπορεί να προχωρήσει. Ας τολμήσει. Είναι γεγονός όμως ότι εμπεδωμένες συνήθειες δεν αλλάζουν και τόσο εύκολα . Χρειάζεται σταδιακή προσαρμογή και πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στις μεταρρυθμίσεις να καταλάβουν την ανάγκη τους . Βέβαια παρά την υπάρχουσα πολιτική βούληση πρέπει οι εργαζόμενοι σε όλους αυτούς τους φορείς να νοιώσουν ότι οφείλουν να ξεβολευτούν γιατί έτσι θα πετύχουμε και θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας . Και για να γίνω κατανοητός , απλά δεν είναι δυνατόν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία να αναπτύσσουν πρωτοβάθμια φροντίδα, αλλά θα πρέπει να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας – μέσα από κανόνες- από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της υγείας και να εξασφαλίζουν περίθαλψη για τους ασφαλισμένους τους.
Ο κ. Υπουργός έβαλε ψηλά τον πήχη και φοβάμαι ότι στο χρονοδιάγραμμα που έβαλε του εξαμήνου από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού υγείας πέρασε από κάτω. Είχε δηλώσει ότι εάν εντός εξαμήνου δεν προχωρήσει στη πλήρη μηχανογράφηση των Νοσοκομείων – στη δημιουργία διπλογραφικού συστήματος και ισολογισμού και προϋπολογισμού των μονάδων υγείας όπως επίσης και την αποτύπωση της περιουσίας προς αξιοποίηση θα παραιτείτο. Εγώ θα έλεγα όπως και αλλού το έχω δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να παραιτηθεί γιατί τίποτα από αυτές τις τρείς δεσμεύσεις δεν ολοκλήρωσε αλλά θα πρέπει με πείσμα να προχωρήσει γιατί φιλότιμος και εργατικός είναι μη γνωρίζοντας όμως το χώρο της υγείας. Θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία που βρίσκεται σε μηδενικό σημείο, να αξιολογήσει απόλυτα τις διοικήσεις των νοσοκομείων και ανάλογα με την εργασία τους και την αποδοτικότητά τους να τις στηρίξει ή να τις αντικαταστήσει. Φοβάμαι όμως ότι ο Υπουργός εμπαίζεται από αυτούς τους δήθεν σοφούς που διόρισε οι περισσότεροι των οποίων δεν έχουν ιδέα μουσικής αλλά ασχολούνται μόνο με στατιστικές και νούμερα. Ποία είναι η αξιοπιστία των διοικήσεων των νοσοκομείων; Ποία είναι η επίλυση του ακανθώδους προβλήματος των εντατικών μονάδων; Ποία είναι η προοπτική του ΕΟΠΥ που πρόσφατα ψηφίστηκε; Ποία είναι η προοπτική της οικονομίας των νοσηλευτικών μας μονάδων; Πού είναι οι διορισμοί που εξηγγέλθησαν; Πού είναι η πάταξη της διαφθοράς των νοσοκομείων; Και τόσα άλλα...
Βλέποντας λοιπόν την αδυναμία επίλυσης όλων αυτών των θεμάτων ο κ. Υπουργός προχώρησε σε δηλώσεις πολιτικής φύσεως και σε διπλωματικές παραινέσεις και επικλήσεις προς τον Πρωθυπουργό αφήνοντας τελευταία τη δήλωση ότι αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στον Πρωθυπουργό. Αυτό εκλαμβάνεται ως έμμεση παραίτηση έχοντας διαφυλάξει το πολιτικό του κύρος για μελλοντικές φιλόδοξες προοπτικές!!! Ο πρωθυπουργός αφού προκλήθηκε πρέπει να απαντήσει. Φοβάμαι όμως με την σύγχυση που έχει η Κυβέρνηση θα κάνει δήθεν ότι δεν άκουσε τίποτα. Και έτσι η κατάσταση θα διαιωνιστεί ίδια πάλι στο χώρο της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive