Με πρωτοφανή εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία, η οποία θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ξένων στην είσπραξη των φόρων και στις αποκρατικοποιήσεις, θα συνοδεύεται το νέο πακέτο δανείων διάσωσης που διαπραγματεύονται οι Ευρωπαίοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, το πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για τους ομολογιούχους προκειμένου να επιμηκύνουν εθελοντικά την περίοδο αποπληρωμής των ομολόγων, όπως και ένα ακόμα πακέτο μέτρων λιτότητας.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι περίπου το 1/2 των 60-70 δισ. ευρώ των δανειακών αναγκών της Ελλάδας έως τα τέλη του 2013 μπορούν να καλυφθούν χωρίς νέα δάνεια, κυρίως από τις αποκρατικοποιήσεις και την επαναδιαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα πάντα με τους FT, οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα πρέπει να δώσουν πρόσθετα δάνεια ύψους 30-35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, πέραν του πακέτου των 110 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, καθώς κάθε ένα στοιχείο του νέου πακέτου αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις από τουλάχιστον μία από τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς που εμπλέκονται.
Οι Ευρωπαίοι θέτουν το θέμα της συναίνεσης ως προαπαιτούμενο, ενώ η ΕΚΤ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή τεχνικά ως default. Οι αντιστάσεις της ΕΚΤ ενδέχεται να καμφθούν εάν η συμφωνία για το χρέος αφορά την επιμήκυνση και έχει πολύ συγκεκριμένη δομή.
Οι συζητήσεις διεξάγονται υπό την πίεση του χρόνου, καθώς μία συμφωνία θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, λόγω της απειλής του ΔΝΤ να μην εκταμιεύσει τη δόση του Ιουνίου εάν η χρηματοδότηση της Ελλάδας για τους επόμενους 12 μήνες δεν είναι διασφαλισμένη. Για να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στη διάσωση, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχει κλείσει έως την επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup, στις 20 Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.