Η Ε.Ε. ζητάει διακομματική συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα; Ποιά στάση κρατάν αυτά;... Τι πραγματικά σημαίνει διακομματική συναίνεση, και πως την μεταφράζουν κάποια πολιτικά κόμματα;
Για να απαντήσω τεκμηριωμένα σε αυτά τα ερωτήματα, θα αξιοποιήσω τα σχετικά άρθρα που βρήκα από μια ενημερωτική ιστοσελίδα:..
«Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσφερε συναίνεση στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε ορθή τη θέση της Ελλάδας σημειώνοντας: "τη στάση μας καθορίζει το εθνικό συμφέρον της χώρας και η διεθνής νομιμότητα, με υπόβαθρο και ηθική βάση, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας".»...
Παρατηρήστε, ότι σε αυτή την περίπτωση, ένα κόμμα, η ΝΔ, προσφέρει συναίνεση σε ένα άλλο κόμμα, με την έννοια της «αποδοχής» ως προς κάποια στάση της ή πρόγραμμά της.
«Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, με συνέντευξή του στη Real News, τάσσεται υπέρ ενός προσκλητηρίου από τον πρωθυπουργό σε δυνάμεις και πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κύριο Παμπούκη εάν δεν υπάρξει εθνική συναίνεσηγια γενναίες αποφάσεις, τότε η προσφυγή στις κάλπες είναι η τελευταία και μόνη επιλογή.»..
Παρατηρείστε εδώ, ότι ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας συνδέει την έννοια της Εθνικής συναίνεσης με την συμμετοχή και άλλων δυνάμεων και προσώπων, εκτός ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση.
Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο «όψεις» της «συναίνεσης»;..
* Στην πρώτη περίπτωση/«όψη», η λέξη «συναίνεση» χρησιμοποιείται για να εκφράσει την αποδοχή από ένα άτομο Α προς μια πράξη/πρόγραμμα ενός άλλου ατόμου Β, χωρίς το Α να έχει εξουσία για να μπορεί αν επέμβει σε αυτή την πράξη/πρόγραμμα.
* Στην δεύτερη περίπτωση/«όψη», η λέξη «συναίνεση» χρησιμοποιείται για να εκφράσει την αποδοχή κάποιων κοινώς αποφασισμένων απόψεων/προγραμμάτων από τα πρόσωπα Α και Β, όπου αν το πρόσωπο Β έχει την εξουσία για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, πρακτικώς θα την μοιραστεί με το Α.
Η με πιο απλά λόγια, η πρώτη όψη της «συναίνεσης» σημαίνει απλάαποδοχή, ενώ η δεύτερη όψη σημαίνει ενεργό ισότιμη συμμετοχή.
Τι ζήτησε η Τρόικα από την Ελληνική κυβέρνηση; Παραθέτω κάποια άρθρα:
1. Απαραίτητη η συναίνεση για την τρόικα ( 12.05.11 ) (http://newsplus.gr/?v=2&aid=32404 )
«Απαραίτητη θεωρεί τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων η τρόικα και ασκεί έντονες πιέσεις για να την επιτύχει.»
2. Όλι Ρεν: Απαραίτητη προϋπόθεση η διακομματική συναίνεση (17.05.11 ) ( http://newsplus.gr/?v=2&aid=33066 )
«Απαραίτητη προϋπόθεση για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις είναι ηδιακομματική συναίνεση και η υιοθέτηση των στόχων του Μνημονίου από το σύνολο των κομμάτων στην Ελλάδα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.»
Παρατηρείστε και εδώ, πως μιλάει καθαρά για διακομματική συναίνεση. Δεν μιλάει για συναίνεση των κομμάτων προς την Κυβέρνηση!... Άρα επίσης μιλάμε για την 2η όψη της συναίνεσης, την όψη εκείνη δηλαδή η οποία αναφέρεται σε άσκηση κοινής πολιτικής γραμμής με ισότιμη συμμετοχή των κομμάτων στην Εξουσία!
Και φυσικά είναι κατανοητό να ζητάνε την 2η όψη της συναίνεσης - δηλαδή την ισότιμη συμμετοχή όλων των κομμάτων (ή τουλάχιστον των μεγαλύτερων) για δύο λόγους:
α. Γιατί η ΕΕ δεν νοιάζεται να στηρίξει ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ. Και η ΝΔ να ήταν τα ίδια θα έλεγε.
β. Γιατί ήδη το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να εφαρμόσει τα σοβαρά και ορθά μέτρα του Μνημόνιου (π.χ. εξορθολογισμός σπατάλης στις ΔΕΚΟ, ηλ. συνταγογράφηση, κτλ) , εφαρμόζοντας μόνο τις εύκολες λύσεις και προτάσεις της κυβέρνησης (π.χ. οριζόντια περικοπή μισθών/συντάξεων, αύξηση φόρων κτλ)!
Είναι λοιπόν ανόητο και αφελές κάποιοι να εκλαμβάνουν την έννοια της «συναίνεσης» ως στήριξη στο αποτυχημένο (κατά ΕΕ) ΠΑΣΟΚ, και όχι ως ενεργό συμμετοχή και άλλων πιο ικανών σε ένα κυβερνητικό σχήμα, όταν μάλιστα η ίδια η ΕΕ μιλάει για διακομματική συναίνεση, και όχι συναίνεση προς την κυβέρνηση!
Πως τοποθετούνται τα διάφορα πολιτικά κόμματα;
ΠΑΣΟΚ
Από το ΠΑΣΟΚ φυσικά έχουμε άρτια κατανόηση του ζητουμένου της ΕΕ, σε αντίθεση με τις περισσότερες δηλώσεις Σαμαρά (βλ. παρακάτω). Έτσι βλέπουμε τον Πάγκαλο να απαντά:
Θ. Πάγκαλος: "Οι απόψεις του Όλι Ρεν για συναίνεση είναι λάθος" (18.05.11 ) ( http://newsplus.gr/?v=2&aid=33128 )
Δηλαδή, ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος, ενώ παραδέχεται πως οι μεταρρυθμίσεις εξυγίανσης δεν προχωρούν από την Κυβέρνηση - δηλαδή το Μνημόνιο δεν έχει εφαρμοστεί και δεν εφαρμόζεται(!!!) - ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε πρόταση συναίνεσης (όψης 2) η οποία θα έδινε κυβερνητική εξουσία σε άλλες δυνάμεις ή πρόσωπα!!.. Και μάλιστα το κάνει αυτό έναντι ακόμα και της απειλής για την μη πληρωμή της επόμενης δόσης!
Νέα Δημοκρατία
1. Α. Σαμαράς: "Καμία συναίνεση στην κυβέρνηση" ( 17.04.11 ) (http://newsplus.gr/?v=2&aid=29251 )
«Την πάγια θέση του ότι η ΝΔ δε θα προσφέρει την παραμικρή συναίνεση στα κυβερνητικά μέτρα επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη του στην
"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".»
2. "Η συναίνεση δεν μπορεί να είναι μερική" ( 13.05.11 ) (http://newsplus.gr/?v=2&aid=32505 )
«"Η συναίνεση δεν μπορεί να είναι μερική", υπογράμμισε σε δηλώσεις του στον Real FΜ, ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Χρύσανθος Λαζαρίδης, αναφερόμενος στο απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο.»
3. Αντ. Σαμαράς: "Συναίνεση θα σήμαινε συνδιαχείριση του αδιεξόδου" (14.05.11 ) ( http://newsplus.gr/?v=2&aid=32621 )
«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς λέει "όχι" στη συναίνεση, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε "συνδιαχείριση του αδιεξόδου".Ο κύριος Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" τονίζει ότι: "Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να αντικαταστήσουμε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο" αναφέρει εξηγώντας γιατί δεν ζητεί αμέσως εκλογές.»
4. Εκ νέου απόρριψη συναίνεσης από Αντ. Σαμαρά ( 17.05.11 ) (http://newsplus.gr/?v=2&aid=33025 )
5. Απάντηση Α. Σαμαρά στο αίτημα της Ε.Ε. για συναίνεση ( 18.05.11 ) (http://newsplus.gr/?v=2&aid=33127 )
«Ο κ. Σαμαράς σχολίασε:
«Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και Κυβέρνηση υπάρχει και Αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα».»
Συμπεράσματα:
Στις περιπτώσεις 1, 4 και 5 ο Σαμαράς αναφέρεται στην όψη 1 της συναίνεσης. Δίνει δηλαδή απαντήσεις στην ΕΕ, μιλώντας για συγκατάθεση στα μέτρα της Κυβέρνησης, όταν η ΕΕ ζητάει διακομματική συναίνεση, δηλαδή συμμετοχή όλων ισότιμα για να παρθούν μέτρα!!!.. Άλλα αντί άλλων δηλαδή!
Στην περίπτωση 2, φαίνεται ότι ο Σύμβουλος του Σαμαρά, αντιλαμβάνεται, ότι δεν μπορεί να υπάρχει μερική συναίνεση (όψη 1) αλλά μόνο συνολική/διακομματική (όψη 2).
Στην περίπτωση 3, ο Σαμαράς φαίνεται να απαντά ως προς την όψη 2 της συναίνεσης, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θέλει να συνδιαχειριστεί το αδιέξοδο!!!.. Δηλαδή, ο «πατριώτης» αρνείται ακόμα και την μερική εξουσία προκειμένου να κάνει ότι μπορεί για να σώσει την χώρα!.. Δεν επιζητά φυσικά και εκλογές, προκειμένου να διεκδικήσει την πλήρη εξουσία!.. Απλά, προτιμά το ΠΑΣΟΚ να μας τερματίσει στο αδιέξοδο, για να μπορεί αυτός να το κατηγορεί!!!
Μάλιστα επειδή η περίπτωση 3 είναι λίγο ιδιαίτερη, δίνω το απόσπασμα από την συνέντευξή του:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4630798
«Εχουµε απορρίψει την προοπτική να συγκυβερνήσουµεοδηγώντας µαζί µε άλλους τη χώρα σε λάθος δρόµο. Προτείναµε τη βάση της αληθινής συναίνεσης: το πρόγραµµά µας. Οχι για λόγους εγωισµού. Αλλά γιατί αυτό που εφαρµόζεται απέτυχε. Θέλουµε εντολή για να βγάλουµε τον τόπο από το αδιέξοδο. Οχι να «συνδιαχειριστούµε» το αδιέξοδο… Κι ύστερα µη βιάζεστε. Ο λαός στα δύσκολα θέλει καθαρές λύσεις και ψηφίζει καθαρές λύσεις. »
Εδώ μπαίνει το ερώτημα.
Το να υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμα του Σαμαρά («αληθινή συναίνεση κατά Σαμαρά») δεν εντάσσεται στα πλαίσια της Συγκυβέρνησης - Συναίνεσης που ζητάει η Τρόικα (όψη 2);;;.. Εντάσσεται! Άρα γιατί ο Σαμαράς αρνείται την οποιαδήποτε συμμετοχή για μια προσπάθεια συναίνεσης της όψης 2;
Θα μπορούσε κάλλιστα να πει, να πάνε σε μια συμμετοχή για προσπάθεια συναίνεσης, με κάποιες δικές του απαιτήσεις (εφαρμογή των βασικότερων σημείων του προγράμματός του), και αν διαφωνήσουν να πάνε σε εκλογές.
Αντίθετα δεν δέχεται καμία είδους προσπάθεια, για το καλό της χώρα, πέρα από το να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ το δικό του πρόγραμμα χωρίς παραλλαγές (ώστε να το κατηγορεί αν αποτύχει - αληθινή συναίνεση κατα Σαμαρά), αλλά και δεν ζητάει εκλογές με την δικαιολογία, πως δεν θέλει να μοιάσει στο ΠΑΣΟΚ!!!.. Αν δεχόταν παραλαγές στο πρόγραμμά του, θα δεχόταν και την συναίνεση άλλωστε! Σαμαράς: «Το ΠΑΣΟΚ όταν είναι στην αντιπολίτευση ζητάει κάθε τόσο πρόωρες εκλογές. Οταν βρίσκεται στην κυβέρνηση εκβιάζει κάθε τόσο µε εκλογές. Αυτά κάνει κάθε κόµµα που δεν έχει πολιτική: µικροπολιτικούς εκβιασµούς και επικοινωνιακά τεχνάσµατα. Εµείς δεν είµαστε ΠΑΣΟΚ. Και δεν θα γίνουµε ΠΑΣΟΚ. Εµείς θα γίνουµε κυβέρνηση και θα αλλάξουµε την Ελλάδα. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως να πείσουµε την κοινωνία να µας δώσει σαφή εντολή να αλλάξουµε τα πάντα. Οχι απλώς να αντικαταστήσουµε µια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο.»
Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι ζητάει και σαφή εντολή από το λαό, για να αλλάξει τα πάντα, αλλά όχι τώρα! Γιατί γνωρίζει ότι τώρα, δεν θα έχει σαφή εντολή για κάτι τέτοιο, αφού το ΠΑΣΟΚ είναι λίγο πιο μπροστά απ' αυτόν!.. Προτιμά φαίνεται, να μας αλλάζει τα φώτα το ΠΑΣΟΚ, για να δυσανασχετεί ο κόσμος, με την ελπίδα, ότι μέσα στην απελπισία, θα καταφέρει και θα βγει η ΝΔ αυτοδύναμη κυβέρνηση!.. Πόσο Απάνθρωπη, Ανθελληνική και Ρεαλιστική μπορεί να είναι αυτή η σκέψη άραγε, που όπως φαίνεται την ασπάζεται ο ίδιος ο πολιτικός αρχηγός της ΝΔ;.. Δεν θα μπω βέβαια σε διαδικασία σχολιασμού των μέτρων που προτείνει, τα οποία αγνοούν το ρεαλιστικό στοιχείο του χρόνου υλοποίησής τους!
ΛΑ.Ο.Σ.
Η θέση του ΛΑ.Ο.Σ. είναι υπέρ της συναίνεσης, μέσω μιας κυβέρνησης τύπου «Εθνικής ενότητας», όπου όλα τα κόμματα, ισότιμα θα επιλέξουν το βέλτιστο δυνατό κυβερνητικό σχήμα για να σωθεί η χώρα!.. Κάτι που το έλεγε εδώ και πολλούς μήνες - και κάτι που το ζητάει τώρα η ΕΕ/Τρόικα. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει, τότε θα πρέπει άμεσα να πάμε σε εκλογές, για να έχει την τελευταία ευκαιρία να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός το πολιτικό σκηνικό που αυτός πιστεύει πως θα τον σώσει από την κρίση, αναλαμβάνοντας, αυτή την φορά πολύ σοβαρά, τις ευθύνες του!
posted by area51gr
Για να απαντήσω τεκμηριωμένα σε αυτά τα ερωτήματα, θα αξιοποιήσω τα σχετικά άρθρα που βρήκα από μια ενημερωτική ιστοσελίδα:..
1η Όψη Συναίνεσης
Η ΝΔ συναινεί με το ΠΑΣΟΚ για την Λιβύη ( 22.03.11 ) (http://newsplus.gr/?v=2&aid=26046 )«Ο κ. Αβραμόπουλος πρόσφερε συναίνεση στην κυβέρνηση και χαρακτήρισε ορθή τη θέση της Ελλάδας σημειώνοντας: "τη στάση μας καθορίζει το εθνικό συμφέρον της χώρας και η διεθνής νομιμότητα, με υπόβαθρο και ηθική βάση, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας".»...
Παρατηρήστε, ότι σε αυτή την περίπτωση, ένα κόμμα, η ΝΔ, προσφέρει συναίνεση σε ένα άλλο κόμμα, με την έννοια της «αποδοχής» ως προς κάποια στάση της ή πρόγραμμά της.
2η Όψη Συναίνεσης
Χ. Παμπούκης: "Εάν δεν υπάρξει εθνική συναίνεση, οι εκλογές είναι η μόνη λύση" ( 07.04.11 ) ( http://newsplus.gr/?v=2&aid=27998 )«Ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, με συνέντευξή του στη Real News, τάσσεται υπέρ ενός προσκλητηρίου από τον πρωθυπουργό σε δυνάμεις και πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κύριο Παμπούκη εάν δεν υπάρξει εθνική συναίνεσηγια γενναίες αποφάσεις, τότε η προσφυγή στις κάλπες είναι η τελευταία και μόνη επιλογή.»..
Παρατηρείστε εδώ, ότι ο ίδιος ο Υπουργός Επικρατείας συνδέει την έννοια της Εθνικής συναίνεσης με την συμμετοχή και άλλων δυνάμεων και προσώπων, εκτός ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση.
Διαφορά 1ης και 2ης Όψης Συναίνεσης
Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στις δύο «όψεις» της «συναίνεσης»;..
* Στην πρώτη περίπτωση/«όψη», η λέξη «συναίνεση» χρησιμοποιείται για να εκφράσει την αποδοχή από ένα άτομο Α προς μια πράξη/πρόγραμμα ενός άλλου ατόμου Β, χωρίς το Α να έχει εξουσία για να μπορεί αν επέμβει σε αυτή την πράξη/πρόγραμμα.
* Στην δεύτερη περίπτωση/«όψη», η λέξη «συναίνεση» χρησιμοποιείται για να εκφράσει την αποδοχή κάποιων κοινώς αποφασισμένων απόψεων/προγραμμάτων από τα πρόσωπα Α και Β, όπου αν το πρόσωπο Β έχει την εξουσία για να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, πρακτικώς θα την μοιραστεί με το Α.
Η με πιο απλά λόγια, η πρώτη όψη της «συναίνεσης» σημαίνει απλάαποδοχή, ενώ η δεύτερη όψη σημαίνει ενεργό ισότιμη συμμετοχή.
Τι είδους συναίνεση ζητάει η Τρόικα;
Τι ζήτησε η Τρόικα από την Ελληνική κυβέρνηση; Παραθέτω κάποια άρθρα:
1. Απαραίτητη η συναίνεση για την τρόικα ( 12.05.11 ) (http://newsplus.gr/?v=2&aid=32404 )
«Απαραίτητη θεωρεί τη συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων η τρόικα και ασκεί έντονες πιέσεις για να την επιτύχει.»
Προσέξτε!.. Η Τρόικα ζητάει συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων. Όχι της Αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση! Άρα μιλάμε για την 2η όψη συναίνεσης!
2. Όλι Ρεν: Απαραίτητη προϋπόθεση η διακομματική συναίνεση (17.05.11 ) ( http://newsplus.gr/?v=2&aid=33066 )
«Απαραίτητη προϋπόθεση για τις περαιτέρω εκταμιεύσεις είναι ηδιακομματική συναίνεση και η υιοθέτηση των στόχων του Μνημονίου από το σύνολο των κομμάτων στην Ελλάδα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.»
Παρατηρείστε και εδώ, πως μιλάει καθαρά για διακομματική συναίνεση. Δεν μιλάει για συναίνεση των κομμάτων προς την Κυβέρνηση!... Άρα επίσης μιλάμε για την 2η όψη της συναίνεσης, την όψη εκείνη δηλαδή η οποία αναφέρεται σε άσκηση κοινής πολιτικής γραμμής με ισότιμη συμμετοχή των κομμάτων στην Εξουσία!
Και φυσικά είναι κατανοητό να ζητάνε την 2η όψη της συναίνεσης - δηλαδή την ισότιμη συμμετοχή όλων των κομμάτων (ή τουλάχιστον των μεγαλύτερων) για δύο λόγους:
α. Γιατί η ΕΕ δεν νοιάζεται να στηρίξει ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ. Και η ΝΔ να ήταν τα ίδια θα έλεγε.
β. Γιατί ήδη το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς να εφαρμόσει τα σοβαρά και ορθά μέτρα του Μνημόνιου (π.χ. εξορθολογισμός σπατάλης στις ΔΕΚΟ, ηλ. συνταγογράφηση, κτλ) , εφαρμόζοντας μόνο τις εύκολες λύσεις και προτάσεις της κυβέρνησης (π.χ. οριζόντια περικοπή μισθών/συντάξεων, αύξηση φόρων κτλ)!
Είναι λοιπόν ανόητο και αφελές κάποιοι να εκλαμβάνουν την έννοια της «συναίνεσης» ως στήριξη στο αποτυχημένο (κατά ΕΕ) ΠΑΣΟΚ, και όχι ως ενεργό συμμετοχή και άλλων πιο ικανών σε ένα κυβερνητικό σχήμα, όταν μάλιστα η ίδια η ΕΕ μιλάει για διακομματική συναίνεση, και όχι συναίνεση προς την κυβέρνηση!
Πως τοποθετούνται τα πολιτικά κόμματα;
Πως τοποθετούνται τα διάφορα πολιτικά κόμματα;
ΠΑΣΟΚ
Από το ΠΑΣΟΚ φυσικά έχουμε άρτια κατανόηση του ζητουμένου της ΕΕ, σε αντίθεση με τις περισσότερες δηλώσεις Σαμαρά (βλ. παρακάτω). Έτσι βλέπουμε τον Πάγκαλο να απαντά:
Θ. Πάγκαλος: "Οι απόψεις του Όλι Ρεν για συναίνεση είναι λάθος" (18.05.11 ) ( http://newsplus.gr/?v=2&aid=33128 )
«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι οι απόψεις του Όλι Ρεν για συναίνεση των μεγάλων πολιτικών κομμάτων είναι λάθος καθώς με τον τρόπο αυτό βάζει στο τραπέζι πολιτικούς όρους.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η κριτική του επιτρόπου ότι δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις γίνεται δεκτή αλλά έως εκεί.»Δηλαδή, ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος, ενώ παραδέχεται πως οι μεταρρυθμίσεις εξυγίανσης δεν προχωρούν από την Κυβέρνηση - δηλαδή το Μνημόνιο δεν έχει εφαρμοστεί και δεν εφαρμόζεται(!!!) - ωστόσο αρνείται οποιαδήποτε πρόταση συναίνεσης (όψης 2) η οποία θα έδινε κυβερνητική εξουσία σε άλλες δυνάμεις ή πρόσωπα!!.. Και μάλιστα το κάνει αυτό έναντι ακόμα και της απειλής για την μη πληρωμή της επόμενης δόσης!
Με άλλα λόγια, έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία παραδέχεται ευθέως την αποτυχία της, αλλά και η οποία δεν δέχεται να παραδώσει την εξουσία ή τμήμα της εξουσία σε τρίτους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει άρνηση πληρωμής της επόμενης δόσης, επομένως κατάρρευση της χώρας!
Νέα Δημοκρατία
1. Α. Σαμαράς: "Καμία συναίνεση στην κυβέρνηση" ( 17.04.11 ) (http://newsplus.gr/?v=2&aid=29251 )
«Την πάγια θέση του ότι η ΝΔ δε θα προσφέρει την παραμικρή συναίνεση στα κυβερνητικά μέτρα επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη του στην
"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".»
2. "Η συναίνεση δεν μπορεί να είναι μερική" ( 13.05.11 ) (http://newsplus.gr/?v=2&aid=32505 )
«"Η συναίνεση δεν μπορεί να είναι μερική", υπογράμμισε σε δηλώσεις του στον Real FΜ, ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ, Χρύσανθος Λαζαρίδης, αναφερόμενος στο απόηχο των χθεσινών εξαγγελιών του κ. Σαμαρά στο Ζάππειο.»
3. Αντ. Σαμαράς: "Συναίνεση θα σήμαινε συνδιαχείριση του αδιεξόδου" (14.05.11 ) ( http://newsplus.gr/?v=2&aid=32621 )
«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς λέει "όχι" στη συναίνεση, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε "συνδιαχείριση του αδιεξόδου".Ο κύριος Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" τονίζει ότι: "Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να αντικαταστήσουμε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο" αναφέρει εξηγώντας γιατί δεν ζητεί αμέσως εκλογές.»
4. Εκ νέου απόρριψη συναίνεσης από Αντ. Σαμαρά ( 17.05.11 ) (http://newsplus.gr/?v=2&aid=33025 )
«Παράλληλα ο κύριος Σαμαράς τόνισε ότι: "Εάν ένα μέτρο είναι καλό για την πατρίδα έχουμε το καθήκον και την υποχρέωση να το στηρίξουμε, εάν όμως βλάπτει την πατρίδα έχουμε το δικαίωμα να το απορρίψουμε."
Ο κύριος Σαμαράς απέρριψε για μία ακόμη φορά το κυβερνητικό κάλεσμα για συναίνεση, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να παράσχει στήριξη στην εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, που, όπως είπε, έχει αποδειχτεί λανθασμένη.»5. Απάντηση Α. Σαμαρά στο αίτημα της Ε.Ε. για συναίνεση ( 18.05.11 ) (http://newsplus.gr/?v=2&aid=33127 )
«Ο κ. Σαμαράς σχολίασε:
«Σύνταγμα, Θεσμοί και Αξιοπρέπεια, επιβάλλουν να υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι και Κυβέρνηση υπάρχει και Αντιπολίτευση υπάρχει και η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία παραμένει ισχυρή σε αυτόν τον τόπο, που λέγεται Ελλάδα».»
Συμπεράσματα:
Στις περιπτώσεις 1, 4 και 5 ο Σαμαράς αναφέρεται στην όψη 1 της συναίνεσης. Δίνει δηλαδή απαντήσεις στην ΕΕ, μιλώντας για συγκατάθεση στα μέτρα της Κυβέρνησης, όταν η ΕΕ ζητάει διακομματική συναίνεση, δηλαδή συμμετοχή όλων ισότιμα για να παρθούν μέτρα!!!.. Άλλα αντί άλλων δηλαδή!
Στην περίπτωση 2, φαίνεται ότι ο Σύμβουλος του Σαμαρά, αντιλαμβάνεται, ότι δεν μπορεί να υπάρχει μερική συναίνεση (όψη 1) αλλά μόνο συνολική/διακομματική (όψη 2).
Στην περίπτωση 3, ο Σαμαράς φαίνεται να απαντά ως προς την όψη 2 της συναίνεσης, λέγοντας πως ο ίδιος δεν θέλει να συνδιαχειριστεί το αδιέξοδο!!!.. Δηλαδή, ο «πατριώτης» αρνείται ακόμα και την μερική εξουσία προκειμένου να κάνει ότι μπορεί για να σώσει την χώρα!.. Δεν επιζητά φυσικά και εκλογές, προκειμένου να διεκδικήσει την πλήρη εξουσία!.. Απλά, προτιμά το ΠΑΣΟΚ να μας τερματίσει στο αδιέξοδο, για να μπορεί αυτός να το κατηγορεί!!!
Μάλιστα επειδή η περίπτωση 3 είναι λίγο ιδιαίτερη, δίνω το απόσπασμα από την συνέντευξή του:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4630798
«Εχουµε απορρίψει την προοπτική να συγκυβερνήσουµεοδηγώντας µαζί µε άλλους τη χώρα σε λάθος δρόµο. Προτείναµε τη βάση της αληθινής συναίνεσης: το πρόγραµµά µας. Οχι για λόγους εγωισµού. Αλλά γιατί αυτό που εφαρµόζεται απέτυχε. Θέλουµε εντολή για να βγάλουµε τον τόπο από το αδιέξοδο. Οχι να «συνδιαχειριστούµε» το αδιέξοδο… Κι ύστερα µη βιάζεστε. Ο λαός στα δύσκολα θέλει καθαρές λύσεις και ψηφίζει καθαρές λύσεις. »
Εδώ μπαίνει το ερώτημα.
Το να υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμα του Σαμαρά («αληθινή συναίνεση κατά Σαμαρά») δεν εντάσσεται στα πλαίσια της Συγκυβέρνησης - Συναίνεσης που ζητάει η Τρόικα (όψη 2);;;.. Εντάσσεται! Άρα γιατί ο Σαμαράς αρνείται την οποιαδήποτε συμμετοχή για μια προσπάθεια συναίνεσης της όψης 2;
Θα μπορούσε κάλλιστα να πει, να πάνε σε μια συμμετοχή για προσπάθεια συναίνεσης, με κάποιες δικές του απαιτήσεις (εφαρμογή των βασικότερων σημείων του προγράμματός του), και αν διαφωνήσουν να πάνε σε εκλογές.
Αντίθετα δεν δέχεται καμία είδους προσπάθεια, για το καλό της χώρα, πέρα από το να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ το δικό του πρόγραμμα χωρίς παραλλαγές (ώστε να το κατηγορεί αν αποτύχει - αληθινή συναίνεση κατα Σαμαρά), αλλά και δεν ζητάει εκλογές με την δικαιολογία, πως δεν θέλει να μοιάσει στο ΠΑΣΟΚ!!!.. Αν δεχόταν παραλαγές στο πρόγραμμά του, θα δεχόταν και την συναίνεση άλλωστε! Σαμαράς: «Το ΠΑΣΟΚ όταν είναι στην αντιπολίτευση ζητάει κάθε τόσο πρόωρες εκλογές. Οταν βρίσκεται στην κυβέρνηση εκβιάζει κάθε τόσο µε εκλογές. Αυτά κάνει κάθε κόµµα που δεν έχει πολιτική: µικροπολιτικούς εκβιασµούς και επικοινωνιακά τεχνάσµατα. Εµείς δεν είµαστε ΠΑΣΟΚ. Και δεν θα γίνουµε ΠΑΣΟΚ. Εµείς θα γίνουµε κυβέρνηση και θα αλλάξουµε την Ελλάδα. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως να πείσουµε την κοινωνία να µας δώσει σαφή εντολή να αλλάξουµε τα πάντα. Οχι απλώς να αντικαταστήσουµε µια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο.»
Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι ζητάει και σαφή εντολή από το λαό, για να αλλάξει τα πάντα, αλλά όχι τώρα! Γιατί γνωρίζει ότι τώρα, δεν θα έχει σαφή εντολή για κάτι τέτοιο, αφού το ΠΑΣΟΚ είναι λίγο πιο μπροστά απ' αυτόν!.. Προτιμά φαίνεται, να μας αλλάζει τα φώτα το ΠΑΣΟΚ, για να δυσανασχετεί ο κόσμος, με την ελπίδα, ότι μέσα στην απελπισία, θα καταφέρει και θα βγει η ΝΔ αυτοδύναμη κυβέρνηση!.. Πόσο Απάνθρωπη, Ανθελληνική και Ρεαλιστική μπορεί να είναι αυτή η σκέψη άραγε, που όπως φαίνεται την ασπάζεται ο ίδιος ο πολιτικός αρχηγός της ΝΔ;.. Δεν θα μπω βέβαια σε διαδικασία σχολιασμού των μέτρων που προτείνει, τα οποία αγνοούν το ρεαλιστικό στοιχείο του χρόνου υλοποίησής τους!
ΛΑ.Ο.Σ.
Η θέση του ΛΑ.Ο.Σ. είναι υπέρ της συναίνεσης, μέσω μιας κυβέρνησης τύπου «Εθνικής ενότητας», όπου όλα τα κόμματα, ισότιμα θα επιλέξουν το βέλτιστο δυνατό κυβερνητικό σχήμα για να σωθεί η χώρα!.. Κάτι που το έλεγε εδώ και πολλούς μήνες - και κάτι που το ζητάει τώρα η ΕΕ/Τρόικα. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει, τότε θα πρέπει άμεσα να πάμε σε εκλογές, για να έχει την τελευταία ευκαιρία να αποφασίσει ο Ελληνικός λαός το πολιτικό σκηνικό που αυτός πιστεύει πως θα τον σώσει από την κρίση, αναλαμβάνοντας, αυτή την φορά πολύ σοβαρά, τις ευθύνες του!
posted by area51gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.