Μια δίκη με αρχαιολογικά στοιχεία, μα συνάμα εκσυγχρονισμένη στις αντιλήψεις, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκατοντάδες θεατές σε μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές δικαστικές αίθουσες της Αμερικανικής Δικαιοσύνης, στο Μανχάταν...
Το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, κατάφερε την συμμετοχή κορυφαίων δικαστικών και δικηγόρων και “ξαναδίκασε” τον Σωκράτη, αφού η δίκη αυτή δεν ήταν μια αναπαράσταση της δίκης του 399 π.χ.
μα μια επανεξέταση του Σωκρατικού ζητήματος, αναλύοντας όλες τις κατηγορίες που βάρυναν τον Σωκράτη, με σκοπό να αποφανθούν αν είναι “ένοχος” ή “αθώος” ο κατηγορούμενος για “ασέβεια προς τους Θεούς” και για “διαφθορά των νέων”. Το δικαστικό σώμα διχάστηκε μπροστά σε χείμαρρο επιχειρημάτων και ρητορικών λόγων από τις δυο πλευρές, αναδεικνύοντας παράλληλα το διαχρονικό σκεπτικισμό για την πολύκροτη δίκη του Σωκράτη, που προβληματίζει κάθε φορά που μεταφέρεται ο χρόνος, ο τόπος και η επικρατούσα κατάσταση της τότε εποχής.
Απ’ τους τρεις δικαστές που έλαβαν μέρος στη δίκη, οι δύο αθώωσαν τον Σωκράτη και η τρίτη τον καταδίκασε!
Ενδιαφέρον είναι ότι με την απόφαση του δικαστηρίου συμφώνησαν 185 θεατές-ένορκοι, διαφώνησαν 29 ενώ πολλοί άλλοι δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Σε ερώτησή που απηύθυναν, στον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, αν συμφωνεί με την απόφαση του δικαστηρίου, είπε ότι "από την ώρα που ο Άγιος Ιουστίνος ο φιλόσοφος και μάρτυς θεωρεί το Σωκράτη ως εκπρόσωπο της παρουσίας του συνταγματικού λόγου του Χριστού, προ Χριστού, δεν μπορώ να τον καταδικάσω".
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "η δίκη έγινε μέσα σε μια εκπληκτική δικαστική αίθουσα από πραγματικούς σπουδαίους δικαστές, από διάσημους δικηγόρους, δίδοντας μια σοβαρότητα και ένα ρεαλισμό. Είμαι ευτυχής με το αποτέλεσμα. Αθώωση μεν, αλλά και μια μειοψηφία που υποστήριξε ότι υπήρχαν και λόγοι που η Αθήνα έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει”.
Tο ίδρυμα Ωνάση θα κυκλοφορήσει σε DVD αυτή τη δίκη και θα τη δημοσιοποιήσει στο διαδίκτυο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.