Ο κ. Μπαλαφούτας, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης του, παραμένει στη θέση του μέχρι να οριστεί ο αντικαταστάτης του, για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία του ΤΑΠ, δεδομένου ότι αποτελεί τον κύριο «αιμοδότη» του ΥΠΠΟΤ. Είναι ο φορέας είσπραξης των εισιτηρίων και των τελών χρήσης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων. Από τα έσοδά του καλύπτονται διάφορες ανάγκες του υπουργείου Πολιτισμού, όπως η καταβολή ημερομισθίων αρχαιοφυλάκων κατά τις αργίες, λειτουργικά έξοδα αρχαιολογικών χώρων, έργα συντήρησης μνημείων, απαλλοτριώσεις κ.ά.

Τα χρήματα από εισιτήρια (εξαιρουμένου του Μουσείου Ακρόπολης, που αυτοσυντηρείται και δεν τα αποδίδει στο ΤΑΠ) ανέρχονται στα 45 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και διάφορες άλλες εισφορές από τη χρήση των μνημείων ή των εικόνων τους, τα έσοδα ανεβαίνουν αισίως στα 60 εκατ. ετησίως. Η χρηστή διαχείρισή τους ήταν προτεραιότητα για τα μέλη της τωρινής διοίκησης, όπως τουλάχιστον διατείνονται. Σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του δ.σ. πριν από τις παραιτήσεις (4/3/2011), τα μέλη της διοίκησης κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα δοθούν 1.600.000. ευρώ για τη φιλοξενία των παιδιών των υπαλλήλων του υπουργείου σε θερινή κατασκήνωση. Πολλοί διαφώνησαν για το κόστος σε μέρες κρίσης και τελικά η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Την ίδια μέρα, κάποια μέλη του Δ.Σ. πρότειναν να γίνει διαχειριστικός έλεγχος των οικονομικών του ΤΑΠ από τις 31/12/2010 και πίσω. Απόφαση δεν πάρθηκε.

Μεσούσης της κρίσης, η κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει τουλάχιστον τα δέκα κλειστά πωλητήρια μουσείων και αρχαιολογικών χώρων του ΟΠΕΠ, που δόθηκαν στο ΤΑΠ -κλειστά από τον Σεπτέμβριο ελλείψει προσωπικού. Οφείλει επίσης, μαζί με την εκκαθάριση του ΟΠΕΠ, να ενημερώσει για το πόσο κόστισε η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και συνολικά αυτός ο Οργανισμός που λειτούργησε μια δεκαετία παρασιτικά, χωρίς να προσφέρει στο κράτος ούτε ένα ευρώ. *