Για άλλη μια φορά (μετά τον Νοέμβριο του 2009), πληροφορηθήκαμε χθες μέσω Eurostat ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας βρίσκεται εκτός στόχων. Το έλλειμμα βρέθηκε – ελέω πλήρως ανεξέλεγκτης ΕΛΣΤΑΤ – στο 10,5%.
Και το χειρότερο – αυτό για το οποίο δεν μιλά κανείς: Το χρέος της χώρας βρίσκεται στο 142,8%. Αυτό σημαίνει ότι εισπράττουμε 100 και χρωστάμε σχεδόν 150.
Έτσι, το μεν αυξημένο έλλειμμα απαιτεί πρόσθετα μέτρα και νέες θυσίες ύψους 3 ή και 4 δις ευρώ (για τον πίθο των Δαναΐδων, όπως αποδεικνύεται), το δε θηριώδες χρέος οδηγεί κατευθείαν προς την αναδιάρθρωση.
Το δημόσιο χρέος (που ουδείς αντιλαμβάνεται πώς περνά απαρατήρητο αν και τόσο θηριώδες) αυξήθηκε από 298,7 δις ευρώ το 2009 σε 328,5 δις ευρώ το 2010.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι το υπουργείο των Οικονομικών στην ανακοίνωσή του, επαίρεται για το γεγονός ότι τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν αμφισβητούνται πλέον από τις Βρυξέλλες – την ίδια ώρα που στη χώρα γίνεται μια μεγάλη (αυτιστική) συζήτηση για το αν πρέπει να κρύβουμε στοιχεία και να υφιστάμεθα τις ευρωπαϊκές αμφισβητήσεις.
Με μεγάλη άνεση επίσης το υπουργείο μας ανακοινώνει πως η χώρα μας είχε το 2010 το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ. Και μας δίνει μια σειρά εξηγήσεις για τις αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις:
Ομολογεί πως οι επιπτώσεις της ύφεσης ήσαν μεγαλύτερες από αυτές που είχαν προβλέψει οι οικονομικοί εγκέφαλοι της χώρας. Και πως η ίδια η ύφεση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη! Με σοβαρές επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα.
Μας είπε επίσης το αρμόδιο υπουργείο πως και η αύξηση της ανεργίας υπήρξε μεγαλύτερη από το… αναμενόμενο, με αποτέλεσμα την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Οπότε, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, Αμαντέους Αλταφάζ, μας υπενθύμισε χθες την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα της τάξεως των 3 δις ευρώ το 2011 και των 26 δις ευρώ το 2015. Και, για να μην ξεχνιόμαστε, μας θύμισε και την δέσμευσή μας για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα, το Μπλούμπεργκ, δια του αρθρογράφου του Μάθιου Λυν, διατύπωνε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της ως το τέλος του Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι το κούρεμα «έχει ήδη καθυστερήσει».
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, χθες το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό ρεκόρ άνω των 1.200 μονάδων βάσης.
Όταν δεν περνά μέρα χωρίς κακές ειδήσεις, πρόκειται για το απόλυτο αδιέξοδο. Το οποίο δυστυχώς δεν γίνεται αντιληπτό μόνο από αυτούς που λόγω θέσεως οφείλουν να το δουν και να αναζητήσουν άλλες λύσεις…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.