«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει ήδη καθυστερήσει» τονίζει το Bloomberg σε δημοσίευμα της Τρίτης του Πάσχα.
Ειδικότερα, στο άρθρο υποστηρίζεται ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακοινώσει ένα «κούρεμα» χρέους ύψους 50% και να επιβάλει τριετή αναστολή των πληρωμών τόκων για τα δάνεια που θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα. Ο Μάθιου Λύν, αρθρογράφος του Bloomberg και συγγραφέας με ενασχόληση με τα ελληνικά θέματα, αναφέρει πως ένα χρόνο μετά τη διάσωση της Ελλάδας από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη η κατάσταση παραμένει ζοφερή. Όπως τονίζει, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε νέα υψηλά επίπεδα και το κόστος της ασφάλισης έναντι κίνδυνου χρεοκοπίας έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.
«Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε γιορτάσει την επέτειο του πακέτου διάσωσης με διαφορετικό τρόπο - με την αναγγελία ότι θα αποχωριστεί μέρος των χρεών της», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λυν. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα επιβάλλει ένα κούρεμα τόσο το καλύτερο για όλους, καθώς η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες περικοπές χρέους και σε μεγαλύτερο πόνο. «Και όταν γίνει αποδεκτή η πρώτη πτώχευση στην Ευρωζώνη, τότε θα μπορεί να ξεκινήσει μια λογική συζήτηση για το πώς θα ισχυροποιηθεί το ενιαίο νόμισμα», αναφέρει ο αρθρογράφος του Bloomberg.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας οι τιμές στην αγορά κατέδειξαν ότι οι περισσότεροι επενδυτές έχουν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική αναδιάρθρωση είναι τελειωμένη υπόθεση. Αναφερόμενος, δε, σε αξιωματούχους σε Αθήνα και Βρυξέλλες που αρνούνται την αναδιάρθρωση, τονίζοντας πως δεν αποτελεί επιλογή, ο Λυν υποστηρίζει πως «θα πρέπει να σταματήσουν να υποκρίνονται». Ο ίδιος επικαλείται έρευνα που παρουσιάσθηκε προ ημερών στη Royal Economic Society και μελέτα 202 περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων σε 68 έθνη από το 1970 βάσει της οποίας καταδεικνύεται πως οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται με υψηλότερες περικοπές αποτίμησης (χαμηλότερα ποσοστά ανάκτησης) συνοδεύονται με σημαντικά υψηλότερα spreads (κόστος δανεισμού) και μεγαλύτερες περιόδους αποκλεισμού των χωρών από τις αγορές κεφαλαίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.