Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αναδιάρθρωση: Οι διαψεύσεις πυροδοτούν τα σενάρια

s&p

Σε όλους τους τόνους διαψεύδει η κυβέρνηση τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά φαίνεται πως κάθε διάψευση, μάλλον αναζωπυρώνει παρά εκτονώνει τις σχετικές συζητήσεις. Άλλωστε, όλοι θυμούνται τις συνεχείς και κατηγορηματικές διαψεύσεις και μάλιστα από τα πιο επίσημα χείλη (Παπανδρέου, Πάγκαλος, Παπακωνσταντίνου), των σεναρίων για προσφυγή στο ΔΝΤ. Έως ότου τα σενάρια αυτά επαληθεύτηκαν πανηγυρικά…

Σήμερα, λίγες ώρες μετά την πολλοστή διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να πάμε σε αναδιάρθρωση του χρέους (ομιλία σε ημερίδα των Financial Times στην Αθήνα), o Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε -εκ νέου- λόγο για αναδιάρθρωση, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια, ιδίως αν κάποια στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν σε δύο μήνες καταδείξουν ότι το χρέος είναι μη εξυπηρετήσιμο. Από κοντά και ηStandard & Poor’s, της οποίας διευθυντικό στέλεχος βλέπει αυξημένες τις πιθανότητες για αναδιάρθρωση και τις υπολογίζει σε άνω του 30%.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως συνέχισε στο γνωστό μοτίβο: Όχι στην αναδιάρθρωση του χρέους, ναι στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του, με παράλληλη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Στον αντίποδα, η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα βλέπει να έχει ήδη αρχίσει η χρεοκοπία, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι είναι εφικτή μια επιθετική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους καθώς και η διαγραφή μεγάλου μέρους του.

Όλα αυτά, την επομένη της επίσκεψης του προέδρου της Ε.Ε. Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, ο οποίος διακήρυξε ότι η Ελλάδα «θα πρέπει να συνεχίσει με έμφαση στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων, ανεξαρτήτως κοινωνικών αντιδράσεων».

Από την ομιλία Παπακωνσταντίνου αξίζει να επισημανθούν δύο ακόμη σημεία:

  • Η φράση του ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Εννοεί προφανώς ότι οι (αναπόφευκτες) περικοπές θα γίνουν επιλεκτικά και με εκλογίκευση ανάλογα με τις αποδοχές.
  • Η αποστροφή του «δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον δρόμο που ακολουθούμε». Θυμίζει το προεκλογικό «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Απ’ την ανάποδη…

Διαψεύδει και πάλι τα περί αναδιάρθρωσης ο Παπακωνσταντίνου

Διέψευσε για ακόμη μια φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας σήμερα σε συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα, δίνοντας παράλληλα το στίγμα για την εφαρμογή των μέτρων στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος. Ο υπουργός διαβεβαίωσε και πάλι ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε οριζόντιες αυξήσεις σε φορολογικούς συντελεστές.

Όπως επισήμανε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής δεν μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, περιορισμό των ελλειμμάτων στις ΔΕΚΟ, στοχευμένες κοινωνικές παροχές και μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι συνολικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015 θα φθάσουν τα 23 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου, έκανε λόγο για συμμετοχή ιδιωτών σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, αεροδρόμια, στην ενέργεια και στα τυχερά παιχνίδια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η κρατική συμμετοχή σε αυτούς τους τομείς μπορεί να μειωθεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.

Αναφερόμενος στο θέμα της αναδιάρθρωσης είπε ότι «η κυβέρνηση δεν συντάσσεται με τη λύση της αναδιάρθρωσης», προσθέτοντας πως το ζητούμενο είναι να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Έθεσε μάλιστα τις εξής βασικές παραμέτρους για την επίτευξη αυτού του στόχου, όπως τη δημιουργία μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, την επιστροφή στην ανάπτυξη, εκτιμώντας παράλληλα ότι η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς από το γ’ ή το δ’ τρίμηνο του φετινού έτους.

Επίσης, η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με μέτρα όπως η επιμήκυνση αποπληρωμής καθώς και η μείωση των επιτοκίων συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε ο ίδιος.

«Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και οι Έλληνες πιο σίγουροι. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον δρόμο που ακολουθούμε», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι απλά η ευχή ενός υπουργού Οικονομικών, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά βγαίνει απο την ανάλυση πρόδρομων δεικτών της ελληνικής οικονομίας, όπως η πολύ μεγάλη αύξηση των εξαγωγών και ταυτόχρονα η σταδιακή ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και δημοσιεύεται σήμερα, σχολιάζοντας την αύξηση των επιτοκίων στο 1,25% από τηνΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους που η ΕΚΤ προχώρησε σε αυτή την κίνηση επισημαίνοντας ωστόσο ότι «είναι ξεκάθαρο ότι σε δημοσιονομικό επίπεδο τα υψηλά επιτόκια είναι προβληματικά για εμάς». Χαρακτήρισε δε ως αποδεκτό ένα επιτόκιο στο επίπεδο αυτών που ισχύουν για το δάνειο που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ε.Ε και το ΔΝΤ.

S&P: Άνω του 30% η πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Σχεδόν στο 1/3 ανέρχεται η πιθανότητα γενικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σύμφωνα με τον επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s για την ανάλυση του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών, Μόριτς Κρέμερ.

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, που αναδημοσιεύει το πρακτορείο ειδήσεωνDow Jones, ο Μόριτς Κρέμερ τονίζει ότι για να είναι αποτελεσματική μία αναδιάρθρωση, οι πιστωτές ενδεχομένως να πρέπει να διαγράψουν το 50% έως 70% των απαιτήσεων τους.

Ο ίδιος τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξετάσει πρώτα τη δυνατότητα ελάφρυνσης του βάρους του χρέους της Ελλάδας με την επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής του και τη μείωση του επιτοκίου του.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης επισημαίνει ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε μικρή σημασία, αν το τελικό αποτέλεσμα ήταν μόνο να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 130% από το 160% του ΑΕΠ.

Επαναφέρει τη συζήτηση για αναδιάρθρωση χρέους ο Σόιμπλε

Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα πριν το 2013, θα μπορούσε να γίνει μόνο σε εθελοντική βάση αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Die Welt που θα δημοσιευθεί αύριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ακόμη ο Σόιμπλε, δήλωσε πως η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια εάν μια μελέτη που θα βγει τον Ιούνιο δείξει πως το επίπεδο του χρέους της χώρας είναι μη εξυπηρετήσιμο.

«Τον Ιούνιο επίκειται η έκθεση προόδου. Αναμένω μία λεπτομερή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, η οποία θα αποτιμηθεί σε συντονισμό με την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Εάν η έκθεση καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους, πρέπει να γίνει κάτι», αναφέρει .

Σχετικά με την αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους μονομερώς, από την πλευρά της Ελλάδας, θα αποθάρρυνε ξένους επενδυτές να επενδύσουν στο ευρώ και κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε πρόβλημα και για τους Γερμανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive