Σπανίως διαφωνώ με τις απόψεις του κ. Μανδραβέλη, αλλά αυτή τη φορά έκανα «μπίνγκο». Εγραψε και πάλι στις 13/4 ότι ο νόμος που έκανα ως υπουργός για να απαγορευθούν τα «φρουτάκια» ήταν βιαστικός, δυσεφάρμοστος στην πράξη, ευάλωτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έγινε έπειτα από την πιεστική προβολή του θέματος στα Μέσα Ενημέρωσης. Υπήρξε έτσι ένα «θήραμα του περιρρέοντος λαϊκισμού» για να γίνω κι εγώ γλαφυρός.
Πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά είναι σωστά, αλλά κανένα δεν αποδεικνύει ότι ο νόμος ήταν λάθος. Ορθώς η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει η απαγόρευση, έστω και με τις ατέλειες που είχε, για τους εξής λόγους:
Το φαινόμενο του τζόγου ανηλίκων και εφήβων είχε λάβει μαζικές διαστάσεις και στα πιο απόμακρα χωριά, και κακώς η τότε κυβέρνηση δεν το είχε αντιληφθεί πιο πριν για να το περιορίσει νωρίτερα. Οντως αρκετοί τζογάρουν έκτοτε στο Διαδίκτυο από το σπίτι τους. Πολλά παράνομα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς στο Ιντερνετ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να τα αφήσει να γίνονται και δημόσια.
Αν ένας νόμος δεν εφαρμόζεται τέλεια (πόσοι τέτοιοι υπάρχουν άραγε;) δεν σημαίνει ότι δεν ωφελείται έστω και περιορισμένα η κοινωνία. Και ο νόμος απαγόρευσης καπνίσματος είναι ατελέστατος, αλλά περιόρισε το κάπνισμα κατά 35%. Δηλαδή, μερικές χιλιάδες καρκίνοι λιγότεροι τα επόμενα χρόνια.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση όντως επέβαλε ορισμένα πρόστιμα επειδή προσέφυγαν οι μαγαζάτορες του τζόγου και διαμαρτυρήθηκαν για τη δίωξη της επιχειρηματικότητας (τρομάρα τους!). Από άποψη κοινωνικής ωφέλειας, καλύτερα που πληρώσαμε 12 εκατ. ευρώ και αποτρέψαμε από το μαζικό τζόγο 12 εκατ. πολίτες. Ενα ευρώ ανά άτομο για δέκα χρόνια, τζάμπα έρχεται.
Οταν εκδηλώνεται μαζική αντίδραση της κοινής γνώμης για ένα αρνητικό φαινόμενο, ο περιορισμός του δεν είναι και τόσο κολάσιμη πράξη για μια κυβέρνηση, όταν μάλιστα αφορά ανηλίκους και οι ενήλικοι παίκτες μπορούν να εκτονωθούν αλλού. Ο «λαϊκισμός» καμιά φορά βγαίνει και ως λαϊκό αίσθημα.
Ως πολίτης θεωρώ επίσης ότι καλώς αντέδρασαν οι βουλευτές στην επαναφορά του μαζικού τζόγου και ακόμα καλύτερα απαίτησαν τα έσοδα που δεν θα έρθουν να βρεθούν πιάνοντας και κανένα φοροφυγά. Αν το επεισόδιο γινόταν στην Αγγλία, θα λέγαμε ότι ήταν ώριμη πολιτική αντίδραση που δεν ανταλλάσσει την αλλοτρίωση των πιτσιρικάδων με κρατικά έσοδα. Ε, κι εδώ έτσι ήταν.

Νικος Χριστοδουλακης - πρώην υπουργός Οικονομικών
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_19/04/2011_439446