Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Καναλάρχες – Εργολάβοι και Μεγαλοεκδότες Θέλουν να πνίξουν τις ελεύθερες φωνές του Τοπικού Τύπου. Γράφει ο Κώστας Βενετσάνος


Η μεγάλη (σε μεγεθη) κυρία ξαναχτύπησε


Μετά τη στοχευμένη «εαρινή» επίθεση του ΕΒΕΑ και της «Καθημερινής», πέρυσι (κοίτα «7η» της 12/6/10), η «Καθημερινή της Κυριακής 20/3/10 στο οικονομικό της ένθετο «ξαναχτύπησε τα «Ασύναμα» ημερήσια έντυπα και κυρίως τον τοπικό τύπο. Επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος, για να κλείσει το «σωληνάκι αιμοδοσίας» του τοπικού τύπου, μέσω των …ισολογισμών των Ανωνύμων εταιρειών. Στη συγχορδία και η ηλεκτρονική έκδοση του capital που προθυμοποιήθηκε να δημοσιεύσει τους ισολογισμούς …δωρεάν, στην ιστοσελίδα του.

Το δημοσίευμα της «καθημερινής» συγκεκριμένα, με τίτλο διασκευασμένο από το κίνημα «Δεν πληρώνω» - ώστε να το γελοιοποιήσει κι εκείνο, που ενοχλεί – γράφει: «Κίνημα… «δεν δημοσιεύω ισολογισμούς, από εταιρείες» και υπότιτλο: «προτείνουν να αναρτώνται στο διαδίκτυο». Και ακολουθεί στο κείμενο το επιχείρημα: «Όταν γίνονται περικοπές για να σωθούν θέσεις εργασίας, δεν είναι δυνατό να υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις να καταβάλλουν ποσά για τη δημοσίευση των ισολογισμών τους, λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορ. Ελλάδος». Στο περσινό δημοσίευμα είχε επικαλεσθεί αντίστοιχες δηλώσεις του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Αξίζει να προσεγγίσετε τη σαθρότητα των ισχυρισμών, ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα μας στην «Αναζήτηση» αρχείου, στο αριστερό της σελίδας και πληκτρολογώντας «δημοσίευση ισολογισμών»].

Το «δυσβάστακτο» κόστος

και οι επιπτώσεις καταργήσεως

Ξέρετε πιο είναι το κόστος, η «δυσβάστακτη» ετήσια επιβάρυνση – από τη δημοσίευση των ισολογισμών στον τοπικό τύπο, για τις βιομηχανίες και τις άλλες Α.Ε.;

Το πολύ 900 ευρώ για ολοσέλιδο περίπου ισολογισμό, από τα οποία τα 450 ευρώ είναι ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος που εισπράττει το δημόσιο και αγγελιόσημο υπερ των… δημοσιογράφων και του κόστους λειτουργίας του ΤΣΠΕΑΘ (μισθοδοσία υπαλλήλων κλπ). Επειδή τώρα οι Α.Ε. υποχρεούνται να τον δημοσιεύσουν και σε μια οικονομική καθώς και μια ημερήσια εφημερίδα, τριπλασιάστε το ποσόν για να φτάσετε στα 2.500 – 3.000 ευρώ, από τα οποία επαναλαμβάνω τα μισά πάνε στο δημόσιο και στον ασφαλιστικό φορέα.

Αν λοιπόν, πρόκειται να διασωθούν έτσι οι επιχειρήσεις, χαλάλι, ας κλείσουν οι εφημερίδες!!!

Αλλά ποιές εφημερίδες; Οι «μεγάλες» των συγκροτημάτων δεν θα κλείσουν . Θα κλείσουν οι μικρές. Οι μικρές περιφερειακές οι οποίες απασχολούν δημοσιογράφους και άλλο προσωπικό. Οι μικρές που πληρώνουν πραγματικά δυσβάστακτα ποσά σε τυπογραφεία, που απασχολούν εργαζόμενους επίσης, σε χαρτεμπόρους και βιομηχανίες χάρτου και μελανιών, όπου κι εκεί απασχολείται προσωπικό και πάει λέγοντας.

Έμαθαν τίποτα οι σπουδαίοι οικονομολόγοι για την αλυσίδα της οικονομίας;

Γνωρίζουν πόσες επιχειρήσεις καταρτίσεως και δημοσιεύσεως ισολογισμών θα κλείσουνκαι πόσο προσωπικό απασχολούν μαζί με τους επιτηδευματίες, όλες αυτές οι επιχειρήσεις εφημερίδων, τυπογραφείων, δημοσιεύσεων, διανομής, χάρτου κλπ;

Ποιός είναι ο Σκοπός δημοσίευσης

Αλλά γιατί πρέπει να δημοσιεύονται οι ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ και οι προσκλήσεις Γενικής Συνέλευσης των Ανωνύμων Εταιρειών; Διότι η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων πρέπει να είναι γνωστή σε όσους καθ’ οιονδήπτε τρόπο συναλλάσονται με τις επιχειρήσεις αυτές. Μη μείνετε μόνο σ’ όσους αγοράζουν ή πουλάνε· η διαφάνεια προσελκύει πολλούς παρατηρητές.

Κι επειδή προβάλεται το επιχείρημα της ηλεκτρονικής δημοσίευσης (στο internet-στο διαδίκτυο), θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι το διαδίκτυο το χρησιμοποιεί πολύ πιο κάτω από τους μισούς από τους ενδιαφερομένους. Ύστερα, φαντάζεστε ότι έφτασε η εποχή όπου οι διάφορες αποφάσεις – Συμβουλίων, Δικαστηρίων, Υπουργών – οι νόμοι και τα Διατάγματα αρκούν να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο;

Δεν γνωρίζω πότε θα έρθει η εποχή όπου το Σύνταγμα θα είναι δημοσιευμένο στοwww.sindagma.gr!

Γιατί όμως αυτή η πρεμούρα;

Προς τι άραγε όλη αυτή η σπουδή; Μάλλον σε λόγους άκρως ανταγωνιστικούς πρέπει ν’ αναζητηθεί η απάντηση και όχι μόνο οικονομικούς, αλλά μονοπωλήσεως της (παρα)-πληροφόρησης και φίμωσης της ελεύθερης κριτικής σκέψης και γνώμης.

Η διαπλοκή δεν μπορεί να διαχέεται σε πολλούς. Χάνουν τον έλεγχο!

Επί προσθέτως τέλος, είναι και η πίτα των κρατικών υποχρεωτικών δημοσιεύσεων και διαφημίσεων η οποία διανέμεται σε πολλούς “παρίες” της 4ης εξουσίας. Για να μεγαλώσει το κομμάτι τους, πρέπει να περιορισθεί ο αριθμός δικαιούχων.

Προτάσεις για οικονομία

- Να καταργηθούν, ή έστω να περιοριστούν οι κρατικές ή ημικρατικές διαφημίσεις: Τι διαφημίζει η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ τα ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ κι ένα σωρό εποπτευόμενοι οργανισμοί; Κι όπως έχετε διαπιστώσει ελάχιστο μέρος διοχετεύεται στον Τοπικό τύπο κι εκεί σ’ αυτόν που έχει τις προσβάσεις και την τοπική διαπλοκή. Τη μερίδα του λέοντος λιμαίνονται τα μεγάλα συγκροτήματα και τα κανάλια.

- Όσον αφορά τους ισολογισμούς, αν κάπου πρέπει να υπάρξει οικονομία, πρέπει να περιοριστεί στον Οικονομικό και στον Τοπικό τύπο. Για την τεκμηρίωση παραπέμπω και πάλι στην «7η» της 12ης Ιουνίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive