Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Μπράβοι και Μπραβάκια.«Καφέδες» και «μακαρονάδες» Της Φαίης Καραβίτη

Στα κυκλώματά τους δραστηριοποιούνταν φυλακισμένοι, απόστρατοι, εργαζόμενοι τραπεζών και της Βουλής, αστυνομικοί, δικαστικοί, δικηγόροι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Σαν τι, δηλαδή, να μας σοκάρει; Οτι οι «νονοί» της ελληνικής νύχτας εκτελούσαν συμβόλαια θανάτου για 25.000 ευρώ; Οτι έκαιγαν καταστήματα, αυτοκίνητα, περιουσίες με ένα απλό τηλεφώνημα; Ότι είχαν φτάσει να πωλούν «προστασία» σε βενζινάδικα, περίπτερα, ψιλικατζίδικα, ακόμη και σε κρεπερί; Ή, μήπως, ότι στα κυκλώματά τους δραστηριοποιούνταν φυλακισμένοι, απόστρατοι, εργαζόμενοι τραπεζών και της Βουλής, αστυνομικοί, δικαστικοί, δικηγόροι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι; Αντιθέτως, μάλλον το διασκεδάζουμε. Σουρεαλιστικοί διάλογοι, ευρηματικά ψευδώνυμα, διαπλοκή με όλες τις εξουσίες και πιπεράτη συμμετοχή της «σόου μπιζ». Δυστυχώς, αυτό που θα μας σοκάρει θα είναι μάλλον αν όλοι αυτοί τελικά τιμωρηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ώρα που άρχισαν οι αποκαλύψεις, το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και της κοινής γνώμης έχει στραφεί κυρίως στη λαϊκή αοιδό, η οποία, όπως φαίνεται, είχε «παραγγείλει» σε δύο «κυρίους» την επιστροφή των χρεωστουμένων της από πρώην σύντροφό της. Η δημοφιλής καλλιτέχνις είχε μάλιστα προβεί σε αμοιβαίως συμφέρουσα συμφωνία με τους εντεταλμένους? εισπράκτορες, γεγονός το οποίο επιδοκιμάζεται πανταχόθεν ως δείγμα «ξηγημένης συμπεριφοράς».

Επικοινωνία
Αντίστοιχα, την προσοχή μας τραβά ο κώδικας επικοινωνίας των μελών του κυκλώματος, με τον «καφέ» να σημαίνει προστασία, τη «μακαρονάδα» συμβόλαιο θανάτου, το «Προ-ποτζίδικο» υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το «κέρατο» περιπολικό. Δεν μας ξαφνιάζουν ούτε τα όπλα ούτε οι μέθοδοι ούτε καν η διαφαινόμενη σύνδεση του οργανωμένου εγκλήματος με τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι κατηγορίες για εκβιασμούς, ανθρωποκτονίες, σύσταση εγκληματικής συμμορίας, διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος έπαψαν προ πολλού να μας εντυπωσιάζουν, ενώ θεωρούμε πλέον δεδομένο ότι για να κινηθεί ένα τέτοιο δίκτυο χρειάζεται διασυνδέσεις εντός και εκτός φυλακών και βεβαίως τη στήριξη «επίλεκτων» στελεχών της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

Αυτό λοιπόν είναι η ελληνική «νύχτα». Και δεν περιορίζεται πλέον στις ώρες σκοταδιού, στα ύποπτα στέκια ή σε αγριεμένους μπράβους. Η βίαιη αποχώρηση των μεγάλων οικογενειών που την διαχειρίζονταν τις προηγούμενες δεκαετίες σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της πίτας, άνοιξε την όρεξη σε πολλούς ερασιτέχνες που διέκριναν μια ευκαιρία για εύκολο κέρδος και βεβαίως κατήργησε και τους ιδιότυπους έστω κανόνες και κώδικες τιμής που ίσχυαν κατά το παρελθόν. Το φθινόπωρο του 2009 έφθασαν στην Αστυνομία τρεις επιστολές από άγνωστο αποστολέα, με περιεχόμενο το οποίο αποτέλεσε στη συνέχεια τη βάση για την προανακριτική έρευνα. Μέχρι τότε, οι Αρχές εκτιμούσαν ότι η αγορά της νύχτας θα? αυτορυθμιζόταν, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία θα απέσυρε το χρήμα από την κυκλοφορία.

Η επιχείρηση λοιπόν οργανώθηκε, ονομάστηκε «Πάνορμος» (από το αρχαιοελληνικό όνομα του Παλέρμο της Σικελίας) και έχει μέχρι σήμερα αποδώσει περισσότερες από 200.000 σελίδες δικογραφίας, 217 «νονούς», 268 εκβιαζόμενες επιχειρήσεις, περισσότερες από 230.000 τηλεφωνικές συνομιλίες, τζίρους που ξεπερνούσαν συχνά ακόμη και τις 500.000 το μήνα, όπλα, εκρηκτικά, ναρκωτικά, πλαστά χαρτονομίσματα και απόπειρες ξεπλύματος μέσω αγορών ακινήτων, επενδύσεων σε χώρους στάθμευσης, ακόμη και σε κατασκευή οδικών αξόνων, συνεργασίες δικαστών και δικηγόρων.

Η «προστασία» στοίχιζε στους καταστηματάρχες από 100 και 200 ευρώ μηνιαίως ως και 6.000 ευρώ, ενώ κάποιοι αναγκάζονταν να πάρουν δάνεια προκειμένου να εξασφαλίσουν την ησυχία τους, καθώς οι «προστάτες» αποδεικνύονταν πιο σκληροί διαπραγματευτές και από την? τρόικα. Τα χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος έχουν πλέον αλλάξει και δεν είναι ο κυνισμός εκείνων που τον διαφεντεύουν, που θα έπρεπε να μας τρομάζει. Ούτε η δύναμη των αργυρίων να διαβρώνουν συνειδήσεις, να ακυρώνουν όρκους και να αγιάζουν μέσα. Είναι όμως η στενή και άρρηκτη διαπλοκή της νύχτας με τη μέρα που θα έπρεπε να μας ανησυχεί. Αυτή η νοσηρή όσμωση των κυρίων υπεράνω υποψίας, με εκείνους που αντιλαμβάνονται ως επάγγελμα τις εν ψυχρώ εκτελέσεις, είναι που θα πρέπει να απασχολεί τόσο τις Αρχές όσο και την ελληνική κοινωνία. Που έχει μάθει να θεωρεί αναμενόμενο ένας σωφρονιστικός υπάλληλος να φροντίζει για την ευχάριστη? διαμονή των φιλοξενουμένων του. Που έχει μάθει να περιμένει από έναν επιχειρηματία να ξεπλένει βρόμικο χρήμα και από έναν πολιτικό να έχει επαφές με τον υπόκοσμο. Γιατί όχι; Ένα ολόκληρο οικοδόμημα έχει στηθεί πάνω στην εκμετάλλευση του φόβου ή της πλεονεξίας όλο και περισσότερων ανθρώπων.

«Γορίλας»
Πόσοι από εμάς έχουν διαμαρτυρηθεί όταν περιμένουν με τις ώρες έξω από την πόρτα ενός δημοφιλούς κλαμπ; Πόσοι έχουν καλέσει τις Αρχές, όταν ένας «γορίλας» τους κοίταξε από την κορυφή ως τα νύχια, τους βρήκε λίγους και τους έκλεισε το δρόμο για την πόρτα;

Την ίδια ώρα, πόσοι από εμάς έχουν επιμείνει να διεκπεραιώσουν μια συναλλαγή με το Δημόσιο χωρίς το δέον «λάδι» που γρασάρει ακόμη και τη δυσκίνητη ελληνική μηχανή; Και πόσοι κατήγγειλαν έναν υπάλληλο που τους ζήτησε αντάλλαγμα για μια επιλεκτική παράκαμψη της γραφειοκρατίας; Όσο για τους πολιτικούς, όσο θα θεωρούμε λογική τη διαπλοκή τους με τους επιχειρηματίες ή το διορισμό των παιδιών τους στα πολιτικά γραφεία, δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση ότι κάποιοι αναζητούν στηρίγματα και στη νύχτα.

«Επικίνδυνες αναλογίες», θα πουν κάποιοι. Αλήθεια; Μήπως όσα σήμερα θεωρούμε υπεύθυνα για την - οικονομική και κοινωνική ? χρεοκοπία του τόπου μας τα θεωρούσαμε κάποτε «αστειότητες»; Και, μήπως, δείξαμε υπερβολική, έως και ύποπτη, ανοχή στις στρεβλώσεις; Έχει έρθει προ πολλού η ώρα να απαιτήσουμε να λειτουργήσει το σύστημα που βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στα χαρτιά. Ένα σύστημα πολιτικών, δικαστών και άλλων λειτουργών που θα έπρεπε να έχουν χάσει τον ύπνο τους μαζί με την εμπιστοσύνη μας. Αν δεν το κάνουμε, αν εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε απαθείς, δεν θα μας φταίει κανείς. Θα έχουμε χάσει το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε. Ετσι ακριβώς όπως χάσαμε κάποτε και την ικανότητα να αιφνιδιαζόμαστε.

ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ
Το φθινόπωρο του 2009 έφθασαν στην Αστυνομία τρεις επιστολές από άγνωστο αποστολέα, με περιεχόμενο το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την προανακριτική έρευνα.

Ο «ΠΑΝΟΡΜΟΣ»
Η επιχείρηση οργανώθηκε, ονομάστηκε «Πάνορμος» και έχει μέχρι σήμερα αποδώσει περισσότερες από 200.000 σελίδες δικογραφίας, 217 «νονούς», 268 εκβιαζόμενες επιχειρήσεις, όπλα, εκρηκτικά, ναρκωτικά και πολλά άλλα....

... ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Η «προστασία» στοίχιζε στους καταστηματάρχες από 100 και 200 ευρώ μηνιαίως ως και 6.000 ευρώ, ενώ κάποιοι αναγκάζονταν να πάρουν δάνεια προκειμένου να εξασφαλίσουν την ησυχία τους, καθώς οι «προστάτες» αποδεικνύονταν πιο σκληροί διαπραγματευτές και από την? τρόικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive