Ενώπιον διχαστικών φαινομένων βρίσκονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Σε εμφύλιες συρράξεις εξελίσσονται η τακτοποίηση των αυθαιρέτων για την κυβέρνηση και η απογραφή Αλογοσκούφη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι αντιπαραθέσεις άναψαν φωτιές στα 2 μεγάλα κόμματα.
Σε... περαίωση των κυβερνητικών και κομματικών εκκρεμοτήτων είναι αποφασισμένος να προχωρήσει ο Γ. Παπανδρέου. Το μόνο ερώτημα, πλέον, είναι αν θα υπάρξει τελευταία προειδοποίηση. Δηλαδή αν θα δώσει ακόμη μία ευκαιρία στους υπουργούς που παράγουν «ειδήσεις» να αλλάξουν «τροπάριο», προωθώντας το κυβερνητικό έργο.
Ο πρωθυπουργός θα ξεκινήσει κόβοντας τον γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, «το θέμα θα ανοίξει με αναπτυξιακή διάταξη». Αυτό σημαίνει πως η όποια ρύθμιση θα έχει και χωροταξικό και εισπρακτικό χαρακτήρα. Αλλωστε η διαιώνιση της παρανομίας δεν ωφελεί ούτε τους νόμιμους πολίτες ούτε το κράτος. Και πηγές για έσοδα και επενδύσεις η Ελλάδα, στη θέση που βρίσκεται, δεν έχει πολλές.
Η συνέντευξη της Τ. Μπιρμπίλη προκάλεσε έκπληξη στους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και εκνευρισμό στην Πλατεία Συντάγματος. Η υπουργός Περιβάλλοντος δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για την περαίωση των αυθαιρέτων και τη ΔΕΗ, αλλά και από τον Γ. Ραγκούση σε ό,τι αφορά στον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα. Και έκανε ακόμη ένα βήμα. Ξεκαθάρισε πως δεν την ενδιαφέρει άλλο... υπουργείο, εκτός από αυτό το οποίο ήδη έχει!
Μιλώντας στον «Βήμα 99,5» τόνισε πως «δεν πρόκειται να καλύψει με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα μια ρύθμιση που έχει μόνο εισπρακτική λογική». Επανέλαβε ότι τυχόν νομιμοποίηση θα κριθεί αντισυνταγματική, «καθώς τίθεται θέμα ισονομίας μεταξύ των πολιτών».
«Στενή συνεργασία»
«Η πολιτεία δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο εκείνον που αυθαιρετεί κι εκείνον που λειτουργεί νομότυπα» προσέθεσε και επανέλαβε ότι το θέμα είναι ανοιχτό και για τους ημιυπαίθριους. Η υπουργός Περιβάλλοντος εμφανίστηκε ανένδοτη και για το θέμα της ΔΕΗ: «Η θέση της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι σαφής. Οταν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση, που θα γίνει σε συνάρτηση με την αγορά και την αξία της, θα πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος έλεγχος».
Σύγχυση ως προς τις κυβερνητικές προθέσεις προκάλεσε και για το θέμα της Κερατέας: «Η Πολιτεία θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε προτάσεις για το θέμα των τεχνολογιών. Οι κάτοικοι πρέπει να επιλέγουν την τεχνολογία».
Αφησε ανοιχτό και το θέμα της αλλαγής χωροθέτησης που ζητούν οι κάτοικοι. «Θα πρέπει να πειστούμε ως προς την εφικτότητα της πρότασης» απάντησε σε σχετικό ερώτημα. Και κατέστησε σαφές ότι διεκδικεί ισότιμο ρόλο με εκείνον του υπουργείου Εσωτερικών: «Ηταν συνολική κυβερνητική επιλογή να διευθετηθεί το θέμα. Οφείλουμε να έχουμε ενιαία γραμμή. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν υπάρξει στενή συνεργασία κυρίως του υπουργείου Περιβάλλοντος με το υπουργείο Εσωτερικών».
Ο Γ. Παπανδρέου θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει σήμερα το θέμα διά ζώσης με την υπουργό Περιβάλλοντος, καθώς υπάρχει προγραμματισμένη σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία με τη συμμετοχή της.
Χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο όμως ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έλεγαν πως δεν ετέθη από κανέναν το περιεχόμενο των δηλώσεων της Τ. Μπιρμπίλη.
«Μόνο στο ΥΠΕΚΑ»
Η άνεση με την οποία για ακόμη μία φορά η υπουργός Περιβάλλοντος εξαίρεσε τον εαυτό της από τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, όπως είχε κάνει και με την υποψηφιότητά της για την Περιφέρεια Αττικής, προκάλεσε απορία σε πολλούς συναδέλφους της: «Η προσφορά μου είναι στον χώρο που ξέρω. Δεν είμαι πολιτικός που μπορώ να χειριστώ καλά ή κακά όλα τα θέματα. Ο,τι είναι να δώσω θα το έχω δώσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος».
Ενοχλημένοι στο Μαξίμου
Ρύθμιση με χωροταξικό και εισπρακτικό χαρακτήρα
Παρότι η πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου έδινε την εντύπωση πως ο πρωθυπουργός κρατά ίσες αποστάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους που η παρέμβαση της Τ. Μπιρμπίλη εμφάνισε την κυβέρνηση να αναζητά χρήματα αγνοώντας το περιβάλλον. «Θέμα αυθαιρέτων θα ανοίξει, αλλά όχι όπως το έβαλε η Τίνα» έλεγαν στα τηλέφωνα. Θύμιζαν, μάλιστα, την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού για την ανάγκη να χαραχθεί μια κόκκινη γραμμή με το παρελθόν.
Με την ευκαιρία διευκρίνιζαν πως το πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις: η πρώτη αφορά στη ρύθμιση των υφιστάμενων προστίμων και η δεύτερη στο αν θα υπάρξει κάποιας μορφής τακτοποίηση. «Θα προχωρήσουμε και στα δύο, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας» ήταν η κατηγορηματική δήλωση των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου προς τους δημοσιογράφους.
Ο όλος χειρισμός, όμως, θα γίνει με τρόπο που δεν θα προκαλεί και δεν θα αγνοεί τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ποσό από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθεί για την κατεδάφιση αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς, για τα οποία δεν υπάρχει καμία προοπτική ρύθμισης. Οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου ξεκαθάριζαν πως η τακτοποίηση θα αφορά στα λεγόμενα αστικά αυθαίρετα και στη χωροθέτηση νέων ζωνών παραθεριστικής κατοικίας, καθώς η ζήτηση από κατοίκους των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών είναι αυξημένη.
- Γ. Παπανδρέου: Ο πρωθυπουργός στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στις 15 Απριλίου είχε τονίσει ότι πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή σε σχέση με το παρελθόν στο θέμα των αυθαιρέτων
- Γ. Παπακωνσταντίνου: Στις 20 Απριλίου μίλησε για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με σχέδιο που θα βασίζεται σε περαίωση και στη «συνταγή» των ημιυπαίθριων
- Γ. Ραγκούσης: Ο υπουργός Εσωτερικών είχε τονίσει ότι δεν αλλάζει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση απορριμμάτων
- Τίνα Μπιρμπίλη: Διαφοροποιήθηκε χθες από τον Γ. Παπακωνσταντίνου για την περαίωση στα αυθαίρετα και τη ΔΕΗ, αλλά και από τον Γ. Ραγκούση για το θέμα της Κερατέας
Πονοκέφαλος το θέμα της ΔΕΗ και η φοροδιαφυγή
Δεν μπορεί κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι που έχουν να μην πληρώνουν, τόνισε ο Τ. Χυτήρης
Τα ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ είναι πολλά. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τ. Χυτήρης ζήτησε χθες να δοθεί έμφαση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί σε ένα σύγχρονο κράτος, σε μια σύγχρονη δημοκρατία, κάποιοι να πληρώνουν και κάποιοι, πολύ περισσότερο που έχουν, να μην πληρώνουν» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού. Τις ερχόμενες ημέρες θα ανέβει και πάλι το θέμα της ΔΕΗ.
«Η ΔΕΗ έχει ένα κοινωνικό πρόσωπο, το κράτος το ίδιο έχει τον λιγνίτη, έχει ένα στρατηγικό καύσιμο το οποίο πρέπει να διατηρήσει πάση θυσία. Δεν μπορούμε να έχουμε εξάρτηση από το αέριο που έρχεται» δήλωσε χθες ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Α. Αθανασιάδης. Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κάλεσε τους υπουργούς να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και έδωσε ένα στοιχείο: «Τα τελευταία χρόνια το κράτος μόνο από φόρους και μερίσματα εισέπραξε πάνω από 1,5 δισ. από τη ΔΕΗ.
Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία η οποία είναι παραγωγική. Μια εταιρεία όταν παράγει δεν την πουλάς, στηρίζεσαι σε αυτήν». «Εγώ θα δώσω όλες μου τις μάχες, θα δώσω ό,τι μπορώ να δώσω σε αυτόν τον αγώνα να κρατήσω τη ΔΕΗ με το 51% στον έλεγχο του κράτους» κατέληξε, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το τι θα πράξει όταν το θέμα φθάσει στη Βουλή.
Οι συνεργασίες
Σε αυτό το κλίμα ακόμη και κυβερνητικά στελέχη συντηρούν στο προσκήνιο τη συζήτηση για κυβερνητική συνεργασία και συναίνεση. «Δεν μπορεί να κάνουμε διαφορετικά, διότι εάν δεν συνεργαστούμε θα τινάξουμε στον αέρα το μαγαζί» δήλωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλιακών Υποθέσεων, Γ. Διαμαντίδης. Επισημαίνεται πως στην επικαιρότητα συντηρούνται και σενάρια για κυβέρνηση προσωπικοτήτων, παρότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή λαϊκή εντολή.
Ανασχηματισμός
Δεν είναι πρώτη επιλογή, δεν αποκλείονται ανατροπές
Με τη φράση «άγνωσται αι βουλαί» απαντούν τις τελευταίες ημέρες οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Υποστηρίζουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν είναι η πρώτη του επιλογή». Προσθέτουν, όμως, πως «η περίοδος δεν είναι συμβατική και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αποκλείονται ανατροπές».
Το σίγουρο είναι πως δεκαοκτώ μήνες από τις εκλογές ο πρωθυπουργός έχει πλέον πλήρη εικόνα για τις αδυναμίες του κυβερνητικού σχήματος και για τομείς που χρειάζονται ενισχύσεις. Τα βασικά προβλήματα εντοπίζονται στα φορολογικά έσοδα και στην ανάπτυξη, όπου η κυβέρνηση έχει αποκαρδιωτικές επιδόσεις.
Οι πόροι του ΕΣΠΑ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη μέγγενη αιρετών και κρατικών περιφερειών, ενώ και τα υπουργεία έχουν να επιδείξουν πενιχρά αποτελέσματα στον σχετικό τομέα. Και γι' αυτό το θέμα ο Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου όλους τους εμπλεκόμενους, από την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Γιάννης Αντύπας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.