Αιτία πολέμου χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος ενδεχόμενη αλλαγή στο χρόνο διάρκειας του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος.
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από σχετικά δημοσιεύματα ότι το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου διάρκειας του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9», τόνισε ο κ. Πεβερέτος, για να συνεχίσει: «Θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, η σχετική απόφαση θα αποτελέσει την ταφόπλακα της αγελαδοτροφίας στην χώρα μας, αλλά και το χτύπημα των Ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών».
Παράλληλα, εξήγησε ότι: «Η διεύρυνση του αριθμού ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος αποτελεί τον Δούρειο ίππο για την είσοδο του εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα μας (πέρα αυτού που ήδη εισάγεται) καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο ελλειμματικό σήμερα ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Θεωρούμε ότι πέρα της αμφισβήτησης του πόσο ένα γάλα είναι νωπό – φρέσκο μετά 7 ή 9 ημέρες, δεν θα ωφεληθεί ο καταναλωτής ούτε οικονομικά.
Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που έρχεται στην επιφάνεια αυτό το θέμα. Είχε επιχειρηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση να γίνει διεύρυνση των ημερών κατανάλωσης φρέσκου γάλακτος αλλά δεν πέρασε. Σήμερα που η κτηνοτροφία μας περνάει σοβαρή κρίση όπως και η χώρα μας, ιδιαίτερα όμως η αγελαδοτροφία μας που η παραγωγή γάλακτος μειώνεται συνεχώς, ήδη είμαστε στους 650.000 τόνους από 850.000 τόνους που είναι η ποσόστωση για τη χώρα μας, και οι αγελαδοτροφικές μονάδες κλείνουν η μια μετά την άλλη, ελπίζουμε να μην ληφθεί τέτοια απόφαση».
Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, τα επιχειρήματα περί ανακούφισης των βιομηχανιών από μια τέτοια απόφαση, δεν ευσταθούν, καθώς ειναι δεδομένο ότι οι επιστροφές θα αυξηθούν ραγδαία. Καθώς, οι καταναλωτές αναζητούν όσο το δυνατόν πιο φρέσκο γάλα, ενώ αντίθετες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ, είναι και οι βιομηχανίες.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚ παρέσχε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές παραγωγού στο γάλα έχουν αυξηθεί μέσα στο χρόνο στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για να αναρωτηθεί εύλογα «Πως θα είναι πιο φτηνές οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα, αν το γάλα εισάγεται από χώρες του εξωτερικού στις οποίες οι τιμές παραγωγού είναι πιο υψηλές σε σχέση με τις εγχώριες; "Τους μόνους που ευνοεί μια ενδεχόμενη παράταση είναι εταιρείες, οι οποίες δεν αγοράζουν γάλα από τον έλληνα κτηνοτρόφο", πρόσθεσε.
Ν. Φιλιππίδης
nfilippidis@isotimia.gr
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από σχετικά δημοσιεύματα ότι το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής του χρόνου διάρκειας του φρέσκου αγελαδινού γάλακτος από 5 ημέρες σε 7 ή 9», τόνισε ο κ. Πεβερέτος, για να συνεχίσει: «Θέλουμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι εάν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, η σχετική απόφαση θα αποτελέσει την ταφόπλακα της αγελαδοτροφίας στην χώρα μας, αλλά και το χτύπημα των Ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών».
Παράλληλα, εξήγησε ότι: «Η διεύρυνση του αριθμού ημερών κατανάλωσης του φρέσκου γάλακτος αποτελεί τον Δούρειο ίππο για την είσοδο του εισαγόμενου γάλακτος στη χώρα μας (πέρα αυτού που ήδη εισάγεται) καταφέρνοντας ένα ακόμα πλήγμα στο ελλειμματικό σήμερα ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Θεωρούμε ότι πέρα της αμφισβήτησης του πόσο ένα γάλα είναι νωπό – φρέσκο μετά 7 ή 9 ημέρες, δεν θα ωφεληθεί ο καταναλωτής ούτε οικονομικά.
Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που έρχεται στην επιφάνεια αυτό το θέμα. Είχε επιχειρηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση να γίνει διεύρυνση των ημερών κατανάλωσης φρέσκου γάλακτος αλλά δεν πέρασε. Σήμερα που η κτηνοτροφία μας περνάει σοβαρή κρίση όπως και η χώρα μας, ιδιαίτερα όμως η αγελαδοτροφία μας που η παραγωγή γάλακτος μειώνεται συνεχώς, ήδη είμαστε στους 650.000 τόνους από 850.000 τόνους που είναι η ποσόστωση για τη χώρα μας, και οι αγελαδοτροφικές μονάδες κλείνουν η μια μετά την άλλη, ελπίζουμε να μην ληφθεί τέτοια απόφαση».
Σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, τα επιχειρήματα περί ανακούφισης των βιομηχανιών από μια τέτοια απόφαση, δεν ευσταθούν, καθώς ειναι δεδομένο ότι οι επιστροφές θα αυξηθούν ραγδαία. Καθώς, οι καταναλωτές αναζητούν όσο το δυνατόν πιο φρέσκο γάλα, ενώ αντίθετες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ, είναι και οι βιομηχανίες.
Ο πρόεδρος του ΣΕΚ παρέσχε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές παραγωγού στο γάλα έχουν αυξηθεί μέσα στο χρόνο στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για να αναρωτηθεί εύλογα «Πως θα είναι πιο φτηνές οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα, αν το γάλα εισάγεται από χώρες του εξωτερικού στις οποίες οι τιμές παραγωγού είναι πιο υψηλές σε σχέση με τις εγχώριες; "Τους μόνους που ευνοεί μια ενδεχόμενη παράταση είναι εταιρείες, οι οποίες δεν αγοράζουν γάλα από τον έλληνα κτηνοτρόφο", πρόσθεσε.
Ν. Φιλιππίδης
nfilippidis@isotimia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.