Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την μείωση των δαπανών στα επίπεδα του 2003 ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ ανέφερε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το Δ’ τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο για την ανάπτυξη και ότι το Ά τρίμηνο του 2011 θα είναι καλύτερο, ενώ έθεσε ως στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη το Γ’ ή Δ' τρίμηνο του 2011. "Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι μια θέση με την οποία η κυβέρνηση δεν συντάσσεται", είπε ο Παπακωνσταντίνου σε συνέδριο σε συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα. "Η ανάκαμψη έχει με δειλά βήματα αρχίσει", πρόσθεσε ο υπουργός, λέγοντας ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο για την ανάπτυξη.
Ο Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δισ. ευρώ ήταν μια θετική εξέλιξη και σημείωσε ότι για να καταστεί βιώσιμο το χρέος απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα, επιστροφή στην ανάπτυξη και μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του συνολικού χρέους.
Ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων όχι μόνο για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ αλλά για το σύνολο του χρέους (επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου), αποκλείοντας όμως ένας είδος αναδιάρθρωσης με haircut.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για οριζόντιες περικοπές μισθών και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, ενώ ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους, η μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ, οι στοχευμένες κοινωνικές παροχές και τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
Όπως επεσήμανε, οι συνολικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής για την περίοδο 2012-2015 θα φθάσουν τα 23 δισ.ευρώ.
Μιλώντας για το πρόγραμμα αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, έδωσε έμφαση σε τομείς υποδομών, όπως στα λιμάνια, καθώς και στους τομείς της ενέργειας και των τυχερών παιχνιδιών, όπου η κρατική συμμετοχή μπορεί να μειωθεί, χωρίς να απεμποληθεί το δημόσιο συμφέρον και οι στρατηγικές συμμετοχές.
Παπακωνσταντίνου στην Handelsblatt : "H κυβέρνηση είναι κατά της αναδιάρθρωσης"
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύεται σήμερα Τετάρτη, δηλώνει ότι η κυβέρνηση είναι κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, καθώς μια τέτοια διαδικασία θα κρατούσε την Ελλάδα εκτός αγορών για μεγάλο διάστημα, ενώ θα έχει ως συνέπεια την μετάδοση των προβλημάτων.
Η Ελλάδα δεν θα ήταν σε θέση να επιστρέψει στις αγορές εάν ανάγκαζε τους ομολογιούχους να δεχθούν 'κούρεμα', είπε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: "Η απώλεια της εμπιστοσύνης που θα προέκυπτε θα σήμαινε τον αποκλεισμό μας από τις αγορές για μεγάλο διάστημα"...."Το κόστος θα είχε τελικά αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, ενώ ίσως να υπήρχε και μετάδοση των προβλημάτων. Όλοι αυτοί οι λόγοι δεν καθιστούν την αναδιάρθρωση χρέους επιθυμητή για την Ελλάδα".
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η Ελλάδα έχει καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης της μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης για το 2011, ωστόσο η χώρα χρειάζεται να αντλήσει κεφάλαια στις αγορές ομολόγων το 2012. "Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να αντλήσουμε 25 δισ. με 30 δισ. ευρώ το 2012 με εκδόσεις ομολόγων", δήλωσε, προσθέτοντας ότι γνωρίζει πως τα ασφάλιστρα κινδύνου για την Ελλάδα είναι ακόμα πολύ υψηλά.
Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο από την αύξηση των επιτοκίων στο 1,25% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται τις προτεραιότητες της κεντρικής τράπεζας και δεν θα ήθελε να σχολιάσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. "Είναι σαφές ότι σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα υψηλότερα επίπεδα είναι προβληματικά για μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η επαναγορά ελληνικών ομολόγων θα ήταν ενδιαφέρουσα αν το δημόσιο είχε τα χρήματα. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τα premium κινδύνου θα εξομαλυνθούν μετά τις εκλογές στην Πορτογαλία (5 Ιουνίου).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.