Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αυθαίρετα: Αντισυνταγματική η τακτοποίηση λέει η Μπιρμπίλη. Ανοικτό το θέμα των προστίμων


forestΗ υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής απέκλεισε για μία ακόμα φορά χθες οποιαδήποτε νομιμοποίηση ή τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, στα πρότυπα των όσων ισχύουν για τους ημιυπαίθριους.

Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, δήλωσε η Τίνα Μπιρμπίλη, προσέθεσε μάλιστα ότι επικοινώνησε με τοΓιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τη διαβεβαίωσε πως δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει μια τέτοια ρύθμιση.

Η υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε πως οποιαδήποτε νομιμοποίηση/τακτοποίηση αυθαιρέτων προσκρούει στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αντισυνταγματική.

Πάντως η συγκρότηση μηχανισμού είσπραξης των προστίμων από τα αυθαίρετα ή ακόμα η μείωσή τους φαίνεται πως αποτελεί ανοικτό θέμα μεταξύ των δύο υπουργείων.

Την ώρα όμως που η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος κλείνει την πόρτα σε μια γενική ρύθμιση για τα αυθαίρετα, ένα νέο αγκάθι προκύπτει, αυτό των μη νόμιμων οικισμών που βρίσκονται μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις. Το θέμα αναμένεται να λάβει διαστάσεις όσο προχωρεί η κατάρτιση των δασικών χαρτών.

Ο νόμος 3889 του 2010 για το Πράσινο Ταμείο και τους Δασικούς Χάρτες, στο άρθρο 24, δίδει τη δυνατότητα να πολεοδομηθούν οικισμοί που για διάφορους λόγους δεν διαθέτουν πολεοδομικό σχέδιο ή δεν έχουν οριοθετηθεί και βρίσκονται μέσα στα όρια των δασικών χαρτών. Ο νόμος θέτει μια σειρά από προϋποθέσεις, κυρίως να έχει αλλάξει η δασική μορφή της περιοχής με πράξεις της διοίκησης οι οποίες δεν έχουν ακυρωθεί ή ανακληθεί. Η πολεοδόμηση προχωρεί με πράξη του υπουργού ΠΕΚΑ ύστερα από έκθεση του ενδιαφερόμενου ΟΤΑ και με γνωμοδότηση των δασικών υπηρεσιών του υπουργείου.

Στο άρθρο 24 δεν μπορούν να περιληφθούν όλοι οι προβληματικοί οικισμοί, επισημαίνει στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Μπόκαρης. «Προφανώς δεν αγγίζονται περιπτώσεις που έχουν καταπέσει στο Σ.τ.Ε.» τονίζει και υπογραμμίζει πως για κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει απόλυτα τεκμηριωμένη βάση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΔΔΥ, οι δασικοί χάρτες μπορούν να δώσουν λύση στο 90% των προβλημάτων των σχετικών με την αυθαίρετη δόμηση, «μετά όμως είναι η σειρά της Πολιτείας να προχωρήσει σε περαιτέρω ρυθμίσεις, ακόμα και σε συνταγματικό επίπεδο».

Δασικοί χάρτες: Ελάχιστες έως τώρα οι αντιρρήσεις

Μόλις 7 αντιρρήσεις για τους νέους δασικούς χάρτες Πεντέλης και Μαραθώνα υποβλήθηκαν κατά τις δύο πρώτες μέρες της σχετικής προθεσμίας, χθες και προχθές. Η μία υποβλήθηκε αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου και οι υπόλοιπες μέσω Διαδικτύου, στην ειδική εφαρμογή της Κτηματολόγιο ΑΕ. Κατεβλήθησαν, επίσης, τα σχετικά παράβολα.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται άλλες 45 αντιρρήσεις, οι οποίες ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί μέσω Διαδικτύου.

Η κίνηση υπήρξε υποτονική και στις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, οι οποίες προσφέρουν πληροφορίες και ενημέρωση στους πολίτες.

Στην Κτηματολόγιο ΑΕ πιστεύουν πως η διαδικασία «θα πάρει μπρος» μετά τη γιορτή του Πάσχα.

Μανίνα Νικολοπούλου – www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΥΒΡΕΙΣ. Παρατηρούμε ακραίες τοποθετήσεις αναγνωστών. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ δεν θέλουμε να μπαίνουμε στη δύσκολη θέση να μην βάζουμε ΟΛΑ τα σχόλια. Δόξα στο Θεό η Ελληνική γλώσα είναι πλούσια ωστε να μην χρειάζονται ακραίες εκφράσεις.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αναγνώστες

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr

Επικοινωνήστε μαζί μας στο: politisvaris1@yahoo.gr
politisvaris1@yahoo.gr

Blog Archive